Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co bude dál – den desátý


10.dostihový den - 07.07.2011

Snad díky domluvenému televiznímu přenosu jsme mohli opět zavítat do Chuchle, tentokrát ve čtvrtek. Co čert nechtěl, situaci trochu zkomplikovala odstávka vody, ale běhalo se.

 
Třetím dílem pokračoval Zlatý okruh a na start se vydalo osm účastníků. Role favorita se zhostil bez větších problémů Zazazoo (J.Kotásek) a nutno podotknout, že mu to ostatní výrazně usnadnili. Tempo dostihu bylo totiž přímo ostudné pro tuto „elitní“ třídu, na „férovku“ se začalo závodit až poslední kilometr, což také rozhodlo o konečném pořadí. Na nedostatek prostoru v cílové rovině doplatil čtvrtým místem Grafik (E.Volf), Peter Pan (M.Kalčík) získal stříbro před Lucasem de La Baseé (H.Pokorná). Čerstvě importovaný Oscar de Mesangy (V.Chaloupková) zůstal zavřený na bariéře bez možnosti jakkoli situaci zvrátit, což se právě od francouzských rodáků na této distanci čekalo.
Čistě francouzské klání se ale odehrálo na střední trati v ryze komorním obsazení a ve čtyřech koních vcelku nebylo co řešit. Podle sázkových předpokladů zvítězil s výhodou základu Lesmeral de Chenu (J.Dobrovolný) před Quadrosem (O.Šmejkal) a Robem des Picanes (B.Novák). Komorní sestavy se stávají v poslední době téměř standardem a nebylo tomu jinak ani v dalším z dostihů, který byl navíc soubojem pouhých dvou koní - Bob Harley versus Busby Cartouche. Vjačeslav Šamšurin v sulce Boba Harleye tentokrát neponechal nic náhodě, práskl do „kočáru“ a vypadl z toho nový rekord tříletých časem 1:14,9. Chvíli to sice vypadalo, že přes něj Busby Cartouche (J.Kotásek) přeci jen přejde, ale ryzák nepolevil a došel si naprosto bezpečně pro snadné vítězství. Jeho stájový kolega Botero se naopak o hodinu dříve musel spokojit s druhým místem, a to právě díky falešnému tempu, které diktovala Veronika Chaloupková v sulce Kinga. Prostě jí ho ostatní pěkně spolkli a King zvítězil. Sláva Šamšurin ale přeci ještě jednu mašli získal, a sice s reprezentantkou stáje Eurokoberce, nespolehlivou, ale rychlou B Vijfendertig. Pokud je řeč o rychlosti, pak nesmím vynechat vítězství Sir Vikinga (D.Dobrovolný) stylem start-cíl, navíc ve velmi slušném čase 1:16,5. Osobního rekordu 1:15,8 zde sice dosáhl Walkie Talkie (J.Kotásek), stačilo to však jen na druhé místo, protože Walkie dával Sir Vikingovi metrážní výhodu. Kdysi hvězdné formy stále ještě nedosáhl třetí I Can Fly Diamant (J.Svoboda). Bez vítězství Jiří Svoboda ale z Chuchle neodjel, protože dovedl do cíle vítězně dvouletou Rubby Blue, druhým místem mile překvapil Paramon Teč (J.Lajner). V následujícím handicapu slavila vítězství Pavla Jungmannová se svou Highsummer Diamant. "Dáda" nasadila svižné tempo, v poctivém dostihu tak nedala nikomu šanci a zaslouženě zvítězila. Favorizovaný Jasan Teč (O.Šmejkal) si došel pro druhé místo před Larnacou (M.Kalčík). Nejslabší ziskovou třídu opanoval Zorro Misi (E.Volf), což pro Elen bylo lehkou náplastí za Grafika, radost ze své odchované hnědky Elisabeth pak měla určitě druhá Klára Jelínková. No a nezůstalo vlastně při jednom, druhá dokončila také s Nino Hammeringem v závěrečném handicapu za vítězným The Generals Wishem (D.Papežík), který paradoxně odskakoval v roli outsidera.
 
To je z Chuchle prozatím vše a doufejme pevně, že jen prozatím. Příští víkend se vyráží do Slušovic, což je určitě milé zpestření, jako adekvátní alternativu je však chápat nelze. Nevím, jestli úplně všem dochází, oč tu běží. Podle zpráv se letos můžou Slušovice konat maximálně třikrát. Co bude potom? Do klasik hlásili trenéři a majitelé své koně za předpokladu, že budou v Chuchli. Vypsat je "od boku" a bez konzultace se zainteresovanými subjekty do Slušovic je nečestné a nepřípustné. To pominu fakt, že ročníkové koně vypustí na nerovný terén jenom nezodpovědný jedinec.
 
