Jdi na obsah Jdi na menu
 


Úspěšný trenérský debut – první start, 1.května, první vítězství

 

Obrazek

V sobotu 1.května se na francouzském závodišti Laon nedaleko La Capelle uskutečnila zahraniční premiéra českého trenéra Patrika Jurkiewicze působícího ve stáji populárního Jose Verbeecka a dopadla na výbornou. Jeho čtyřletý svěřenec Skipper Gede v dostihu na 2850 metrů zvítězil rozdílem mnoha délek a zařídil mu tak první francouzské vítězství. Patrik působí ve Verbeeckově stáji od podzimu loňského roku a to je dost dlouhá doba na krátké shrnutí jeho dosavadního působení.

 

Z vítězství jsi měl samozřejmě radost, s jakým očekáváním jste na dostihy jeli?

My jsme s koňmi vlastně od konce listopadu neběhali. Začalo poměrně brzy mrznout a naše dráha byla tvrdá, tak jsme toho ani moc nenapracovali, Francouzi jsou na tvrdý povrch citliví. Navíc na přelomu roku byl Jos hodně vytížený. Čtyřletý Skipper Gede je docela talentovaný kůň, hodně se zlepšil a v práci chodí moc dobře, takže jsme mu docela věřili. K nám přišel až po novém roce a od té doby neběhal, proto mu Jos na rozběhání vybral závodiště Laon. Bude běhat ještě párkrát na menším závodišti, aby si navýšil zisk a pak už bychom ho chtěli vzít do Vincennes. Ve Francii je dost tvrdá selekce, a když chcete s koněm běhat na lepších závodištích, musí už mít vydělané nějaké peníze, špatný kůň se tam nedostane. S Pedrosem au Top je trochu potíž. Ve své třídě nemá moc dostihů, proto jsme ho na zkoušku přihlásili do monté. Pedros jde trochu do ruky a svého učedníka v nahřívání odvezl, takže do dostihu už šel víc „vyfouknutý“, než bylo potřeba. Ale šel čistě a napoprvé to nebylo zase tak nejhorší. Holt je konkurence tvrdá.

 

Napadlo by Tě někdy, že budeš spolupracovat s takovým člověkem, jako je Jos Verbeeck? Jak se Ti s ním spolupracuje?

„No, to teda nenapadlo, ale přišla nabídka, která se neodmítá, a já jsem dnes za to vděčný. Jos je profík každým coulem, ale to ví celý svět. Co řekne, to vždycky sedí. On je zde hodně populární, kam se hne, tam jde dav. Je to řečeno trochu s nadsázkou, ale ono je to opravdu tak. Chvíli mi trvalo, než jsem si zvykl, ale teď už mi to ani nepřijde. Poodejde na deset metrů a vrátí se za půl hodiny, protože ho cestou zastaví několik lidí a on si s každým ze slušnosti popovídá. O dostizích tomu není jinak, naše koně sledovalo neustále asi dvacet lidí, ve stáji i cestou na dráhu, a když Skipper vyhrál, chodili všichni gratulovat. Spolupracovat s ním je radost, má přehled a při své popularitě přitom stojí nohama na zemi a na nic si nehraje.“ Lidé ho uznávají, co řekne Jos, to je pro mnohé „svaté“, hodně dají na jeho názor.

 

Jos je dosti vytížený jezdec, který jako „catch driver“ asi moc času mít nebude. Jak probíhá Vaše domácí spolupráce?
„To je pravda, on téměř každý den někde jezdí a doma se moc nevyskytuje. Když má nějaký den volno, tak přijde a zeptá se, jestli mi může s něčím pomoct a většinou se zapojí do ježdění. Jinak zavolá, zeptá se na koně, jestli něco není potřeba a tak, poradí, když je nějaký problém, takže většinou řešíme všechno po telefonu. Zhruba dvakrát v týdnu s ním jezdím na dostihy a cestou probereme všechno, co je potřeba. Já zodpovídám za přípravu koní a Jos jim vybírá dostih podle toho, jakému koni svědčí jaká dráha. Zná všechny dráhy jako své boty a ví, kterému koni co svědčí, který kůn má kde jakou šanci. To je výhoda mít si z čeho vybrat.“
 

Tak hodně dalších úspěchů!

 

Obrazek

 

 

 

Obrazek

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář