Jdi na obsah Jdi na menu
 


Je to na Vás ....


 

 

PORUŠOVÁNÍ STANOV
Všichni členové ČKA jsou povinni řídit se jejími stanovami. Tyto stanovy může změnit jen valné shromáždění jako nejvyšší orgán ČKA a jejich změna musí být ze zákona do 15 dnů od schválení oznámena Ministerstvu vnitra (které vede evidenci občanských sdružení).
·        Pokud dojde k postupnému odstoupení více než 2 členů výkonného výboru, musí být podle stanov svoláno mimořádné valné shromáždění a na něm jako povinný bod jednání provedena doplňující volba. Z výkonného výboru zvoleného v lednu 2009 postupně odstoupili Jiří Balcar, Karel Kadlec a Michaela Zemanová, odstoupil také dodatečně kooptovaný Václav Chaloupka, mimořádné valné shromáždění však svoláno nebylo.
·        Prezident ČKA podle stanov reprezentuje ČKA navenek, svolává a řídí zasedání výkonného výboru, svolává valné shromáždění atd. Po rezignaci Karla Kadlece v únoru 2009 však nový prezident zvolen nebyl.
·        Podle stanov je řádné valné shromáždění svoláváno jedenkrát v roce, nebylo však svoláno od 10. 1. 2009 do 23. 1. 2011., tj. déle než dva roky.
 
PORUŠOVÁNÍ DOSTIHOVÉHO ŘÁDU
·        Účastníci klusáckého dostihového sportu jsou povinni znát a dodržovat klusácký dostihový řád, což jezdci a trenéři každoročně stvrzují podpisem na žádosti o licenci. Problém je, že platné znění dostihového řádu vedení ČKA nezveřejnilo v listinné ani jiné podobě – v textu uvedeném na internetových stránkách ČKA nejsou zapracovány všechny změny, přijaté na valných shromážděních.
·        Pro rok 2010 nebyla vůbec vydána doplňující ustanovení dostihového řádu a byla používána doplňující ustanovení vydaná 10. července 2009, přestože je v nich na několika místech uvedeno, že platí pro rok 2009. Podle dostihového řádu má být každý rok ve Věstníku ČKA zveřejněn nejpozději do začátku dostihové sezóny rozsah a výše poplatků, které jsou vybírány od účastníků dostihů. V roce 2010 však byla takto zveřejněna pouze 1. část platebního výměru za služby poskytované ČKA.
·        V roce 2010 rozporu s dostihovým řádem místo disciplinární komise výkonný výbor rozhodoval o odvoláních proti rozhodnutím dostihové komise. K úpravám sankcí, uložených dostihovou komisí, nemá výkonný výbor podle dostihového řádu ani podle stanov vůbec žádnou pravomoc.
 
 
VEDENÍ ČKA NEKOMUNIKUJE S ČLENY
·        Poslední zápis z jednání výkonného výboru byl publikován ve Věstníku klusáckého sportu a chovu dne 10. července 2009. Od té doby běžný člen ČKA netuší, zda se výkonný výbor schází, o čem jedná a s jakým výsledkem.
·        Věstník klusáckého sportu a chovu vyšel naposledy 21. března 2010. Některé údaje (např. propozice) jsou sice dočasně uvedeny na internetových stránkách ČKA, nelze je však zpětně dohledat. Zcela chybí údaje např. o změnách majitele nebo importech klusáků. Podle našeho názoru by vedení ČKA mělo členy informovat také o dalších důležitých věcech – v roce 2010 například o stavu dráhy před začátkem sezóny nebo o problémech se zúčtovacím centrem a výplatou výher.  Do sekretariátu ČKA se mnozí členové ČKA bojí zatelefonovat, natož ho navštívit. Nedostatek informací přispívá k nehezké atmosféře strachu, nedůvěry a konspirací.
 
