Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z Ameriky zpět do Evropy


autor: Alena Čemusová

Obrazek

 
 
Po návratu ze Spojených států amerických nestačily dojmy ještě vyprchat a už jsem vyrazila za dalšími zkušenostmi, tentokrát pro změnu v Evropě. Není žádným tajemstvím, že na zahraniční praxi pobývá Patrik Jurkiewicz. Jeho útočištěm je Belgie a tréninkové centrum jednoho z nejznámějších a nejpopulárnějších jezdců západní Evropy – vlámského bohéma Josepha Verbeecka.
 
Vzhledem k tomu, že ve Francii se dostihová sezóna právě naplno rozjíždí, je pracovní program Verbeecka docela vyčerpávající. Přesto si našel čas a na uvítanou nás vzal na večeři. Setkání s tímto člověkem bylo velice příjemné. Jos Verbeeck je zábavný, bezprostřední a velmi oblíbený člověk, kam vstoupí, tam se setkává s přízní a aplausem. Ke svým zaměstnancům se chová vlídně a bez nadřazenosti, kterou by možná někdo při jeho popularitě mohl očekávat. Není mu cizí svým lidem za práci poděkovat, což mi způsobilo vzhledem ke zkušenostem z domova menší šok. Zpočátku mě napadlo, že to je jen malé „divadélko“, ale pak mě Patrik ubezpečil, že to není komedie, nýbrž běžná skutečnost, z které byl nejdříve také trochu rozpačitý.
 
Jos Verbeeck vlastní malou farmu, asi 40 kilometrů od Bruselu, kde zároveň bydlí. Areál disponuje pracovní dráhou s pískovým povrchem, mnoha výběhy, kolotočem pro osm koní a stájí s kapacitou 30 boxů. Ve stáji jsou dvě solária a čtyři umývárny. Stání pro koně o rozměrech 3,8 x 4,5 metru jsou bohatě nastlané slámou. Koně zde mají tu nejlepší péči. Všude je čisto a uklizeno, na můj vkus až příliš.
Pro trénink lze využít rovněž pracovní stroj – na něm můžou klusat volně jen na ohlávce až čtyři koně. Na rychlou práci se vyjíždí do nedalekého lesního areálu. V tomto lesoparku jsou kromě uzavřené pracovní dráhy a cest pro turisty také cesty pro pohyb koní, kam v rámci relaxace se svými svěřenci Patrik občas rovněž zavítá. Někteří koně po práci podle potřeby využívají solária, jiní mají naordinované inhalace. Každý kůň vlastní celou sadu dek – jednu do výběhu, jednu po práci, čistou do boxu a několik dostihových dek, protože důležitým momentem, na který je tady dáván zvláštní důraz, je teplo a sucho. Na udržování dek v čistotě jsou k dispozici samozřejmě tři pračky.
 
Dostihový rituál má lehce odlišné rozměry. Ustájení si tady v Belgii každý trenér musí dopředu objednat, protože ne všichni ho využívají. Početná část koní je zvyklá stát buď na autě, nebo jsou uvázaní přímo u něho. Před příslušným dostihem se koně shromažďují v kryté hale, kde do větších dostihů projdou kontrolou mikročipu a odtud zamíří většinou rovnou na parádu.
 
A jak vidí s měsíčním odstupem svůj pobyt zde sám Patrik?
 

Zatím si nemám nač stěžovat, spíš naopak. Jos je člověk na úrovni, zejména co se chování a vystupování týká. Neřeší prkotiny a nevystavuje se na obdiv, ale naopak se zajímá, jak se mám já a Tiffany (to je další zaměstnanec), jestli je všechno v pořádku, co koně a tak. Já mu řeknu, jak který kůň pracoval, co si myslím, že by bylo potřeba, on mi vydá případné pokyny, sdělí mi svůj dostihový program, poděkuje a popřeje hezký den. V některých ohledech mi připomíná Alleho. Já vím, že Lomana zná většina lidí jen buď podle pomluv, nebo podle toho, k čemu se nechá dotlačit neférovým jednáním v Chuchli, protože je impulsivní, ale v jádru on není zlý a já na spolupráci s ním dnes s odstupem času rád vzpomínám. Alle koním rozumí a má úspěch, což se u nás bohužel neodpouští. Tady je úspěch naopak uznávaným fenoménem. Možná je to dané celkovým přístupem. V Čechách probíhá všechno tak nějak v chaosu, tady je naopak klid a pohoda. Úžasné je také technické zázemí, ale to je dané celkovou prosperitou.

 

Obrazek

 

 

 

Obrazek

 

 

 

Obrazek

 

 

 

Obrazek

 

 

 

Obrazek

 

 

 

Obrazek

 

 

 

Obrazek

 

 

 

Obrazek

 

 

 

Obrazek

 

 

 

Obrazek

 

 

 

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Alena - pro Vercu

Ahoj Verco,
más pravdu, Patrik je nadsený. USA byly super, pro mne uzasna zkusenost a super straveny cas. Psala jsem o nich zatím jen v programu, ale chystám tady ted po sezone serii clanku i s fotografiemi a taky nejen o USA. Napis mi mail adress, at nemusime drbat takhle verejne. Pozdravuj Ondru a Mikeile pusu, ozvu se, Alena

Verca Goisova - diky

Ahoj Alo :-)
Musi to byt pro Patrika velika zkusenost i pro tebe, to vsechno videt,me to taky moc zajima jak to chodi u koni jinde na svete.
A jak se ti libilo v USA,o tom uz jsi psala nebo teprve budes:-)
Musim pohledat treba uz to nekde je...mela jsi se stavit:-)