Jdi na obsah Jdi na menu
 


Naučte své koně číst - den první


1.dostihový den - 02.04.2011

Máme za sebou konečně dlouho očekávané zahájení nové dostihové sezóny. Krásné slunečné počasí, připravení koně, první vítězství. Na první pohled by se mohlo zdát, co víc si přát? Jenže! Jako vždy je tady ovšem také ta druhá strana pověstné mince.

 
Nejšťastnější úvod sezóny zaznamenala zcela určitě am.Helena Pokorná, a to díky handicapovému matadorovi Jumby d`Occagnes a ruské Prihote. První dva dostihy a oba vítězně, to byla slušná sezónní premiéra. O překvapení se hned následně postarali oba zástupci Stáje Viktoria, Bob Harley (Vjačeslav Šamšurin) a Botero (Zdeněk Škobis), kteří ve velmi svižném tempu opanovali třetí dostih a jejich doběh raz-dva byl s ohledem na kurzy 100 a 120 velmi nečekaný.
Pozornost se soustředila samozřejmě na hlavní dostih, Dubnovou cenu. Skvělou formu zde prezentovala hnědka Agita (Pavel Vávra) – s výhodou základu svým soupeřům preventivně utekla hned po startu, náskok si udržela a jistě zvítězila v poměrně slušném čase 1:17,2. Favorizovaný Grafik (Mykola Volf) stihl pouze stříbro, nejmladší účastník – Taiji de Bomo (Zdeněk Škobis) absolvoval českou premiéru a třetím místem mezi špičkou určitě nezklamal.

dsc_0349.jpg
Agita - am.Pavel Vávra
vítězové Dubnové ceny KAJOT (1670m, mety - 17,2)
trenér: Zdeněk Vávra, stáj: Vávra Chropyně 2


Roli favorita potvrdila levínská Kyssin Dynamite (Michal Kalčík) a výrazným vzestupem výkonnosti se blýsknul druhý Lanzelot (Pavel Vávra). Jarní připravenost tochovické centrály dovršila v samém závěru dne ryzka Riga de Mai (Mykola Volf). V krátkém výčtu úspěchů pak chybí už jen vítězství Extréma (Jiří Svoboda). To bylo také všechno, co stálo za pochvalu.
 
S čím se však nelze smířit, jsou výkony dostihové komise a značná míra ignorace. Regulérnost startů je nejvíce diskutovaná záležitost a patrně ji nikdy nedotáhneme do kvalitního konce. V průběhu loňského roku byl zaveden nový model autostartu s postupným odpočítáváním času, což se mi zdá za daných možností vcelku dobré, ovšem KDYBY! Co znamená „kdyby“? Jednou auto s padlou nulou odjede, jindy zůstane stát. Jak k tomu potom přijde jezdec, který respektuje předpis a na startu je v čas, zatímco ostatní časomíru neberou až tak vážně nebo jejichž schopnost odhadu a reakce není na potřebné výši? Většinou dopadne špatně, protože auto prostě a jednoduše stojí a s váženou dostihovou komisí to ani nehne. Kůň má samozřejmě po dostihu a majitel po penězích při nejmenším za startovné. V jednom případě auto zůstane stát, když je za jeho křídly kůň ve správný okamžik - 2.dostih, v druhém případě odjede, přestože za ním není ani jeden kůň - 7. dostih. Odezva? Ticho po pěšině. Podle čeho se tedy má jezdec orientovat, že by jasnozřivost?
Dotaz směrem ke Zdeňku Škobisovi ohledně nevyjetí koně Botero mi v poměru ke „zvoraným“ startům přijde už úplně směšný, protože snad každý, kdo dostihy nějaký čas sleduje (a to je u dostihové komise základní předpoklad) poznal, že jezdec musel mladého a „rozpadlého“ koně chtě-nechtě podržet v rukách, aby se vyvaroval cvalu. Klasifikace nevyjetí je v tomto případě ze strany komise pěkný úlet. Hodnotným přehmatem je rovněž zamítnutí protestu po posledním dostihu, kde Jindřich Klaubenschalk byl při opakovaném pokusu o předjetí vytlačen do třetí stopy. Nevíme si rady s vyřešením, tak to zamítneme – no to je teda model!
Naprostý chaos nastal po kolizi ve 4. dostihu. Dojde už konečně někomu, že by bylo víc než nutné zajistit informovanost všech účastníků dostihového provozu? Bude start odložen, nebude start odložen, o kolik minut se start odkládá, co se bude dít dál? Zavolat koně na dostih a nechat je chodit na kroužku půl hodiny, to je fatální přehmat, stejně jako neschopnost reagovat a z postu dostihové autority včas jednat.
 