CHYBÍ ROČENKY A PLEMENNÉ KNIHY
·        Poslední klusácká ročenka vyšla v roce 2005. Ročenky chybí několika posledním nadšencům, snažícím se o českém klusáckém sportu psát a publikovat. Chybí také samotným majitelům, chovatelům, trenérům a jezdcům. Archiv výsledků dostihů na internetových stránkách ČKA není jejich náhradou, chybí zde zahraniční starty, veškeré statistiky i možnost nějakého vyhledávání. Údaje zde uvedené nejsou vždy ani spolehlivé, např. ve výsledku Českého klusáckého derby 2008 je zde uveden na druhém místě kůň, který byl ve skutečnosti diskvalifikován pro pozitivní dopingový nález.
·        Oprávnění a zároveň povinnost vést plemennou knihu klusáka vyplývá pro ČKA z plemenářského zákona. Veřejnost ani členové ČKA se však o této činnosti mnoho nedozví, protože poslední plemenná kniha byla publikována v roce 2007. V roce 2010, kdy přestal vycházet Věstník klusáckého sportu a chovu, už nemáme informace ani o narozených hříbatech nebo zařazení nových klisen do chovu.
 
NEPRŮHLEDNÉ HOSPODAŘENÍ
·        ČKA není soukromou firmou, ale občanským sdružením. Kromě finančních zdrojů, které v souladu se stanovami zajišťuje výkonný výbor, hospodaří také mj. se státními dotacemi nebo prostředky získanými od členů formou různých poplatků. Podle našeho názoru by vedení ČKA mělo své členy informovat o plánech a výsledcích hospodaření lépe a častěji, než jednou za dva roky ústní zprávou na valném shromáždění.
 
 
VYSOKÉ POPLATKY
·        V době, kdy zoufale potřebujeme každého registrovaného klusáka, působí kontraproduktivně některé vysoké poplatky. Jedná se například o poplatek za zařazení hřebce do chovu a každoroční vydání osvědčení.
·        Kromě poplatků za registraci dostihové stáje a dostihových koní je majitel povinen za každého klusáka od věku ročka každoročně zaplatit dvě stě korun plus dvacetiprocentní DPH za každý významný dostih, kterého by se tento kůň eventuálně v příštích letech mohl zúčastnit. Dlouhodobé zápisné se platí i v zahraničí, ale tam je skutečně částí zápisného do dostihů, jejichž termíny, propozice a dotace jsou předem známy. U nás se nejedná o zápisné, do něho se tato částka nepočítá a v případě, že bude dostih pro nedostatek koní oznámených jako startující zrušen, nebude nikomu vrácena. Je to něco jako výpalné – nezaplatíš, tvůj kůň už nikdy významný dostih nepoběží. Nejde o vysokou finanční částku, ale znásobená počtem koní a let může pro některé členy ČKA znamenat značnou zátěž.
 
ZÁVĚR
·        ČKA je podle svých stanov nositelem sportovního odvětví klusáckého dostihového sportu v České republice. Jejím hlavním posláním a úkolem je soustavná podpora a rozvoj klusáckého sportu a péče o členskou základnu. Úroveň klusáckých dostihů a počet registrovaných koní ale klesá a členská základna skomírá. Mnoho malých stájí a drobných chovatelů aktivní účast v klusáckých dostizích nebo chovu vzdalo, další při současném vývoji brzy skončí. Zůstane tak jen několik největších subjektů nakupujících převážně koně v zahraničí, přitom v klusácky vyspělých zemích je tento sport založen hlavně na drobných majitelích a domácím chovu.
·        Největším problémem ČKA je nedostatek financí a do jejího vedení bude logicky zvolen ten, kdo financování zajistí. Podle našeho názoru bychom ale ani v současné kritické situaci neměli rezignovat na dodržování daných pravidel a snahu naplnit poslání a úkoly našeho občanského sdružení.  

 

              TCA

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

xxy - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: pod tohle se nepodepisu - cukání koní

Konečně někdo jmenoval expresidentku Pokornou.
Právo přednosti má snad ve všem. Vyjádřete se také k její osobě a hledejte kladné i záporné vlastnosti. Nebylo by nakonec přínosem , kdyby ukončila činnost ve VV i na sekretariátu ?
CO VY NA TO ?

Michal Kalčík - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: pod tohle se nepodepisu - cukání koní

Pan Lee je úplně mimo a doufám, že pro takového blba klusáci doopravdy už nebudou. Nemá cenu to vysvětlovat podrobněji, takový "inteligent" by to stejně asi nepochopil.

