Jdi na obsah Jdi na menu
 


Reportáž z Prix d´Amerique


autor: Klára Jelínková

 

 
Na zájezd na Prix d´Amérique 2008, výhru v tipovací soutěží dostihového programu, jsem jako spolucestující pozvala Janu Holečkovou, dlouholetou kamarádku a pracovnici sekretariátu ČKA. Zájezd sestával z letenek společnosti Sky Europe, 3x ubytování v hotelu Etap, vzdáleného asi 800 m od závodiště ve Vincennes, a vstupenek na tribunu (restaurace Le Paddock) na neděli 27.1.2008.
 
Do Paříže jsme přiletěly v pátek 25.1. již asi v 8 hod. ráno a stejným letadlem dorazili spolubydlící z našeho hotelu - tým Mishano.com ve složení Míša Zemanová a Petr Nowicki, trenér Vjačeslav Šamšurin s rodinou a také můj největší soupeř z loňské tipovací hitparády  Jirka Kněžourek s partnerkou. 
 
V pátek před Prix d´Amérique se tradičně na závodišti ve Vincennes koná prezentace francouzských hřebčínů a jednotlivých plemeníků spojená s výstavou a prodejem nejrůznějších potřeb pro koně a jezdce, krmných směsí apod. Svůj stánek zde již poněkolikáté představila také Česká klusácká asociace (podobně se zde prezentují národní asociace např. Slovinska nebo Švýcarska), reprezentovaná osobně prezidentkou Helenou Pokornou. Také již tradičně zde propagoval svůj chov Västerbo Stuteri majitel Västerbo Todaye Michael Demmers. Od sedmi hodin večer se potom konala poslední část dražby pořádané společností Trotting Promotion (koně v tréninku) a během celého dne bylo možné si koně ve stájích prohlédnout, zástupci prodávajících je ochotně vyvedli z boxů a představili zájemcům.
 
Dražba samotná měla úžasnou atmosféru a profesionálně předvádění koně na pódiu za umělého osvětlení vypadali skvěle. Na této dražbě v minulosti koupili své koně také majitelé z České republiky – v roce 2005 Stáj Siam valacha Instable za 16000 eur a v roce 2006 stáj Viktoria valacha New des Coevrons za 25000 eur a klisnu Pelma de Vaujors za 9000 eur. V lednu 2006 zde změnil majitele za 16000 eur také Piriac Cash, toho však získala česká stáj Card Casino Prague až v létě 2006 v prodejním dostihu. Letos dražil neúspěšně Petr Nowicki pro stáj Mishano.com hřebce švédského chovu Shergar Boko (po Viking Kronos) a pro majitele Petra Boumu vybrali Helena Pokorná s trenérem Mykolou Volfem osmiletého valacha Miaou (po Gazouillis), jeho cena 100000 eur však byla příliš vysoko i pro Stáj Siam. Tento kůň s rekordem 1:11,0 na střední trati vyběhnutým v loňském roce, v neděli 27.1.2008 s J.M.Bazirem v sulce třetí v Prix Jean-Rene Gougeon, by zřejmě v České republice nejen v dostizích francouzských koní neměl konkurenci.
 
Michael Demmers vydražil již ve středu 23.1. za 16000 eur tříletou klisnu Rhapsodie du Nacre (Kiwi) a ve čtvrtek 24.1. potom za 22000 eur osmnáctiletou chovnou klisnu Lovely Godiva (Ideal du Gazeau), vítězku pěti dostihů Gr.1 včetně švédského St.Leger a Prix de France. Celkem bylo na letošní třídenní dražbě prodáno 229 koní za celkovou částku 4405000 eur.
 
Hlavním dostihem sobotního programu byla Prix du Luxebourg (Course Internationale) pro 5-10leté hřebce a klisny na 2100 m z autostartu a v neděli potom samozřejmě Prix d´Amérique Marionnaud (Gr. I, Course Internationale) pro 4-10leté hřebce a klisny na 2700 m z met. Zpravodajství z těchto dostihů již přinesly zahraniční i české klusácké servery, tak jen stručně několik mých osobních dojmů. Z osmnácti víkendových dostihů, které se všechny konaly na distancích mezi 2100m a 2850m, se ani jeden neběžel ve „falešném“ tempu, všechno to byly rychlé a poctivé dostihy s maximálním nasazením koní a jezdců. Koně pod tlakem často chybovali, zacválání znamená ve zdejších vyrovnaných a početně silně obsazených dostizích konec šancí a většinou také diskvalifikaci. Výjimkou nebylo 5 diskvalifikovaných koní v jednom dostihu ani diskvalifikace koně z druhého místa pro nečistý chod téměř 10 minut po doběhu dostihu, zřejmě po důkladném prozkoumání videozáznamu rozhodčími.
 
Kvalitní a vzorně upravená dráha ve Vincennes dovoluje koním bez problémů běhat bez podkov a tak například v samotné Prix d´Amérique byl pouze jediný z osmnácti účastníků, švédský Going Kronos, okovaný na všechny čtyři nohy.
 
Přiznám se, že jsem tak trochu fandila hostům ze Skandinávie, ve kterých se vyznám o něco lépe než ve francouzských koních. Bohužel žádný kůň ve švédském tréninku v sobotu ani v neděli nevyhrál, vítěz Prix du Luxembourg (video) Improve Ås (Tagliabue – Wingait Ås po Mack Lobell) byl loni vyvezen do Francie, reprezentuje nyní Ecurie Manuel Garcia, připravuje ho Fabrice Souloy a v jeho sulce byl Franck Nivard.  Prix des Sauternes na 2850m z met měl velmi dobře rozběhnutou svěřenec Rogera Wallmana, šestiletý Pleasant Walking s Johanem Untersteinerem v sulce, v závěrečné fázi dostihu ale tento syn Super Arnieho zacválal. V Prix de Sete, monté na 2175m pro šestileté hřebce a valachy, byl favoritem další Švéd, svěřenec trenéra Heiskanena Coolman Crown po Lindy´s Crown. Ten ale při prvním neplatném startu shodil svého jezdce Beziera, který sice dokázal znovu naskočit do sedla a odstartovat, Coolman Crown ale neměl svůj den a doběhl čtvrtý - zvítězil domácí Okyo d´Occagnes (po Viking´s Way) před švédským Tornado Hornline (Silver Pine).
 
V sobotu byl na programu také dostih vyhrazený amatérům, Prix de Saint-Claude na 2100m autostart. Zahraniční účastníci (mj. J. Maier z Rakouska) se představili v sulkách francouzských koní s výjimkou Itala Stefana Bondiho, který si přivezl vlastního koně, osmiletého hřebce Defrost (po Supergill). Stefano Bondi dokázal se svým koněm suverénně zvítězit start-cíl v kilometrovém čase 1:13,7.
 
Nedělní slavnostní program zahájilo vystoupení tanečníků a akrobatů v červeno-modro-bílých barvách a potom následovalo představení jezdců – účastníků hlavního dostihu, které letos měli před tribuny přivézt na sulkách klusáci zahalení „od hlavy po paty“ do stříbrných dek s jezdci ve sněhobílých kombinézách. Jeden z klusáků se však při čekání na zahájení programu zbavil svého jezdce, následně i stříbrného hábitu a po absolvování dvou kol po „Petite Piste“ také sulky, než byl u stájí odchycen. Celý incident se naštěstí obešel bez zranění, ale znamenal zdržení a jezdci nakonec defilovali před tribunami skromně pěšky.
 
Ačkoliv se mohlo před Prix´d Amérique (video) zdát, že kandidátů na vítězství je několik a chystá se drama s otevřeným koncem, francouzští sázkaři pasovali do role jednoznačného favorita obhájce prvenství Offshore Dream a ukázalo se, že se nemýlili. Jeden ze sázejících uhodl přesné pořadí prvních pěti koní a na svůj tiket za 2 eura inkasoval výhru 816288 eur.
 

Ušlechtilý šestiletý hřebec Offshore Dream (po Reve d´Udon) nevypadá podle mého názoru zrovna jako typický francouzský klusák. Jeho matka Enfilade bývá uváděna ve francouzských materiálech s americkým suffixem, je totiž dcerou plemeníka Tarass Boulba (po Speedy Somolli) z americké klisny Tableau (po Joie de Vie). Matkou Tableau je klisna Seascape Lobell, pravá sestra Speedy Somolli, a Enfilade je tedy velmi neobvykle prochována 3x3 na Speedy Crowna a zároveň 3x3 na klisnu Somolli. Offshore Dream patří do rodiny skvělé klisny Somolli stejně jako např. Royal Troubador, Egon Lavec nebo Somatic. Letos má Offshore Dream připouštěcí poplatek 8000 eur a dva roční hřebečci z jeho premiérového ročníku již byli nabízeni ve středu 23.1.na dražbě ve Vincennes.

 

Offshore Dream
Ejakval (F)
8-14,1
Arlette III (F)
Quadrivalse (F)
7-22,6
Flocon II (F)
Valse F (F)
Mavia Du Vivier (F)
Ursin L (F)
5-21,5M
Mario (F)
Kava Williams (F)
Traviata III (F)
7-18,9
Job (F)
Naive L (F)
Enfilade (F)
(f.1992) 3-19,4vL
Somolli (US)
Idie (F)
5-18,1
Valmont (F)
Tarentelle IV (F)
Tableau (US)
Heidi Rodney (US)
Seascape Lobell (US)
3,2:02.1m
Somolli (US)

 

 

 

Čest švédských klusáků zachraňoval druhým místem a skvělým finišem osmiletý hřebec Opal Viking (Turnpike Taylor – Zippelina Coeur po Lord of All) pod vedením Jormy Kontia. Opal Viking odstartoval jako outsider s kursem 940 eur za 10 vsazených, druhé místo je završením loňského úspěšného evropského turné (ve Švédsku startoval tento svěřenec trenéra Nilse Enquista naposledy v dubnu 2007). Také Opal Viking loni zahájil kariéru plemeníka a zatím je otcem tří hříbat.
 
Strhující souboj tří klisen až k cílovému mezníku přinesla Prix Helen Johansson, autostart na 2100 m pro 6-8leté klisny. Vítězně z tohoto souboje vyšla v kilometrovém čase 1:12,3 osmiletá Michka (po Hetre Vert), v jejíž sulce byl ve vítězné formě po Prix d´Amérique a v psychické pohodě jezdící Pierre Levesque. Velmi sympaticky a skromně působící 47letý jezdec a trenér (zároveň i majitel Michky) převzal vítěznou trofej od Helen Johansson, vítězky Prix d´Amérique s Inou Scot z roku 1995.
 
Ostudu v neděli ve Vincennes rozhodně neudělali koně německých a rakouských majitelů. Pětiletý německý hřebec Classic Grand Cru (po Supergill), chytře vedený Steenem Juulem vnitřní stopou v závěsu za lídrem, obsadil v Prix de Montreal na 2700 m z met čtvrté místo. Tento dostih vyhrazený pětiletým hřebcům a valachům vyhrál Power of Love (po Gros Grain) s Jeanem Philippem Duboisem v kilometrovém čase 1:15,0 a osmý mezi osmnácti účastníky doběhl rakouský Oscar the Mo (po Bosphorus) s Gerhardem Mayerem. V Prix Jean-Rene Gougeon na 2100m z autostartu, který vyhrál osmiletý valach Moqueur du Caieu (po Jet du Vivier) v sulce s jezdcem Pitonem v kilometrovém čase 1:11,9, obsadil po velmi dobrém výkonu čtvrté místo německý osmiletý valach Japa´s Dream (po Extreme Dream) s Thomasem Panschowem.
 
Do Prahy jsme se vrátily v pondělí 28.1. večer a náš celkový dojem z výletu do Paříže byl veskrze pozitivní. Prix´d Amérique jsem viděla podruhé v životě a po třech letech jsem mohla znovu obdivovat nejen sportovní a společenskou úroveň dostihů, ale i zde zcela samozřejmé, pro nás však nedostižné zázemí pro účastníky dostihů – koně, jezdce a lidi ze stájí.
 
 
Klára Jelínková
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář