Jdi na obsah Jdi na menu
 


Reportáž psaná na oprátce aneb houšť a větší kapky

 

„Reportáž psaná na oprátce“ aneb „houšť a větší kapky“

 

 

Pan Fučík nám určitě promine nadpis, ale podobnost (i když v přeneseném významu) totiž není čistě náhodná. Pravda, o život nejde, jde „jen“ o existenci. Existenci klusáckého sportu jako takového. Byli jsme uvrženi na milost a nemilost jedinců, jejichž počínání není „čisté“, a to ve všech směrech.
 
To, co již od konce loňského roku probíhá na této scéně, nemá nikde obdoby a je ostudou sportu u nás. O tom, že se nerespektují pravidla a klusácké „zákony“, které si členové odhlasovali, se tady zmiňovalo již počátkem roku. Jako-by toho nebylo málo, už se asi nebude respektovat vůbec nic. Ať chceme či nikoliv, spějeme ke zcela jistému konci. Ubývá koní, majitelé končí nebo v tom lepším případě už nepořizují nové koně. Ptáme-li se proč tomu je tak, dostane se nám jednoduché a jasné odpovědi: „je to samý podvod a do toho my už svoje peníze vkládat nebudeme – propozice jsou vypisovány účelově pro úzký okruh koní, tomu je stejně veden i handicap vybraných koní, dostihy se lepí podle toho, jak se to určitým lidem hodí, udělené sankce se nedodržují, respektive se někomu odpustí, jinému nikoliv, nikdo nemá odvolání (ono taky není ke komu), beztrestně se zatahují koně a pak se z toho těží, na to se nikdo nebude dívat…a francouzské dostihy?-to je kapitola sama pro sebe“. Co k tomu dodat? Snad jen holá fakta:
 
1. od podzimu 2009 odešlo z dráhy k dnešnímu dni přes 40 koní, a to ještě není konečné číslo. To je pro český klusácký sport dosti citelná ztráta. Náhoda nebo fakt? Na to volně navazuje problém číslo 2.......
 
2. propozice - vytvořit optimální propozice pro tak nízký počet koní různé výkonnosti určitě není jednoduché, zvláště když svou roli hrají osobní zájmy, s čímž také úzce souvisí handicapy a Trotteur Francais. Patrně čirou náhodou se najednou na startovní listině objeví 3letý Tilbury, přestože byl dostih původně vypsán pro 4leté a starší, přičemž je zcela evidentní, že startovat nebude, stejně jako Slava d`Ukraine, která dávno nedýchá české ovzduší, ale pokouší se uspět ve své domovině. Fakt nebo náhoda? Kde se vzala, tu se vzala, posunula se dříve neprorazitelná hranice mezi třídami z 500.000 Kč na 600.000 Kč a nejspíš úplnou náhodou zrovna toho času překročil onu hranici z jedniček sestoupivší I Can Fly Diamant.
    Fakt nebo náhoda?
 
3. Handicapy by si zasloužily samostatnou knihu, na což není prostor, tak jen některé konkrétní příklady, kdy  všechno souvisí se vším:
 např. anketu "skokan roku" by patrně vyhrál Jumby d`Occagnes, francouzský klusák, který ještě vloni vyhrával jedničkové dostihy, dnes mu trojky dávají metry. Z počátečních 22,0 stojí dnes na 26,5 - bravo! Handicapový sešup zdatně zvládá rovněž Lucky du Relais, v průběhu posledních 3 startů o 1,5 vteřiny dole, pomineme-li minulý zadržený start. Díky jeho nasměrovanému handicapu zanikly francouzské autostarty a nahradily je handicapy s odpovídajícím základem. V důsledku toho byli vyřazeni z provozu Lymnetis, Negresco, Le Loir des Bordes, kteří by v případě, že by se do dostihu vůbec vešli, dávali by nejvyšší metry, ze stejných důvodů je z účasti v těchto dostizích prakticky vyřazen i Piriac Cash. Co se handicapu týká, jak k tomu přijdou koně, kteří ať stíhají nebo ne, nikdo s nimi za celý rok nehne, leda tak směrem nahoru. Vývoj handicapu u jednotlivých koní v souvislosti s dosaženým výsledkem můžete velmi přehledně porovnat na stránkách www.trotalet.com. Náhoda nebo fakt?
 
4. Projekt Trotteur Francais jde pomalu ale jistě do háje, protože díky jeho propozicím pomalu nebude s čím běhat. Majitelé totiž kvůli současnému stavu nechtějí nové Francouze pořizovat. Dokud byl v pořádku Jumby s Lucky du Relais, v propozicích se blýskaly samé autostarty oprostěné od různých omezení za vítězství a podobně, dnes je tomu naopak. Nejdříve byla aplikována různá omezení, a když už nevyhovovala, vystřídaly je handicapy. Fakt nebo náhoda?
 
5. Korektnost dostihů samotných se pomalu dostává za hranici únosnosti. Kdekdo huláká jak na lesy, až se ostatní koně plaší, ale dostihovou komisí to ani nehne. A proč taky. Když udělí zcela oprávněný trest, tak ho kdosi zruší. Protože „JÁ“ tady vládnu a můžu si přeci dělat, co chci. Ještě nedávno ražená teorie: „dostihová komise musí být přísná a nesmí se bát dávat tvrdé tresty, jinak se jezdci morálce nenaučí a VV musí komisi v tomto směru podržet“ vzala velmi rychle za své v momentě, kdy došlo na „vlastní řady“. V reálu to je tedy tak, že někteří můžou úplně klidně jezdit druhým přes nohy nebo dělat podvody na sázející v podobě zadržovaných koní a vůbec nic se jim nesmí stát a druzí budou pykat za nesmysly. Trest odložený na dobu, kdy se mi to hodí, není žádný trest. Možná by bylo vhodné dopsat do dostihového řádu jména jedinců, kteří jsou od všech pravidel osvobozeni. Bylo by to přinejmenším fér vůči všem ostatním, kteří si ještě stále myslí, že pravidla musí dodržovat všichni. Pravda nebo ne?
Pro doložení skutečnosti snad jen příklad: Monika Kalčíková za nevyjetí koně William As-sankce půl roku bez odkladu, jezdec Jaroslav Richter za nedostatečnou podporu koně Marcon Right sankce 3 měsíce bez odkladu, Alle Loman 1 rok a 6 měsíců za nakopnutí někoho, kdo si to opravdu zasloužil (a můžeme se stydět, že to za nás musel udělat Holanďan) - bez odkladu. Fakt nebo náhoda?
 
Trochu moc náhod najednou, nemyslíte?
 
Na závěr pár upřesnění. Je velký omyl myslet si a navíc veřejně rozšiřovat informace, že v zahraničí si potrestaný jezdec může zažádat o odklad a je mu vždy vyhověno. TO JE NESMYSL! V zahraničí by to totiž ani nikoho nenapadlo. Oni si nemůžou dovolit mít tam stejný „bordel“ jako máme my tady.
 Příroda bohužel (někdy i naštěstí) nenaděluje všem stejně, takže jestli nějaký pan Jiří chce dál hrát krále v loutkovém divadle pana Boumy, je to jen jeho volba, ale proč na to má doplatit úrovní celý sport?
Chyťme se tedy pomyslně za ruce a vykročme svižně směrem do „kopru“. Čím dříve tam budeme, tím dříve se budeme moci odpíchnout ze dna. Máme-li ještě vůbec nějakou naději. Plácání se v suché louži nemá totiž smysl.
 
Článek byl sepsán na náměty a žádost více účastníků dostihového provozu.
 
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

petr - Hurá, hurá, hurá

Celý klusácký národ jistě ze srdce přeje Aleně Čemusové, že v poslední dostihový den porazila v narychlo zorganizovaném "ženském šampionátu" bububu Pokornou.Nepomohly intriky při "francouzích" ani podpora z vlastních (rozuměj ruských) řad. Jen se obávám, že se napřesrok bude opakovat příběh "Kalčík", kdy se český šampion mistrovství Evropy nezúčastnil (když už nevyhrál Volf). Ála tak asi zůstane doma, zatímco Mykola bezpochyby vyrazí (administrativní problémy už jsou určitě napraveny).

Valná hromada - l.v.

