Jdi na obsah Jdi na menu
 


Prix d´Amerique ze zákulisí


autor: Alena Čemusová

Obrazek

Pro téměř každého klusáckého příznivce je Prix d Amerique velkým svátkem a v poslední době upoutává čím dál větší pozornost také českého publika. Shlédnout její průběh není v dnešní době žádný problém. Být ale přímo ve víru děje je docela něco jiného a divácká kulisa závodiště ve Vincennes tak byla posílena rovněž o naši ekipu. Zatímco ostatní se stali součástí kompaktního jásajícího davu, já jsem dala přednost zákulisí a díky Josovi (Verbeeck) využila možnosti pohybovat se v prostoru stájí, kam jen tak někdo nepronikne (tato oblast je jednou z přísně střežených) a sledovala pozadí nejsledovanějšího dostihu světa.

Co stojí za tímto leskem? Především práce, odpovědnost a vstřícnost mnoha lidí. Je to sehraný tým, kde každý zodpovědně hraje svoji roli. Ve stájích panoval čilý ruch, ale navzdory velikosti této události více-méně organizovaný. Cvakání fotoaparátů, záběry televizních kamer, rozhovory, otázky a odpovědi nikoho neuváděli v rozmrzelost. Momenty slávy si všichni užívali v klidu a bez agrese. Vítězové sklízeli ovace, poražení blahopřáli k úspěchu, žádné křivé úsměvy, žádná zloba, vyrovnanost a pokora. Dnes jsi to Ty, zítra to můžu být já. Připadala jsem si trochu jako v jiném světě, i když naprosto přirozeně.

Naše exkurze začala ve vážnici, kde za dozoru rozhodčích probíhalo vážení jezdců do monté. Skrz VIP hosty jsme se spolu s Alčou a jejím fotoaparátem prodraly ke vstupu do chráněné zóny a vstoupily do šaten jezdců, kteří se právě připravovali ke slavnostnímu zahájení.

Obrazek
Jos Verbeeck a Pierre Vercruysse

 

Obrazek

 

Odtud už jsme pokračovaly směrem ke stájím, kam nás neomylně zavedl závan lihových přípravků aplikovaných na pohybový aparát koňských atletů. Hlavní hrdinové zabalení do množství dek trpělivě akceptovali péči jim věnovanou s naprostou oddaností, jako-by si byli vědomi své důležitosti. První zahřívací kolo měli za sebou, teď byla řada na jejich jezdcích. Nikomu z nich nedělalo problém zapózovat před našimi fotoaparáty. Zatímco 18 vyvolených na povel nasedlo na připravené motocykly ke slavnostní přehlídce provázené mohutným aplausem publika,  odebrala jsem se za čtyřnohými aktéry.

 

 

Obrazek
Dominik Locqueneux a Hugo Langeweg jr.

 

 

 

Obrazek
Jezdci nasedají na motorky a vyráží ke slavnostní přehlídce

 

 

 

Russel November právě absolvoval poslední manikůru a zbavil se podkov –nebyl však sám, bez podkov nastoupilo celé pole, moje oblíbenkyně Olga du Biwetz dostala energetickou pastu a nechala se šimrat od své malé ošetřovatelky se skloněnou hlavou, Quarla stála zahalená až po uši a v klidu pozorovala hemžení před svým boxem, favorizovaný Ready Cash se naopak do poslední chvíle procházel po paddocku a jeho spolufavorit Rolling d´Heripre zase dlel za zavřenými dveřmi. Právě vedle něho postával více-méně bez povšimnutí outsider Oyonnax, kterého jsem bohužel bez zájmu minula - jak snadno se člověk splete a podcení soupeře. Vyrovnaně pózoval před svým posledním vystoupením v Prix d Amerique Meaulnes du Corta, když zazněl zvonek signalizující čas k přípravě na start.

 

 

Obrazek
Ready Cash po nahřívání v paddocku

 

 

Obrazek
Olga du Biwetz

 

 

 

Obrazek
Russel November

 

 

 

Obrazek

 

 

 

Slavnostní přehlídku uvedl tradičně klusák oděný do americké vlajky. Odstartováno bylo až na druhý pokus a k mé nelibosti se vedení 2700 metrů dlouhé tratě ujala vranka Olga du Biwetz spolu s Noubou du Saptel. Bylo mi jasné, že takové tempo moje oblíbená vranka ze špice nemůže ustát. Zhruba v polovině tratě převzal vedení favorit Meaulnes du Corta v patách s Rolling d Heripre a krátce poté zacvával rovněž ke špici se blížící spolufavorit Ready Cash. Cval bohužel neminul ani Rollinga a tak oba favorizovaní dokončili při svém účastnickém debutu diskvalifikovaní. Nejvýraznější finiš v samém závěru vyprodukoval ze středu pole se vyprostivší Oyonnax v sulce se Sébastienem Ernaultem a zvítězil naprosto nečekaně před dalším outsiderem Quakerem Jet (P.Vercruysse). Meaulnes du Corta si vysloužil při svém posledním startu v tomto prestižním klání třetí místo a sledovaný Russel November místo páté za Noubou du Saptel.  Čas vítěze 1:12,4 patřil k jedněm z nejrychlejších.

 

 

Obrazek
1.kolo
- ve vedení Olga du Biwetz a Nouba du Saptel

 

Obrazek
cílová rovina - ve vedení ještě Meaulnes du Corta

 

Obrazek
Cíl - vítězí Oyonnax

 

 

Vítěze čekalo slavnostní dekorování, kterému předcházely počáteční rozpaky. Z šoku se publikum ale záhy vzpamatovalo a vítěz si tak mohl užít kus své zasloužené slávy.

Po návratu do stáje jsem se Jose zeptala, v čem vidí chybu Ready Cashe, snad to bylo rychlé tempo? Odpověděl: „ Ne ne, s tempem on problém nemá, ale dali mu špatné podkovy, které mu neseděly, upozorňoval jsem na to už po nahřívání. No jo, byla to škoda, je to moc dobrý kůň“.

Naše sázkové tikety tak skončily v koši, ale na zážitku nám nic neubraly a už dnes víme, že příště jedeme zase.

 

Obrazek

 

 

 

Obrazek

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Martin - Ad Svatá prostoto...

Pane Stipo, kdyz mluvim pouze za sebe, tak ja se sobe vubec nedivim, ze me okovani ucastniku Prix d´Amerique zajima vic nez deni v CKA. Jako (temer byvalemu) majiteli, ktery se aktivne neucastni dostihu primo na draze, je mi jedinou odmenou za vynalozene prostredky radost a zabava, pochopte tedy, ze nemam vubec chut, natoz povinnost resit prohresky pana Lomana a jine kauzy z naseho klusackeho zivota. Za Vasich casu (a panu Lajnera, Dohalskeho, Gregra, Demeleho, Crly...) me dostihy v Chuchli opravdu bavily, sedaval jsem na tribune s pocitem neceho velkeho, interesantniho, za soucasnych pomeru mam bohuzel spis pocit malosti. Takze radsi usetrim penize a vyrazim si na tyden uzit klusaku do Francie. A to neni kritika nikoho, pouze konstatovani reality, ktera me samotneho moc mrzi.

Alena - jsem skleróza

...zapomněla jsem malou zajímavost-ve čtvrtek běží náš chráněnec Ready Cash opět s Josem v sulce a již s avízovanými předními podkovami...

Alena - nejčerstvější zpráva od Patrika

Požádala jsem Patrika, aby se znovu zeptal Jose na náš problém - Ready Cash skutečně běžel bez podkov - podle jeho mínění je ale potřeboval a jiné, než na kterých byl zahříván.
Došlo tedy k menšímu nedorozumění, z kterého se zde rozpoutal téměř mezinárodní problém.
Nicméně děkuji všem za Vaši pozornost a vnímavost a těším se na další diskuse. Jsou důkazem, že je o naše reportáže zájem. Díky, Alena

L.Štípa - Svatá prostoto...

Tady řešíte absurdní záležitosti s podkovami a s pravopisem, které se nás vůbec netýkají a to, co se Vás týká docela dost, mlčenlivě pomíjíte. To jsou ze všech rázem ryby! Hlavně si to nerozházet ani na jedné ze stran!
Mě už to může být celkem jedno, já mám aktivní sport za sebou, ale Vám mladým se docela divím. Klára Jelínková celkem kvalitně zpracovala posudek ke koni Mage de Bourg - že jste se k tomu nevyjádřili, co vidět je a co není? To je jedna z věcí, která by měla nějaký smysl. Vůbec není podstatné, koho se co týká. Taky budete mlčet, až půjde o někoho z Vás?

Kyza - Nazor z Francie

Un an après, (il n’y a que les imbéciles qui ne déferrent pas ? ) Oyonnax gagne le Prix d’Amérique déferrés des 4. Ready Cash le perd déferré des 4.