Velice snadno se řekne - tak prostě v Chuchli teď běhat nebudeme. Jaké však budou následky? No nebylo by to jenom "teď", nebylo by to totiž už nikdy. Prezident ČKA podepsal s pronajímatelem pevnou smlouvu a není snad nutno vysvětlovat, co to znamená. Vykroutit se z ní nelze. V případě, že smlouva bude vypovězena, respektive nedodržena, majitel areálu uvažuje o odstranění dráhy, což by pro klusáky mělo v současné době zcela fatální následky.
 
Stále docházejí dotazy ohledně seznamu členů ČKA na který odpovídám, že seznam stále není k dispozici!!! No, děj se tedy vůle Boží, když nechceme vystrčit hlavu z písku.
 
 
Alena Čemusová
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Alena - Re: Pohádka o Fastinovi, Myšáčkovi a Jonášovi

Krásný den Colombo, to by se zjistit určitě dalo, ale v rámci fair play není vhodné cokoliv zveřejňovat. Když se pisatelé bojí podepsat, tak to o něčem svědčí a mají k tomu patrně svůj důvod. V zásadě je úplně jedno, kdo zmiňovaný komentář psal, bezpochyby to je člověk (dá-li se ještě do této skupiny tvorů klasifikovat), jehož morální kvality jsou k politování. Karel má v tomto případě smůlu v tom, že se takto vyjadřuje zcela veřejně a bez zábran, proto až na vzácné výjimky nikdo nepochybuje o jeho autorství. Jak jinak by také kdokoliv jiný demonstroval jeho slova. Rozumím však zároveň argumentům Vašim. Veškeré komentáře tady jen dokládají zoufalost stavu, ve kterém se ČKA nachází.
"Pánbůh s námi a ZLÉ PRYČ"!!!

přidám se taky - Re: dotaz

Hm, známý sloh, tipnul bych to na Kadlece. Čtu tady, že máš informace, tak se zeptám.
Někdo o tobě roznáší drby, žes chtěl nechat řešit chlapské vyřizování účtů a přitom ses z toho chtěl preventivně vyzout. To seš fakt takový hovado?

Roman Chrastina - Vážená Č.K.A.

Majitelé,trenéři a jezdci,Vy pražáci asi nemáte rozum,nebo mozek. Radši budete běhat v Praze-ale zadarmo,než ve Slušovicích a za peníze. Pro Vás je do Slušovic daleko, a pro nás do Prahy je blízko že?
Díky p.Vrajovi a p.Karlachovi je Slušovické nájemné minimalní oproti Praze!
A ještě k Derby? Asi 56let se běhalo Derby v Bratislavě na travnatém povrchu a nikomu to nevadilo,tak proč by se nemohlo běhat ve Slušovicich?
Jo a pan Vraj mě řekl osobně z očí do očí cituji:"Kdyby se klusácké Derby běhalo u nás ve Slušovicích roku 2011 ,nechtěl bych po vás ani korunu za nájem dráhy."
Tak čecháčci už se konečně bouchněte do hlavy ,ať se Vám rozsvítí!
S pozdravem Roman a Jaroslav Chrastinovi.

Sázkař - Re: Vážená Č.K.A.

Vy kluci moravský, nic proti vám, ale taky se můžu ptát proč neoráte koňma jako kdysi, ale raději traktorem? Slušovice dobrý, ale Chuchle lepší o tom netřeba diskutovat, tak že to není až tak o vzdálenosti, ale o úrovni, která je zapotřebí pro tak nejdůležitější dostih v roce.Samozřejmě, pokud nebude jiná možnost, tak přijedem rádi a budeme vděčni za takovou šanci.

MVDr. Vojáček - Re: Re: Vážená Č.K.A.

Když doneseš těch 120000,- Kč na každý dostihový den v Praze, tak já budu klidně orat koňma. Já vím, že Slušovice jsou pro klusáky provizorium, ale za dané situace ? Problém dnešní asociace nenív tom , kde se běhá, ale ve stávajícím vedení.Asociaci v podstatě řídí jeden člověk.Ti ostatní, aby do toho nekecali, tak ani nedostávají informace. Jenom pro oživení paměti, kolik členů podepsalo svolání mimořádné valné hromady. Jak dlouho trvalo než byl na světě seznam členů asociace. Opět zbytečná akce, protože vše se zahrálo opět do autu. Děravé stanovy, vyčůraný manager a především hloupí členové asociace, kteří se sebou nechají cvičit a vůbec neví co se děje uvnitř asociace. On to totiž neví pořádně ani Svoboda.
Já osobně jsem nebyl přítomen čtvrtečním dostihům, ale tímto dostihovým dnem se baví nejen koňáci v Česku, a i v Rakousku. Opravdu začíná mít tento krásný sport "vynikající reklamu".

