Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sláva vítězům, čest poraženým


20.dostihový den, 12.11.2011

Dnem plným zvratů a překvapení, nervozitou a očekávání jsme uzavřeli letošní dostihovou sezónu a závěrem si připomeneme pár momentů.

 
Snad největším překvapením byl doběh otevřené třídy v podání čerstvého vítěze ankety Kůň roku Kaizer Jamacana (J.Svoboda), jehož vítězství prakticky nikdo nečekal. Nutno podotknout, že to byla z hlediska taktiky „čistá práce“ a lví podíl na tomto úspěchu měl bezpochyby David Papežík v sulce I Can Fly Diamanta, díky němuž měl pozdější vítěz přímo ideální průběh. Staří praktici tvrdí: „když potřebuješ někomu pomoci, musí být Tvůj kůň ten lepší“. Vyvrátí-li Kaizer Jamacan toto tvrzení ukáže až příští rok. V každém případě za jeho výkon klobouk dolů! Kvalitní dostih však zaběhl také druhý Winterboy (J.Dobrovolný), kterému došly síly až v samém závěru a od prvenství ho dělilo čtvrt délky. Favorit Zazazoo (J.Kotásek) ideální průběh naopak vůbec neměl a stihl až bronz před Peter Panem (M.Kalčík), jemuž znemožnil průnik vpřed „popravený“ I Can Fly Diamant.
Lahůdkou měla být (nebo možná i byla) Zimní cena tříletých na vytrvalecké trati, ale po dvou škrtech se žádná kouzla ve zbývajícím seskupení čekat nedala. Svoji výjimečnost opět potvrdil zrzavý krasavec Bob Harley, v jehož sulce se Vjačeslav Šamšurin nenechal Starboyem BN (B.Novák) strhnout k úprku a v závěru už jen „hlídal“ útok Busby Cartouche (J.Kotásek). Botero (Z.Škobis) získal s odstupem poslední cenný kov před bez chyby jdoucí B Vijfendertig (A.Loman). Jediný český zástupce zatím nemá potřebnou třídu a poněkud přehnané tempo vzhledem k distanci ho uvrhlo mimo placené pozice.
Ani Velká cena dvouletých nepřinesla žádné překvapení. Čistým štítem zakončila sezónu v Chuchli eurokobercová hvězda Charming Oreau (A.Loman). Postartovní tempo neustála Rubby Blue (J.Svoboda) a strhla s sebou i Meteora JDS (J.Kotásek), čímž se oba zbavili šance na zisk kvalitního honoráře. Nestartujícího Paramona Teč pak úspěšně zastoupil stájový kolega Split America Teč (O.Kozel) a bral druhý honorář před Charlesem le Magne (V.Šamšurin).
Poslední z kvalitněji dotovaných utkání bylo určené čistě francouzským rodákům a s nejvyššími dotacemi odklusali Rob des Picanes (B.Novák) s Lesmeralem de Chenu (J.Dobrovolný), favorizovaný Quadros (O.Šmejkal) se musel spokojit až s honorářem třetím.
Z rámcových dostihů mile překvapila velmi snadným vítězstvím ryzka Vanessa G (A.Loman), i když její počáteční ztráta příliš nadějí nevzbuzovala. Na druhou startovní řadu doplatil Aintshes Diamond (O.Šmejkal) – než se z pole vymotal, byla už Vanessa G nedostižitelná, třetí místo za ním získala Fever Misi (Marina Volf). Favorizovaná Electra Glide (J.Svoboda) kroužila na kroužku ještě v době, kdy se už ostatní řadili za autem. Auto se ale rozhodlo čekat jak jen to šlo, takže svou katastrofální ztrátu stáhla prakticky na minimum, což ji však značně vyčerpalo. Nejnižší ziskovou třídou tentokrát vítězně proplul s trenérem v sulce tříletý Village Vikomt (M.Volf) před jediným starším v poli Merlinem Ribb (M.Štichová). Stájovkou skončil dostih věnovaný oslavenci Ladislavu Štípovi, který také dekoroval po boji s Lucky Leffe vítěznou Avalance Boshoeve (M.Kalčíková). První kariérové vítězství získal v sulce Loran sice po boji, přesto vlastně lehce am.Luboš Vachata, protože favorit Onward Iceberg (M.Vlasák) opustil dráhu, za což byl následně diskvalifikován. Oba handicapy pak opanovali svěřenci Michala Kalčíka. Ten úvodní za asistence samotného trenéra Ladia Pit před Peppinou Al (A.Loman) a Mishanem (M.Zemanová), závěrečný k překvapení všech matadorka Pearl Monica před favorizovanou Kavalerií (O.Šmejkal) a Williamem As (M.Kalčík). Pro Pearl Monicu to bylo krásné zakončení dostihové kariéry a pro Alenu Tvrzovou v její sulce zase velmi nečekaný zisk ženského šampionátu roku 2011. To byla sice nečekaná tečka, pro novou šampionku ovšem velmi příjemná.
Na rozdíl od šampionátu ženského, který se zdál být rozhodnutý, jasno nebylo mezi muži, a to jak amatérskými, tak profesionály. Ten profesionální si vítězstvím hned v úvodním handicapu zajistil Michal Kalčík. V amatérském šampionátu nejdříve zvrátil štěstěnu na svou stranu dvěma vítězstvími Alle Loman (Vanessa G a Charming Oreau), pak ale přišlo fascinující vítězství Kaizer Jamacana a bylo rozhodnuto. Nutno však připomenout, že Jiří Svoboda měl proti Alle Lomanovi dvouměsíční náskok
Boj o šampionáty vnesl do celého dne chaos, nervozitu a zmatek, což se patrně přeneslo na dostihovou komisi, protože opět perlila nebo už na všechno kašlala. Start druhého dostihu se vracel třikrát a přitom zcela zbytečně, protože mělo být odstartováno hned na poprvé. Že někdo nerespektuje pokyn ke startu není důvod k jeho rušení, to byl teda fatální přehmat. Stejně jako nezaujetí startovní pozice v případě Electry Glide - nikde ani čárka, přestože to nebylo poprvé. Trest 200 Kč za opakování startu je v tomto případě pěkný úlet. Sankce 200 Kč za nahřívání u posledního dostihu je už jen perlička k pousmání, jak dojemné.
 
Nešvarem č.1 napříč celou sezónou bylo účelové dohlašování koní do startovních listin s již jasným cílem nestartovat. Když jde o aktivního klusáka, pak asi těžko oponovat, ale když je na startovní listinu opakovaně zapsána klisna již připuštěná a umístěná více než půl roku mimo dosah klusáckých kompetencí, je to výsměch celému sportu, stejně pak v případě valacha věnujícího se již sportu rekreačnímu. Vzhledem k tomu, že nevychází povinné tiskoviny, tak to vypadá, že není co řešit.
 
Z kuloárů vzešla také jedna námitka směrem k dodržování Dostihového řádu, respektivě k §105, který říká, že kůň musí být v tréninku trenéra s platnou českou licencí. No přiznám se - trenéra Roberta Matzky jsem tady také nikdy neviděla a zamýšlený start s Goldige? Jaký šotek je tam propašoval ? No, nic není nemožné.
 
Závěrem bych se chtěla zastavit u ankety Kůň roku.
 Řěčeno slovy klasika - její způsob zdá se mi poněkud nešťastný. Horkou jehlou spíchnutá anketa opět potvrdila určitou předčasnost výsledku. Její vítěz potvrdil skutečnou oprávněnost až v čase, kdy bylo rozhodnuto. Vím, že vítěz Derby k sobě často váže množství hlasů, to letošní však nijak výjimečné nebylo a jeho vítěz v průběhu roku nedosahoval žádných výjimečných výsledků. První opravdu kvalitní výkon hodný uznání podal paradoxně až po svém zvolení a teprve dodatečně prokázal, že si ho zaslouží. Trochu mě mrzí, že naši "odborníci" nedokázali ocenit klisny, které skutečně prokázaly svou výjimečnou kvalitu. Prvně jmenovanou je teprve dvouletá a na území České republiky neporažená Charming Oreau, která svou výkonnost potvrdila opakovaně, o čemž svědčí dosažené časy. Tou druhou je česká odchovankyně Agita startující s rakouským suffixem. Když se na začátku sezóny objevila v elitní třídě, nechápala jsem oprávněnost tohoto kroku, ale pochopila velmi brzy. Agita poctivě startovala s českou elitou, stala se jejím pevným a hlavně platným článkem a jako jediná klisna v této třídě si vybojovala respekt podložený kvalitní výkonností. Nemůžu však opomenout ani dva tříleté, před nimiž smekám, a sice Boba Harleye a Bon Amiho.
Mám pocit, že suchá statistika nestačí a do budoucna bych uvítala větší propracovanost této ankety včetně způsobu volby.

