Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jarní návštěva v Belgii


 

img_4550.jpg

Krátce před zahájením naší dostihové sezóny jsem si zajela na návštěvu za přáteli do Belgie, abych načerpala trochu elánu. Hlavně jsem však byla zvědavá na novou Patrikovu akvizici, drobného čtyřletého hřebce jménem Perfekt (Rite on Line-Nevella po Tamin Sandy). Perfekta přivezl Jos Verbeeck ze Švédska počátkem roku, protože již ve svých třech letech prokázal vytrvalecké schopnosti. Za svou dosavadní kariéru se rozhodně nemusí stydět: na kontě 504.500 švédských korun, rekord 1:13,9 a 4. místo ve finále Breeders Crownu tříletých hřebců. Protože ve Švédsku startoval ještě v prosinci, ve svém novém domově mu byl poskytnut krátký odpočinek, absolvoval lékařskou prohlídku a nyní už se poctivě připravuje na novou kariéru. Perfekt je úžasný koník a já mu budu držet palce.

 
Jestliže jsem zmínila lékařskou prohlídku, ráda bych k této činnosti uvedla pár poznatků. Veterinář je na farmě takřka stálým hostem, protože na zdraví koní je na této centrále kladen zvláštní důraz. Jedna z prvních věcí, kterou každý nově příchozí kůň absolvuje, je zdravotní prohlídka. Má to samozřejmě svůj logický důvod. Jos je velmi prozíravý člověk. V tomto dostihovém světě totiž koně často mění trenéry a majitele, může se proto snadno stát, že si jednoho dne někdo z nich vylosuje "Černého Petra". Prohlídka rozhodně není povrchní a s pouhým rozborem krve se nikdo nespokojí. Obnáší též gastroskopii a endoskopii, protože drobné krvácení do žaludku či do plic není nic, s čím by si neporadili, je-li včas zjištěno. Shodou okolností jsem jednomu takovému vyšetření byla přítomna a bylo to pro mne velmi poučné. Téměř k běžným standartům patří samozřejmě sonograf. Obdivovala jsem profesionální počínání mladé doktorky, která sem přijela až z Francie.
 
K dalším novým přírůstkům Verbeeckovy centrály je další čtyřletek, ryzka Tinka (Kaisy Dream - Leonore) a stejně zrzavý tříletý Ulf Royal (L'As du Cap Vert - Norma des Bordes), od kterých si hodně slibují a kteří by se v nejbližší době oba měli ukázat na dráze.
Mojí pozornosti samozřejmě neunikli ani oblíbený Skipper Gede (Hardi Tenor  et  Candela Gede) - s ním je Patrik hodně spokojený a tvrdí, že je na tom ještě lépe než vloni a čtyřletý miláček Tirano (Capriccio- Farandole du Corta). Talentovaný Tirano je trochu problematický koník, dnes vypadá v dobré kondici a je rychlý jako čert, což jsem měla možnost sama vyzkoušet. Tirano je ve středu pozornosti vzhledem k již desetiletému pravému bratrovi Norginiovi (rekord 1:11,9 a zisk 572.551 Eur).
Samozřejmě nemůžu vynechat ani dnes už čtyřletou Tess Merett, která své chlebodárce sice trochu zklamala, protože zatím nesplnila jejich očekávání, ale já jí věřím, ona to dokáže (je to totiž moc příjemná kobyla).
Škoda, že jsem nestihla aspoň nějaké dostihy (dala jsem přednost rychlým pracím), ale čas strávený v Belgii uteče vždycky moc rychle a mě se nikdy nechce zpátky, tak snad zase příště.

 

 

dsc03305.jpg
tříletí Usher de Nacre a Ulf Royal se připravují na práci



dsc03310.jpg
 já a švédský Perfekt






dsc03319.jpg

 

dsc03339.jpg
Patrikův oblíbený Ulf Royal





 

dsc03345.jpg
potvora Tess Merett se nechtěla fotit, ale přelstila jsem ji




 

img_4422.jpg
Perfekt




 

img_4472.jpg

 

img_4516.jpg
Tirano a Skipper na práci v lese





img_4550.jpg
Tirano





img_4526.jpg
Skipper Gede





dsc03332.jpg
Ryan - Verbeeck junior začíná stejně jako jeho otec na ponících 

 

 
 






 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Alena - neříkej dvakrát

Ahojky, na podzim bych měla letět zase do USA, tak abych to nevzala oklikou. Teda za předpokladu, že všechno klapne.

gogo - pekne

moc pekny kdy dojedes k nam?:)