Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co nového na spřízněné centrále v Belgii?


 

foto-032.jpg

Zhruba měsíc po své poslední návštěvě jsem bez váhání využila nabídky Heleny a zajela se opět podívat, jak si vedou naši přátelé na Verbeeckově farmě. Svůj letošní dostihový debut už měli za sebou a můžu už jen konstatovat, že úspěšně.

 
Jako první se vypravila hájit čest svého týmu čtyřletá ryzka Tinka a Patrik si mohl připsat první vítězství. Skipper Gede hodinu poté prohrál těsně na cíli jen o nos.
Následující den se vydali na kvalifikační dostihy tříletý Uscher de Nacre a čtyřletý Tirano a v belgickém týmu zavládla dobrá nálada (tím nechci říci, že by dříve nebyla), protože oba složili na výbornou.
 
Při svém dalším startu Tinka narazila na podstatně silnější konkurenci a mezi hřebci vybojovala čtvrté místo.
Na svůj životní debut se vydal konečně (konečně říkám já, protože jsem na něj byla moc zvědavá) Tirano - zvítězil časem 1:17,2 na 2400 metrů, což znamenalo další čárku.
Zvláštní radost mi však udělala moje oblíbená Tess Merett, protože potvrdila, že jsem se nemýlila. V dostihu na 2400 metrů nastoupila proti podstatně silnějším soupeřkám a získala třetí místo, přestože jí moc šancí nedávali. Navíc se časem 1:17,9 zlepšila téměř o tři vteřiny. Dokonce ji pochválil sám Jos Verbeeck.
Třetí vítězství přidal při svém druhém startu Skipper Gede a pro změnu zase potvrdil Patrikovu prognózu, protože zaběhl 1.14,4 a své soupeře za sebou zanechal hezkých pár metrů.
Tinka se ovšem nenechala zahanbit a před chvílí (30.května) navýšila scóre - zvítězila časem 1:16,9 na 2700 metrů.
 
Jediným, kterému se zatím nedaří, je tříletý Patrikův zrzavý oblíbenec Ulf Royal. Povedlo se mu vytěžit pouze sedmé a šesté místo. Je to ještě takový "nohatý pavouk".
 
Taková je květnová bilance: 4 vítězství, po jednom druhé, třetí a čtvrté místo a další dvě placená umístění.
 
Dobrým výsledkem se vždy zúročí poctivá celoroční práce. Uspět ve Francii v takové konkurenci není vůbec jednoduché a Patrika si tady všichni považují. Je to velice zvláštní pocit, když se ocitnete v cizí zemi a sledujete, jak našemu krajanovi podávají dostihové "veličiny" ruku se slovy "to bylo dobrý, gratuluji". To pak mám pocit určité národní hrdosti (než se ovšem vrátím zpátky).
 
Za mezinárodními zkušenostmi vyrazil také Perfekt, ale nalili mu chudáčkovi hodně silnou kávu. Odletěl do Norska, kde se u příležitosti Oslo Grand Prix běžel také dostih evropského čtyřletého výkvětu. Perfekt startoval po půlroční pauze proti elitním vrstevníkům na míli, což navíc není jeho disciplína. Odstartoval dobře, celý dostih se držel na šestém místě, v posledním oblouku dokonce zrychloval a přiblížil se čelu, ale tím to také skončilo, 1:11,5 bylo nad jeho síly. Když Jos viděl, že má dost, nechal ho už podle jeho slov jen doklusat. Premiéra se sice nevydařila, ale flintu do žita bych neházela, je to hodně dobrý kůň a myslím, že zklamaná z něj určitě nebude ani jeho majitelka, madam Marquise de Moratalla. Každá zkušenost je cenná.
Koně do Norska letěli zvláštním letadlem, které bylo vypraveno z francouzského letiště v Reims. Cestovala celá francouzská ekipa, kromě Perfekta také Zorro Photo, Rapide Lebell, Scala Bourbon a další, celkem asi 10 koní. Trenéři a majitelé na své „poklady“ čekali na závodišti, kam je všechny z letiště převezly kamiony. Že to byla velká událost, to si asi dovedete představit. Na závodišti na ně čekala početná skupina fotoreportérů a všichni si tak mohli užít svůj díl slávy. Norští organizátoři všem zúčastněným poděkovali za to, že vážili tak dlouhou cestu. Celý mítink proběhl v profesionálním duchu s kvalitními dostihovými zážitky.
 
S rozběhnutou sezónou je teď na farmě o zábavu postaráno. Když se nejede na dostihy, jede se na práce do lesoparku nebo na závodiště v Croisé-Laroche, na pravidelné kontroly dojíždí také veterinář, panuje zde prostě akční ruch. Měla jsem také poprvé možnost vyzkoušet si osobně Skippera Gede v rychlé práci a musím uznat, že to je těžký kalibr, síla a energie z něj čiší přímo hrozivě.
 
V nejbližších dnech se vydá do boje opět Skipper, na reparát vyrazí Perfekt a další 2 nové akvizice, s kterými jsme se minuly na odjezdu. S úspěchem se totiž vždy pojí zájem majitelů, to je jasné.
No jen tak dál, držíme palce, ať máme co sledovat.
 
Alena Čemusová
 

 

foto-016.jpg
Ulf Royal prochází vstupní kontrolou na závodišti v Reims




 

foto-030.jpg
prostor cíle v Reims





 

foto-032.jpg
Ulf v nahřívání




 

foto-036.jpg
Ulf vyráží do dostihu




foto-033.jpg
pohoda v Reims




 

foto-053.jpg
Skipper a Perfekt na práci v lesoparku






 

foto-068.jpg
Tinka a Tess Merett





 

foto-072.jpeg
Tinka s Tess nacvičují otočku




 

foto-110.jpeg
přání brzkého uzdravení pro Česťu od Jose Verbeecka

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

kuvolhkv - - konspirace

Krásný název článku, zní to opravdu konspiračně ......spřízněná centrála v Belgii, že by se něco chystalo?

Zvídavý - dotaz

ta paní v černém je gravidní ?

odborník - Re: dotaz

Jasně, zřejmě neposkvrněné početí :o)

Mosad - Re: Re: dotaz

A to ještě nevíte, že podle zpráv naší rozvědky ta pani na místo P.T.P. převzala funkci handicapera. Prej to dělal blbě.

C.I.A. - Re: Re: Re: dotaz

To se už ví,jsme rychlejší,lépe organizovaní, jsou okolo této kauzy i jiné pikantnosti,ale zatím podléhají utajení.

STB - Re: Re: Re: Re: dotaz

Toho proradnýho Pichla stihnul spravedlivý trest udělený tvrdou rukou pracujícího lidu. Jak si může v dnešní složité době dovolit svobodně vyjadřovat svoje názory. Snažili jsme se s ním od začátku sezóny pracovat, přesvědčit ho, aby změnil své zastaralé myšlení, ale marně. Jak k tomu přijdou slušní a poctivý pracující, kteří svoje "hedikepáčky" poctivě zatahují třeba půl sezóny a pořád ne a ne dostat ten správný handicap. Jakou mimořádnou Valnou hromadu to má ten buržoazní element na mysli? Jakože svobodný volby? Co je to za blbost? Tady se bude vládnout tvrdou proletářskou rukou.
Agent Helena

Lucky - Re: Re: Re: Re: Re: dotaz

Jumby letos vyhrál a dostal přidáno půl vteřiny, pak ho Pichl sundal zpátky na původní hendikep. To není špatný vzhledem k tomu, že jiní koně nevyhráli a jen za umístění dostali přidáno. Lucky du Relais Pichl letos sundal o vteřinu. Asi je to furt málo a bude se dál sundávat. Koně se hlásí do dostihů, kde musí běžet z nejvzdálenější mety, a do programu se napíše (např. dnes tipy k 2. dostihu) že chudák musí běžet z nejvzdálenější mety a nemá šanci dostihnout soupeře.

to bylo jasné - Re: Re: Re: Re: Re: Re: dotaz

A je to tady, Lucky du Relais má další půl vteřiny dole.

C.I.A. - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: dotaz

Nic co by překvapilo,nový hendikepr nemá ani potřebu sledovat dostihy,nezájem. Slyšel někdo z rozhlasu o dopin. kontrole pro koně Peter Pan? Žádáme rozvědky o spolupráci,díky!

Stasi - Re: Re: Re: Re: Re: dotaz

Tak je to spravne, tak to ma byť, kazeň soudruzi, kazeň, tak to ma byť!

Majitel, trenér,jezdec - Výzva pro členy ČKA

Vážení členové asociace.
Vzhledem k napjaté situaci v ČKA a naprosté nejistotě o další chod asociace , navrhuji zvážit, zda by nebylo vhodné zvolat mimořádnou Valnou hromadu ČKA s jasným programem objasnit stav a skutečnou situaci v ČKA a představu volených orgánů, jak je zajištěn další chod asociace pro toto volební období. No a samozřejmě hledat východisko z této patové situace. VV opět pracuje ve dvou,a komise již nepracují vůbec.
Pokud nám VV nepředloží skutečný stav ČKA a jasnou představu, navrhuji nové volby VV.
Slibů již bylo dost a mnohým z nás jde o doslovně o živobytí.