Jdi na obsah Jdi na menu
 


Neúspěšná abdikace

Horký letní den předznamenal nabitý klusácký čtvrtek a mnohým dal pěkně zabrat.

 
Téměř plné startovní pole se sešlo ve Zlatém okruhu a přestože tentokrát nenastoupila kompletní špička, na zajímavosti mu moc neubralo. Trochu neuváženě vzhledem k výšce teploměru nasadili tempo Peter Pan (M.Kalčík) s Winterboyem (J.Dobrovolný) a nebylo se také čemu divit, že se v něm poněkud „uvařili“. Nedařilo se však ani top-favoritovi, páté místo Grafika (M.Volf) bylo určitě zklamáním. Kdo naopak hodně překvapil, byla v proti pólu top-outsiderka Agita (P.Vávra), jejíž třetí místo v čase 1:15,4 zaslouží smeknout. To můžeme rovnou dvakrát, hlavně I Can Fly Diamantovi (J.Svoboda) za nádherné šesti-délkové vítězství, kterým za sebou nechal ratíškovického reprezentanta Walkie Talkie (J.Kotásek).
Pak už byly na řadě oba vyřazovací dostihy, totiž kvalifikace. V té první patrně ovlivněn vítěznou euforií poslal do čela J.Svoboda příliš předčasně svou Box Wine, což se později ukázalo jako chyba. Naopak přesně na centimetry načasoval M.Kalčík speed pro Walentine, která v těžkém souboji s Aintshes Diamondem (J.Klaubenschalk) zvítězila. Třetí dokončil Aadje Boer (J.Dobrovolný) a poslední přímý postup si zajistila Fever Misi (M.Volf). Podstatně rychleji se klusalo ve výkonnostně kvalitněji obsazené druhé rozjížďce, kde zvítězil lehce Kaizer Jamacan (J.Svoboda) před Vanessou G (A.Loman), která se dostala ven z „pasti“ na poslední chvíli. Další postupová místa připadla Generálovi (I.Coufal) a hnědce Ifetayo (J.Klaubenschalk). Eurokobercová Paashaas (A.Čemusová) doplatila na cvalovou chybu Unkase, díky rychlejšímu času však do finále rovněž postoupila. Poslední finálové místo zbylo na českého odchovance Trevisa (Z.Vávra), jehož výkony jsou v poslední době pravděpodobně ovlivněny po-kastrační krizí.
Stájový doběh raz-dva pro reprezentanty Stáje Viktoria se už stal skoro tradicí a nebylo tomu jinak ani tentokrát, tedy Bob Harley (V.Šamšurin) – Botero (Z.Škobis) v kvalitním čase 1:15,4. Až na výjimky se dařilo favoritům, mezi vítězi proto nemohl chybět ani další z talentovaných tříletků Busby Cartouche (J.Kotásek), jehož vítězných 6 délek rozhodlo v neprospěch druhého Västerase JK (M.Vlasák). Mates ale neodešel s prázdnou, jako první protnul cílovou pásku v předchozím dostihu s Onwardem Iceberg těsně před E-mailem Me (M.Kalčíková). K favoritům patřil také dvouletý Meteor JDS a svou roli potvrdil v sulce s trenérem J.Kotáskem. Druhý favorit Charles le Magne při své premiéře zacválal v posledním oblouku a bylo po šancích. Dvakrát bodoval také M.Kalčík, podruhé v sulce Lucky Leffee. Usnadnila mu to zacváláním Mikeila Alet (J.Klaubelschalk) a stihla už jen druhé místo. Své první letošní vítězství získal Regent (M.Volf), poprvé startující v handicapu. Podle odhadu sázejících trochu nečekaně uspěla druhou příčkou Highsummer Diamant (P.Jungmannová). No a krátký handicap urval The Generals Wish (D.Papežík) před favorizovaným Korzárem Misi (P.Zmeko). O jeho výkonnosti není nejmenších pochyb, o regulérnosti se však v tomto případě nedá mluvit ani omylem.
 
Nevím, jestli tak zapůsobilo letní vedro nebo jiná „vyšší“ moc, ale opět se vyznamenala dostihová komise.
Start krátkého handicapu se nedá slušně komentovat. Na tribuně to pěkně vřelo, když 40ti metry zatížený The Generals Wish v momentě startu odskakoval společně se základní metou a dostihovou komisí tento fakt nijak nepohnul. Co si o tom má slušný člověk myslet?
 
Ani zmínka rovněž nepadla o braní cválajícího koně zpět v případě Unkase a poškození koně Paashaas, a to šlo v koňské kariéře o docela zásadní moment. Ze strany komise „ticho po pěšině“, i když naštěstí vše dobře dopadlo.
 
Vezmu-li v potaz tyto zásadní momenty, pak jsou naprostou malicherností nějaká „céčka“ signalizující cválání ve výsledkových protokolech. Tam, kde být mají, často nejsou, za to se však občas vyskytnou u jména, kde být nemají. Jedno céčko sem, druhé tam, pro někoho možná maličkost.
 
V průběhu dostihového dne oznámil prezident ČKA svou rezignaci. V pátek už bylo všechno opět jinak, protože si vše rozmyslel a vzal ji zpět. Co k tomu dodat?

 

Alena Čemusová

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

§§§ - Bude se něco dít ?

Dovoluji si citovat výňatek ze stanov ČKA:
IV. ORGÁNY ČKA.
-----------------
odst. 1.
Valné shromáždění ˇCKA.

a. je nejvyšším orgánem ČKA, jeho jednání s hlasem rozhodujícím mají právo účastnit se všichni řádní členové, výkon hlasovacího práva je přitom upraven Stanovami a Jednacím a Volebním řádem.
b. -----
c. řádné VS je svoláváno 1x v roce -------
d. prezident ČKA je povinen svolat mimořádné VS , když jej o to požádá nejméně třetina registrovaných členů, žádost musí obsahovat důvod svolání, navrhovaný program a vlastnoruční podpisy svolavatelů, mimořádné VS svolá prezident ČKA za obdobných podmínek také z rozhodnutí VV , nebo na požádání KK, a to vždy do 30 dnů ode dne rozhodnutí, nebo podnětu.

Dne 19.9.2011 požádalo více než třetina členů o mimořádné svolání VS. Zatím se nic neděje. Bude si plnit prezident povinosti, nebo to prode, jako mezivolební VS.

Ptám se: není to zneužívání pravomoci, neplnění poviností prezidenta, čeho se bojí, tuneluje ČKA ?
Možná by c elá situace zajímala kontrolní orgány Ministerstva vnitra.

CO VY NA TO ?

§§§ - Re: Bude se něco dít ?

Omlouvám se za chybičku.Žádost o svolání valné hromady byla předána 19.8.2011. Dne 19.9.2011 vyprší termín do kterého je prezident povinen svolat Valnou hromadu.

! - :D

:-(

? - Fair-play

Tak tu máme startku dvouletých. Že by byli pánové Chrastina a Vávra tak zapomětliví a zapomněli dát na původní startku své řádně přihlášené koně, takže se kvůli tomu dostih dvouletých musel zrušit? Nebo je to tak, že na původních přihláškách chyběl M.T.Hurricane a zafungovala čerstvě vybudovaná "moravská soudržnost"? To asi nebude úplně čistá hra, že?

! - Re: Fair-play

Split America tam také nebyl přihlášený tak tady nemelte blbosti...

? - Re: Re: Fair-play

To sice jo, ale Paramon nebo Cafu byli a úplně by stačili k tomu, aby se běžel Labirint původní místo znovu vypsanýho

Pavel Vávra - Re: Re: Re: Fair-play

Start Cafu Boka rád vysvětlím ale až budu vědět komu.?se zpovídat nebudu.

? - Omluva

Omlouvám se Romane za obvinění, Paramon na původní startce Labirinta prý byl. Z taktických důvodů byli jaksi oznámení koně vymazáni.

000 - Re: Omluva

Pro tvůrce konspiračních teorií - oznámeni byli : CHARMING OREAU (NL), METEOR JDS, PARAMON TEČ, CHARLES LE MAGNE (NL)

A jen tak mimochodem Vy si myslítem že Hurikán má reálnou šanci být v tom dostihu 1-3. ?

xy - Re: Re: Omluva

HURIKAN možná, ale ne s tím co za ním bude sedět.

Sázkař - Re: Re: Re: Omluva

Pánové, proč ty narážky, sobota nám ukáže co a jak, potom budeme chytřejší.

Sázkař - Re: Re: Re: Omluva

Tak co vy mudrlanti, kde byl Hurikán? Myslím,že by bylo rozumnější nepředbíhat událostem, ať je to jak chce, tak JS dvakrát vyhrál Derby, vítězství má také dost, takže jde především o osobní antipatie,ale to je věc jiná, na dráze platí ukázaná. Sportu zdar!

sportu zdar - Re: Re: Re: Re: Omluva

A co říkáte na výkony letošních zatím nepočetných dvouletých obecně. Zatím odběhnuli pouze 6 dostihů a již tam jsou dva zápisy do rekordních tabulek. Bude tenhle ročník stejně kvalitní jako současní tříletí?

xxx - Re: Re: Re: Re: Omluva

Kdyby se J.S. nechoval k lidem jak nějaký nadřazený panák, tak by mu to ostatní i přáli. Je to prach obyčejný nafoukanec, který si myslí, že když má peníze ,tak může všechno a všichni se mu budou klanět. Bohužel pro něho jsou i lidé, kteří nedosahují jeho úrovně, ale mají koně rádi, dávají jim to poslední co mají a přesto se dokážou mezi sebou normálně bavit a chovat se přirozeně.
Téměř všichni mu v asociaci zpočátku fandili a ať se podívá dnes s kým může spolupracovat a kdo se za něho staví. Pokud si toto neuvědomí a nezačne se k lidem chovat přirozeně, tak zůstane jen kašpárek, který si hraje na chytrého a bohatého.
Proto se také nedivme, že kolem jeho vítězství v derby nejsou žádné ovace a jeho zabíjačkou (vepřovou) to určitě nezachrání.
Jenom věřme, že se ještě vzpamatuje.

Alena - Re: Re: Omluva

Kdyby si to Jiří nemyslel, asi by se do toho nepouštěl, ne? Aspoň se to za těchto okolností logicky nabízí. Spekulovat o šancích? Majitelé chápou starty o derby dnu trochu jinak, mám pocit, že o šance ani jít nemusí.

? - Re: Re: Re: Omluva

Aleno to už tě bere senilita? Dřív jsem to rád četl ale promiň, tvoje články a kometáře za poslední půl rok už nemají hlavu ani patu.

Nestranný. - Re: Re: Re: Re: Omluva

Otazníku jste nějak přetažený, normální úvaha, co není až tak od věci, tak proč sem taháte senilitu, to s tím Paramonem bylo horší, takže klídek.

A. - Re: Re: Re: Re: Omluva

když si to neumíš přebrat, tak to nečti, nikoho nikdo nenutí. Nikdo nic nečte, protože to jsou bláboly, ale přesto několikrát denně otevře tyto stránky.
Proč mi to neřekneš "osobně" a schováváš se za anonym? Když je to se mnou tak zlé, ráda bych se lépe orientovala. Potřebovala bych ale vědět, co konkrétně neodpovídá realitě, co postrádáš nebo naopak co nerad zjišťuješ. Nikdo nejsme dokonalý a každý máme svůj názor. Nekonkrétní kecy mají účel jeden jediný, tak nezapomeň spláchnout.

C.I.A. - Kocourkov

Co je to za paralýzu,že někdo dá peníze ČKA a zase si je zabere pro sebe, vypadá to , že ten kdo to umožnil, tak shrábnul provizi a pohoda. Existují snad nějaká nepsaná pravidla ,ale v tomto "spolku" neplatí snad nic!

F.B.I - Re: Kocourkov

Vy nevíte co jsou to daňové úniky a malá domů ? Pardon. Záchrana klusáků v Čechách ?