Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zahraniční okénko


autor: Alena Čemusová

Lucky Jim odstartoval letošní sezónu vítězně
 
Nejúspěšnější kůň kategorie starší klusák loňského roku byl v USA letos pětiletý valach Lucky Jim. Z osmnácti absolvovaných dostihů sedmnáctkrát zvítězil a na své konto si připsal částku 1.060.000 dolarů, vítězství zahrnují také Breeders Crown a vyrovnaný světový rekord v Nat Ray.
V pátek 19.března nastoupil proti šesti soupeřům ke svému letošnímu debutu v dostihu pro zvané o 32.000 dolarů – the Invitational v Meadowlands.
Mezi soupeři sice chyběli jeho stálí rivalové Arch Madness a Enough Talk, kteří mají za sebou teprve první kolo kvalifikací, ale nechyběl další přeborník In Focus a hlavně Likeabatoutahell v sulce s Brianem Searsem (trenér Trond Smedshammer), který má na svém kontě letos již 3 vítězství z pěti startů.
Lucky Jim své fanoušky nezklamal a v rukách Andy Millera zvítězil ve skvělém čase 1:10,0 o délku před Green Day a Likeabatoutahellem.
Pro zajímavost: byl to jeho první start, kdy šel bez podpůrné dýchací medikace Lasix, ve státech povolené a oficiálně aplikované určeným veterinářem přímo na závodišti. V loňském roce dostával Lucky Jim minimální dávku tohoto podpůrného přípravku. Letos začal Lucky Jim po oddechové pauze trénovat bez Lasixu a trenérka Julie Miller se rozhodla zkusit ho bez medikace i v dostihu.

Lucky Jim bude pokračovat v Su Mac Lad Series a když půjde vše dobře, má tento syn SJ`s Phota a Hawaiian Sierry naplánovánu účast ve švédském prestižním Elitloppu.

Obrazek
Lucky Jim

 

 

 
První jarní den symbolicky
 
Datum 21.března – první jarní den, přineslo štěstí Belgičanovi Josovi Verbeeckovi. Jos v tento den získal symbolické 21.vítězství letošní sezóny. Verbeeck svou sezónu odstartoval v důsledku úrazu utrpěném po pádu z Perlanda v jedné z kvalifikací na Prix d`Amerique až v druhé půlce ledna. V průběhu vrcholného mítinku se mu příliš nedařilo, ale hned v následujícím týdnu se k němu štěstěna otočila čelem a začalo se dařit.
 

 


Jim Frick - radost a následný pád
 
Jim Frick se stal čtvrtým švédským jezdcem, který dosáhl milníku 5000 vyhraných dostihů v kariéře. 58-letý Frick se připojil vedle Olle Goopa, Stig H Johanssona a Åke Svanstedta do exkluzivního klubu.
Stalo se tak v únoru na závodišti v Gävle, kde zvítězil v prvním a sedmém dostihu a právě těmito dvěma vítězstvími dovršil "pětitisícovku". Shodou okolností to bylo právě na témže závodišti, kde před 39 lety ( 7.2.1971) poprvé v kariéře zvítězil s koněm Dirigent.
 

Radosti si však bohužel dlouho neužil. 10.března utrpěl Jim Frick velmi vážný úraz hlavy s krvácením do mozku. Lékaři ho uvedli do umělého spánku. V současné době je již bez sedativ a odpojen byl i respirační přístroj, jezdec začal dýchat sám. Jeho stav je však nadále vážný a lékaři si netroufají uvádět jakoukoliv prognózu.

 

Obrazek

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Barbora - Ready Cash

pozitivny sice bol, ale este nie je iste, co s nim bude, mozno to zas na seba vezme nejaka vitaminova firma :)

Palkac - doplneni okenka :-)

Ready Cash v PDA byl pozitivni na doping.
Jeste ze nevyhral, to by ted museli vsichni sve vyhry vracet :-)