Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jeden Čestmír nestačí - den čtvrtý

Máme za sebou pouhé čtyři dostihové dny a rekordy se to jen hemží. Současně jdou navíc s nimi ruku v ruce karamboly, a to už je k zamyšlení. Jestli to takhle půjde dál, kdo tady zbyde? Ale nepředbíhejme.

 
Pozornost na sebe tento den poutaly kromě hlavního dostihu ročníkové předzkoušky, obě ale připomínaly spíše husí pochod, nicméně rekordní pochod. K očekávanému souboji mezi Victimem As, Jill a Busby Cartouchem nakonec nedošlo, protože Busby Cartouche (J.Kotásek) se ani tentokrát nevyvaroval cvalu a siamská Jill (M.Volf) byla i přes své výrazné zlepšení na Victima As (M.Kalčík) krátká. Ten ještě o "půlku" vylepšil své maximum a tak jediným překvapením bylo třetí místo hnědáka Poker Teč (O.Kozel). Čtyřletí zatím zdaleka nedosahují kvalit o rok mladších bojovníků, takže vítězný Taiji de Bomo (Z.Škobis) hlouběji do výkonnostních zásob sáhnout nemusel, neohrozila ho ani Mykolova Italka Nina Belle (M.Volf). Zajímavý mohl být ale jeho souboj s Kaizer Jamacanem (J.Svoboda), jenže ten se ročníkovému srovnání vyhnul a dal přednost rámcové ceně, kde velmi lehce zvítězil. Časem 1.16,6 se však ke špičce ročníku právem zařadil.
Zato v Ceně Flinta o překvapení nebyla nouze. Už hodně dlouho jsme neměli možnost vidět tak precizní start jako právě tady. Možná sehrála roli vyrovnanost celého pole, kde vyhrát mohl snad kdokoliv. Dalším momentem na pomyslené misce vah pak bylo pekelně nasazené tempo, které významně zamíchalo osudím. Suma-sumárum, kdo si počkal, ten se dočkal. Velmi těsně, ale přece zvítězil lehce opomíjený Grafik (M.Volf) před naopak preferovaným Zazazoo (J.Kotásek). Třetím místem způsobila menší šok chropyňská Agita (P.Vávra) a získala si tak významný respekt.
Poměrně nejvyrovnanějším doběhem se mohl pochlubit úvodní handicap věnovaný Aro Nemocnici Motol ( která poskytuje vynikající péči zraněnému Čestmíru Řehořovi), kde Jasanovi Teč (O.Šmejkal) vyfoukl vítězství takřka na poslední chvíli Vasteras JK (M.Vlasák). Po nečekaném škrtu Verena, který se před nahříváním dost ošklivě zranil, se vítězství Ornelly (E.Volf) v rámcovém dostihu vcelku čekalo, stejně jako favoritky Skyline (Z.Vávra).
 
Co však nikdo nečekal byl další karambol, za kterým stály - jak jinak, než železné sloupky označující mety, železná hrozba, která odolává veškerým varováním. Na co ještě čekáme? Na první křížek? Nebo jich musí být víc, aby to s někým konečně hnulo? Tentokrát to naštěstí dopadlo podstatně lépe, Marina má "pouze" zlomený nos a silně potlučená obě kolena. Ale co chybělo, aby tomu bylo jinak?
Vyznamenala se ovšem opět dostihová komise. Zrušit dostih mrknutím oka s komentářem, že oni tam přeci nebudou čekat, až přijede sanitka, je pro mě osobně naprosto neakceptovatelné. Přivezte je příště, no to je dobrý. A příště se stane co? Kdo nahradí majitelům a trenérům náklady za dopravu a ustájení, které se díky takovému to rozhodnutí staly zbytečné? Přemýšleli odpovědní hlavou, co myslíte?
 
Další pozoruhodností, kterou nikdo neřeší, je rozmístění kuželů na jednotlivých metách. Jejich nestandardní rozmístění si tak trochu-či spíš více hraje s regulérností. Jedněm totiž poskytuje lehkou výhodu, druhým právě naopak. Oba extrémy pak dohromady můžou některé ze soupeřů znevýhodnit až o dalších 20 metrů, k čemuž právě došlo v úvodním handicapu na metě 1730 metrů. V tomto případě navíc na nedostatečně potřebný prostor doplatil Bedřich Novák v sulce Roswithy Skal.
 
Na závěr ještě jeden postřeh, na který mě přivedl Jindra a je pro změnu v naší jezdecké moci. Po doběhu Ceny Flinta přijel Cornelis (Loman, Ocean Al) docela rozčarován, že tady mezi jezdci nefunguje žádná kolegialita. Když chtěl přejít s Oceanem Al na pozici outleadera, nebylo mu to umožněno, přestože chvíli předtím jezdci tempo zmírnili. Neměl jinou možnost za daných okolností, než sešlápnout pedál nadoraz a dopadlo to tak, jak dopadlo. Chvíli za ním se z dostihu vrátil Jindra a povídá "to mě Cornelis docela potěšil, když viděl, že Ocean už nemůže, tak normálně dělal místo, aby mohli ostatní jet, to se teda u nás nevidí a už dlouho jsem se s tím nesetkal". Na pozici outleadera totiž v cizině naopak pustí každého rádi, protože je to nejhorší pozice a obráceně - jet za outleaderem je skoro nejlepší. V zahraničí se jezdci všeobecně respektují a na rozdíl od nás si vzájemně a záměrně neškodí. Jednou totiž pomůžu já Tobě a příště zase Ty mě.
Tak vidíte, slušnost nás zaskočí. Nemělo by to být náhodou obráceně? Že se tady jezdí stylem urvi co urvi za každou cenu, když už nemůžu já, tak aspoň "zesrabím" ostatní, to je bohužel pravda. Co musí při takovéto metodice nutně následovat? No že to příště vrátím, protože jinak to tady evidentně nejde. Ta hrstka skutečných profesionálů, která nám tady zbyla, to už asi nejspíš nezachrání. A přitom stačí tak málo.
 
Doufejme, že příště bude líp.
 
Alena Čemusová
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Bývalý majitel, majitel, sázkař, fanoušek apod. - Den poslední

Už se docela těším na komentář inteligentní blondýny s názvem "Den poslední", to jí potom polezou voči z důlků. Její volání po spasitelích (asi čeká nějakého strýčka z Ameriky) a profesionálech typu Loman nebo Klaubenschalk (asi skutečného profesionála nikdy neviděla) je z úst pseudoamatérky docela sranda. Až nastane "Den poslední", tak inteligentní blondýně a jejím přátelům nezbude než "šlápnout na pedál nadoraz, udělat místo, aby ostatní mohli jet" a najít si nějaké nové působiště kde je ještě neznají a kde budou moci zase chvíli škodit. Zatím nám předvedli akorát "jezdi stylem urvi co urvi za každou cenu (můžeš i vykopnout dveře v dostihové komisi nebo zbičovat soupeře), když nemůžu já, tak alespoň zesrabím ostaní". To je bohužel pravda.

Nestranný. - Re: Den poslední

Pěkně jedovatá slina,jsem přesvědčen,že vámi zmiňované blondýně nesaháte ani po kotníky,váš trapný výplod tomu nasvědčuje,proč tolik nechutný zášti?Škoda,že není známo jak úspěšnou karieru máte za sebou, když jste takový odborník přes profesionály.Doufám,že jste alespoň aktivní jezdec a ne nějaký rozumbrada z tribuny.

Kraken - Re: Re: Den poslední

Možná, že kdyby Nestranný uměl alespoň číst, tak by si určitě všimnul, že prakticky celý příspěvek byl citátem článku inteligentní blondýny. Kdyby k tomu měl ještě funkční paměťové centrum v mozku, tak by si jistě vybavil také situaci jak jeden ze zmíněných profesionálů v průběhu dostihu vtahuje do dostihové dráhy koně v zatáčce před cílem nebo jak bere zpět koně v cílové rovině, v obou případech s následkem zranění koní i jezdců. Nebo jak druhý ze zmíněných profesionálů najíždí po doběhu dostihu koněm do startéra. To je bohužel pravda, kterou Nestranný asi zřejmě z tribuny neviděl.

hádej... - Re: Re: Re: Den poslední

Tady asi někdo neví, co to je citát. Překroucené významy slov to rozhodně nejsou. Taky asi Kraken neví kdo je kdo, protože Loman je pokud vím amatér. Nic z uvedeného nikdo nepopřel, ale hodnotí se tady pokud jsem si teda všimnul letošní sezóna, archeologii snad oprašovat nebudem, to by se toho našlo. Jestli tady někdo škodí, tak určitě ne blondýna, jsi asi barvoslepý. Máš nějaký komplex? Dej si hadr na hlavu. Jakými přezdívkami nás ještě překvapíš? Není vůbec těžké dovtípit se jejich majitele. Nesmíš ty svoje bláboly prezentovat nahlas, kyž chceš zůstat v utajení, ty "inteligente".

hádej... - Re: Re: Re: Den poslední

Tady asi někdo neví, co to je citát. Překroucené významy slov to rozhodně nejsou. Taky asi Kraken neví kdo je kdo, protože Loman je pokud vím amatér. Nic z uvedeného nikdo nepopřel, ale hodnotí se tady pokud jsem si teda všimnul letošní sezóna, archeologii snad oprašovat nebudem, to by se toho našlo. Jestli tady někdo škodí, tak určitě ne blondýna, jsi asi barvoslepý. Máš nějaký komplex? Dej si hadr na hlavu. Jakými přezdívkami nás ještě překvapíš? Není vůbec těžké dovtípit se jejich majitele. Nesmíš ty svoje bláboly prezentovat nahlas, kyž chceš zůstat v utajení, ty "inteligente".

Nestranný. - Re: Re: Re: Den poslední

Pane Krakene,odpovídáte přesně ve stejně trapné úrovni v jaké jste sepsal váš včerejší záštiplný blábol,ale trochu mimo mísu,dobře to je vystiženo v příspěvku od-hádej...-.Za sebe mohu jen podotknout,že urážet anonymně umí hlavně jen podělanci.Doplním ještě radu o hadru na hlavu, ten musí být předem namočen v hodně studené vodě a posléze přiměřeně vyždímán,suchý neúčinkuje

arturek - Re: Den poslední

Pisatel má zřejmě jiné vzory: sehranou hereckou skupinu Volf's Company doplněnou o leaderku MVDr. a průkopníka sesoků ze sulky a budovatele moravského hipodromareálu za cizí prachy, zvaného v týž krajích jako pan Jiří. Čest jejich památce!

x.y. - Re: Re: Den poslední

Kdybychom mohli říci "ČEST JEJICH PAMÁTCE ",tak to bycom byli za vodou a blýskalo by se na lepší časy.

---, - Re: Re: Re: Den poslední

Mám pocit,že toto jsou jen takové jalové hlášky,nebo máte snad nějaký koncept,který by ukázal jak z tohoto srabu ven?Je pravda,že se běhá za stejné peníze jak před lety,ale jejich hodnota je podstatně nižší atd.což všichni víme,ale jen se nadává(chápu a souhlasím)jen se nemohu zde nikde dočíst jakým způsobem a s kým změnit dosavadní situaci!Vrátíme-li se fiktivně před volby,koho by jste volil?Děkuji předem za seriozní odpověď.

Alena - zdraví Vás inteligentní blondýna

Velice mě potěšilo, že jste mi tady založil Blog inteligentní blondýny, líbí se mi. Srovnávat se s Ivou Pazderkovou a jejím pořadem Na stojáka bych si sama nedovolila. Díky.
Z vašeho textu nelze vycítit nic jiného, než dobře zamířenou trefu, a to mě těší. Můžu Vás ujistit - až padne den poslední, oči nebudu valit já, vynasnažím se o to ze všech sil, abych nezklamala. Mám hodně slušnou zásobu a díky dění tady nevyčerpatelnou.
Snažím se sice nikoho nejmenovat, ale když už jste konkrétní jména použil, budu z nich vycházet. Je dobré, když řeknete a), což je v konkrétním případě svištění biče a jeho dopad na čísi záda. Je však bezpodmínečně nutné dodat také b), proč k tomu došlo. Kdyby totiž dotyčný zbičovaný nejezdil koním přes nohy a DK se netvářila, že nic nevidí, nemusel bič dopadnout tam, kam neměl. V daném případě pak logicky dojde na použití pravidla 3P – první pohotovostní pomůcky. Sice s tímto řešením nemůžu souhlasit, ale chápu to. Adrenalinová reakce se bohužel často nabízí jako jediné účinné řešení. To je také bohužel pravda.