Tak to vypadá, že žádná Valná hromada nebude. Proč taky, když už se druhým rokem "jede" v rozporu se Stanovama ČKA, klidně to tak může pokračovat i dál. Kdyby totiž byla, riskuje J.S. + H.P., že je rozhořčený dav "sundá" a budou mít utrum.Takže buďte všichni v klídku, na jaře se pojede dál ve stejné režii, tahle "dvojka" divadelní prázdniny nedrží.

tv nova - Talentmanie

Dovolte nám touto cestou pozvat trio "Volfos" do příštího ročníku Talentmanie. Tak sehraná skupina může mít ambice zvítězit napříč všemi kategoriemi. V případě zájmu můžeme zřídit i vaši samostatnou zábavnou šou s navrženým vysílacím časem 02-02,15. Doufáme, že navržený čas bude stačit, abyste odprezentovali všechny své dovednosti, slušivé kostýmy zajistíme, případně si přineste ssebou vlastní - se slonem. Castingu se zúčastnit nemusíte, naši programoví manažeři a režisér shlédli vaše videa z Chuchle a jsou nadšení. Předpokládáme honorář v rublech.

Petr K. - moc k smíchu to ale není

Zřejmě osvědčená beztrestná taktika. Navíc, na jednoho nepočkají ani minutu, kvůli druhému klidně odloží start, protože když koně krouží po parádě na kroužku, Jumby se teprve v přepravníku blíží k chuchelské bráně. Když někdo nemá úctu k takovému koni a klidně ho prožene z fleku bez rozhýbání, tak se nikdo nemůže divit, že nemá nejmenší zábrany ke všemu ostatnímu. A že je tady nějaký Fabrega? Sláva je přeci mocnější hodnota než jakési regule. Z jedničkových koní bez trochy studu udělají obratem bezcenné herky, hlavně že se vyhrává. Když už nestačí ani ten směšnej handicap, tak si musí rodinka trochu procvičit svaly. Jen se divím, jak z takového vítězství může mít někdo radost. Další mezinárodní ostuda, to si teda o nás musí myslet věci. Jak pak mají naši vyslanci obstát, když si zřizujeme takovou to reklamu. Co se ještě musí stát?

clery - všem pro smích

Jsou nepoučitelní! Jako by nestačil ten "cirkus", který nám volfovci předvedli - v přímém televizním přenosu - letos v srpnu, po němž komise vynesla "tresty" (hurá!), při nichž nezůstalo oko suché. Nyní jsem se v magazínu Turf pobavil znovu - a znovu díky "Volfům". Zase předvedli úžasný výkon, režii jak v Národním, a paní doktorka - třikrát jí hurá! - zase vyhrála. Lena bojovala jako by byla členkou 1. ukrajinského frontu a i Mykolovi taktika (ne)vyšla. Fakt dojemné! Srdíčko na místě přítomného p.Fabregase, jehož přičiněním proudí do "francouzů" v Chuchli peníze, se jistě zatetelilo blahem a dotyčný si jistě řekl: fajn, hurá, příští rok přidám! Doporučuji propříště čerpat z divadelních fondů, zkuste třeba přesvědčit štědrého radního Richtera, který "malé scény" hojně podporuje. Jsme švorc, krach se blíží, ale máme něco, co jinde nemají. Partu skvěle sehraných a nadšených divadelníků, kterým už však brzo bude chybět publikum!

Martin - Pro Michala a Jirku

Diky Michale za pohled profesionala. Na sazejicich u nas uz davno nezalezi nikomu, sazkovou kancelari pocinaje pres komisi az po jezdce, viz. v posledni dobe dostihy Francouzu a handicapy vubec. Ostane, sazky nas provoz nezivi, tak proc se ohlizet na tech par "pacientu". Na cem by ale zalezet melo, jsou majitele a chovatele, protoze bez nich se behat neda. Myslim, ze obsazeni letosniho Derby ukazalo, ze tech ochotnych zivit kone a platit tri roky zapisne az do konce uz mimo velke staje moc nezbylo. Ti, kteri jeste vydrzeli, pak dostali dalsi vzkaz o sve potrebnosti, kdyz komise nedala ani 10 minut navic koni s evidentni zavadou na vystroji. A nevim, co je horsi vysvetleni, jestli nazor jednoho z funkcionaru, ktery jsem osobne vyslechl, ze od ted budeme tvrdi ke vsem stejne a zacali jsme zrovna v Derby, nebo ze trener Royal Titana dostal pres prsty, protoze narusil cisi osobni zajmy (treti nazor od dalsiho clena komise, ze na ne tlacila televize, povazuju za vtip). Za rok se mozna Derby zrusi uplne, stejne jako se zrusil v roce 2004 Saint Leger, pokud v nem nebudou mit zastoupeni prislusne staje.

Michal Kalčík - Pro Jirku

Nejsem zrovna odvážný rebel a nechci se zapojovat do diskuzí o celkovém stavu všeho. Chci pouze reagovat na Jirkovu poznámku o tom, že by se venku s takovým koněm nikdo nepáral. Nevím, jestli s tím má Jirka nějaké osobní zkušenosti, ale já můžu potvrdit, že je to přesně naopak. Například v Německu na koně vždy počkají, at má technický problém, nebo problém s ovladatelností. Klidně i vrátí start, zastaví ostatní koně a rozhlas nahlásí, že ten a ten kůnˇ má problém a start se opakuje. Záleží jim totiž na sázejících...

Jirka - hodne pravdy...

Se vším se dá souhlasit. Jen bych si troufnul lehce rozporovat to vyloučení z derby. Je hodně blbý, že to bylo zrovna derby, ale ten kůň byl jedlej a venku by se s ním taky nikdo nepáral. Jako akt pomsty to nevidím, spíš jako jedno z mnoha "vymalovanejch" rozhodnutí.
Proč se vracel start tříletých?, protože se skutečně dost nepovedl. Jinak se vším dalším souhlas.

Daisy - kam tohle spěje...

Martin: Ano, přesně tak. "Omyl" se stal, ruská autorita se omluvila, česká po zásluze odměnila - a aby si Jarda dobře zapamatoval, že "bonzovat" se nemá, žádný jiný dostih se pro tento "výchovný zásah" nemůže hodit víc než Derby... :-( Neovladatelnost si představuju trochu jinak.. Slova Zdenka (Vávry) do TV kamery že "všude na světě se na koně počká" tak přesně vystihují skutečnost, že co je normální ve světě, nikdy není u nás.. (DŘ sice vyloučení umožňuje,ale bylo opravdu nutné sáhnout až k tomuto "tvrdému" řešení...?)
Dostihový řád působí spíš jako knížka pohádek, něco ve stylu "všichni jsme si rovni ale někteří jsme si rovnější" a "jsme ke všem spravedliví, ale k některým spravedlivější".. Sankce se vesele rozdávají, ale někteří je dodržovat nemusí - viz odnětí licence Volfových a jejich odvolání a odnětí licence Chaloupkové (přesto 3x startovala).
Proč se opakoval start tříletých? Tilbury a Vanessa cválali,ale nevšimla jsem si, že by tím byl "hrubě poškozen jiný účastník".. Jedním z mála příjemných okamžiků dostihového dne bylo vítězství polské Nitisy - konečně to dal místním papalášům někdo "sežrat"..

Martin - Jaky provoz, takove Derby

Daisy: Jaky provoz, takove Derby. To letosni presne odrazelo situaci - sedm koni, z toho jeden zbytecne vylouceny (shodou okolnosti s jezdcem, ktery nedavno upozornil na omyl ohledne jiste ruske klisny), tribuna plna nastvanych divaku, nadavky, slavnosti atmosfera v tahu... Urcite nejhorsi rocnik ze vsech osmnacti, ktere jsem zazil, byt vitez je skvely. A pohled na sestavu triletych slibuje pristi rok dalsi silny zazitek, bude-li se jeste vubec behat.

Daisy - je to až příliš hodně

Tohle by nevymysleli ani v Halivůdu do filmu,co předvádí ČKA :-( Stačí se podívat na startky, je to trapné a zároveň smutné. Koní ubývá, drží se jen "skalní" a i těm jednou dojde trpělivost.. Derby o sedmi koních, kolik jich bude příští rok? Čtyři? (to vlastně nelze, to by se asi zrušilo pro "nedostatečný počet oznámených koní")

ondrej - ono je toho víc

Pane Nepravdo,
ono je toho ještě víc! Proč opustil dráhu Octroi? Nechtěl dělat "křoví" Volfovcům a pomáhat tak tunelovat "francouzské peníze". Ve speciálně vymyšlených francouzských handicapech by dával těmto koním tolik metrů, že by se musela zřídit zvláštní pátá meta. A tak místo toho dnes raději vozí děti na hřbetě - to má aspoň smysl.
P.S. chudák pozvaný Polák s 80-ti metrovým přídavkem, tomu se ta cesta z Polska fakt vyplatila. Ten Kaluža si určitě parádně zazávodil! Koho pozvete příště? Radím: napište na startu nějakého ročka a klidně se sufixem UA, stejně je to každému jedno!