Martin Hromadka - Re: Re: pod tohle se podepisu

Eleno, spatne jste me pochopila, nenavazim se do vas osobne, ale do toho, kdo projekt Trotteur Francais v Cesku spravuje. Proste me desne rozciluje, ze v situaci, kdy jdou u nas klusaci financne ke dnu, zahodi nase autorita nabizenou a v jinych zemich evidentne fungujici podporu tim, ze z ni udela zdroj prijmu pro vybranou skupinu lidi a jeste navic pri tom predvadi divadlo, ktere znechuti i otrle zbytky divaku na tribune. To je nejenom velka skoda, ale i hodne spatna reklama smerem ven. Vase staj je toho bohuzel nastrojem. A ano, rad si poridim Francouze, hned jak tady bude mit sanci behat podle ferovych propozic a nebude zavisly na tom, jestli ho k francouzskym penezum pusti handicaper, coz je jen dalsi nastroj. Anebo si mozna s kamaradama koupime Francouze a nechame ho ve Francii, az nas definitivne prestane bavit sledovat na to, co se tady predvadi.

Nestranný. - A je to tady.

Pane xxy,dobrá otázka,ale zkuste jmenovat někoho tak znalého v oboru koní a klusácké problematiky,navíc s možností kvalitní komunikace v několika světových jazycích.Jestli se taková,přiměřeně kvalifikovaná osoba najde,tak věřím,že se najde člověk,který finančně podpoří náš sport,doufám,že již příliš nezahořkl.

xxy - Re: A je to tady.

Nikdo není nenahraditelný.Proto je třeba srovnat zda převládají pozitiva, nebo negativa.Zatím všichni plivají po Svobodovi, ale ten do toho jen dával peníze a bohužel řídí asociaci z rychliku. Musíme si ale vybrat, jestli chceme fungující a nerozhádanou asociaci, mít zajištěny peníze a nebo pokračovat v tomto stylu postupné likvidace klusáků v Česku.

hhh - Re: Re: A je to tady.

Vážení, psaním zde nic nezměníme. Pokud Vám někdo vadí, tak mu rozhodně nedávejte hlas na valném shromáždění. A do VV zvolte lidi, kteří si do sekretariátu vezmou někoho nového, kdo se bude o chod ČKA bude starat lépe. Co víc napsat.
Je to na Vás ....

hahaha - Re: Re: Re: A je to tady.

Stanovy ČKA jsou tak děravé, že ten , kdo bude chtít , tak se zvolí sám a to jedním hlasem.
A vzhledem k tomu, že asi nikdo do VV nebude chtít , tak to zůstane při starém. Toto přeci doktorka ví lépe, než celá asociace.

Sázkař - Re: Re: Re: Re: A je to tady.

Je pravda,že se do VV nikdo moc nepohrne,protože proti vládnoucímu financemi se těžko něco prosazuje,Klára s Míšou to již zažily,doufám,že budou kandidovat.Jinak si myslím,že je dobré tady psát, člověk půjde na VH alespoň trochu v obraze.Je také potřeba vědět koho nevolit,já nevolím B.Nováka

Petr Nowicki - Re: Re: Re: Re: Re: A je to tady.

A nebojíte se, že se tam dostane stejně? Viz hlavní příspěvek - část porušování stanov...

Jirka Šplíchal - Souhrnná odpověď:

Pokud to nebylo napsáno dost jasně, tak "bordel", který je popsán v hlavním článku se mě také nelíbí, s článkem souhlasím. Chtěl jsem napsat i to pozitivní co se udělalo, každopádně tím "bordel" neomlouvám.

Souhlasím s Vámi, paní Čemusová, chov je opravdu "hovadina" řešit teď a na takovémto fóru. Publikuji nějaký smysluplný článek, kde použiji jasné termíny a nikoho nechtěně neurazím.

Nemám ambice si z koní dělat bussines jak mě tady někdo obviňoval, bylo by sice hezké živit se koníčkem, ale je to poněkud nereálné.

O komunikaci CHK s veřejností. Podívejte se do Věstníku 4-7/2009 str.91 jasně jsme vybídli k dialogu.

Alena - bylo hůř?

Asi mi něco uteklo, což se ale může stát. Pokud mě paměť neklame, dostihy pouze do peněz s vyloučením ceno-handicapů prosadil předcházející VV v roce 2007 a stálo ho to dosti úsilí. Rovněž chovatelský bonus byl dílem stejného VV. Pravda, za finanční podpory JS Konsorcia v rámci sponzorství byl již v roce 2007 vyplácen bonus za kvalifikované 2-3 leté koně českého chovu a původní myšlenka nevypadla z hlavy Jiřího Svobody, on ji však podpořil osobně i finančně, což je mu bezesporu ke cti. "Zmanipulované handicapy pro staré žebráky", jak se zde píše, jsou stále "vypilovanější", než abychom se jich zbavili a Francouzi jsou kapitola sama pro sebe. O jakých plácajících se jezdcích je tady řeč? Tyhle jedince nese každá doba a nesla je i ta těsně minulá, jen už to není jedinec, ale je jich mám pocit o něco víc (namísto jednoho J.Balcara).
Chov je náročné odvětví, především finančně a časově. Chovat tak, aby to mělo smysl, může jen ten, kdo k tomu má patřičné podmínky, a to opomenu finance. Ani já bych si nekoupila koně, o kterém nejsem přesvědčena, že splňuje základní kritéria, tzn. rodokmen, výkonnost matky, ODCHOV(krmení, pohyb,pastva, péče o kopyta) a vypěstované základní návyky. To vše by totiž měla zahrnovat chovatelská práce, protože když cokoliv z toho nefunguje, je to nikdy nedohnatelný handicap nebo jen velmi těžko. Vlastnit kobylu tedy nestačí. Chov se samozřejmě podporovat musí, podpora by však měla mít smysl. To, že vypíšu víc Breeders Crownů neřeší chov komplexně ale samoúčelově a vůbec to nesouvisí se současnou situací v ČKA. Nevím jaký účel měl mít příspěvek Jirky Šplíchala, ale zdá se mi nasnadě....

Jirka Šplíchal - Re: bylo hůř?

Jak ste si mohla všimnout, pracoval jsem v Chovatelské komisi, proto jsem nabyl potřeby zde napsat i co pozitivního se událo. Problémy, které jsou posány v hlavním článku jsou nepochybně závažné a sám jsem na některé z nich upozorňoval (hlavně komunikace). Nicméně pro chov klusáka jsou momentálně nejlepší podmínky v historii na čemž má lví podíl pan Svoboda. Samozřejmě některé věci mají přesah i do předchozího volebního období. To ale také stálo významně na podpoře J.Svobody.

Handicapy jsou levé, naše rodina je ve sportu již přes 30 let a tak vím, že tomu nikdy nebylo jinak. Můžou být matematické nebo subjektivní je to jedno. Pokud nedojde k jejich zrušení a nepřejde se na systém za každých X tisíc vydělaných v X posledních letech, samozřejme transparentě se opakujících celou sezonu, vždy se budou předmětem sporů. Jde ovšem i o celkové zastoupení HDCP dostihů v rámci dne, narážel jsem na období, kdy byli vlastně pouze handicapy v heatu čili 6 i více dostihů/den. Toto extrémně poškozuje obrat koní na dráze a tím celý chov. Stále stejné koně jsou ale i nudné pro diváky a sázkaře.

Proto podporuji p. Svobodu, ikdyž s ním také ve všem nesouhlasím.

Martin Hromadka - Re: Re: bylo hůř?

Tak tedy nevim, nejlepsi podminky pro chov v historii??? Nic proti iniciative pana Svobody, naopak, ale vidim tady zcela jinou souvislost: fungujici, ekonomicky stabilni a ferovy dostihovy provoz s dlouhodobou perspektivou = ochota chovatelu investovat do chovu (a naopak). Viz. jasna krivka: 2003 - vize noveho stadionu na Seberove/60 hribat, 2010 - CKA pod vedenim pana Svobody/cca 20 hribat (presny udaj neznam, jelikoz Vestnik jsem obdrzel naposledy v breznu 2010). Tohle zadne bonusy a Breeder´s Crowny nezmeni.

Míša - Re: Re: Re: bylo hůř?

Zcela souhlasím s Martinovým názorem. Pro zajímavost jsem vyčíslila, kolik nás stálo odchování Mishana, Qadira a Fastina. Je to moc dlouhé, tak to najdete na "mishanových stránkách!...

Jirka Šplíchal - Re: Re: Re: bylo hůř?

Já s Vámi souhlasím, stabilní dostihový provoz je nejlepší podporou chovu. Nicméně premie/bonusy/podpory do českého chovu jsou nyní největší jaké kdy byly - z toho můj výrok.

Zde je téměř kompletní křivka o které mluvíte:
2002 - 45 hribat
2003 - 57
2004 - ?
2005 - 42
2006 - 46
2007 - 24
2008 - 50
2009 - 30
2010 - 29 (neoficiálně)

Alena - Re: Re: bylo hůř?

