Jdi na obsah Jdi na menu
 


Elitloppet a Sweden Cup

       Favority finále letošní Elitloppet byli přesvědčiví vítězové rozjížděk Rapide Lebel a Arch Madness. Nakonec však drtivým finišem vyhrál v kursu 27 ku jedné Brioni, který v rozjížďce doběhl na pátém nepostupovém místě a do finále se dostal jen díky tomu, že kanadský Define the World byl pro poškození jiného koně diskvalifikován. Vítězství Brioniho přesto není žádná náhoda. Loni byl ve finále Elitloppet třetí a letos se zdá být ještě lepší, jeho vítězství v Olympiatravet bylo impozantní. Brioni je silný, tvrdý a poctivý kůň, schopný běhat na všech distancích na jakékoli pozici v dostihu a z velmi rychlého tempa ještě v závěru zrychlit. Ve finále Elitlopppet měl více sil než Arch Madness, který brzy převzal vedení po maličkém Wishing Stone a odvodil dostih až do cílové roviny.A také než Rapide Lebel, kterého chytil až na pásce. Rapide Lebel po zacválání na startu a aktivním průběhu dostihu už nedokázal odrazit útok Brioniho. Joakim Lövgren zná svého koně dokonale, trénuje ho šest let od prvních dostihových krůčků a vedl ho ve všech 49 životních startech. Dostihová štěstěna nebyla v neděli v Solvalle slepá.

      Nádherný předkrm viděli diváci v sobotu ve finále Sweden Cupu. Topfavoritem s kursem 1,7 byl po vítězství v norském Megaman Cupu osmiletý dánský valach Local Conch. Ten je tempařem bez závěrečného zrychlení, ale jinak podobně jako Brioni typ „winning machine“ běhající univerzálně všechny distance a s přibývajícími lety zrající jako víno.  Finále Sweden Cupu vodil s mnohadélkovým náskokem a jeho trenér a jezdec Flemming Jensen zvolil takové tempo, až se zdálo, že valach nemůže vydržet se silami až do cíle. Ukázalo se ale, že Jensen odhadl momentální schopnosti svého svěřence dokonale a ten zvítězil v kilometrovém čase 1:10,0 – o půl vteřiny rychlejším než v neděli Brioni. Local Conch je vedle švédské klisny Lovely Conch (rekord 1:11,3 a zisk 1,6 mil. SEK) nejlepším evropským potomkem amerického hřebce King Conch. Ten byl v roce 1992 favoritem Hambletonianu, kde ale podlehl tréninkovému kolegovi Alf Palemovi. V chovu dal např. hřebce Casual Breeze (rekord 1:10,4 a zisk 1, 3 mil. USD).

     Letos se tři potomci King Conche narodili také v českém chovu klusáka. Na farmě manželů Richterových v Chotusicích vyrůstají dvě exteriérově nadstandardní klisničky z kvalitních matek (obě jsou z linie Star´s Pride stejně jako matky Local Conche a Lovely Conch), které by měly být velmi zajímavými koňmi v našem klusáckém sportu.

 

dsc_0072.jpg

                         ALET CONCH (King Conch - Ann Tribute)

 

dsc_0077.jpg

                           PAS SANS TOI (King Conch - Pettite Privée)

 

 

dsc_0080.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář