Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dostihový den, příznačně v den památky zesnulých

Gratuluji jmenovitě Mgr. Svobodovi a Dr. Pokorné k totální likvidaci klusáckého sportu v ČR.

V této dostihové sezoně jsem poprvé navštívil klusácký mitink ve Velké Chuchli a skutečně na mě padla dušičková nálada z té atmosféry, kam až dokázala současná ČKA dovést klusácký dostihový sport.
Počet koní v nejobsazenějším dostihu se vyšplhal na sedm startujících. Máte pocit, že se tento počet může v rámcových dostizích vyšplhat výše?

Nemůže, protože snažení pana Svobody podporované současným VV ČKA dovedlo náš sport na pověstné dno a jejich trvalé postoje dávají neochvějnou garanci, že nebude jinak.

Karta, která by mohla zvrátit dosavadní katastrofální trend je v rukou „významných moravských trenérů a majitelů“. Ti podlehli zcela mylné a naivní představě, že by se celé dostihové dění mohlo přesunout do Bravantic.
Tato od počátku, k zániku odsouzená varianta, předpokládala absenci soudných příznivců klusáckého sportu, kteří by v průběhu jedné či dvou sezón zapomněli na tradici klusáckých dostihů v hlavním městě Praze.
Je tedy jasné, že Svobodův projekt stál od počátku na hliněných nohách a nemá pragmatický základ, protože kalkuloval s malou rozhodností příznivců klusáckého sportu bránit své zájmy.
Jistě neopouštíme demokratické zásady a možnost svobodného rozhodování. Pokud si chce pan Svoboda cosi budovat v místě svého bydliště a chce konkurovat pražskému provozu, je to jeho nezadatelné rozhodnutí a právo v konkurenčním boji.
Je povinen si ovšem uvědomit, že při pokusu o krádež dostihové tradice z Velké Chuchle kamsi, narazí.

Po dnešním dostihovém dni si uvědomuji, že je smutné, že Mgr.Svoboda a lidé jeho realizačního štábu, tedy současný VV ČKA, si mohou odpovědět na životní otázku: Co jsem přinesl klusáckému sportu? Jeho zničení.

A konečně jaká je situace po skončení letošní dostihové sezóny?

Vážený pane Svobodo, vážený VV ČKA,

pokud se domníváte, že se v současné opotřebovávací a špatně čitelné zákopové válce nakonec obrátí štěstí na vaší stranu, dopouštíte se osudového omylu, který má a bude mít osudový vliv na všechny klusácké stáje, ať se nacházejí na území Moravy či Česka.
Jste osobně odpovědni za likvidaci klusáckého sportu v ČR!

Odpovězte si na otázku, co může přinést následující rok.

Vzhledem ke skutečnosti, že jste si vytvořili armádu nepřátel, které finančně vydíráte a zamezujete jim účast v dostizích, do kterých tím pádem chybí koně a vy jen obtížemi obhajujete státní dotace.
Chybí reálná kontrola nad čerpáním francouzských dotací a spoléháte, že tato situace bude trvat donekonečna.

Dosud nemáte představu, jak budete čelit trestním oznámením ze strany Policie ČR.

Stavba hipodromu v Bravanticích je černou stavbou, na které ČKA vypsala dostihový den včetně konání rozjížděk Českého klusáckého derby a které se proměnilo v mezinárodní ostudu, která nemá v dějinách dostihového sportu obdobu.

Na základě těchto skutečností se ptám každého majitele klusáka, každého trenéra, každého jezdce a každého chovatele: Jste připraveni se pod vedením J. Svobody vzdát svého hobby, svého zájmu, svého příjmu, svého životného stylu, své existence?

Dokážete si představit život bez koní?
Pokud ano, reálná šance je nadosah.

Vývoj situace, čili prognóza na následující rok:

Pokud se všichni zamyslíme nad reálnými možnostmi není jich mnoho.

Vlastně pouze dvě.

Pod hlavičkou kohokoli, kdo se k tomu písemně zaváže, proběhne dostihová sezona 2014 v rozsahu cca 20 dostihových dnů v Chuchli a všichni budeme běhat.

Opakuji, že toho nechceme, snad všichni, tak moc.

Nebo je tu možnost dosavadního trendu, o kterém si jen tupci mohou myslet, že dozná přínosného výsledku.

Scénář je doufám každému čitelný.

Svoboda bude pokračovat ve svém snažení, již proto, že s ohledem k dosavadním finančním vydáním, s ohledem k mylnému předpokladu, že by se jeho dostihů účastnili české stáje, případně, že tyto stáje nahradí pět koní z Polska a pět ze Slovenska, již nemůže couvnout, podrží si podporu posledních fanatických moravských stájí a dožene celou situaci ad absurdum.

Jak může reagovat ČKS?

Ten není zatížený žádnou ideologií, neinvestoval do výstavby čehosi na odlehlém konci republiky, nevsadil na jednu kartu, nevlastní černou stavbu a nepokouší se poškodit tradici chuchelských dostihů, nemyslí si, že má mimořádné zásluhy o rozvoj klusáckého sportu, nemyslí si, že patří k jezdecké špičce, netíží ho rekordní počet koní ve stáji.

Naopak má tým lidí, kteří nevynechají sebemenší zákonnou možnost, jak zachránit to, na čem lpí. Nezůstane nevyužita jediná možnost.

Pokud mohu mluvit sám za sebe, ČKA mě připravila o vše. Moji koně nemají již druhou sezónu možnost zúčastnit se dostihů, tudíž nemám co ztratit a i v případě, že bych opustil řady ČKS povedu boj o záchranu klusáků „do posledního koně“.

Byla by největší a osudová naivita ze strany pana Svobody, či ze strany jeho stoupenců v představě, že by naše úsilí polevilo a nedosáhli jsme svého.

Nezůstane jediný příslušný státní orgán, který by nebyl vyrozuměn o této situaci a tato situace mu bude opakována, dokud nepřijme uspokojivá opatření k tomu, aby klusácký sport byl zachráněn.

Karty na příští rok jsou jasně a srozumitelně rozdány.

Srozumitelněji to nejde dostihy, ano či ne.

Je na postoji každého jednotlivce, jak se rozhodne.

ČKA dovedla celý sport do situace, kdy budou muset být přijata opatření, o kterých jsem mluvil na počátku sezóny.

Je nutné přestat vydírat jednotlivé stáje a pokusit se, na rozdíl od zcela protipolných postojů, dostat na dráhu každého koně, který se udrží na nohou, je nutné nastínit pokud možno dlouhodobější strategii, tak aby každý trenér dokázal angažovat nové či staronové majitele, okamžitě, opakuji okamžitě se musí zavrhnout importní poplatky, tak aby byla podpořena pobídka vůči majitelům, kteří mají zájem na nákupu importů. Totéž platí o vynucených ziscích.

Je bezpodmínečně nutné, navázat spojení s ČT 4 Sport.

Sport, který není, byť ze záznamu zprostředkován televizí jakoby neexistoval.

Je na každém majiteli, aby nakoupil, byť jednoho, dalšího koně, je na každém jezdci, aby přivedl k tomuto sportu mladšího kolegu, je na každém divákovi, fandovi či sázkaři, aby přivedl svého kamaráda na sobotní odpoledne do Chuchle.

ČKA dostala tento sport do situace, že i každý jeden kůň či příznivec dostihů je přínosem.

Nejdůležitější je ošetřovat pozitivní vztah s Magistrátem hlavního města Praha, který jediný pochopil, že se hraje o záchranu klusácké tradice na území hlavního města a svým finančním přispěním umožnil překonání nejhorší sezóny.
Tuto vzájemnou snahu se pokusil překazit Svoboda svým dopisem adresovaným magistrátu v zájmu ochrany svých osobních zájmů.

Končím tím nejdůležitějším.
Je nutné stabilizovat situaci a odstranit z cesty ty, kteří rozvrátili náš sport, náš společný zájem.
Sjednotit vedení naší věci, pod jakoukoli hlavičkou a vytýčit výhledovou strategii tak, aby se majitelům, jezdcům a trenérům objevili, byť jen několikaleté horizonty pro jejich finanční a fyzické investice a příští památku zesnulým jsme mohli věnovat pouze těm, kdo několik let pracovali na zkáze něčeho, na čem nám tolik záleží.



Mates 2.11.2013

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Vorel - Dostih pro dvouleté Francouze

Věděl by mi prosím nějaký odborník vysvětlit smysl vypsání dostihu pro 2-leté francouzské koně na 8.12. když podle údajů Czetry jsou v Česku zaregistrovány 2, ano - přesně DVA, eventuelně 4, ano - ČTYŘI (když započteme chovatelské úspěchy pana Sodomy) francouzské koně??
Nebo se mám zeptat na slavné valné hromadě (a pro jistotu si vzít alespoň stovku plných mocí, abych nezapadl v davu)?

Koňadra - Re: Dostih pro dvouleté Francouze

A ty Francouze, ty vole, máme tam ještě nějaký Francouze?
Musíme to nějak zrežírovat.
To si piš.
My potřebujeme ty Francouze, ale tak, abysme měli trochu pohodu na tý dráze. Jestli mi jako rozumíš?
Kdo by nám to vypsal?
Tak já nevím Jiřiku. Co zkusit Helenu?
Je to dobrej nápad nebo blbej nápad nebo jakej je to nápad?
Já myslím, že nevím, ale každopádně minule udělala Francouze Béďovi a byl spokojenej. Myslim teda.

Bohouš - Ví to někdo?

Zajímalo by mě, proč na titulní straně dostihového programu č. 4 ze dne 10.11.2013, který vydala ČKA, je vyobrazeno čtyřspřeží, které táhne pohřební vůz. Že by prognostická symbolika?

To je vládní vozidlo. - Re: Ví to někdo?

To je vládní vozidlo pro pana Mgr. a měli by jej táhnout dva bílé koně ( H:P: + J.Š. )

Míša - Další bezva finta

Účastníci derby-dne asi budou nemile překvapeni až zjistí, že běhají na dluh. Zatím Equiforum ve spolupráci s ČKA vyplácel výhry v hotovosti, ale dnes, až po uzavření startovní listiny, kdosi vpašoval k Přihláškám (nikoliv ke Startovní listině), že výplata proběhne do 31.12.2013. Bezva finta :-( aneb "velmi seriózní jednání". Ale na to jsme všichni u VV ČKA zvyklí....

Jirka - Re: Další bezva finta

Nejlepší finta je, že zápisné na Derby se vybralo v hotovosti hezky při rozjížďkách. A těm, kdo budou po Derby dni v minusu, se taky hned pošlou faktury a zkasírují se.

xyz - Re: Další bezva finta

Jsou to zlatí hoši.Derby snížily o 100 tisíc , protože vyhraje Loman.Ten půjde na doping a nikdo nedostane nic.Ani na Silvestra.

Jana - vcelku výstižné

....jen nezapomeňte těm divákům v Chuchli při vstupu na závodiště přidat dalekohled:-(. V Bravanticích by to bylo horší, mimo holínek pro návštěvníky v případě deště a vlastních židlí, které by si měli přinést, by muselo být při OSK uvedeno průjezd cílovou rovinou na vlastní nebezpečí. Osvědčení toho, kdo povolil provoz na téhle dráze bych ráda viděla....

Zdenka - Re: vcelku výstižné

Pořadání dostihů schváluje vrcholná klusácká autorita v ČR, která je uznaným chovatelským sdružením. Kopii osvědčení si lze vyžádat v sekretariátu ČKA.

---, - Re: Re: vcelku výstižné

Vámi zmíněná autorita měla hned po bravantickém fiasku podat demisi, svolat val. hromadu, všem se omluvit a táhnout do ......, ale to oni spíše naopak.Ví někdo jakým způsobem zařídit uskutečnění VH a vše vyřešit ? Současné vládě se do toho evidentně nechce.

Jana - Re: Re: vcelku výstižné

doufám jen, že to bylo myšleno ironicky......

Kaja - Na vlastni oci

Stacilo se podivat na porad na Nove Na vlastni oci dne 30.10.2013 a udelat si vlastni nazor.Tlupa podvodniku.

jr - Re: Na vlastni oci

to že někdo využije možností, které se mu nabízejí, navíc se souhlasem příslušných orgánů státní správy, zase taková bomba není. nehledě na to, že se to tak praktikuje už od dob balcara. se vůbec divím, že s tímhle leze vlasák do televize.

Zdenka - Re: Re: Na vlastni oci

To myslíte vážně, že to s těmi výstavami odsouhlasil orgán státní správy s vědomím, že to je podvod???!!!!
A vám připadá málo, že ČKA udělá z představitelů orgánů státní správy, kteří v životě neviděli živého klusáka,před celým národem nekompetentní osoby a lháře, když jim podá to příšerné vysvětlení s přehlídkami před dostihem? To vám je opravdu málo? Pak se na ten pořad znovu podívejte, je ke stažení na internetu a zkuste se nad ním zamyslet, možná vám bude připadat akční až moc.

Josef - souhlas

Souhlasim,opravdu neni co dodat!!!

Alena - jasné, stručné, výstižné

Komentáře netřeba, není co dodat!