Oni některé věci nemají přesah do minulého období, ale přesně naopak, a to docela zásadní v pojetí, v jakém jste všechno podal. Já vím, už jsem někde zaslechla, že Vám Jiří Svoboda nabídl funkci v novém VV, takže už Vaši kampaň plně chápu. Nemám nic proti reklamě, jen se musí zakládat na pravdě a fakta by se neměla překrucovat ku obrazu svému.
Co se týká handicapů, v tom jsem s Vámi za jedno, leč nejsou předmětem diskuse. Řešit systém handicapů v době, kdy nic nefunguje a jsou porušována veškerá pravidla a předpisy, je poněkud mimo mísu, to je problém druhotný. Navíc nechápu, proč vytahujete období mnoho let zpátky. Další druhotný problém je chov, to se teda na mě nezlobte. Chovem výše uvedené problémy teď hned nevyřešíme, stejně jako nemáte pravdu v tom, že nyní jsou pro chov ty nejlepší podmínky, i když to může být otázka názoru. Jen bych opakovala již zde uvedenou připomínku, chov a jeho produkty je záležitost několika let, když bude vše fungovat tak, jak má. I zde je však bezpodmínečně nutné držet se regulí.
Asi nejsem sama, ale nepochopila jsem, jak chcete "obratem" zvýšit počet koní. My koně nepotřebujeme obracet, my je potřebujeme udržet a jejich počet navýšit, a to v první řadě pomocí importů, ať se to někomu líbí nebo ne. Potřebujeme k tomu ale majitele, Ti chtějí běhající koně samozřejmě, ke kterým si možná pořídí také ročka. K tomu ale potřebujeme funkční aparát a řád, nikoliv bordel, jaký tady máme teď. Ten nejen potenciální, ale rovněž současné majitele odrazuje.
Četl jste svoje příspěvky? Připadá mi spíše, že Vám to nadiktoval nějaký Neználek. Nebudete tady řešit už žádné hovadiny, že ne?

A. Sokol - Re: Re: bylo hůř? Asi sledujeme každý jiné dostihy - nebo zájmy

Čtu a nestačím se divit. Samá Asi mluvíme každý o něčem jiném, o jiném sportu, o jiných lidech, o jiné sezóně, každý asi sledujeme jiné zájmy.
Já to vidím tak, že uplynulá sezóna byla ta nejhorší v porevolučním období, že se nepovedlo a nefungujet skoro nic. Čísla hovoří jasně: ubylo koní, dostihů, diváků, peněz do výher (to málo ještě nebylo vyplaceno!), nebyla Valná hromada, nescházel se výbor (on už 2. rokem fakticky neexistuje) ani komise. Znakem sezóny byl totální rozklad členské základny a vztahů, podvody v bandicapování (v míře už skutečně těžko tolerovatelné, tunelování francouzských peněz adostihů... Ledtití dostihoví funkcionáři skončili aniž noví začali, mezinárodní prestiž trvale upadá. Toť fakta. Ale Jirka Šplíchal to vidí jinak, jemu se letošní sezóna a "nastartovaný trend" líbily... Každý ať si udělá obrázek sám.

Jirka Šplíchal - Re: bylo hůř?

Ještě, jsem zapoměl. To, že se vypíše více BC český chov podpoří tím neférovějším způsobem - přímá soutěž. Nejlepší chovatel a majtel českého koně bere, to je motivační. Do stavu kdy by se snad chov začal vyplácet jsme samozřejmě daleko, ale toto je cesta. Máme další nápady jak chov podpořit a zároveň rozšířit základnu chovatelů a tím potencionálních majitelů. Za součesného stavu je však předčasné s tím začínat.

Breeder - Re: Re: bylo hůř?

Jirko, to myslíš vážně? BC je nejlepší cesta jak zvednout chov? BC je ok, o tom žádná, ale je BC je trochu málo. Co? A když jsi kritizoval, že chybi komunikace, moc si nevzpomínám, že by třeba chovatelská komise s něčím přišla, že by své nápady jak píšeš nějak komunikovala stávajicím a i budoucím chovatelům. Osobně si myslím, že chov je běh na hodně dlouhou trať, tak by měl být dán jasný směr, podpora a skutečně motivující podmínky na x let dopředu.

L.M. - Re: Re: bylo hůř?

Šplouchu ty drž už hubu, na co chovat, když se okolo prodavaj koně pomalu za cenu připouštění?? Stejně ti nikdo hlas nedá, tak si vem svou managerskou taštičku a zas tahni...