Klára - pro Pana Nepravdu

Váš příspěvek jste nazval "Trocha reality na místo blábolů" a napsal jste v něm "pod bedlivým dohledem zástupkyně stáje, která provozuje tyto stránky". Předsedkyní Disciplinární komise mne jmenoval Výkonný výbor ČKA, nebyla jsem tam vyslána jako zástupkyně žádné stáje a měla jsem jeden hlas tak jako ostatní členové. Disciplinární komise udělila A.M.Lomanovi trest pokuty 10 000 Kč a odnětí trenérské licence na 3 měsíce, na podmínku byl tento trest změněn Výkonným výborem na základě jeho odvolání. Dále uvádíte, že naše stáj má "mezi handicapery svého zástupce". Zřejmě tím chcete říct, že naši koně jsou v handicapu nějak zvýhodněni a proti tomuto tvrzení se ohrazuji. Tak třeba Nino Hammering má letos srovnatelnou výkonnost jako zde zmiňovaný Jumby d´Occagnes - každý z nich letos jednou vyhrál, na střední trati z otočky vyběhl Nino kilometrový čas 1:20,4 a Jumby 1:20,2. Nino má handicap 23,5 a v handicapu na střední trati by tedy Jumbymu dával 60 metrů.

Daisy - Quo vadis ČKA ?!

To co se děje v klusáckém sportu u nás nemá jinde obdoby. Asi nejvýstižnější slovo (které tuším už v souvislosti s děním na české klus.scéně někdy zaznělo) je BORDEL.
Mě osobně by třeba mj. zajímalo, proč se tolik protahuje vyplacení chovatelských prémií za loňský rok (nebo jsme snad jedinou výjimkou??) a proč má majitel koně čekat, až se "rozchodí" jakési podivné zúčtovací centrum, aby uviděl nějakou tu korunu z dostihů. ČKA si patrně neuvědomuje, že každý není milionář a mít na imaginárním účtě třeba šedesát tisíc je mu k ničemu, jestliže s tímto svým vlastním majetkem nemůže jakkoli disponovat!
Ohledně propozic to je kapitola sama pro sebe. Dostihy se ruší když je oznámeno "pouze" pět koní, přestože by všichni chtěli běžet, naproti tomu pak koukáme na závod, kde sice bylo oznámeno koní třeba osm, ale běží tři.. Trapas. Model jaký navrhuje pan Pravda - tedy rozumné a neměnné hranice (třeba 15 - 30 - 50 - 70 - 150.. to je jedno) a STŘÍDÁNI krátký-dlouhý, ANO. Bohužel, realita je jiná. Mám pak doma koně, který je dobrý na krátké trati, ale bohužel vypsanou propozici o stovku překračuje a do další mu 100 tisíc chybí.. Co s tím? Zůstane doma v boxe. Aspoň ušetříme za zápisné a ustájení, za cestu a nebudeme se muset rozčilovat, že kdyby se náhodou umístil, stejně neuvidíme ani korunu.
Vzpamatuje se ČKA ještě někdy nebo tohle považuje za super situaci a takhle si představuje podporu klusáckého sportu?

pan Antinepravda - boj nekončí...

Milý pane Nepravdo, přestaňte kolem sebe kopat a zameťte si před vlastním prahem – chybí ročenky, věstníky, plemenné knihy a spousta dalších náležitostí, v kanceláři je chaos, úřad nefunguje. Pozoruhodný fakt je, že ten, kdo nejvíce odsuzoval praktiky Jiřího Balcara, je dnes sám aplikuje a svého učitele daleko předčí. Někdo schvaluje konání Holanďana a jiný zase zatahování koní a ještě k tomu nutí svého trenéra. Škoda, že na čarodejnicové party chyběl ten hlavní „stavitel“hippodromu, který původně velkolepé plány korigoval až do ztracena. Na valnou hromadu bych nespoléhal, ve vzduchu visí hrozba defenestrace.
P.S.Před nikým se neponižuj a nad nikoho se nepovyšuj!



vášnivý čtenář - Potrefená husa se vždycky ozve

Shodou okolností jsem nedávno narazil v archívu zdejších stránek na reakci Petra Boumy k článku Jiřího Balcara. Kdo by to byl řekl, měl úplně stejný nadpis, který použil pan Nepravda. Jsem hnidopich, tak šťourám dál. Říká se, že nejlepší obrana je útok. Kdo že se to brání? No nejspíš ten, koho koně jsou zmiňovány. Že by taky jedna z náhod?

Alena - vhodné nebo nevhodné propozice?

Ať chce kdokoliv cokoliv zpochybňovat, co se týká Negresca, je to opravdu tak. Celá skutečnost je asi taková: není žádným tajemstvím, že Alle Loman nabízel Negresca na prodej. Dokonce i cesta do Německa měla být z větší části cesta prodejní. Jenže on tam vyhrál a Alle ho prodat nedokázal. Když přišel jeden německý amatér, že by o něj měl zájem a dokonce nabízel nepatrně víc peněz, než za jaké ho Alle nabízel, došlo k něčemu nezvyklému - otočil se na mě a zeptal se, jestli ho prodáme nebo ne. Otázka byla zbytečná, vrátil se domů. Když byly zveřejněny propozice a v nich samé francouzské handicapy, Alle byl značně rozčarován. Když ale byl, troufám si říci záměrně, "zkrečován" jeho dostih za vítězství, kde by šel ze špice, byla to poslední kapka. Pak už se mě na nic neptal a Negresca prodal. Hnát celý rok koně před sebou bych ani já nechtěla, on by si to nezasloužil.

F.D. - Kam čert nemůže ......

Existuje jedno přísloví, že¨" Kam čert nemůže, tam nastrčí babu " a toto platí v naší asociaci dvojnásobně. A ta se tam umí držet, intrikovat a tahat za loutky.

Pan Nepravda - Trocha reality na místo blábolů

Tak už zase známe názor většiny, amen.
Nářky ohledně handicapu na stránkách stáje, která má mezi handicapery svého zástupce, jsou fakt sranda. Není na čase diskuse na toto téma ukončit a handicapy zrušit?
Ukončení kariéry koní Negresco a Le Loir des Bordes z důvodu vypysování nevhodných propozic věří snad pouze zde presentovaná většina.
Zmíněný "bludný holanďan" nedostal 18 měsíců za nakopání (za to mimochodem dostal, pod bedlivým dohledem zástupkyně stáje, která provozuje tyto stránky, pouze podmínku na 6 měsíců), ale za vyhrožování fyzickým napadením dalších účastníků dostihů. Schvalování takového jednání však není nic zvláštního na stránkách stáje, která se prostřednictvím svého trenéra presentuje bičováním ostatních účastníků dostihů.
Máte pouze takové zástupce, které si zasloužíte. Pokud opravdu chcete něco dělat a ne jenom tlachat a spolu se staviteli hippodromů demonstrativně upalovat čarodějnice, budete mít již brzy příležitost ve volbách.

Alena - Jděte už konečně do háje

..... s nějakým násilím, celá aféra byla zinscenovaná a úmyslně nafouknutá. Kdyby se prohodily obě osoby, vůbec nic by se bývalo neřešilo ani dál nedělo, to všichni moc dobře ví. Že má ješitný Jiří na horkokrevného Alleho osobní "pifku" a využije každé příležitosti, aby ho osolil (navíc si přes ČKA řeší soukromé rozepře) také není žádné tajemství. Když se do toho vloží Karel, který v republice díky své nešťastné povaze už téměř s nikým nemluví, nemůže ze všeho vylézt nic dobrého. Oba pánové se tak vzájemně vydírají a současně drží v šachu přes peníze. A kdo to odnese? Ve finále celý dostihový sport, protože už je z jejich chování všem s prominutím "na blití". Honíte si tady stále dokola trika na hovadinách.
Všem slušným lidem se omlouvám za použité výrazy.
P.S. ten nadpis je koukám víceúčelový...