Jdi na obsah Jdi na menu
 


ME amatérských jezdkyň - 2.část: Tingsryd, 14.09.08


Klára Jelínková nám přispěla velmi zajímavým článkem!! + fotoreportáž 


Obrazek

 

 

 

 

  

Mistrovství Evropy amatérských jezdkyň se letos konalo 12. a 14. září v Kalmaru a Tingsrydu (Švédsko) za účasti reprezentantek 15 členských zemí FEGAT. Bohužel se nesešel dostatečný počet koní, aby všechny jezdkyně mohly absolvovat původně plánované čtyři dostihy, a tak byly na programu v pátek dva dostihy o 15 a 14 koních a v neděli dva dostihy o 8 a 15 koních. Jezdkyním, které startovaly čtyřikrát, se do celkového bodování nezapočítával „malý“ nedělní dostih s osmi koňmi. Já jsem jela dostihy tři a měla do nich vylosované koně, kteří rozhodně nepatřili k favoritům. Všechny tři trénují místní amatéři, dva z nich (Kanu a Front) startují poslední dobou spíš v dostizích monté a jeden (Mack Spender) se objevuje na dráze jen sporadicky.
 

Ve městě Kalmar na jihovýchodním pobřeží Švédska funguje klusácký stadion od roku 1965, je to typické švédské závodiště s kilometrovou kvalitní dráhou a dokonalým zázemím pro diváky i účastníky. Každá z aktérek šampionátu dostala přiděleného člověka, který jí pomáhal komunikovat s trenéry a řešit praktické záležitosti během dostihů. Mojí „asistentkou“ byla trenérka a jezdkyně Catrin Fajersson, která na farmě vzdálené 5 km od Kalmaru trénuje 21 klusáků včetně skvělé čtyřleté klisny Sissel Godiva (Zerberus), vítězky letošního švédského Oaks. Sissel Godiva byla druhou favoritkou derby klisen 7. září 2008 v Jägersro, ale po nepříznivém průběhu dostihu doběhla pátá. Dalším vynikajícím svěřencem Catrin je čtyřletý valach Xanthos Crown (také syn Zerberuse), loni například třetí v Svenskt Trav-Kriterium, které vyhrál letošní derbyvítěz Sahara Dynamite, a v zatím posledním startu 10. září 2008 v Solvalle druhý za Adrian Chipem, loni úspěšným v Hambletonianu. Na velké dostihy si Catrin najímá „catchdrivera“ Johnny Taktera, jinak jezdí sama nebo její partner Börje Johansson, který má amatérskou licenci; ten je také chovatelem Sissel Godivy i Xanthos Crowna a majitelem plemeníka Zerberuse.

Obrazek
Catrin Fajersson a Börje Johansson s koňmi Sissel Godiva (Zerberus) a Xanthos Crown (Zerberus)

 

Obrazek

 

Obrazek

 

 

V prvním dostihu ME, autostartu na 2140m, vyhrál pěkným závěrem druhý favorit Jivago Ås, sedmiletý valach po Cocktail Jet, v sulce s Maďarkou Hajdou Biborka (oblečenou do vybavení zapůjčeného švédskými pořadateli, protože její zavazadla se zatoulala na letišti a dorazila až následující den) v kilometrovém čase 1:17,9 o půl délky před dlouho vedoucím Lincoln Bege s Gundulou Bauer (Rakousko) a Donem Francesco s Laurence Kindler (Švýcarsko). Mně se bohužel s valachem Kanu, v osmi letech nezvítězivším v 55 životních startech, nepodařilo po startu mezi patnácti koňmi získat pozici, která by tomuto tempaři vyhovovala a ze které by mohl včas vyrazit dopředu. Absolvoval dostih bez prostoru v zadní části pole a doběhl až předposlední třináctý, což mne hodně mrzelo, protože před dostihem vypadal docela dobře a při ideálním průběhu zřejmě bylo v jeho možnostech umístění okolo pátého místa (sázející ho ohodnotili jako sedmou šanci s kursem 347).

Obrazek
Kanu

 

 

V dalším dostihu ME, rovněž autostartu na 2140m, se jistě prosadil favorit Red Oaks Boo, sedmiletý valach po Bosphorus (1:17,4), vedený Gundulou Bauer, která tak po prvním dnu s přehledem vedla bodování šampionátu, před Hansem Eme s Hiltje Tjalsma (Nizozemí) a Quick Goj s Hannou Lähdekorpi (Švédsko). Já jsem jela outsidera Mack Spender (eventuální kurs 758), devítiletého valacha, který dokázal jednou v kariéře zvítězit, to ale bylo v roce 2005 a v letech 2007-2008 zatím běhal jen třikrát bez úspěchu. Měli jsme dobrý průběh dostihu, ještě před posledním obloukem klusal Mack Spender jako druhý kůň zvenčí, pak se ale propadl na deváté místo.

Obrazek
Mack Spender

 

 
Na sobotu 13.9.2008 pro nás pořadatelé připravili program zahrnující kromě návštěvy sklárny v městě Kosta a hradu v Kalmaru také exkurzi na farmu Tommyho Zackrissona, mnohonásobného trenérského a jezdeckého šampiona drah v Kalmaru i Tingsrydu. Tommy a jeho žena Maria nás kromě stájí pozvali i do svého domu, kde jsme mohli obdivovat úctyhodnou sbírku vítězných trofejí včetně té z švédského derby z roku 1994 s valachem Zenit F. (Historic Freight – Padova F. po Quick Pay). Osmnáctiletý, stále velmi dobře a spokojeně vypadající Zenit F. se přitom procházel po svém výběhu na dohled z obývacího pokoje Tommyho a Marie.
 
V neděli pokračoval program ME dalšími dvěma dostihy na závodišti Tingsryd, jediné mílové dráze (délka dráhy 1609m, šířka 25m) ve Švédsku i celé Skandinávii, vybudované v roce 2003 po vzoru americké Meadowlands. Dráha zatím nemá umělé osvětlení a proto se zde běhá jen v letní sezoně; nedělní program začínal již ve 12 hodin a byl to letošní poslední mítink. V prvním dostihu ME, autostartu na 1609 m, který jsem bohužel sledovala jen z tribuny, zvítězila osmiletá klisna Pattiya Bart po A Worthy Lad (1:15,8) s Charlotte Lohmann (Dánsko) o délku před další klisnou Cosy Susie s Marjo Saastamoinen (Norsko); třetí doběhl Cool Kemp s Marií Carmona (Španělsko). 
 
Závěrečný dostih šampionátu se běžel také na distanci 1609m a pro cválání byl krátce po startu diskvalifikován favorit Rite on G. s Hiltje Tjalsma (Nizozemí), který byl podle dostihového programu nejšancovějším koněm celého odpoledne. Zvítězila čtyřletá klisna Livi Champagne po Wall Street Banker (1:15,7), v jejíž sulce si po disvalifikaci a posledním místu z Kalmaru spravila chuť Marie Lindinger (Německo), o 1,5 délky před Pepitou Gelj s mistryní Evropy z roku 2006 Julií Kashkovskou (Rusko) a valachem Kingdom Joh se Sophií Blanchetiere (Francie). Já jsem jela šestiletého valacha Front po Glimmer z Remmington Bijou (Self Confident), ze 43 životních startů třikrát vítězného, který je rychlý po startu a ve shodě se svým jménem rád běhá dostihy ze špice. Měla jsem možnost zkusit jeho rychlost za autem v „provstartu“ a v dostihu samotném se nám podařilo i z venkovního startovního čísla 8 dostat do čela dostihu (prvních 500m v tempu cca 1:13,0). Front točil do dlouhé cílové roviny ještě na prvním místě, potom přes něj přešli výše jmenovaní koně, ale se čtvrtým místem byli trenér a spolumajitelka velmi spokojení (podle eventuální kvóty 470 měl doběhnout až třináctý). 
 
Mistryní Evropy 2008 se stala zcela zaslouženě Gundula Bauer z Rakouska, která tak zúročila zkušenosti z účasti na šesti šampionátech a na dostihy byla výborně připravená (kromě zástupce rakouského amatérského sdružení ji doprovázela a fandila také maminka). Druhé místo je obrovským úspěchem Maďarky Hajdu Biborka, která v Kalmaru vyhrála teprve osmnáctý dostih kariéry a pravidelně jezdí v dostizích pouze dva koně, trénující v budapeštském Kincsem Parku. Z bronzu se radovala Španělka Maria Carmona, pro kterou nebylo jednoduché po příletu ze slunné Mallorky přizpůsobit se klimatu studeného Švédska. Čtvrtá byla domácí Hanna Lähdekorpi a pátá Sophie Blanchetiere z Francie. Já jsem obsadila současné jedenácté místo s Ukrajinkou Bondar a Ruskou Kashkovskou, což se jistě nedá považovat za úspěch, ale vzhledem k mé nulové zkušenosti z podobných akcí a především vzhledem ke kvalitě vylosovaných koní jsem snad neudělala ani ostudu.
 

Klára Jelínková

 

Obrazek
Front s Klárou před dostihem

 

 

Obrazek

 

 

Obrazek

 

 

 

Obrazek
na kroužku

 

 

Obrazek
paráda

 

 

Obrazek

 

 

Obrazek
start

 

 

Obrazek

 

 

 

Obrazek
Front ve vedení

 

 

Obrazek
začátek cílové roviny - Front na druhé pozici

 

 

Obrazek

 

 

Obrazek
Front bojuje o třetí místo

 

 

Obrazek
po dostihu

 

 

Obrazek

 

 

 

Obrazek

 

 

Tingsryd

 

Obrazek

 

 

 

 

Obrazek

 

 

Obrazek

 

 

Obrazek

 

 

Obrazek

 

Stáje

 

Obrazek

 

 

Obrazek

 

 

Obrazek

 

 

Obrazek
Myčák pro sulky

 

 

Obrazek

 

 

Obrazek

 

 

Obrazek

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář