Jdi na obsah Jdi na menu
 


Russel November zazářil v Oslo Grand Prix - VIDEO


autor: Klára Jelínová

 
 
Pátý díl série evropských elitních dostihů Grand Circuit International, Oslo Grand Prix (2 870 000 norských korun/2100 m), se konal 10. května 2009 v norském Bjerke. Sešla se v něm velmi zajímavá společnost v čele s dvojnásobným vítězem Prix d´Amérique Offshore Dream (Pierre Levesque), vítězem Olympiatravet ve vyrovnaném světovém rekordu Triton Sund (Örjan Kihlström) a vítězem Finladia Ajo, novou evropskou hvězdou Igor Font (Jean–Michel Bazire). Tito tři hřebci byli spolufavority dostihu.
Na čele devítičlenného pole se po startu usadil Finders Keepers se svém trenérem Åke Svanstedtem a netypicky se k němu do druhé stopy připojil Triton Sund, zvyklý útočit spíše ze zadních pozic. Tito dva Švédi udali extrémně pomalé tempo a závodit se začalo až půl kola před cílem. Nejprve zaútočil třetí stopou Offshore Dream, později čtvrtou stopou Igor Font a v cílové rovině pátou stopou Russel November (Hugo Langeweg jr.), který fantastickým finišem dostih velmi překvapivě nakonec vyhrál. Druhé místo uhájil Triton Sund před Igor Fontem, Offshore Dream a domácí klisnou Tinita Love (Geir Vegard Gundersen), vítězkou norského derby z roku 2007 a loni druhou z evropského šampionátu pětiletých. Russel November absolvoval většinu dostihu na posledním místě a finálních 900 metrů dokázal na mokré dráze zaklusat za 1:10,6; celkový kilometrový čas vítěze 1:14,3 však byl druhý nejpomalejší v historii Oslo Grand Prix po Zooginových 1:14,6 z roku 1997.
Šestiletý hřebec Russel November (General November – Lacoste po Joie de Vie) se narodil v Německu u chovatele Michaela Schröera a trénuje ho v Nizozemí jeho současný majitel Hugo Langeweg senior. Jeden z nejlepších v Německu odchovaných klusáků všech dob vyhrál jako dvouletý Breeders Crown, jako tříletý německé derby, ve čtyřech letech Prix de Milan a Konung Gustav V:s Pokal a v pěti letech Criterium de Vitesse de Basse Normandie a Rikstotons Europamatch. Vynikající osobní rekord v hodnotě 1:09,8 vyklusal 29.7.2008 ve švédském Jägersro, když doběhl třetí v Hugo Åbergs Memorial za L´Amiral Mauzun a Jaded. Na střední trati Russel November rovněž v loňském roce vyběhl ve francouzském Vincennes kilometrový čas 1:11,6/2100 m a na vytrvalecké trati je jeho osobní maximum z francouzské La Capelle 1:13,5/2700 m.
Russel November je zatím nejlepším potomkem plemeníka General November (nar. 1993 po Valley Victory z Florida Dame, rekord 1:11,4, zisk 952 493 €), dalšími jsou mj. Orso November, který nedávno ve Vincennes zlepšil německý rekord na středních tratích na 1:11,1/2100 m, dále švédský derbyvítěz z roku 2006 Fantasy Broline nebo syn skvělé Iny Scot Paul November. Matka Russela November Lacoste se narodila v roce 1990 v Německu americkým rodičům, bába Ladyship Blue Chip narozená v USA v roce 1977 je dcerou Speedy Crowna a klisny Lady Jamie (Jamie), vítězky 29 dostihů a matky 19 hříbat.

(klar)

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář