Jdi na obsah Jdi na menu
 


Velká fraška ve Velkém Meziříčí

Jsem nucen se omluvit členům ČKS za výzvu, aby se neúčastnili VS ČKA ve Velkém  Meziříčí do doby, než ČKA uvede své závazky vůči členům do řádného stavu, protože tím přišli o nejveselejší párty celého letošního roku a marně pátrám v paměti, zda jsem takovou show kdy zažil.

Druhým důvodem pochopitelně není skutečnost, že by mohli přehlasovat současnou vedoucí frakci. To možné opravdu nebylo a jak jsem uvedl na místě, tip, kdo bude v novém VV, by nevypsala žádná sázková kancelář ani jako pole proti.

VS se konala ve Velkém Meziříčí, které jsem si již od dětství přál navštívit, a ještě k tomu v Jupiter clubu. V koncertním sále se vyjma neregistrovaných členů ČKS a jednoho pozorovatele Mze sešlo cca 35 účastníků. Plných mocí pak bylo 51 a ty utvořily usnášení schopnou většinu. Pochopitelně se nabízí otázka, kde čekal plný autobus ostravských havířů, členů ČKA.

První polovinu jednání tvořily volby, přestávka a druhou polovinu diskuse. Dle svého prostého úsudku bych čekal postup opačný, tak aby nejprve byly vyloženy karty na stůl a podle nich se mohl přijmout nějaký závěr.

Kdo bude zvolen do VV bylo zcela jasné a ani ten, koho to zajímalo, nemusel vážit cestu na VS, daleko více fascinující byl způsob.

Čekal jsem nekonečné hodiny čtení kandidátů, jejich prohlášení, změny, poděkování atd., kdy budu donekonečna pozorovat, jak na vkusných nástropních svítidlech malíř přetáhl přes mosazné kryty, hra ovšem byla dokonale připravena a připomínala košíkovou na úrovni NBA. Po krátkém úvodu hráči přijali své nominace - místa na hřišti a uprostřed hřiště figuroval nahrávač Novák. Ten přesně využil ospalejší moment hry a navrhl do nového výkonného výboru všechny dosavadní členy, přesně přihrál na tribunu, funkce se zřekl pouze Ing. Semerád, rána o palubovku a za několik okamžiků byl do té doby starý VV zase nový. Zvolen an bloc. Fascinující číslo v rekordním čase.

Hned v úvodu, při seznamování s pravidly volby,VV výbor neměl odpověď na otázku, proč na webu czetra dodnes není jmenný seznam členů, jež byl již bezpočtukrát urgován, naposled 5.9.2012 na MZE. Byli jsme odkázáni na prezenční listinu.Ta pochopitelně neobsahovala jména ostravských havířů.

Dotaz jsem formuloval: „jak ukládají stanovy.“ To zcela pochopitelně vneslo malý, bezvýznamný zmatek, protože nikdo na místě nevěděl, zda to stanovy ukládají.

Meritum věci ovšem není v tom, zda to stanovy ukládají, či nikoliv, ale skutečnost která provází současný VV po celou dobu jeho činnosti, a sice zda chceme vyjít vstříc členské základně, chceme aktualizovat jmenný seznam na webu, jít členské základně naproti a snažit se o maximální transparentnost voleb.

Tento moment jsem si zařadil do malé sbírky, hned vedle scénky z ministerstva, kdy současný prezident, mimochodem také velmi pochválen za dosavadní činnost nahrávačem Novákem, dostal na Mze otázku, kdy bude VS. Na tu notnou dobu opakovaně nedokázal odpovědět, až po několika pokusech, kdy jsem se již domníval, že neumí mluvit, se dr.Pokorné dotázal: „Kdy jsme povinni VS svolat?“ Stejná odpověď, jedna sbírka. Ne kdy chceme, kdy jsme povinni.

Opět nás zastupuje VV, který neudělá víc než je povinen a namísto dostihů „parforsní hony“ ve Slušovicích.

Jedním z nejpikantnějších momentů VS byl, když Ing. Šplíchal čte čísla ilustrující dosažené úspěchy, znáte to, tak byla vyzdvižena informace, že letos jsme dosáhli rekordního počtu zahraničních startů. Tomu se říká poezie. Vedení ČKA, které pro svůj mimořádný úspěch bylo zvoleno znovu, vytvořilo v této zemi natolik zajímavé dostihové podmínky, že dvě největší české stáje toto nervově nevydržely a raději provoz v celé sezóně přesunuly na zahraniční závodiště, nám nyní jsou vzorem, nebo jimi opovrhujeme za bojkot Slušovic? Začínám se v tom ztrácet.

Po krátké přestávce, kdy jsme si již v klidu mohli vychutnat kávu, neboť VV byl zvolen podle plánu a očekávání a na programu byla diskuse.

Vystoupil jsem v krátkém proslovu, v němž jsem si dovolil nesouhlasit s chválou dosavadních úspěchů současného vedení, které dle mého soudu dovedlo členskou základnu k dokonalému rozkladu a dostihový sport a chov dovedlo na samotné dno.

Zdůraznil jsem náš společný zájem, jež ČKA deklarovala na Mze, a tím je znovuobnovení dostihového provozu na závodišti ve Velké Chuchli, a přijal jsem za ČKS hozenou rukavici z legendárního pokusu o VS ve Slušovicích, kdy Mgr. Svoboda vyzval kohokoli, nechť se ujme organizace a provozu dostihů.Výzvu přijímáme a pracujeme na návratu dostihů na regulérní dráhu. Přesto, že všichni přítomní mají stejný zájem, frenetický potlesk se nekonal. Začínám se v tom ztrácet.

Následně se slova ujal Mgr. Kadlec, jehož příspěvek se jmenoval Prostě. Alespoň tak začínal i končil. Mezi tím jsme se dozvěděli, alespoň od někoho, čekal jsem podstatně více podobných příspěvků, že jsme lháři, rozvraceči, kteří společné věci škodí tak, že Mgr. Kadlec má potom mnoho práce tyto věci napravovat, tak aby dostihy mohly nadále pokračovat ve Slušovicích. Vlasák s Balcarem chodí dělat na Mze ostudu a škodit a s těmito lidmi odmítá spolupracovat a odmítá s nimi být v jedné organizaci.

Jako jeden z argumentů doložil písemné prohlášení ze 7.12.2012 Ing.Drahoše, že s ním ČKS nejednal o sezóně 2013.

ČKS jednal s Ing. Lukou a v zásadě se neřešil žádný problém, pouze nájem chuchelské dráhy. TMM toto vítá a Ing.Drahoš nebude mít žádný větší problém přijmout nájemné za dostihovou sezónu 2013 i bez předchozí písemné výzvy k 7.12.2012.

I přes mrazivé počasí byla v koncertním sále příjemná teplota, která dovolovala přečkat schůzi ve svetru či saku. Mgr. Kadlec byl na rozdíl od ostatních pouze v tričku a měl tmavě červenou nesouvislou barvu. Ano, jedná se o stejného Karla Kadlece, našeho kamaráda, kterého jsme před dvěma lety dosadili do funkce prezidenta ČKA. Po několika týdnech ve funkci se zhroutil, rozbrečel a utekl. Týž Karel nám dnes vyhrožuje a označuje za lháře a nikdy se již ani zmínkou nevrátil k faktu, že svoje koně přesunul z Chuchle na Moravu před 7.4.2012. Práh jeho morálních postojů je jistě na samostatnou odbornou práci.

Pro připomenutí geneze od roku 2009 je ještě nutno dodat, že bez vysvětlení odhozenou funkci prezidenta ČKA tehdy bez jediného slova ze země zvedl Mgr. Svoboda, který dovedl klusácký sport až do dnešní zoufalé podoby.

Na další diskusní příspěvky jsem již nečekal, protože se domnívám, že ČKA na VS teatrálněji než kdy jindy potvrdila svoje postoje v dosavadní politice, a že v jejím počínání lze spatřovat jisté patologické aspekty.

