Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jeden Čestmír nestačí - den čtvrtý

Máme za sebou pouhé čtyři dostihové dny a rekordy se to jen hemží. Současně jdou navíc s nimi ruku v ruce karamboly, a to už je k zamyšlení. Jestli to takhle půjde dál, kdo tady zbyde? Ale nepředbíhejme.

 
Pozornost na sebe tento den poutaly kromě hlavního dostihu ročníkové předzkoušky, obě ale připomínaly spíše husí pochod, nicméně rekordní pochod. K očekávanému souboji mezi Victimem As, Jill a Busby Cartouchem nakonec nedošlo, protože Busby Cartouche (J.Kotásek) se ani tentokrát nevyvaroval cvalu a siamská Jill (M.Volf) byla i přes své výrazné zlepšení na Victima As (M.Kalčík) krátká. Ten ještě o "půlku" vylepšil své maximum a tak jediným překvapením bylo třetí místo hnědáka Poker Teč (O.Kozel). Čtyřletí zatím zdaleka nedosahují kvalit o rok mladších bojovníků, takže vítězný Taiji de Bomo (Z.Škobis) hlouběji do výkonnostních zásob sáhnout nemusel, neohrozila ho ani Mykolova Italka Nina Belle (M.Volf). Zajímavý mohl být ale jeho souboj s Kaizer Jamacanem (J.Svoboda), jenže ten se ročníkovému srovnání vyhnul a dal přednost rámcové ceně, kde velmi lehce zvítězil. Časem 1.16,6 se však ke špičce ročníku právem zařadil.
Zato v Ceně Flinta o překvapení nebyla nouze. Už hodně dlouho jsme neměli možnost vidět tak precizní start jako právě tady. Možná sehrála roli vyrovnanost celého pole, kde vyhrát mohl snad kdokoliv. Dalším momentem na pomyslené misce vah pak bylo pekelně nasazené tempo, které významně zamíchalo osudím. Suma-sumárum, kdo si počkal, ten se dočkal. Velmi těsně, ale přece zvítězil lehce opomíjený Grafik (M.Volf) před naopak preferovaným Zazazoo (J.Kotásek). Třetím místem způsobila menší šok chropyňská Agita (P.Vávra) a získala si tak významný respekt.
Poměrně nejvyrovnanějším doběhem se mohl pochlubit úvodní handicap věnovaný Aro Nemocnici Motol ( která poskytuje vynikající péči zraněnému Čestmíru Řehořovi), kde Jasanovi Teč (O.Šmejkal) vyfoukl vítězství takřka na poslední chvíli Vasteras JK (M.Vlasák). Po nečekaném škrtu Verena, který se před nahříváním dost ošklivě zranil, se vítězství Ornelly (E.Volf) v rámcovém dostihu vcelku čekalo, stejně jako favoritky Skyline (Z.Vávra).
 
Co však nikdo nečekal byl další karambol, za kterým stály - jak jinak, než železné sloupky označující mety, železná hrozba, která odolává veškerým varováním. Na co ještě čekáme? Na první křížek? Nebo jich musí být víc, aby to s někým konečně hnulo? Tentokrát to naštěstí dopadlo podstatně lépe, Marina má "pouze" zlomený nos a silně potlučená obě kolena. Ale co chybělo, aby tomu bylo jinak?
Vyznamenala se ovšem opět dostihová komise. Zrušit dostih mrknutím oka s komentářem, že oni tam přeci nebudou čekat, až přijede sanitka, je pro mě osobně naprosto neakceptovatelné. Přivezte je příště, no to je dobrý. A příště se stane co? Kdo nahradí majitelům a trenérům náklady za dopravu a ustájení, které se díky takovému to rozhodnutí staly zbytečné? Přemýšleli odpovědní hlavou, co myslíte?
 
Další pozoruhodností, kterou nikdo neřeší, je rozmístění kuželů na jednotlivých metách. Jejich nestandardní rozmístění si tak trochu-či spíš více hraje s regulérností. Jedněm totiž poskytuje lehkou výhodu, druhým právě naopak. Oba extrémy pak dohromady můžou některé ze soupeřů znevýhodnit až o dalších 20 metrů, k čemuž právě došlo v úvodním handicapu na metě 1730 metrů. V tomto případě navíc na nedostatečně potřebný prostor doplatil Bedřich Novák v sulce Roswithy Skal.
 
Na závěr ještě jeden postřeh, na který mě přivedl Jindra a je pro změnu v naší jezdecké moci. Po doběhu Ceny Flinta přijel Cornelis (Loman, Ocean Al) docela rozčarován, že tady mezi jezdci nefunguje žádná kolegialita. Když chtěl přejít s Oceanem Al na pozici outleadera, nebylo mu to umožněno, přestože chvíli předtím jezdci tempo zmírnili. Neměl jinou možnost za daných okolností, než sešlápnout pedál nadoraz a dopadlo to tak, jak dopadlo. Chvíli za ním se z dostihu vrátil Jindra a povídá "to mě Cornelis docela potěšil, když viděl, že Ocean už nemůže, tak normálně dělal místo, aby mohli ostatní jet, to se teda u nás nevidí a už dlouho jsem se s tím nesetkal". Na pozici outleadera totiž v cizině naopak pustí každého rádi, protože je to nejhorší pozice a obráceně - jet za outleaderem je skoro nejlepší. V zahraničí se jezdci všeobecně respektují a na rozdíl od nás si vzájemně a záměrně neškodí. Jednou totiž pomůžu já Tobě a příště zase Ty mě.
Tak vidíte, slušnost nás zaskočí. Nemělo by to být náhodou obráceně? Že se tady jezdí stylem urvi co urvi za každou cenu, když už nemůžu já, tak aspoň "zesrabím" ostatní, to je bohužel pravda. Co musí při takovéto metodice nutně následovat? No že to příště vrátím, protože jinak to tady evidentně nejde. Ta hrstka skutečných profesionálů, která nám tady zbyla, to už asi nejspíš nezachrání. A přitom stačí tak málo.
 
Doufejme, že příště bude líp.
 
Alena Čemusová
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

bookmaker - Tipovaci hitparada

Dostihovy den se presouva protoze:
1. HP bude mimo Prahu
2. JS bude mimo Prahu
3. MV bude mimo Prahu
4. Vsicni tri budou spolu mimo Prahu
5. Astrofyzik docent Malik usoudil na zaklade zapadu slunce a postaveni planet, ze to tak bude lepsi
6. CT uvede ve ctvrtek z dostihu zkraceny zaznam
7. Zkompromitovany delegat Palkovsky se nebude moci zucastnit

Michal Kalčík - Re: Tipovaci hitparada

A nebo to je opravdu kvůli prosbě Marka Svačiny a hokejovému šampionátu. Zase nesmíte za vším vidět jen nějaké osobní zájmy, televize je dost důležitá...

bookmaker - Re: Re: Tipovaci hitparada

Diky za vysvetleni, Michale, takze jsou v tom osobni zajmy - pan Svacina si bude muset po sampionatu tyden odpocinout a my na nej mamw pockat. Pokud je pro vas jeden TV komentator dulezitejsi, nez majitel, ktery si dlouhodobe v predstihu planuje sluzebni cesty a neuvidi kvuli tomu sveho kone ve Velke cene ctyrletych, neni co dodat.