Jdi na obsah Jdi na menu
 


Grand Prix d´Amérique 2014 – Maharajah!

Excelentní švédský vytrvalec Maharajah se v neděli 26. ledna 2014 stal šestým reprezentantem Tre Kronor v historii, který triumfoval v dostihu považovaném za nejtěžší klusáckou zkoušku na světě. Prvním byl v roce 1950 Scotch Fez s legendárním Sörenem Nordinem, následovali Dart Hanover, Queen L, Ina Scot a Gigant Neo. Od vítězství Giganta Neo ovšem už uplynulo osm let, navíc šlo o prvenství „od zeleného stolu“, po diskvalifikaci Jag de Belloueta pro pozitivní test na zakázané látky.

Maharajah patřil třikrát mezi favority Prix d´Amérique. V roce 2011 doběhl druhý za Ready Cashem, v roce 2012 čtvrtý za Ready Cashem, Roxane Griff a The Best Madrikem a v roce 2013 bez umístění, po velmi špatném průběhu a jak se později ukázalo, také s virózou. V letošním ročníku, který měl být soubojem dvou francouzských es, šampióna Ready Cashe a nastupující hvězdy Up and Quicka, už s ním na nejvyšší příčku téměř nikdo nepočítal.  

Tým trenéra Stefana Hultmana ale dokázal devítiletého hřebce počtvrté za sebou na velký dostih perfektně připravit. Skvělý výkon tentokrát podal jeho stálý jezdec Örjan Kihlström, vítěz více než 5000 dostihů, a konečně jim také přálo na pařížské „Grande Piste“ štěstí. Maharajah měl ideální průběh dostihu – povedený start, pozici v první stopě za lídrem, uvolněnou stopu po zacválání Ready Cashe v rozhodující fázi. Na deštěm promáčené dráze jistě zvítězil, aniž by mu jezdec vytrhnul ucpávky z uší nebo ho výrazněji pobídnul.

Maharajah je potomkem jednoho z nejlepších evropských plemeníků Viking Kronose (American Winner). Také matka Chili Khan (Giant Chill) byla kvalitní dostihovou klisnou se ziskem více než 1 mil. SEK a rekordem 1:13,1; zajímavostí je, že ji také trénoval Stefan Hultman a jezdil Örjan Kihlström.

Kariéru Maharajah zahájil jako tříletý v dubnu 2008. V říjnu téhož roku jako vysoký favorit suverénně vyhrál Svenskt Trav-Kriterium, klasický dostih pro tříleté na vytrvalecké trati 2640 m, v kilometrovém čase 1:14,0, který byl světovým rekordem tříletých na vytrvalecké distanci na kilometrových oválech. Kouč Hultman již tehdy prohlásil, že Maharajah je nejlepším koněm, jakého kdy trénoval, a chovatelka Margareta Wallenius-Kleberg ho označila za nejlepšího koně, který se kdy v Menhammar Stuteri narodil. Dokonce Örjan Kihlström, který nerad srovnává koně z různých období a rozdílných podmínek, připustil, že lepšího koně asi nikdy nejezdil.

V září 2009 při vítězství ve švédském derby Maharajah vyklusal kilometrové tempo 1:12,8 – tehdejší světový rekord čtyřletých na vytrvalecké trati na kilometrových oválech. O měsíc později vyhrál Grand Prix UET ve finském Tampere (osmý tehdy doběhl Yarrah Boko, bronzový z letošní Prix d´Amérique). V roce 2010 bylo jeho asi největším úspěchem druhé místo v Oslo Grand Cup za Lisou America, v posledních letech se specializuje na švédské a francouzské dostihy na středních a především vytrvaleckých vzdálenostech. Ve Vincennes se naplno prosadil v lednu 2011 v Prix du Belgique a v únoru 2011 v Prix de France, na této náročné dráze podal několik vynikajících výkonů, ale několikrát také své fanoušky zklamal. 

 

Od roku 2012 vedle dostihové kariéry Maharajah působí v rodném hřebčíně Menhammar jako plemeník, loni se mu narodilo prvních 77 potomků. V květnu 2013 poprvé v kariéře vyhrál Olympiatravet na střední trati a v říjnu 2013 vylepšil švédský rekord starších hřebců a valachů kilometrovým časem 1:12,7 na 2160 m z met. Poslední start dva týdny před Prix d´Amérique se však vůbec nepovedl – na domovské dráze v Solvalle doběhl až čtvrtý (vítěz On Track Piraten poté byl ve Vincennes v Prix du Luxembourg šestý).

Po neúspěšném přípravném startu se spekulovalo, zda se Maharajah vůbec na start Prix d´Amérique postaví. Stefan Hultman však o jeho dobré formě nepochyboval a v posledních dvou týdnech už mu naordinoval jen tempové práce. Na rozdíl od minulých ročníků, kdy poslední přípravy probíhaly ve francouzském tréninkovém centru Grosbois, hřebec cestoval ze Švédska do Paříže až těsně před dostihem.

Překvapivým vítězstvím Maharajah potěšil více než 6 000 členů syndikátu Travkompaniets Stall AB, jejíž barvy reprezentuje, a své příznivce nejen ve Švédsku. Nejvíce dojatý byl po doběhu trenér Hultman, který prohlásil: „To je největší věc, jaké můžete v tomto sportu dosáhnout. Teď už můžu umřít šťastný.“.  

 

 

JUDr. Klára Jelínková

 

 

 


FOTOGALERIE Barbory Holubcové..ZDE

VIDEO