---, - Re: Vážená Č.K.A.

Bouchám se do hlavy a nic, žádné světlo, které by mě objasnilo proč se v Praze bude běhat zadarmo, kdežto ve Slušovicích za peníze, zní to poněkud záhadně,ledacos mě napadá, ale bude lepší, když osvícení páni CHrastinové nám bloudům podají nějaké bližší informace.Také mě zajímá, proč si myslíte, že 56 let nikomu Derby v Blavě nevadilo, co když ano? Těžko dnes odhadovat kolik koní bylo tím za ty roky ošizeno o možnost zůčastnit se.Na regulérní dráze to jde téměř každému, což se o trávě říci nedá. Dalo by se polemizovat i o jiném, ale to vše je na delší debaty, takže se také, alespoň trochu, klepněte do hlavy.

Míša Zemanová - Re: Re: Vážená Č.K.A.

Derby se dá běhat všude. Například v roce 1969 se běželo v Šamoríně a zúčastnili se ho 4 koně. Musela to být krásná podívaná, když Vilík vyhrál o 4 délky před Žiarou, za ní třetí Útecha byla již 15 délek zpět a odstup čtvrté Zarji od ní byl nesčetné délky. Myslím, že pokud nepotáhneme za jeden provaz a pokud se nebude běhat na pražské dráze, může České derby už příští rok vypadat hodně podobně.

Derby-koně letos nemám, ale mám dvouletka,kterého potřebuju rozběhat. Začínajícího koně nemůžu poslat na travnatou dráhu. Je hlášený do obou Breeders Crownů a Velké ceny dvouletých, ale za situace, že se běhá v Praze 1x do měsíce, můžu rovnou ukončit jeho letošní sezónu. Těžko může v těchto dostizích debutovat. Dvouletému ročníku, který by měl již za měsíc běžet svou první velkou zkoušku Cenu Labirinta a brzy poté i Breeders Crown, tedy ČKA neumožňuje kontinuální sezónu. Za této situace jsem zaplatila už přes 2000 Kč za přihlášky do významných dostihů zbytečně.

A dále mám handicapového koně, který by musel ve Slušovicích běhat s koňmi do milionu. I kdybych si mohla dovolit zaplatit za dopravu svých koní do Slušovic peníze, které jsme vyčíslila v jiném příspěvku, myslíte, že má smysl tam s nimi jezdit?

48561 - Re: Re: Re: Vážená Č.K.A.

Co to je za žalozpěv, proč tedy nebyl na přihláškách 28.7. v neumístěných na 1-3. místě. Teď jsou v Praze bez omezení jako rozběhání se na Labirinta tak jsem zvědav jestli tam bude. Plačka jak z Národního...

12345, cos to Janku sněd? - Re: Re: Re: Re: Vážená Č.K.A.

48561 je nějaká spešl šifra? ASi jo, když řešíš hovadiny a smysl ti uniká.

---, - Čekám

na nějakou odpověď, nebo vysvětlení od tečovických, Románku, dej slivovičku, pomáhá to při úporném přemýšlení, nějaké moudro by přišlo vhod. Bouchání do hlavy nezabralo.

Snad se to už konečně posere! - Ne Karlíček

Milá děvčata a chlapci, využijte poslední příležitosti si tady zanadávat a očernit jeden druhého (jedna druhou) a/nebo si rovnou dejte přes hubu při dostizích na závodišti! Mnoho času do skončení éry klusáckých dostihů v Čechách (a na Moravě) už nezbývá, v Praze se na podzim chystají odstranit klusáckou dráhu!

Alena - a ještě finance

co se financí týká, nevím jestli jsem plně kompetentní sdělovat konkrétní čísla, ale "není všechno zlato, co se třpytí". Dostihový den mimo Chuchli, to není jenom pronájem dráhy a výsledné číslo by se rozhodně nedalo zahrnout pod pojem "téměř zadarmo", to jen na okraj. Náklady jsou a budou přirozeně všude, těm se nevyhneme nikde...

MVDr. Vojáček - Re: a ještě finance

Vážená a milá Alenko, pracujete v bance a počítat určitě umíte.
Nájem dráhy v Chuchli je cca 120000,- Kč
Nájem dráhy ve Slušovicích je 25000,- Kč mínus ustájení, které jde do kasy ČKA tj cca 8000,- Kč.
Rozdíl tedy ve prospěch Slušovic je cca 100000,- Kč.
Ostatní náklady jako je záchranná služba, veterinární služba, rozhodčí,hlasatel, čestné ceny,
cílový rozhodčí, delegát a jiné, se platí přibližně stejně jak v Chuchli , tak ve Slušovicích. A pokud tento rozdíl, za stávající situace, vám nic neříká, tak je to smutné.
Já nejsem žádný patriot, a rovněž jako chovatel mám především zájem , aby mnou odchované koně běhali na regulérní dráze a dosahovali co nejlepších rekordů. Jsem si vědom, že tráva jim tuto možnost nedává. A o tom, že můj chov hraje významnou roli v České republice nemám pochyb.
Velmi dobře to vystihl ve svém přízpěvku Kýzáček.
Opravdu je třeba se vzpamatovat a nehrát si na haury.

O)o)o) - Re: Re: a ještě finance

to jste fakt takovej dub nebo to jen tak hrajete? Jeden o voze, druhej o koze

MVDr. Vojáček - Re: Re: Re: a ještě finance

To, že nejsi schopen se podepsat pod svůj názor svědčí o tvém charakteru. Až se podepíšeš, tak můžeme diskutovat.

Alena - Re: Re: a ještě finance

Mám pocit, že jste vůbec nic nepochopil. Popíráte svou identitu a národní hrdost a to mě docela udivuje, protože být patriotem není vůbec nic špatného, skoro bych řekla, že právě naopak. Rozebírat nájem nebudu, jen upřesním to číslo – nejedná se o 120.000, nýbrž 105.000 a je v něm zahrnuta kupříkladu cílová kamera, což je dalších 15.000 mínus. Těch věcí je více, ale to už se pereme o hovadiny. O tom, že je v Chuchli nájem přemrštěný nemá smysl diskutovat, to tak je, stejně jako velkorysost slušovické nabídky. Stále dokola tady řešíte Slušovice, tak tedy dobře. Z hlediska části dostihového provozu bez diskuse super! Jako alternativa stálého provozu asi tak: nabídnuto bylo 5 až 6 dostihových dnů za rok s předpokladem stálého počasí bez lijáků. Bude to dostačující cifra pro trvalé řešení? Dejme tomu, že přestěhujeme provoz na opačný konec republiky a na travnatý povrch. První problém je doprava. Zatímco moravské stáje mají tento problém vyřešený, protože koně vozí několik let (mají za to můj nehynoucí obdiv) a počítají s tím, pro české stáje to je docela problém. Většina z nich vozí koně v porovnání s Moravou pár kilometrů, takže jezdí historickými vozidly nebo se dvakrát otočí přívěsem, což ovšem v opačném směru není myslitelné. Mají tedy dvě možnosti: povezou vždy pouze 2 koně nebo si budou muset pořídit větší auto. Dobře. Teď si vezměte svoji kalkulačku. Mám ve stáji 10 až 18 koní. Vyplatí se mi živit všechny, když vím, že můžu vzít jen dva nebo si mám koupit velké auto na dejme tomu 6 cest s přihlédnutím k faktu, že 2/3 z těchto koní na trávě schopny běhat nejsou? Bude to pro provoz stačit, když každý přicestuje s 2 koňmi za předpokladu, že budou mít každý týden dostih? Mám si koupit velké auto? Co mi poradíte, když do této chvíle nikdo neoznámil, co se vlastně bude dít dál, v jakém rozsahu a s jakou vidinou? Vím jen to, že peníze jsou jen na papíře, že se nacházíme ve velké euforii a všichni, kdo ji nesdílí, jsou sabotéři a hlupáci. Kdo je tady vlastně hlupák?

MVDr. Vojáček - Re: Re: Re: a ještě finance

Po přečtení první věty mám dojem , že máte opravdu zatemněno a za těmito bláboly se rozhodně neskrývá národní hrdost.
Nikdy jsem netvrdil, aby se stálý provoz přesunul na trávu do Slušovic , ale uspořádáním 6-7 dostihů jsme schopni ušetřit cca 500tis Kč.
Cose týká vybavení moravských stájí, tak na toto vybavení si stáje musely vydělat samy, nebo si myslíte, že je někdo dotoval ? A pokud může řada českých stájí jezdit na dostihy do Straobingu, Mnichova , Berlína a Bratislavy tak na tom asi nebudou tak zle. Nebo chcete tvrdid , že tam jezdí s historickými vozy.Pokud vím , tak je řada moravských stájí, které jezdí do Prahy s více než dvěma koňmi, také si musí najmout dopravce a zaplatit 10-12 Kč za km. Nabídka Slušovic byla i momentálním řešením v dané krizové situaci. Co setýká počtu koní ve stáji, nikdo nikoho nenutí koně vlastnit. Já osobně jsem měl vážné finanční problémy a řešil jsem to, po dobu dvou let, snížením stavů na jednoho koně a pronájmem nebo prodejem koní.
S jedním ale souhlasím, že je nás pár, kteří to myslí s klusákama vážně a je smutné že se nedokážeme domluvit. Že vázne komunikace mezi vedením a členskou základnou.

Alena - Re: Re: Re: Re: a ještě finance

těch českých stájí jezdících do zahraničí rozhodně řada není a o nich také řeč nebyla. Nikde jsem netvrdila, že někdo někomu na něco dal, jen že jsou za ty roky vybaveni, o tom diskuse nebyla. Jestli mají všichni řešit situaci jako Vy, tak už se asi nemáme o čem bavit, tím je vše vyřešené. Víte, všechno zlé je k něčemu dobré. Bohužel musím po Vašem projevu dát mnoha lidem za pravdu, člověk se učí celý život. Díky za další zkušenost.

Míša Zemanová - Vysvětlení...

Ahoj Romane, docela jsi mě překvapil, nevěděla jsem, že za slušovické dostihy byly vyplaceny dostihové ceny. Jestli ano, tak nechápu, jakto že jsem dosud nedostala od dubna žádné dostihové výhry, když pořadatel je stejný.

Vím, že je to pro vás z Moravy hrozné jezdit do Prahy takových kilometrů a obdivuji vás za to. Ale může tu být jeden rozdíl... Já když pojedu se svým koněm do Slušovic, tak mě ta cesta nebude stát jen naftu... Nemůžu mluvit za ostatní, ale myslím, že většina nás "malých českých majitelů" je na tom stejně, musela by si zaplatit komerční dopravu. Čili náklady na držení dostihového koně u komerčních trenérů jsou trochu jiné, než když si připravuješ koně sám ve své vlastním středisku...

Jen pro zajímavost, doprava 1 koně z Tochovic do Slušovic by mě stála okolo 3500 Kč. Takže když bych vzala do Slušovic Önase Bismarcka a dvouletého Fastina, připočetla k tomu jejich zápisné, ustájení, a naši dopravu autem, tak je to výlet za 10.300 Kč (bez DPH). Když tohle absolvuji měsíčně 2x, a přitom že se nevyplácejí dotace (kdyby se vyplácely, tak stejně nestačí ani kdyby oba doběhli druzí), tak příští měsíc už je přitom co mě stojí měsíčně, opravdu neuživím...

To ale neznamená, jak jsem psala už dříve, že nevítám pořádání dostihů ve Slušovicích několikrát do roka jako doplněk hlavní klusácké sezóny. Panu Karlachovi a Vrajovi patří za pomocnou ruku a vstřícnost veliký dík.

A posílám pozdravy celé Tvé rodině.

nechápu - Re: Vysvětlení...

Milá Míšo, je pěkné, že spočítáte, kolik by Vás stálo dovézt koně do Slušovic, ale stejně tak stojí peníze dovézt koně do Prahy, taky to nemáme zadarmo, jenom cesta je cca 2000, k tomu ustájení, zápisné.. Takže počítat si tady vzájemně, kdo by to měl dražší, je asi trochu divné. Pro moraváky je to drahé do Chuchle, pro pražáky do Slušovic a tak pořád dokola.
Nikdo Vás nenutí do Slušovic jezdit stejně jako mě nikdo nenutí jezdit do Chuchle. Ale o tom to není, je to spíš o tom, že jezdit kamkoli je tak nějak o ničem, když stejně neuvidíte ani korunu, pokud kůň dobře doběhne.. Koně stojí spoustu peněz už tak sami o sobě, ještě se platí další a další za dostihy a ve finále se taky může stát, že ČKA řekne "Sorry, prachy nejsou a nebudou" a nám zbydou akorát oči pro pláč. To je monžá důvod, proč spousta lidí už do Chuchle nejezdí a proč ani nejezdí do Slušovic - protože ne každý vydělává miliony a nemůže si to prostě už dovolit.