Jdi na obsah Jdi na menu
 


Den sedmý - druhé dějství

 

  Přátelé, pokud se někdo z vás náhodou odváží jakkoli vystoupit proti Heleně Pokorné, například podat protest jako teď Michal Kalčík, rozpoutá se nevídané peklo. Děkujeme Michalovi, že nám dovolil publikovat následující:

"Pro Disciplinární komisi a Výkonný výbor ČKA

Věc : odvolání dle § 304. Klusáckého dostihového řádu

  V zastoupení majitele koně, který je v současné době v zahraničí, a jako jezdkyně koně Lucas de la Bassée(F) v 6.dostihu KAJOT Trotteur Francais III., který ČKA pořádala ve spolupráci se Societé du Cheval Francais dne 1.6.2011 na Dostihovém závodišti v Praze 5 - Velké Chuchli, se tímto odvolávám proti rozhodnutí Dostihové komise o ponechání koně Peter Pan(F) v platném doběhu, a to z důvodu, že kůň nebyl podroben kontrole medikace, ke které byl vybrán.
Upozorňuji na platnost Řádu pro ochranu zvířat, který pro ČKA schválilo MZe prostřednictvím Ústřední komise pro ochranu zvířat, ve kterém se praví ... ze soutěže je vyloučen kůň, kterého účastník odmítl podrobit vyšetření - antidopingové kontrole.
Dále upozorňuji, že i dle Klusáckého dostihového řádu je neposkytnutí koně pro dopingovou kontrolu hodnoceno jako pozitivní nález laboratorního vyšetření - velmi urychlené a vědomé opuštění prostoru cíle po doběhu dostihu, který byl předem stanoven pro povinné provedení kontroly medikace, aniž byl pro tohoto koně udělen souhlas k opuštění dráhy, je jednoznačným únikem před kontrolou medikace. Sankcí udělenou Dostihovou komisí (kombinovanou s finančním postihem za další prohřešek ve formě nevhodného chování) ve výši 1.000 Kč jezdci a trenérovi koně v jedné osobě nelze přece kompenzovat význam nespokytnutí koně ke kontrole medikace, ke které byl vybrán. Službu konající veterinář prokazatelně několikrát opakovaně sháněl koně vybraného ke kontrole medikace, aby se dostavil k odběru, to se však nestalo.
U koní vybraných ke kontrole medikace vždy ČKA vyčkává na obdržení negativního výsledku vyšetření, aby bylo umístění koně a nárok majitele na finanční výhru za toto umístění. V případě koně Peter Pan(F) tento výsledek nebude nikdy obdržen, protože kůň záměrně nebyl ke kontrole medikace poskytnut (výraz záměrně používám proto, že odchod koně z dráhy před vyčkáním povolení k odchodu bylo vědomý a pod kontrolou majitele a trenéra v jedné osobě, bez jakýchkoli okolností daných vyšší mocí - např. že by kůň samovolně utekl apod.).

Žádám o diskvalifikaci koně z platného doběhu.
Předepsanou kauci ve výši 2.000 Kč jsem složila v hotovosti do pokladny ČKA
(příjmový doklad mám k dispozici).
S pozdravem
MVDr.Helena Pokorná

 

Dodávám jen z funkce Výkonného manažera ČKA, že :
1/ s francouzským partnerem, v jehož zemi je na kontrolu medikace kladen obrovský důraz, budeme mít určitě problémy s další funkcí projektu Trotteur Francais, pokud za skutečně nevýznamnou finanční snakci povolíme takové případy, že se vybraný kůň vyhne odběru, a není vyloučeno, že nám celý projekt zastaví
2/ s Ústřední komisí pro ochranu zvířat se také dostaneme do sporu, protože na doping při sportovních závodech zvířat opravdu velmi dbá
3/ členové bývalého VV si jistě vzpomenou, že minulý rok jsme měli na stole obdobnou kauzu, kdy vybraný kůň opustil prostor cíle, a jediným štěstím bylo, že byl kůň diskvalifikován z jiného důvodu - protože jak jsme si již tehdy byli vědomi, pokud by nebyl diskvalifikován za jízdu mimo dráhu v průběhu dostihu, bývali bychom ho museli diskvalifikovat za nepodrobení se kontrole medikace
4/ opravdu si myslím, že v dostihu, který je svou cenou 50.000 Kč a vyšší již několik let povinně stanoven ke kontrole medikace, nemůže žádný účastník dostihu říci, že při urychleném odchodu koně z dráhy bez povolení ji opustit nevykonal současně vědomý únik před kontrolou medikace
5/ pokud nezakročíme radikálně a jednoznačně v tomto případě, dáváme tím do budoucna návod, jak se kdykoli za 1.000 Kč vyhnout odběru, a s tím tedy nemohu v žádném případě souhlasit, to přivodí jen spoustu dalších problémů

