Jdi na obsah Jdi na menu
 


Můj názor na stav a výhled klusáckého sportu


autor: MVDr. Ladislav Vojáček

 
Na otázky pana Lomana se dá odpovídat velmi jednoduše:
 
  1. Co je úkolem a cílem klusácké asociace si přečteme všichni ve stanovách, kde jsou úkoly a cíle jasně vyjmenovány. Otázkou zůstává jejich plnění.
 
  1. Ve stanovách se rovněž dočteme, že klusácká asociace je občanské sdružení fyzických a právnických osob tj. chovatelů, majitelů, trenérů, jezdců a dalších osob působících v klusáckém sportu. Ale nepřipadá vám toto sdružení někdy jako soukromé společnost několika jedinců.
 
  1. Otázka služeb a přístupu je velmi diskutabilní a můj názor je, že dalece pokulháváme za klusáckými sdruženími jiných států. Nemáme žádnou koncepci ani program rozvoje. Pouze se spoléhá na to zda jeden , nebo druhý majetný dá, či nedá peníze a tím ovlivní celé dění ve svůj prospěch. Dotace, které dostaneme od státu, pokryjí akorát nájem za dráhu. Zde je další problém. Odpovídá nájemné službám, které jsou od JOCKEY CLUBU poskytovány, nebo jsou za tím jiné protislužby.   Kdo z členů asociace ví něco o účetnictví, platbách, mzdách,   cestovném ČKA ? Ucelenou informaci o tomto nemá ani výbor a revizní komise, ne tak prostí členové.
 
  1. Myslíte si, že klusácký sport v ČR zachrání dovoz 8 –12letých valachů ? Já osobně jsem přesvědčen, že klusácký sport musí být založen na vlastních chovech a drobných majitelích, kteří budou mít třeba jenom jednoho nebo dva koně, tak jak je tomu v severských zemích. Stačí si vzpomenout kolik vzniklo malých stájí po roce 1990 a kde jsou dnes ? O kolik bylo připuštěno více klisen, když byla naděje výstavby stadionu. Jsem přesvědčen, že je nutné uzavřít klasické dostihy pro český chov již od letos narozeného ročníku hříbat. Žádný stát nemá otevřené dostihy pro importy v rámci celé EÚ.
 
  1. Dalším diskusním tématem je přiblížit dostihy lidem. Na dostihovém dnu v Praze je cca 80 diváků a z toho je polovina lidí, kteří patří ke zúčastněným stájím. Nebylo by výhodnější udělat v Praze 5 – 6 dostihových dnů klasických dostihů a ostatní dostihové dny rozšířit po celé republice ? Mám na mysli Mariánské Lázně, Levín , Lysá nad Labem, Slušovice, Albertovec a v dalších letech Ostrava-Bravantice. Ve Slušovicích je návštěvnost 3-4 tisíce diváků, v Albertovci ještě více a rozhodně ani ostatní se nemusí za účast diváků stydět. A nájemné za dráhu bude minimální.
 
  1. Je všeobecným jevem, ze před volbama je hodně kritiky, zákulisních manipulací, přihrávání hlasů a nakonec na valné hromadě většina vyslechne nic neříkající informace a v klidu se rozejdeme. Prožili jsme etapy Lišákových zoubků, mohutných a honosných staveb stadionu, zákulisních bojů a manipulací, spravedlivých propozic ( pro některé spravedlivější ) a v současné době francouzských cen. Zamysleme se nad celou situací naší asociace a hlavně co chceme dál. Já si myslím, že nastolit progresivní cestu ČKA nebude jednoduché a bude to běh na dlouhé trati. Nebude to cesta lehká, ale udělejme tlustou čáru za rokem 2008, nehrabejme se v minulosti a hledejme cestu novou.

 

Já osobně si velmi vážím schopností , aktivity, odbornosti a pracovitosti MVDr, Heleny Pokorné, ale o presidentovi ČKA mám jiné představy. Proto musí dojí k zásadním změnám v celém vedení.

Ať již bude kandidovat do vedení kdokoliv musí mít pro to předpoklady, chtít tuto funkci dělat a především musí Valné hromadě předložit jasný a zajištěný program. Musí být vstřícný všem členům asociace, naslouchat jejich hlasům. Navenek být schopen komunikovat se sponzory a všemi stranami bez kterých se naše asociace neobejde.
 
MVDr. Ladislav Vojáček
 
 
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář