Jdi na obsah Jdi na menu
 


ČKA v Paříži – slovo, které vzbudilo ohlas

 

Obrazek

V souvislosti s Prix d`Amerique se koná pravidelně na konci ledna zasedání členských zemí U.E.T. – evropské klusácké autority sdružující evropské země. Své zastoupení na tomto shromáždění měla taktéž Česká republika a Českou klusáckou asociaci zde zastupovala MVDr Helena Pokorná. Její účast v letošním roce sehrála obzvlášť významnou roli. Helena přednesla na zasedání důraznou připomínku týkající se způsobu kvalifikací profesionálních jezdců do evropských mistrovství. Tento podnět vzbudil u ostatních členů uznání a Helena za něj byla odměněna souhlasným potleskem. Na základě její námitky dojde k přehodnocení tohoto nespravedlivého systému a reprezentanti všech členských zemí budou mít vyrovnanou šanci účasti na těchto akcích.

Na důkaz uznání byla iniciátorka projektu Trotteur Francais v ČR - MVDr Pokorná požádána, aby jako historicky první delegát naší vlasti dekorovala vítěze Prix de Plesse, zahajovacího dostihu sobotního mítinku (monté na 2700 metrů), ve kterém zvítězila Natalie Henry v sedle čtyřleté Soany du Levant.

 

 

Obrazek
Naše redakce ve Vincennes

 

 

Sobotnímu zasedání předcházela páteční výstava, kde měla ČKA svůj prezentační stánek. Stěny nám určených prostor zdobily jednak čtyři panely Výstavy Klusáci – současný evropský fenomén a taktéž studie plánovaného projektu výstavby klusáckého stadionu v Bravanticích. Z propagačních materiálů byly k dispozici novoročenky a množství fotografií, víno od našeho sponzora Znovín Znojmo a nemohla chybět ani typicky česká Becherovka. O všechny naše produkty byl velký zájem a nejvíce mizely PF s naším loňským šampionem Michalem Kalčíkem. Michal je velmi populární díky svým zahraničním startům v sousedním Německu. Výstavní panely upoutaly mimo jiné jednu z předních osobností německé klusácké scény – Heinze Weweringa. Mistr světa našemu stánku věnoval svou pozornost a odnesl si dárek k narozeninám včetně panelu se svou fotografií, jehož zpracování ho velmi zaujalo. Heinz Wewering rovněž projevil zájem o dostihy v Praze a potvrdil svou aktivní účast. Dalším ze známých osobností, kdo navštívil naší prezentaci, byl Michael Demmers, majitel švédské farmy Västerbo, jejíž potomci se proslavili po celé Evropě, u nás pak výrazně uspěl především hřebec Västerbo Today. Celkově vzato ČKA se ve Vincennes neztratila, ale slavila úspěch.

 

 

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek
Heinz
Wewering

 

 

 

 

Obrazek

 

 

                                               

 

Obrazek
Michael Demmers, Jindra a Heinz Wewering

 

 

 

Obrazek

 

 

Naše malá výprava se sešla v neděli ráno na hotelové snídani a odtud jsme všichni vyrazili na závodiště, kde probíhal již od dopoledních hodin doprovodný program. Fotografiemi se s Paříží loučíme a těšíme se na další návštěvu.

 

Obrazek

 

 

Obrazek

 

 

 

Obrazek

 

 

Obrazek

 

 

   

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

..... - Odpoved

bohuzel nejsem ani Jana Zoubkova, ani Jana Prikazska, tu sice znam, ale pres 14let jsem ji nevidela.

Richterová - Jana

Nejseš náhodou Jana Příkaská?/ a nebo by jsi mohla být ještě Jana Zoubková,ale ta se v zahraničí věnovala cvalákům/

Alena - už vím,díky

Vynucený zisk historicky asi splnil svůj účel, dnes je však krajně nevhodným řešením. Chceme jezdit s našimi koňmi do zahraničí, přitom ty jejich persekujeme. Běháme také za francouzské peníze, přitom jejich koně znevýhodňujeme. A to pominu, že podle mezinárodních pravidel jsme povinni otevřít aspoň část dostihů pro zahraniční koně, a je toho víc..

Jana - ....

....diky za komentar. Myslim, ze tohle tema je na delsi diskuzi, pokud bude mit nekdo zajem rada se ji zucastnim, jsem presvedcena o tom, ze po 22letech v "zakulisi" klus. sportu, z toho poloviny v zahranici, vim o cem mluvim...

Alena - Dobrý postreh

Nevím sice, jaká Jana píse, ale má 100% pravdu. Zrusit importum vynucený zisk je tady neresitelný problém a marná snaha nejméne poslední 3 roky. Máme tady pet a pul kone, tak proc si nedelat jeste vetsí peklo, aspon je stále dokola o cem diskutovat. Chces si dovést kone? Tak tu más, oni Te ty "roupy" prejdou. "My" tady preci "nejaký importy" nepotrebujeme.
Jsem téhoz názoru, ze vynucený zisk je jiz dávno prezitek postrádající v dnesní dobe veskerou logiku. Chovatele se dají podporit mnoha jinými zpusoby a na restrikce jakéhokoliv charakteru tady není dostatek prostoru, teda aspon pro normální lidi.
Co dodat? Tem méne schopným je vynucený zisk stejne houby platný.

Jana - Blize k Evrope

....tak teda nevim,jsme v EU, ale CKA tam jeste asi nedobehla? Domnivate se, ze ano? Tak at mi nekdo vysvetli, proc kone z EU ( NL,D,F atd.)dovezene trvale do CR nemohou startovat bez vynuceneho zisku.Paradox,nemyslite? Meli by jsme si opravdu vzit priklad z Evropy pokud chceme byt v budoucnosti akceptovani.Staci jen maly pohled do propozic sousednich statu a hned je dostihovy zivot lehci.....

Míša - Chyby občas dělá každý...

Ondro, určitě se tímhle nenech odradit. Měli bychom být k sobě tolerantnější a jestli "máš strach" vyjádřit svůj názor, abys neschytal nějakou negativní reakci od ostatních, tak to je něco špatně. Zrovna tuhle jsem na "Mishanovi" udělala pěknou hrubku a "visela" tam půl dne, než jsem si toho všimla :-)

ondra - bohuzel

Taky bych se rad zapojil,ale mam strach.Jelikoz jsem veskere skoly absolvoval na slovensku a ted 19let ziju na Morave,toz ten pravopis nic moc.Asi ba me tady nekeri kvuli tomu zezrali.

ondra - Presne tak

Alenko,taky muj nazor

Alena - ....tečkám....

Když to vezmu od základu, tak v první řadě Václav Bořek Dohalský, díky němuž jsme členy U.E.T. Přeskočím-li naopak několik let až k současnosti, tak pokud se nemýlím, máme žákovského Mistra Evropy. Máme také schopné trenéry, kteří připravili své koně do evropských dostihů. V neposlední řadě máme i schopné profesionální jezdce, kteří teď díky MVDr Pokorné budou mít regulérní šanci srovnat své kvality na evropské úrovni. Máme spoustu slušných a pracovitých lidí, kteří svou prací naší malou zemi kousek po kousku přibližují vyspělejší Evropě.
Bohužel máme i hlupáky, kteří řvou na top jezdce v uznávaném "svatostánku" ve Vincennes.

Michal - Už zase?

Který "odvážný" rýpal to opět komentuje příspěvek Patricka? Pro nás, kteří tímto sportem žijeme, je obrovský zážitek jakýkoliv kontakt s vyspělejším zahraničím. A to dekorování vítěze při víkendu Ceny Ameriky bezesporu je.

.... - ....

Kteri cesti rodaci se dostali k evropske spicce?

Patrick - gratulace MVDr. Pokorné

Gratuluji paní doktorce k tomu, ze mela tu cest dekorovat víteze na závodisti ve Vincennes, kde je klusácký sport na vysoké úrovni. Jsem rád, ze se dalsí ceský rodák dostal blíze evropské spicce.