Alena Čemusová

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

jeden z mnoha končících - V ČKA je vše možné.

Vzhledem k tomu, že jsem se rozhodl ukončit působení v tomhle krásném sportu, kterému jsem se věnoval celej život, dovoluji si zveřejnit svoje názory.
Klusácký sport brzy v ČR skončí, neboť ho nemůže řídit největší amatér ze všech amatérů. Je pravdou, že do klusáků hodně investuje, ale z větší části zmateně a živelně, bez nějaké naděje na větší úspěch. Navíc jeho ješitnost , touha po moci a touha být ve všem ten "nejlepší", dovede tento sport do zániku.
Navíc mu k tomu sekunduje osoba , která se neštítí jakéhokoliv podfuku a intrik. Ale stejně , když vypisuje dostihy šíté pro pana prezidenta, tak von jich stejně většinu sám sprasí. Viz jeho starty.
Ve výše uvedeném článku je uvedeno několik žhavých problémů. Dodržování dostihového řádu a stanov je nevětším nešvarem této společnosti. Viz svolání Valné hromady, věstníky, členství v ČKA( poslední přihlášky do ČKA se vyplňovaly a Valná hromada je schvalovala ještě za ing. Abraháma).
Účelové dopisování koní na přihlášky a startky, tomu se nedivím, protože koní je čím dál méně a možná se tam v budoucnu objeví i koně , které jsou dávno po smrti.
Volba koně roku byla jen vyvrcholením podrazů a intrik. To že volí trenéři je v naprostém pořádku, ale propozice volby měly být dány na začátku sezony a ne 5 dnů před koncem. Navíc, kdy se vypíšou propozice pozdě, by se měly alespoň dodržet.Uzávěrka byla vypsána na pondělí 9,00 hod. Ale ještě v úterý telefonovala paní doktorka těm , kteři zapoměli , nebo nechtěli volit, aby rychle volili a s doporučením koho volit. Jinak by tam asi Kaizer Jamacan nebyl. Výsledky byly zveřejněny až v úterý odpoledne, až se dovolala i trenérovi do Dubaje.
S Valnou hromadou 26.11. nepočítejte, protože zatím nebyla svolána a nebo nebude usnášení schopna. O to se rovněž vedení postará. Členská základna je asi panu prezidentovi a paní doktorce na jenom obtíž.
Co si má normální a poctivý člověk o tom všem myslet.

Alena - Re: V ČKA je vše možné.

Je to smutné, ale je to tak. Již dlouhou dobu mám pocit, že právě o likvidaci tady někomu jde. Vychází to z logických úvah – v případě, že budete chtít tento sport udržet, budete dělat věci, které ho ničí? I průměrně inteligentnímu člověku by to dávno došlo. Jelikož za hloupé zainteresované nepovažuji, pak se nabízí alternativa druhá. Jen nevím, kdo tady bude běhat. Už dnes se dávaly dostihy horko těžko dohromady. Mnozí se nechají radši obalamutit, než aby zapojili vlastní mozek, hlavně že „se běhá“. Tak jo, křoví taky bujně roste, než ho někdo poseká.

chumla - Re: Re: V ČKA je vše možné.

Jenže tady se pořád jenom dokola mluví - A NIC SE NEDĚJE!!! To neexistuje právní cesta, jak tuto protiprávní a zákonům odporující zvůli 2 (resp. třech) samozvanců, odmítajícím jakákoli pravidla (i diskuzi) zastavit? Co Klára? Je hezké, že dva soudní (neloajální k triumvirátu) zvolení výboři odstoupili, ale je to jen plácnutí do vody... Buď VV zůstane jen ve 3 lidech, nebo si sami dovolí 2 hurvínky - to už tady taky bylo v minulých volebních obdobích - taky pod taktovku dua Pokorná - Svoboda. To už všichni jen zazimováváte koně a kydáte ty jejich hovna, a jen si občas na webu či u piva zanadáváte?

ghjk - Re: V ČKA je vše možné.

Jindro ty končíš ?

dt. - Re: Re: V ČKA je vše možné.

Zbytečně napadáte Jindru. Ale poradím vám, jakmile skončí doktorka, tak se budou pisatelé i podepisovat.

abcd - Re: Re: V ČKA je vše možné.

těsně vedle, ale Karel rozprodává koně, co já vím a značně redukuje taky Levín, to jsou věci

Světlá budoucnost - Re: Re: Re: V ČKA je vše možné.

Možná se bude v příštím roce běhat i o třech, nebo dokonce o dvou koních.

špionka - Re: Re: Re: V ČKA je vše možné.

Tak jsem zjistila, že na Levíně teď skončilo a již odvezli 11 koní a dalších 10 má skončit do jara. Taky Šmejkal omezuje stav. Tak jsem zvědavá, s kým že bude příští rok velký boss z Bravantic vlastně "bojovat"?

Michal Kalčík - Re: Re: Re: Re: V ČKA je vše možné.

Takhle nějak vznikají drby. Špionka je určitě dobře informovaná, 11 koní má jít pryč. Ale za prvé ještě neodešli a za druhé o dalších 10 nic nevím. To nemá moc logiku, nechat je tady přes zimu a dát pryč na jaře...

špion z donucení - Re: Re: Re: Re: Re: V ČKA je vše možné.

Změny majitele, importy, tréninkové listiny apod. dřív vycházely ve věstníku. Teď je nikoli náhodou jedinou informovanou osobou v celé ČKA paní doktorka.

CIA - Re: Re: Re: Re: Re: Re: V ČKA je vše možné.

Pane Bože zažeňte ji někam daleko, třeba za Ural, jak již to jeden psal, a bude svatý pokoj.Rozhodně se zlepší vztahy a nebojte se bude to fungovat i bez ní.

Nestraný - Re: Re: Re: Re: V ČKA je vše možné.

Tak na Levíně je to zrovna jak skanzen Balcarovi éry - staří a ještě starší koně do handicapů, takže to není velké překvapení.

aporyqlm - Re: Re: Re: Re: Re: V ČKA je vše možné.

Každý neposílá rád koně na jatka.

RWE - Re: V ČKA je vše možné.

Nejsmutnější na celé situaci je to, že si Svoboda myslí jak to vede dobře a jakou má radost i z tak nestardantně vyhraných anket. A ještě je schopný pro oslavy udělat velkou zabíjačku vepřového. Jsem , ale zvědav , kdo by mu v současné době na tuto zabíjačku přišel.

abcd - Re: Re: V ČKA je vše možné.

to nemusíte být zvědav, všichni ti bez mozku co jsou rádi že se běhá

Nestranný. - Re: Re: V ČKA je vše možné.

Nikomu nechci brát jeho soukromý názor, ale myslím , že J. Svoboda by zasloužil i nějaké uznání či poděkování za to, že dotáhl sezonu do konce. Kritizuje se snadno, ale jak by se nám líbilo zabalit všechno v polovině roku ?

stranný - Re: Re: Re: V ČKA je vše možné.

Heleď nestranný, proti Svobodovi by nikdo nic neměl, kdyby konečně prohlédl, poslal doktorku k čertu a začal brát v potaz i názory druhých a nejenom svoje a její. Vždyť s ním cvičí, jak z malým klukem.

majitel...,...byvaly? - Re: V ČKA je vše možné.

mate plmou pravdu, tahle situace je obrazem celespolecnosti, takze shrnuto....se prakticky neni cemu divit:-( je to proste velka smula, kdyz na mistech odborniku sedi lide, kteri mysli, ze za penize koupi rozum......

Matěj Kopecký - inzerce

Loutkoherecká skupina Matěje Kopeckého, v moderním podání též VV ČKA, přijme 2 nové členy. Pružně Vás zapracujeme do mladého semknutého kolektivu a záhy Vás seznámíme se scénáři našich divadelních her. Vedle starých osvědčených kusů "Jedeme z kopce" (tragikomedie), "Francouzská taškařice" a komedie ze současnosti "Zrušeno", připravujeme též novou zpěvohru "Pomsta". Vyžadujeme absolutní loajálnost, na znalostech a inteligenci nezáleží. Zn. "tučné prebendy"

Helenčin dobrý duch - Heslo dne: Držet hubu a krok!

Jasný vzkaz Helenky a Jirky pro odbojáře v řadách členů ČKA: "Držte hubu a krok, jinak bude zle! Však my už s tou nespokojenou lůzou zatočíme, to budete koukat příští sezónu! Naše kašpárkové divadlo (VV) obratem doplníme na plný stav (že to ale trvalo než jsme se těch dvou vzpurných kašpárků ve VV zbavili)!"

Poděkování a chvalozpěvy Svaté Trojici (HP, JS a Šplíchal) směřujte do této diskuze a nešetřete slovy obdivu a chvály!My si to zasloužíme! Kdo kdy toho udělal v ČKA pro NÁS víc???!!!