Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sláva vítězům, čest poraženým


20.dostihový den, 12.11.2011

Dnem plným zvratů a překvapení, nervozitou a očekávání jsme uzavřeli letošní dostihovou sezónu a závěrem si připomeneme pár momentů.

 
Snad největším překvapením byl doběh otevřené třídy v podání čerstvého vítěze ankety Kůň roku Kaizer Jamacana (J.Svoboda), jehož vítězství prakticky nikdo nečekal. Nutno podotknout, že to byla z hlediska taktiky „čistá práce“ a lví podíl na tomto úspěchu měl bezpochyby David Papežík v sulce I Can Fly Diamanta, díky němuž měl pozdější vítěz přímo ideální průběh. Staří praktici tvrdí: „když potřebuješ někomu pomoci, musí být Tvůj kůň ten lepší“. Vyvrátí-li Kaizer Jamacan toto tvrzení ukáže až příští rok. V každém případě za jeho výkon klobouk dolů! Kvalitní dostih však zaběhl také druhý Winterboy (J.Dobrovolný), kterému došly síly až v samém závěru a od prvenství ho dělilo čtvrt délky. Favorit Zazazoo (J.Kotásek) ideální průběh naopak vůbec neměl a stihl až bronz před Peter Panem (M.Kalčík), jemuž znemožnil průnik vpřed „popravený“ I Can Fly Diamant.
Lahůdkou měla být (nebo možná i byla) Zimní cena tříletých na vytrvalecké trati, ale po dvou škrtech se žádná kouzla ve zbývajícím seskupení čekat nedala. Svoji výjimečnost opět potvrdil zrzavý krasavec Bob Harley, v jehož sulce se Vjačeslav Šamšurin nenechal Starboyem BN (B.Novák) strhnout k úprku a v závěru už jen „hlídal“ útok Busby Cartouche (J.Kotásek). Botero (Z.Škobis) získal s odstupem poslední cenný kov před bez chyby jdoucí B Vijfendertig (A.Loman). Jediný český zástupce zatím nemá potřebnou třídu a poněkud přehnané tempo vzhledem k distanci ho uvrhlo mimo placené pozice.
Ani Velká cena dvouletých nepřinesla žádné překvapení. Čistým štítem zakončila sezónu v Chuchli eurokobercová hvězda Charming Oreau (A.Loman). Postartovní tempo neustála Rubby Blue (J.Svoboda) a strhla s sebou i Meteora JDS (J.Kotásek), čímž se oba zbavili šance na zisk kvalitního honoráře. Nestartujícího Paramona Teč pak úspěšně zastoupil stájový kolega Split America Teč (O.Kozel) a bral druhý honorář před Charlesem le Magne (V.Šamšurin).
Poslední z kvalitněji dotovaných utkání bylo určené čistě francouzským rodákům a s nejvyššími dotacemi odklusali Rob des Picanes (B.Novák) s Lesmeralem de Chenu (J.Dobrovolný), favorizovaný Quadros (O.Šmejkal) se musel spokojit až s honorářem třetím.
Z rámcových dostihů mile překvapila velmi snadným vítězstvím ryzka Vanessa G (A.Loman), i když její počáteční ztráta příliš nadějí nevzbuzovala. Na druhou startovní řadu doplatil Aintshes Diamond (O.Šmejkal) – než se z pole vymotal, byla už Vanessa G nedostižitelná, třetí místo za ním získala Fever Misi (Marina Volf). Favorizovaná Electra Glide (J.Svoboda) kroužila na kroužku ještě v době, kdy se už ostatní řadili za autem. Auto se ale rozhodlo čekat jak jen to šlo, takže svou katastrofální ztrátu stáhla prakticky na minimum, což ji však značně vyčerpalo. Nejnižší ziskovou třídou tentokrát vítězně proplul s trenérem v sulce tříletý Village Vikomt (M.Volf) před jediným starším v poli Merlinem Ribb (M.Štichová). Stájovkou skončil dostih věnovaný oslavenci Ladislavu Štípovi, který také dekoroval po boji s Lucky Leffe vítěznou Avalance Boshoeve (M.Kalčíková). První kariérové vítězství získal v sulce Loran sice po boji, přesto vlastně lehce am.Luboš Vachata, protože favorit Onward Iceberg (M.Vlasák) opustil dráhu, za což byl následně diskvalifikován. Oba handicapy pak opanovali svěřenci Michala Kalčíka. Ten úvodní za asistence samotného trenéra Ladia Pit před Peppinou Al (A.Loman) a Mishanem (M.Zemanová), závěrečný k překvapení všech matadorka Pearl Monica před favorizovanou Kavalerií (O.Šmejkal) a Williamem As (M.Kalčík). Pro Pearl Monicu to bylo krásné zakončení dostihové kariéry a pro Alenu Tvrzovou v její sulce zase velmi nečekaný zisk ženského šampionátu roku 2011. To byla sice nečekaná tečka, pro novou šampionku ovšem velmi příjemná.
Na rozdíl od šampionátu ženského, který se zdál být rozhodnutý, jasno nebylo mezi muži, a to jak amatérskými, tak profesionály. Ten profesionální si vítězstvím hned v úvodním handicapu zajistil Michal Kalčík. V amatérském šampionátu nejdříve zvrátil štěstěnu na svou stranu dvěma vítězstvími Alle Loman (Vanessa G a Charming Oreau), pak ale přišlo fascinující vítězství Kaizer Jamacana a bylo rozhodnuto. Nutno však připomenout, že Jiří Svoboda měl proti Alle Lomanovi dvouměsíční náskok
Boj o šampionáty vnesl do celého dne chaos, nervozitu a zmatek, což se patrně přeneslo na dostihovou komisi, protože opět perlila nebo už na všechno kašlala. Start druhého dostihu se vracel třikrát a přitom zcela zbytečně, protože mělo být odstartováno hned na poprvé. Že někdo nerespektuje pokyn ke startu není důvod k jeho rušení, to byl teda fatální přehmat. Stejně jako nezaujetí startovní pozice v případě Electry Glide - nikde ani čárka, přestože to nebylo poprvé. Trest 200 Kč za opakování startu je v tomto případě pěkný úlet. Sankce 200 Kč za nahřívání u posledního dostihu je už jen perlička k pousmání, jak dojemné.
 
Nešvarem č.1 napříč celou sezónou bylo účelové dohlašování koní do startovních listin s již jasným cílem nestartovat. Když jde o aktivního klusáka, pak asi těžko oponovat, ale když je na startovní listinu opakovaně zapsána klisna již připuštěná a umístěná více než půl roku mimo dosah klusáckých kompetencí, je to výsměch celému sportu, stejně pak v případě valacha věnujícího se již sportu rekreačnímu. Vzhledem k tomu, že nevychází povinné tiskoviny, tak to vypadá, že není co řešit.
 
Z kuloárů vzešla také jedna námitka směrem k dodržování Dostihového řádu, respektivě k §105, který říká, že kůň musí být v tréninku trenéra s platnou českou licencí. No přiznám se - trenéra Roberta Matzky jsem tady také nikdy neviděla a zamýšlený start s Goldige? Jaký šotek je tam propašoval ? No, nic není nemožné.
 
Závěrem bych se chtěla zastavit u ankety Kůň roku.
 Řěčeno slovy klasika - její způsob zdá se mi poněkud nešťastný. Horkou jehlou spíchnutá anketa opět potvrdila určitou předčasnost výsledku. Její vítěz potvrdil skutečnou oprávněnost až v čase, kdy bylo rozhodnuto. Vím, že vítěz Derby k sobě často váže množství hlasů, to letošní však nijak výjimečné nebylo a jeho vítěz v průběhu roku nedosahoval žádných výjimečných výsledků. První opravdu kvalitní výkon hodný uznání podal paradoxně až po svém zvolení a teprve dodatečně prokázal, že si ho zaslouží. Trochu mě mrzí, že naši "odborníci" nedokázali ocenit klisny, které skutečně prokázaly svou výjimečnou kvalitu. Prvně jmenovanou je teprve dvouletá a na území České republiky neporažená Charming Oreau, která svou výkonnost potvrdila opakovaně, o čemž svědčí dosažené časy. Tou druhou je česká odchovankyně Agita startující s rakouským suffixem. Když se na začátku sezóny objevila v elitní třídě, nechápala jsem oprávněnost tohoto kroku, ale pochopila velmi brzy. Agita poctivě startovala s českou elitou, stala se jejím pevným a hlavně platným článkem a jako jediná klisna v této třídě si vybojovala respekt podložený kvalitní výkonností. Nemůžu však opomenout ani dva tříleté, před nimiž smekám, a sice Boba Harleye a Bon Amiho.
Mám pocit, že suchá statistika nestačí a do budoucna bych uvítala větší propracovanost této ankety včetně způsobu volby.

Alena Čemusová

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

kuzfgkuzgkulz - Re: Re: Re: Valna hromada

Vžyť je teprve 24, to je v pohodě, hlavně nespěchat 8O)) ono to nějak dopadne VV bude házet zodpovědnost na prezidenta a pan prezident na VV, už vidím ty články po 26. No hlavně že se to řeší ne?

kajsfnlaodhf - xcvkjnslkjvn

Informace z oficíálního webu CKA:
Aktuální informace z jednání Výkonného výboru ČKA dne 16.9.2011 (přítomni všichni jeho členové): Všichni členové VV ČKA odsouhlasili návrh prezidenta ČKA mgr.Jiřího Svobody na konání valného shromáždění ČKA dne 26.11.2011, a tím tento termín potvrdili.

Tento termín je platný a podle mě i závazný a Pan Svoboda si ho sám nemůže jen tak změnit nějakým prohlášením o své vůli.
Může svolat VV a tam si nechat odsouhlasit změnu. V opačném případě se tato Valná hromada musí konat v oznámeném termínu.
Chcete něco změnit? dostavte se a předložte své návrhy
Nechcete měnit nic? dostavte se také, pro případ, kdyby se skutečně VH konala, to aby jste nebyli v oslabení.

Pokud se dostavíte a VH se v řádném termínu konat nebude, můžete se bránit u soudu, v opačném případě, jste v .............

Neřeším zde otázku, jako že p.Svoboda v den konání VH těžce onemocní, nebo že pí. Doktorka otěhotní a valná hromada se z těchto vážných důvodů nebude moci konat. Myslím že to přesně tak dopadne, potom jste i se soudem v P.......

meky - Re: xcvkjnslkjvn

Kdyby pí. Doktorka otěhotněla, jedalo by se o nevšední jev hraničící se 7. divem světa...

jskhgdfiusagfuas - Re: Re: xcvkjnslkjvn

Panna Marie také otěhotněla a nikdo se nediví, tak proč ne Panní Doktorka? Zázraky se prostě dějí 8O)))

dhjdfj - jdghjkgh

Nestahujte kalhoty, když brod je ještě daleko!
Ve vyjádření Pana Svobody se zatím píše ve smyslu "že by chtěl, aby se VH nekonala" Nikde tam rozhodně prozatím není psáno, že se VH ruší či přesunuje, i když úmysl je zcela jasný a pokud mu to VV umožní tak to tak dopadne.

špatně zařazený příspěvek - Já Jirka druhý z Boží vůle král

Tohle je prosím reakce na toto:
Nějak vám náš pan prezident leží v žaludku, jak by to měl jinak napsat než v první os. jed. čísla? Co takhle: My, ze svobodné volby Prezident vám sdělujeme atd. Má pravdu, že by se momentálně na VH nic zásadního nevyřešilo, pokud dodrží svá předsevzetí popisovaná na Aktualitách, tak je opravdu rozumnější VH odsunout na leden či začátek února.

Já Jirka druhý - Sedm kulí jako v Sarajevu

A já myslel, že o těchto věcech rozhoduje celý zvolený výbor, jsem to ale trotl, vy tam vlastně máte monarchu, pak se omlouvám a zdravím Pana Krále a Královnu. Jen pak nevím na co ten výbor volíte, je vlastně zcela zbytečný, když nemá žádné pravomoce.
!!!!!!!! Za Císaře Pána a jeho rodinu!!!!!!!!

kuztvkuztká - hjgfckzt

Tak dnes jsem se opravdu pobavil. http://www.czetra.cz/cz/aktuality.htm
Řekl bych, že si tu s váma někdo pěkně vytírá zadnici.

nevěřící - Re: hjgfckzt

Máte pravdu, že celej článek na czetra je paškvil a obdivuji mgr., že se pod tohle podepíše. Celý článek je psán v duchu VELIKÉHO MÁGA Svobody.
Já jsem , já jsem já , já ....
Možná, že by k tomuto článku mohli otisknout i jeho článek z Pferde revue, ten je úplně stejnej.
Stručnej dotaz: ČKA je soukromá firma , nebo občanské sdružení ?

aleachim - Re: Re: hjgfckzt

Tak asi není takový trotl jak jste vy! Myslim,že to napsal stručně a vystižně! Končím!!!

---, - Re: Re: hjgfckzt

Nějak vám náš pan prezident leží v žaludku, jak by to měl jinak napsat než v první os. jed. čísla? Co takhle: My, ze svobodné volby Prezident vám sdělujeme atd. Má pravdu, že by se momentálně na VH nic zásadního nevyřešilo, pokud dodrží svá předsevzetí popisovaná na Aktualitách, tak je opravdu rozumnější VH odsunout na leden či začátek února.

Míša Zemanová - Re: Re: Re: hjgfckzt

Nevím, jak jste dospěl k tomu, že valné shromáždění bude v lednu či v únoru, ve zmíněném elaborátu se píše v prvním období roku 2012, takže pod tím se klidně může skrývat březen, duben, květen, červen 2012... Podle stanov měla být mimořádná valná hromada svolána do 30 dní od předložení žádosti od členů ČKA, což nastalo někdy těsně po derby... Ale někdo si to vysvětlil, že stačí, když do této doby pouze prezident oznámí termín, který tehdy "celý VV" stanovil na 26.11. (klidně mohl stanovit asi i pozdější datum podle tohoto výkladu...)
Je zajímavé, že vážným důvodem pro odsunutí valné hromady může být i "a dále připravit ke knižnímu vydání letošní dostihové i chovatelské statistiky..." Ale co ty předcházející? Také nevycházely a valné hromady se konaly...

lišák - Re: Re: Re: Re: hjgfckzt

Prvním obdobím může být cokoliv v roce 2012, klidně prosinec 2012, musel by napsat čtvrtletí a to nikde nevidím, takže to dopadne stejně jako s tím termínem valné hromady na listopad 2011, prostě až se budete ptát v dubnu, proč se nesvolala valná hramada, umlátí vás touto zajímavou definicí "první období", které vlastně ve skutečnosti znamená kdykoliv v roce 2012, nemluvě o tom, že to není oficiální pevné oznámení, ale velice nejasný příslib.

xxxxxxxxxxx - Tak bude tuto sobotu valná hromada nebo ne?

Jestli nebude valná hromada tedˇ, tak už nebude nikdy!

rebel - Re: Tak bude tuto sobotu valná hromada nebo ne?

Valná hromada nebude, protože Svoboda se bojí, abychom mu nevyhnali doktorku až za Ural.

arnost - dík

Děkuji Aleně Čemusové za celoročni komentáře dostihových dní