Jdi na obsah Jdi na menu
 


Maharajah suverénním derbyvítězem v novém rekordu


autor: Klára Jelínková

 
Také Švédové mají letos zcela výjimečného vítěze Derby, podobně jako Američané hrdinu Hambletonianu Muscle Hilla. Hřebec Maharajah (Viking Kronos – Chili Khan po Giant Chill) byl již loni nejlepším koněm ročníku a při vítězství v největším dostihu tříletých Svenskt Trav-Kriterium vyběhl na trati 2640m kilometrový čas 1:14,0, který je světovým rekordem tříletých na vytrvalecké distanci na kilometrových oválech. Trenér Stefan Hultman po tomto dostihu prohlásil, že Maharajah nejlepším koněm, jakého kdy trénoval (z jeho stáje přitom vzešli vítězové všech velkých švédských dostihů včetně Derby a Elitloppet). Margareta Wallenius-Kleberg z Menhammar Stuteri ho označila za nejlepšího odchovance tohoto hřebčína, Menhammar přitom pravidelně vyhrává švédský chovatelský šampionát. Dokonce Örjan Kihlström, který nerad srovnává koně z různých období a rozdílných podmínek, připustil, že lepšího koně asi nikdy nejezdil.
Loňská sezóna však pro Maharajah skončila dřív, než bylo v plánu. Listopadového Breeders Crownu se nezúčastnil z důvodu virózy. Letošní sezónu zahájil v dubnu také nepříliš šťastně, v rozjížďce klasické Konung Gustaf V:s Pokal doběhl po nepřesvědčivém výkonu až třetí a z finále byl škrtnutý. Na dráze se znovu ukázal až 20. června, a to v mnohem lepší formě - na dráze v Rättviku vyhrál suverénním způsobem v kilometrovém čase 1:12,3 na 2140 m, který je novým rekordem švédských čtyřletých hřebců a valachů na střední trati. K dalšímu startu v Böllnas 7. července 2009 nastoupil jako dvoudesetinový favorit, ale v pomalejším taktickém dostihu překvapivě o tři a půl délky prohrál s loňským německým derbyvítězem Nu Pagadi. Dalším dostihem pro Maharajah již byla 25. srpna rozjížďka Derby, kterou bez problémů v kilometrovém čase 1:14,5/2640 m vyhrál. Velmi dobrý dojem v Jägersro udělal vítěz jiné rozjížďky, další syn Viking Kronose Yield Boko z lotu Timo Nurmose. Yield Boko loni vyhrál Breeders Crown tříletých a do finále Derby nastupoval letos v pěti startech neporažený.
Finále KRAFFT Svenskt Travderby 2009 (3 200 000 SEK/2640 m) se běželo na dráze v Jägersro v neděli 6. září 2009 a Maharajah s Yield Boko do něho nastoupili jako spolufavorité s téměř shodným kursem. Yield Boko (Björn Goop) se startovním číslem 2 se krátce po startu dostal do čela, ale Örjan Kihlström po prvním oblouku odvážně posunul Maharajah na nevděčnou pozici „outleadera“ vedle něho a začal tlačit na tempo. Maharajah totiž jako excelentní vytrvalec potřeboval poctivý dostih a z dvojice favoritů se nakonec ukázal být fyzicky i psychicky silnějším koněm i přes méně výhodnou vnější stopu. V posledním oblouku přešel přes slábnoucího Yield Boko a v cílové rovině Kihlström kontroloval lehké vítězství, aniž by musel otočit bič. Skvělým finišem se k němu na 1,5 délky přiblížil a druhé místo získal Marshland (From Above – Trapped po Bonefish) s Jörgenem Sjunnessonem, další svěřenec Stefana Hultmana a odchovanec Menhammar Stuteri, který byl v rozjížďce za Yield Boko druhý. Třetí doběhl Knockout Rose (Express Ride – Blushing Rose po SJ´s Photo), vítěz jarní klasiky Konung Gustaf V:s Pokal, svěřenec Stiga H. Johanssona v sulce s jeho stájovým jezdcem Erikem Adielssonem. Čtvrté místo překvapivě získal Staro Gold Carat (Juliano Star – Real Diamond po Royal Prestige) pod vedením trenéra Roberta Bergha a páté místo bylo zklamáním pro realizační tým kolem Yield Boko. Yield Boko ale podlehl pekelnému tempu a spolu s Maharajah se zasloužil o rekordní čas dostihu. Kilometrové tempo vítězného Maharajah 1:12,8 je nejen novým rekordem švédského Derby, ale také světovým rekordem čtyřletých na vytrvalecké trati na kilometrových oválech.
Maharajah je výjimečným koněm a vítězstvím v Derby potěšil mnoho fanoušků, nejvíce asi přes 4000 majitelů akcií společnosti Travkompaniet, která jeho a dalších 15 klusáků vlastní. Dalšími starty Maharajah by měly být 3. října Grand Prix UET ve finském Tampere a poté švédský Breeders Crown čtyřletých.
Otec nového derbyvítěze Viking Kronos (American Winner – Conch po Bonefish), narozený v roce 1995 v Itálii, je v současné době vedle Love You a Varenneho jedním z nejvyhledávanějších evropských plemeníků. Letos připouštěl na Menhammar Stuteri za poplatek 10 000 SEK + 175 000 SEK za živě narozené hříbě. Matka Chili Khan (Giant Chill – Stevie Nicks po Tibur) byla velmi dobrou dostihovou klisnou s rekordem 1:13,1 a ziskem přes 1 mil. SEK, v roce 1999 se umístila třetí v Breeders Crownu tříletých klisen. Maharajah byl jejím třetím hříbětem po dvou méně úspěšných klisnách (jedna z nich je již zařazená v chovu v rodném hřebčíně), loni dala jeho pravého bratra jménem Pasha a letos hřebečka po Varenne.

Trenér Hultman a jezdec Kihlström vyhráli Derby už v roce 2002 s hřebcem From Above (Zoot Suit), který je nyní plemeníkem Menhammar Stuteri a otcem letos stříbrného z Derby Marshlanda. Marshland je devatenáctým, posledním hříbětem vynikající klisny Trapped (Bonefish), která byla už v roce 1999 vyhlášena švédskou Elitsto. V době narození Marshlanda bylo Trapped již 25 let a celkem se dožila pěkných 27 let.

Klára Jelínková

 

Obrazek
VIDEO

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář