Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cirkus


autor: Michal Palkovský

Jako při návštěvě cirkusu si musel připadat divák, který v sobotu navštívil klusácke dostihy ve Velké Chuchli. Pojďme si projít body, díky kterým k tomuto představení došlo:

1. Helena Pokorná si vzala dovolenou.


2. Neznámý tvůrce vytvořil program, na který se bude ještě dlouho u táborových ohňů vzpomínat. Hlavním problémem programu pak bylo
– chybně uvedené dresy jezdců skoro u poloviny startovního pole
– zařazení koně Clery do první řady v 7 dostihu (k tomu se ještě vrátím)
– chybně uvedené přihlášky na příští týden (Dostih 054 je vypsán na 2180 metrů, koně však mají uvedenou metráž 1670 metrů)
– po dlouhé době se startují dostihy z gum
– výsledky za předchozí dostihový den zcela chybí. Jako bonus si však můžeme přečíst výsledky z předchozího roku
    Za takovýto program by měl tvůrce programu spíše platit, než aby stál 60 Kč.


3. Trenér Kalčík poslal do prvního dostihu koně se špatnými čísly. Záměny čísel u koní Coway a Hope AS si nevšimli - Michal Kalčík, Alena Čemusová, rozhodčí na dráze. Došlo tak k situaci, kdy dle cílové kamery na třetím místě proběhl kůň číslo 9, ačkoliv Coway do dostihu neodstartoval. Nechtěl bych být v kůži sázejícího, který si vsadí koně č. 9 do třetího místa, protože se mu před dostihem libí , pak se raduje že vyhrál a nakonec zjistí, že ma houby.


4. Trenér Kalčík zapomene, že při hlášení koně Clery do dostihu musí žádat o druhou startovní řadu. Neznámý tvůrce startovní listiny si tohoto také nevšimne a tak vznikne oficiální startovní listina a Clery v první řadě a číslem 5 a Le Grand Cheval má číslo 6. Na tento problém se přijde až před samotným dostihovým dnem a je rozhodnuto, že koně si startovní čísla ponechají, jen si přehodí řady. Zdá se to jako rozumné řešení, to by však o této změně měl někdo jezdce informovat. Protože jezdci kromě Michal Kalčíka o změně neví, stane se, že při startu odmítá Jaroslav Dobrovolný s číslem 4 pustit koně s číslem 6 na třetí pozici do první řady a obdrží za to sankci.


5. Víte že Rob de Picanes startoval 1.5.2010 ve Wroclavi? Že ne, tak to asi nejste jediní. Tato informace se vůbec nedostala do programu. Přitom znamenala, že kůň má další dostih v nohách společně s namáhavým transportem a mohla být rozhodující pro sázky.

    Celkově se může zdát, že se klusácké dostihy samy od sebe vymezují vůči divákům i sázejícím. Vždyť kdo má zájem o sázky, když k nim nemá potřebné informace a podklady? Kdo přijde na dostihy, které budou v červnu pořádány ve čtvrtek odpoledne?
    Zaujme k tomu VV nějaký postoj, nebo je se současnou situací spokojen, protože se přece běhá a to stačí?
    Vím, že svým další článkem nic nevyřeším. Snad jen ukážu, že mi není vše lhostejné.
Sportu zdar a klusákům zvlášť.

Michal Palkovský

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Alena - doplnění

Jen chci doplnit k chybějícím informacím o startu Rob des Picanese. Podle §114 DŘ je povinností odpovědné osoby o startu a výsledku koně v zahraničí informovat ČKA, k čemuž nedošlo.
Start 25.4.2010 asi sázející příliš neovlivnil.

Karel - nechapu

Myslim ze veta: "Databáze totiž vykazuje programovou chybu a správce sítě bude k dispozici až v polovině tohoto týdne." mluvi za vse.
Navic nechapu, jak je mozne, ze neoficialni stranky o dostizich maji lepsi vypovidajici hodnotu a zpracovani nez stranky CKA, ktere jsou,s prominutim, technicky i vzhledove v minulem stoleti (nemluve o rychlosti a snadnosti editace stranek).
Timto se nechci navazet do konkretnich osob, jen me toto napadny vzdycky. kdyz na stranky zavitam.

Palkac - omluva

Omluva Bedrichovi, nestartoval 1.5., ale 25.4. V programu to ale i tak neni

Alena Tvrzová - Wroclaw

Dívala jsem se do výsledků a Rob běžel ve Wroclawi 25.04.10 a byl třetí. Dne 01.05.10 startoval Bedřich Novák v Lysé nad Labem s Lesmeralem a Pelmou.
Zde jsou výsledky - Wroclaw 02.05.10 - http://www.wtwk-partynice.pl/2010/sprawozdania/sprawozdanie_2_05_10.pdf
a 25.04.2010 - http://www.wtwk-partynice.pl/2010/sprawozdania/sprawozdanie_25_04_10.pdf

Alena - ...jako vždycky

Tak v prvé řadě není pravda, že psaním článků se nic nevyřeší, spíš záleží na tom, čeho či koho se týkají. Já můžu mluvit pouze sama za sebe a také tak činím. Kdybyste vyčkal do konce týdne, dočkal byste se mé omluvy v dalším čísle dostihového programu, v případě, že vůbec vyjde. Databáze totiž vykazuje programovou chybu a správce sítě bude k dispozici až v polovině tohoto týdne.
Pravdu máte v tom, že v posledním programu se vyskytla celá řada chyb. Mým úkolem bylo dát poskytnuté údaje do tiskové podoby. Na rozdíl od Vás jsem však přesvědčena, že díky upozornění z různých stran (akceptuji v dobrém) si příště dám sakra dobrý pozor, aby se stejná chyba neopakovala, protože jak je vidět, člověk se může spolehnout jen sám na sebe. Mě osobně tyto chyby mrzí možná víc, než kohokoliv jiného. Přiznávám, že v pořádku zadané a na obrazovce zkontrolované údaje mě teda vůbec nenapadlo opět kontrolovat v podobě tiskové, ale stát se může jak vidno všechno.
Co se týká dalších chyb, myslím, že se nestaly poprvé a bezpochyby ani naposled – nezažádaná druhá řada, výměna čísel apod., nevidím v nich drama. Za pochybení komise já nezodpovídám. Veškeré změny oproti informacím v programu byly komisi včas nahlášeny, že nevydala příslušný pokyn hlasateli a neinformovala dále jezdce a sázející, to není v mé kompetenci. Prohozená čísla ale měla komise zaznamenat ještě před startem a ne až když koně proběhnou cílem, protože kontrola všech účastníků je jejich práce.
Stejně jako nevidím žádnou souvislost mezi programem s chybnými daty a mezinárodní ochranou chovatelů.

Alena - MVDr Vojáčkovi

jak vidíte, nikdo není neomylný a chybu udělá i zahraniční autorita. V dočasných vývozních dokladech byl jako trenér uveden Cornelus Loman (Alleho bratr). Na uvedenou chybu upozornil před startem výše zmíněných koníé sám majitel Alle Loman.

MVDr. Vojáček - Doplnění Michala

Cituji z věstníku č.1 z 12.1.2010, strana 3, Oznámení VV ČKA:
"A. Lomanovise uděluje sankce odnětí jezdecké a trenérské licence do 30.6.2011, platná pro země celého světa nepodmíněně."
Jak je potom možné, že na startce v Karlshorstu dne 7.5.2010, je uvedeno u koně DÉJA VU a koně NEGRESCO, jako trenér Alle Loman ?
Asi Německo nepatří do tohoto světa.
Michale , máš pravdu, že psaní článků asi nic nevyřeší, a mám dojem ,že většině členů asociace je to jedno a nikoho nezajímá, že ubývá dostihových klusáků, že se letos narodí z bídou 20 hříbat. A nejsmutnější na tom všem je to, že se nemůže domluvit takový malý kolektiv jako je ČKA. V každém státě i EÚ, si chrání asociace svoje majitele a chovatele.
Jenom u nás dochází k postupné likvidaci chovatelů.