Palkac - Re: zdraví Vás inteligentní blondýna

Aleno, chtel jsem se jen zeptat. Myslela jste Jardu Dobrovolneho, nebo Moniku Kalcikovou? Nejak se mi ty Jindrovi bice pletou.
dekuji za odpoved

Sázkař - Re: Re: zdraví Vás inteligentní blondýna

Palkáči,pokud mohu,vím,jak vás pobouřila exekuce bičem,ale dobře vám odpověděla A.Č.je třeba také vidět nechutnosti,které se dějí během dostihu,kdo to nezažil nepochopí,rána bičem víceméně jen pokoří,ale nějaký hrubý faul může způsobit i težké zranění jezdce i koně,na horší raději nepomyslet.Možná by jste upřednostnil profackování v soukromí ve stáji, aby se zachoval sportovní duch před obecenstvem.Nejsem zastáncem ničeho takového,není nad sportovní korektní chování,ale někdo se prostě neovládne, jen je otázka,jestli se postižený poučí,pokud ano,tak to stálo zato.

Palkac - Re: Re: Re: zdraví Vás inteligentní blondýna

No jsem rad, ze se stalo to, co jsem ocekaval. Alena mlci.
A ja se pritom jenom zeptal, kdo ze to prejizdi konim nohy? Jarda, nebo Monika? Rad bych to jako byvaly delegat vedel.

Alena - Alena nemlčí...

...Alena jen nebyla na příjmu. Mlčet je jediné, co mi dělá potíže, zvláště když se děje něco, s čím nesouhlasím. Moje odpověď byla všeobecná. Jindra je hodně impulsivní a adrenalinový jedinec, není ale blázen, který dělá věci bezdůvodně. Doufám, že je to dostačující odpověď pro všechny rejpaly...

majitel - Re: Den poslední

Klidně si ulev, ale to že výkonný výbor opět nepracuje, ve věstníku je H.... ,a žejsme tam kde jsme byli před volbama to ti nevadí.
Osvědčená dvojka si jede dál po svém a dělá z nás voly.

Majitel II - Re: Re: Den poslední

....cele deni na mne pusobi, jako kdyby jsem se ucastnil cirkusoveho predstaveni, direktora mame, klaun je tady taky, cviceni kone a divaci jsou pritomni.... Jen doufam, ze ta cirkusova manez je uzavrena, protoze pokud nekdo ze sveta tohle predstaveni ohodnoti, tak se urcite budeme divit a k smichu nam urcite neni a ani nebude....

člen DK - Za vším jsou prachy!

ČKA se rozhodně v odměnách dostihovým funkcionářům nepředá, a sloužit stejně už skoro nikdo nechce! Funkcionáře od cvalových dostihů zláká ČKA maximálně dvakrát do roka, protože jindy je souběh s cvalovými dostihy. Za ty peníze tam rozhodně o hodinu dýl tvrdnout v sobotu nebudeme, večer máme už každý jiný program, a proto jsme rozhodli tak jak jsme rozhodli. A jestli se to někomu nelíbí, tak ať si ČKA klidně najde do DK jiné lidi!

Majitel z Moravy - Re: Za vším jsou prachy!

Vážení členové DK, nadmíru si cením vaší ochoty a pracovitosti za málo peněz. Přesto bych vás chtěl informovat, že dovezení koně z Moravy do Prahy stojí cca 5-6 tisíc korun českých a majitelé a trenéři vyjíždí ráno v 7,00 hod, domů pak přijíždí cca kolem půlnoci. Záleží na vzdálenosti cesty.V tuto dobu vy ještě spinkáte a večer již spinkáte. Ale máte pravdu, ušetřili jste nám hodinu, protože kdyby jsme čekali na doktora, tak přijedeme domů až kolem 1 hod.
Bylo by opravdu nezodpovědné od těch pitomých MORAVÁkÚ, aby vám narušili večerní program.
Spěte sladce, čest vaší zodpovědné práci.

Bic bozi - Re: Re: Za vším jsou prachy!

a jeje, dalsi uplakanek z Moravy. Porad jen brecite, jak je to daleko, za jak malo se beha, kolik ti v Praze berou za to, ze nic nedelaji, atd. Co ale delate proto, aby se to zmenilo? Koho jste podporili na VH? Sveho Jirku? Kolik z Vas je v dostihove komisi? Kolik dostihu se beha na morave?

Majitel z Moravy - Re: Re: Re: Za vším jsou prachy!

Tebe chci ty hrdino vidět, jak jedeš ráno 350 km, až se bude běhat na stadionu v Bravanticích a večer opět 350 km domů, s návratem po půlnoci, vysolíš 5 tisíc za cestu a dovezeš tak akorát h.... Co se týká Svobody, ten asociaci neřídí již hodně dlouho, ale nebýt jeho , tak se neběhá vůbec.
Můžu tě ubezpečit, že na moravě se nepláče, ale maká. Možná až na jednu vyjímku.