Po dostihové sezóně 2012 bych očekával, že VV složí své funkce a dále již nebude kandidovat a uvolní prostor komukoliv, kdo bude schopen dovést klusáky na klusáckou dráhu. Namísto toho se vedení vybičuje k maximálnímu nasazení při shánění plných mocí, utajení seznamu členů a organizaci scénáře VS, tak aby mohlo nadále devastovat klusácký sport v této zemi organizací dostihů na travnaté dráze v bezcenných lokalitách, na něž hodlá čerpat dotace od Mze pod pohrůžkou právních kroků, zamezení nákupu zahraničních koní nárůstem absurdních dovozních poplatků a cílenou mstou neloajálním členům.

Sám za sebe prohlašuji, že moje ambice na jakékoli posty v jakékoli organizaci jsou nulové, protože bych nechtěl budit dojem jako současný prezident ČKA a to i proto, že všechny koně mám hnědé, jakékoli schůze jsou mi cizí, nemám zájem jezdit do Velkého Meziříčí a toho všeho bych byl ušetřen v případě, že by se ČKA zcela neodvrátila od svého poslání a od své podstaty a měli bychom za sebou dostihovou sezónu v Praze-Velké Chuchli.

Hlas s mým jménem by se objevil pouze na volebním lístku kandidátů, kteří toto dokáží garantovat mým koním, a mohou to beze všeho být Svoboda, Pokorná či dokonce Šplíchal.

A závěr? I přes oblíbená klišé o jedné lodi, jednom provazu žádný náznak faktické vstřícnosti, koncepce, programového prohlášení, vize, termínové listiny, místa konání dostihů, priorit, prognózy zda trénovat či netrénovat - nic,nula. Pouze kandidáti byli zvoleni 1OO% hlasů. Stále se v tom ztrácím.

 

Kouzelník Oves 44

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Čtenář - Slušovice

Něco mi tady nehraje – pokud jde o cvaláky, tak je Mgr. Karlach rád, že se nyní budou o pořádání klusáckých dostihů starat dvě organizace (z toho jedna nově vzniklá) a závody se přesunou na regulérní klusáckou dráhu a že u nich už tyto dostihy nebudou a zároveň vyjednává s ČKA o možnosti pořádání dostihů?

Nestranný. - Re: Slušovice

Pan Karlach to možná upřesní, alespoň by to bylo z první ruky, než nějak spekulovat.

Analytik - Komentář

Děkuji autorovi za hezký článek. Lépe situaci nešlo vystihnout. Škoda, že z VS neexistuje záznam, protože by mohl být užitečnou učební pomůckou na katedře politologie pro demonstraci, jak funguje oslavná propaganda. Dr. Goebbels a KSČ by mohli závidět. Vedení ČKA mimochodem ještě lépe zvládá propagandu očerňující, jak nám předvedl Ing. Šplíchal ve svém sdělení členům ČKA minulý týden. Složení „nového VV“ nám „naštěstí“ dává velkou naději, že taškařice nekončí a další hodnotné satirické dílo nenechá na sebe dlouho čekat.

účetní - Re: Komentář

Doporučuji přečíst si zápis z téhož shromáždění na stránkách ČKA, který by mohl být učební pomůckou „jak nenápadně prezentovat, že jsme hluboko v červených číslech“. Praví se v něm, že Mgr. Svoboda poskytl v roce 2012 „subvenci ve výši 2,3 mil. Kč“, což méně znalý člověk pochopí tak, že Mgr. Svoboda tyto peníze daroval, nikoli půjčil. Dále potom, že „za předpokladu obdržení státních dotací bude možné provést doúčtování účetního období“, což opět méně bystrý člověk může chápat tak, že ČKA bude v tom případě zcela bez dluhů.

takyúčetní - Re: Re: Komentář

Ano, pojem "subvence" je zvolen buď z neznalosti nesprávně, nebo naopak účelově velice chytře. Každý ví, že to je nevratná finanční pomoc. Ne každý ví, že může mít podobu přímé dotace, zvýhodněného úvěru, zaručené ceny, záruk za půjčku, snížení daně a podobně. Takže si musíme počkat, jak to vlastně je. Tajný tip: ČKA Mgr. Svobodovi dluží.