Jdi na obsah Jdi na menu
 


Omluva


autor: Jiří Balcar

 
Omlouvám se všem členům ČKA za to, že jsem v lednu tohoto roku svými hlasy i svým písemným prohlášením dopomohl dr. Pokorné do Výkonného výboru ČKA a přímo i nepřímo jsem tím zapříčinil dnešní nepřijatelný stav. Myslel jsem, že se chovám pragmaticky a zodpovědně, namísto toho jsem se nechal již potřetí obalamutit jejími sliby a falešně míněnými omluvami. A fakticky podvést. Moje chyba.
Omlouvám se i Alle Lomanovi a jeho lidem, že jsem neuposlechl jeho varování a výzev k nutné demontáži dr. Pokorné z rozhodujícího postu (a vlivu) v ČKA.
Omlouvám se i JUDr. Kadlecovi, proti jehož předvolebnímu tažení jsem se v lednu postavil. Vnímal jsem jej jako populistu, který své nereálné sliby nedokáže naplnit. Sice jsem se v tomto bodě nespletl, ovšem on pravým ohrožením ČKA není a pod jeho vedením by zřejmě dnešní stav nenastal.
Omlouvám se i členům svého realizačního týmu, který sklízí plody mé otevřené kritiky a proti němuž je „zboku“ vedena dlouhodobá a cílená kampaň. Podle a zákeřně. Jak říkám: neútočte na ně, útočte na mne!
O co se jedná? O to, že se nacházíme v nejhorším možném stádiu od založení ČKA. Členská základna je rozložená ve stylu „všichni proti všem“, dlouhodobě chybí peníze i koncepce. Běhá se čím dál tím méně dostihových dnů a dostihů, ubývá koní i peněz. V hlavní sezóně byla pětitýdenní pauza (proložená Slušovicemi), v létě se běhalo ve středu a ve čtvrtek, z čehož musel mít normálně pracující člověk skutečnou radost (výmluvy na Českou televizi jsou nepravdivé). Propozice jsou vydávány pozdě a jsou bezkoncepční, komise fungují formálně a na vůdčí (rozuměj rozhodující) posty jsou dosazováni lidé bez odborných i morálních kvalit, zato však zásadně oddaní „vrchnosti“ a věrni „zadání“. Nejlepší rozhodčí Jockeyklubu, kteří nechtějí být poslušnými loutkami pracujícími dle tohoto zadání, prostě nepískají. Máme však rovněž jeden evropský unikát: dostihy na pozvání a to nikoli pro „elitu“, jak tomu mnohdy ve světě bývá, ale i pro koně tuctové výkonnosti. Derby jsme odběhli stranou pozornosti v létě (poprvé v novodobé historii) a podmínky a pozici na centrálním závodišti máme vyjednané vskutku „luxusně“!
A proč to je? Za vším je jediný člověk: dr. Pokorná. Ta, vždy vyzbrojená štosem plných mocí, se obklopila skupinou jí manévrovaných lidí, jež ovládá – její moc je v jejích rukou koncentrovaná víc než dříve! Výbor? Jen když je potřeba. Propozice? Podle jejího přání, či zadání. Rozhodčí? Její vyvolenci, kteří… Handicapeři? K smíchu. Startér? Bez mrknutí povolí dr. Pokorné „ulít“ 30 metrů na startu a na vybraných metách pro jistotu nezapíná zvukovou signalizaci…Jirka Svoboda? „Topič, co se neptá“, občas mu Helena něco „přihraje“, ale v podstatě ho ovládá – jako ostatní. Ano, všichni ji buď potřebují, nebo se jí bojí.
A proč to dělá? Moc. Rozhodování.   Pomsta? Čachry s dopingem či s penězi? (ano, rád nechám prověřit – a zaplatím - účetnictví ČKA skutečně odborným a nezávislým auditem!). Jedná se přece o dost, státní dotace, peníze z Francie aj….
A závěr? Žádný. Žádný? Jste skutečně pouze ovce, které si říkají „aspoň, že se ještě běhá“, sprostě si navzájem vynadají a občas se pobijí?
Takže: pouze kůň Tex Diamond už bude mít navěky šestku, popřípadě bude muset napříště být už 400 m před startem za autem. A jezdec Kalčík dostane za vítězné gesto doživotí… Takže I těmto dvěma se tedy v předstihu závěrem omlouvám.
A já v klusáckém sportu? Za těchto podmínek jsem a zůstanu out. A jestliže se něco změní? Kdoví.
 
Jiří Balcar
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář