Jdi na obsah Jdi na menu
 


Us Wowie ve Vincennes

US Wowie a její cesta za francouzským snem

 

Je  pondělí 25.6.2007 ráno 5,01 hod., když z farmy Rozkoš vyjíždí přepravník s US Wowií směr Paříž – závodiště Vincennes. Čeká jí téměř čtrnáctihodinová cesta, na konci které je Prix Eva – dostih pro 4 – 5 leté klisny první evropské třídy na 2100 metrů. Klisnu doprovází kromě trenéra Alle Lomana také její stálý tréninkový a jezdecký partner Patrik Jurkiewicz. Cesta plná očekávání a úvah probíhá rychle a v 18,30 hodin  Wowie vystupuje z auta, aby poprvé v životě vkročila na půdu klusákům zaslíbené Francie a jejího „svatostánku“. O několik minut později už obývá připravený box v „koňském hotelu“, kde jsou jeho konští hosté pod neustálým dohledem kamer. Dostává lehkou večeři a „pusu na dobrou noc“.

V úterý ráno v 9,05 hod. vstupuje Wowie v sulce s Patrikem na vincenneskou Grande piste (velký dostihový ovál) k lehkému tréninku a seznámení s dráhou. Nese se s patřičnou noblesou a lehkostí, až se jejímu týmu tají dech a dojetím naskakuje „husí kůže“. I sám Patrik přiznává – „je to úžasný pocit jet po okruhu, kde se běhá Prix d’Amerique“. Svou oblíbenou klisnu a zároveň naději přijíždí podpořit i její chovatel J.Glas, na jehož přání byl do sulky povolán jeden z nejlepších evropských jezdců – Dominik Locqueneux. Ten na nabídnuté angažmá odpověděl slovy „ Vaši klisnu znám z holandského Merrie derby a pojedu ji pro Vás rád“.

Tento spíše nenápadný mladý muž usedá do sulky US Wowie a s číslem 10 se ve 20,47 hodin vydává na start Prix Eva. Startovní číslo nebylo pro naši reprezentantku příliš šťastné, protože jí zařadilo na bariéru do druhé řady za klisnu Olympe de Mesangy, která po startu nestíhala a US Wowie se tak rázem ocitla uvězněná až ve čtvrté dvojici. Krátce po startu se na čele usadila favoritka dostihu, teprve čtyřletá Whoopie As a nasadila raketovou rychlost – prvních 1500 metrů klusalo čtrnáctičlenné semknuté pole v kilometrovém tempu 1:11,2. US Wowie šla stále zavřená na bariéře a když se na poslední sedmistovce pole roztáhlo do čtyř stop a valilo se přes ní, nevypadalo to vůbec dobře.  S přibývajícími metry se však prostor uvolnil a Wowie se postupně posouvala dopředu. Ale v polovině roviny už nepřidala a dokončila šestá časem 1:14,2. Whoopie As zvítězila časem 1:12,8 před francouzskými Perence de Liton a Odyssee du Margas (obě 1:13,4).

Přestože nezvítězila, podala určitě slušný výkon a zanechala pro svou hostitelskou zemi dobrý dojem. Být šestá v úzké evropské špičce není rozhodně ostuda. US Wowie je po fenomenálním Orlíkovi dalším koněm v českém tréninku, který uspěl ve Vincennes a naznačil směr, kam je možné se ubírat.

                                                                             Alena Čemusová
                                                                                foto: J. Glas

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Mates Patrik Paja - Nadpis nadpis nadpis

Poslední fotka je moc hezká.Ušlechtilejší hlavu než Us
Wowie má jen Johnny.