Martin - Ad Ready Cash

Alena: Mate pravdu, pro nasince je az neuveritelne, jaky tyjatr Francouzi kolem okovani nadelaji, i komentatori v dostihu casto hlasi tenhle udaj hned za jmenem kone a jezdce. Prave Ready Cash se v mediich a na internetu zurive rozebiral tyden dopredu a Paris Turf v pondelnim vydani po PDA hned na titulni strance spekuloval, jestli zacvalal kvuli tomu, ze nebyl zvykly behat bez podkov. Proto se mi nezda, ze by nakonec bezel s podkovami a nikdo si toho nevsiml :-)

Alena - dvě strany jedné mince

Chápu rozmrzelost sázkařů a zároveň ale také trenéra jakéhokoliv koně. Jestliže se objeví nenadálá pohnutka a trenér má pocit, že kůň např. v zahřívání šel jinak než by si představoval (teď nemluvím o nikom konkrétním), je na jeho zodpovědnosti určit, co na sobě kůň bude a nebude mít, byť by to byla změna neohlášená. Jde o trochu větší peníze.
Co se týká Ready Cashe, my jsme na něj také vsadili a přiznám se bez mučení, že o podkovy jsme se nezajímali. Sama se vždycky spoléhám na trenéra, co mi ke koni řekne a jestli řekne, že to je tak či onak, nikdy o tom nepochybuji (i když se samozřejmě také každý někdy splete). Takže za mě: nejsem a nikdy nebudu profesionální sázkař, ale na podkovy bych se já osobně vůbec neohlížela, posuzuji trochu jiná kritéria a důvěřuji profesionálům.

Kyza - K predchazejicimu "dukazu"

Pokud se nepletu, davaji se konum podkovy na spodni stranu tlapek. Proto fotografii zeshora zboku (pan Palkac at prosim omluvi, pokud se to pise oddelene) za dukaz nepovazuji. Z fotografii jak prebiram u podkovy ceny take nikdo nepozna jestli mam trenyrky nebo jsem naostro.

Martin - kdo hledá, najde

Na techto fotografiich je myslim celkem dobre videt, ze Ready Cash na draze pred dostihem podkovy nemel.

http://farm5.static.flickr.com/4029/4325660079_2caba17da6_o.jpg

http://farm5.static.flickr.com/4048/4326393290_aa2216a3ba_o.jpg

Míša - Sázení...

Díky za upřesnění Alenko. No, jestli se tahle změna nehlásí, tak to není moc fér vůči sázkařům. Hodně sázek na Ready Cashe bylo asi uzavřeno předem a po netu, ale na tribuně sázelo taky určitě dost lidí, ostatně patřil k favoritům. Mne by tahle informace od uzavření sázky odradila (pomiňme to, že nerozumím francouzsky :-)

Alena - kdo hledá, najde

Komu na tom z nějakého důvodu záleží, podívejte se ve fotogalerii na zvětšenou fotografii Ready Cashe - tutéž, co je ve článku - ve zvětšené verzi jsou vidět. Do boxu šel jen pro postroj a na krátký rozhovor pro televizi, pak rovnou do dostihu.
P.S. Noubu du Saptel možná taky najdu

Alena - upřesnění

Podle dostihového programu měli jít všichni účastníci bez podkov. Občas se ale stane,že praxe je jiná. Patrně se trenér na poslední chvíli rozhodl jinak. Lidem, kteří s koňmi pracují, nemusím vysvětlovat, jak to v praxi chodí. Většina koní běžnou denní práci absolvuje s podkovami a ty se jim do dostihu sundávají obvykle až po nahřívání s ohledem na co nejmenší opotřebování kopyt. Ready Cash podkovy skutečně měl, proč mu je nakonec nesundali, to opravdu nevím. Zřejmě se tak opravdu rozhodli na poslední chvíli, občas se to z různých důvodů stává, sama jsem toho byla svědkem kupříkladu ve Švédsku. Tyto případy pak už nikdo neřeší. Zkusím dohledat nějaké foto a dodám v další již připravované reportáži.

Martin - podkovy

Ready Cash bezel PDA bez podklov, ale poprve dostal zvony.

Terka - Michalovi

Zrovna jsem u toho psaní asi spala :)

Barbora - podkovy

podla oficialneho vysledku siel Ready Cash bez(Déf - D4)
http://www.geny.com/cheval/ready-cash_h2023953

Míša - To by mě taky zajímalo...

Alenky obě, moc pěkný článek a fotky, super!!! Ale taky by mne zajímalo, jak to bylo s obutím Ready Cashe. Všude se uvádělo, že mají všichni startující PDA být bez podkov...

Palkac - podekovani

Dekuji za pekne vypraveni a hezke fotografie. Ja se zrejme krome dne drazby do zakulisi (ke stajim) jen tak nedostanu.
Skoda jen, ze tam nemate moji oblibenkyni Noubu du Saptel.

Michal - Výmluva?

Pro Terku: zrovna je moda opravovat chyby. Tak spíš popsání než pospání... To byl překlep, to je jasné.
Ale co ty špatné podkovy u Ready Cashe, když šli všichni účastníci bosi?

Terka - Díky

Díky za hezký příspěvek, fotky i pospání atmosféry stojí za to!