S pozdravem na víkend
H.Pokorná"

 

Vyjádření Michala Kalčíka:

 "Dobrý den,
tímto chci reagovat na odvolání p. Pokorné, které se mě přímo týká.
Ta prvé chci podotknout, že jsem požádal o právnický názor dvě k tomu kompetentní a zcela nezaujaté osoby, znalé problematiky našeho dostihového řádu.
Vyjádření obou dvou bylo zcela stejné. Podle nich je má nevina lehce prokazatelná, toto odvolání je až směšně lehce napadnutelné a je to cituji : "VÝPLOD ČÁSTEČNĚ CHOROBNÉ MYSLI, S CÍLEM NEPRÁVEM ZVRÁTIT SPRÁVNÉ ROZHODNUTÍ DK A ZÁROVEN SNAHA O ZLIKVIDOVÁNÍ MOJÍ OSOBY"
 A teď k onomu inkriminovanému momentu po doběhu dostihu. Podle DŘ má jezdec povinnost se po ukončení dostihu dostavit do prostoru cíle, což jsem udělal. Ostatní účastníci dostihu už byli dávno mimo dráhu (kromě koně amatérky Pokorné, která pravděpodobně ve své nedotknutelnosti stále čekala, až dostane vítěznou kokardu), a můj kůn stále chodil v prostoru cíle. O dopingové kontrole nikdo nic nehlásil, tak jsem poslal svého svěřence se stájovým pracovníkem domů a zůstal jsem tam, abych mohl řešit protest. O dopingu stále ani slovo...  S dostihovým tajemníkem jsme sepisovali předepsaný formulář, DK vyslechla názor můj i paní doktorky.  Po zhruba 10 minutách, kdy bylo vše sepsáno a formulář podepsán, tak dokonce sám dostihový tajemník (ne DK) do vysílačky vznesl dotaz "CO DOPING?". Po chvilce ticha zazněla odpověď "TAK PŮJDE PETER PAN, KDYŽ VYHRÁL" Na to p. Šindler odpověděl, že už jsou všichni koně dávno doma. Já jsem samozřejmně nabídl ( což mohou dosvědčit všichni, co u toho byli: p. Šindler, p. Kotouč, p. Zemanová, slečna D. Skopalová), že půjdeme za koněm do stáje a půjde na doping.
 V žádném případě se tedy nejednalo o urychlené opuštění dráhy a záměrné nevydání koně na dopingovou zkoušku.
 S pozdravem
                       Michal Kalčík"

 

  Paní Pokorná ve svém odvolání žádá diskvalifikaci koně z platného doběhu z důvodu záměrného neposkytnutí koně pro dopingovou kontrolu, které je hodnoceno jako pozitivní dopingový nález. I když odvolání je obsáhlé a pečlivě vypracované, neuvádí tam, i když si jich musí být velmi dobře vědoma, další následky pozitivního dopingového nálezu. Podle minimálních standardů UET jsou to vysoká pokuta, zákaz startu pro koně, odebrání licence trenérovi (a pokud zároveň koně jezdil i jezdci). Jednalo by se o podobně vysoké tresty jakými byli potrestáni v roce 2000 Orlík nebo v roce 2008 Wine and Blues a jejich trenéři a jezdci. To jen pro vysvětlení, proč Michal uvádí, že jde o likvidaci jeho osoby.  

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Míša Zemanová - V motorkách je to stejné...

Sleduji Velkou cenu Katalánska, závod motorek do 125 cc, a netušila jsem, jak to může být pro klusáckého příznivce poučné. V "cílové rovině" jezdec tísnil a vytlačil svého soupeře na trávu. Výsledek? Penalizace 20 vteřin a tím pádem ztráta vítězství (až 6. místo). Jury rozhodla nekompromisně během chvilky...

pan.pravda - Re: V motorkách je to stejné...

To je zatim podobnost v prvni casti. Zustava ovsem otazka, jestli penalizovany motocyklista trest za svoji chybu pokorne prijme, nebo poda na poskozeneho protest pro pouziti nepovolene palivove smesi.