To vše je sice hodně mrzuté, nejde ale o život, až k okamžiku výše zmíněného karambolu ve 4. dostihu. Co všechno se ještě musí stát, aby naše dostihová „matka“ začala chránit své „děti“? Kolikrát jen už padla výtka na stranu nebezpečných, pevně zabudovaných železných sloupků v těsné blízkosti vnitřního okraje dostihové dráhy? Kolik jezdců se už kvůli nim vyklopilo a stále toho není dost. Bude nadále „horký brambor“ měnit majitele nebo bude ohrožený život Čestmíra Řehoře tou poslední kapkou?
Ruku v ruce s ohrožením lidského života jde zároveň také o „brambor“ číslo 2 a tím je zajištění vstupních bran do areálu závodiště. Ignorace lidská je evidentně nezvládnutelný fenomén a mě nezbývá, než jen poskytnou všem trenérům a majitelům jedinou radu – naučte své koně číst, protože jediné, čeho lze zřejmě dosáhnout, je přibít k nestřeženému prostoru ceduli „sem nesmíš, tady se to už nehlídá“. Tak aby si to mohli aspoň přečíst, kdyby chtěli náhodou zase někdy běžet ven!
 
Alena Čemusová
 
 
 

draha.jpg
 

Zde je přímo ukázkový příklad dodržování dostihového řádu - určitě nepostradatelní a plnohodnotní pomocníci DK.

draha-2.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

... - ještě že toho Svobodu máme...

"Normálně, když se kůň splaší, tak jezdec z vozíku včas seskočí, ale Řehoř se snažil uchránit ostatní jezdce od hromadné srážky, a tak zůstal sedět do poslední chvíle", popisoval celou událost prezident České klusácké asociace Jiří Svoboda.
"Bohužel kůň ho vedl mimo trať, kde následně najel na nějaký hrbol nebo možná kámen a vozík s ním vymrštil", pokračoval ve vyprávění hrůzostrašného zážitku Svoboda.

opis ze článku uvedeného v pondělí 4.4.2011 v Pražské příloze MF Dnes

hrobař js. - Re: ještě že toho Svobodu máme...

V rámci neustále nových (rádoby bezpečnostních) pokynů, které na nás náš Velký šéf neustále chrlí, lze předpokládat, že jezdec bude povinen ze cválajícího koně seskočit. Doufám, že nám to Jiří brzy exemplárně předvede, abychom věděli, jak na to. Kdo to neudělá jako on, bude sankciován! To nás tedy čeká pěkná bžunda.

xyx - Re: ještě že toho Svobodu máme...

Slovo " ODBORNÍKA "

pepa - Kotásek není Loman, aneb všem stejným metrem!

V sobotu se mi při sledování hlavního dostihu vybavil jiný dostih ze závěru sezóny předloňské. tehdy byl kůň Mage de Bourg s Lomanem diskvalifikován pro údajné opuštění dráhy. Studovalo se video, zvětšovaly se obrázky vyslýchali se svědci... celé do zapadlo do causy zásadního postihu pro A.Lomana. Nyní na protilehlé straně jezdec Kotásek, byť zřejmě tísněn (a vytěsněn) jezdkyní Pokornou, jel pěkných pár desítek metrů mimo vytýčenou dráhu - travou. A ortel? Pár stokorunových pokut... Jasně se ukazuje, že při rozhodování není všem měřeno stejným metrem, že v praxi více záleží na jménech přestupitelů než na samotných okolnostech přestupku.

---, - Re: Kotásek není Loman, aneb všem stejným metrem!

Je to tak,causa Loman,byla jednoznačně pomstychtivá levárna,která se s odstupem času pěkně vybarvila.Pánové,kteří se v tom tehdy angažovali by se měli stydět,je to smutné,ale tak to u nás chodí

amatér - Re: Re: Kotásek není Loman, aneb všem stejným metrem!

Co k tomu dodat ? Ještě že máme Svobodu a Pokornou. A nebo naopak ?

Palkac - Neplatna Valna hromada

Neda mi to, musim se s tim sverit. To prijde jenom me, ze valna hromada nebyla platna a vysledky by mely byt anulovany?
Kdyz se ted podivam na vestnik, tak si zde mohu precist, ze na zaklade faktur z lonskeho roku byly dluznici mimo jine panove: Laska, Follauf, Vojacek, Cervinka a jini dalsi.
Podle stanov by tito dluznici nemeli mit moznost hlasovat, opak ale byl pravdou. Bez nich by take valna hromada nebyla usnasenischopna. Vzdyt ucast byla tesne nad povolenou hranici.
Po volbach navic vetsina lidi odesla. Cili zavery z Valne hromady, ktere byly odsouhlaseny, nebyly taktez platne.
Jak to ze to nikdo z tech, co meli dohlizet nad valnou hromadou nezaznamenal?
Ted jiz tedy mame co jsme chteli a muzu se jiz jen smat tomu, ze ackoliv pan Vojacek dluzi vice jak 20 000 kc, tak jsou jeho plemenikum vydana osvedceni, atd.

Alena - pár otázek navíc

Vlastně ten nápad nevyšel z mé hlavy, ale je docela trefnej-Dostihový delegát. A teď ty otázky: z čí je to hlavy, k čemu je, jaký přináší užitek (jsme přeci tržní společnost), potřebujeme ho? Do teď jsem si myslela že ne, ale spletla jsem se. Jen by asi neměl sedět na tribuně. Poslední otázka: kam byste ho posadili?
Jedno místo je pořád nestřežené!

fantom - Re: pár otázek navíc

Vzhledem k rozměrnosti jmenovaného delegáta je otázka jeho umístění složitá...

Alena - pár otázek navíc - upřesnění

nebylo to myšleno na konkrétní osobu, ale na roli jako takovou

Fanoušek - Co tam ty lidi lezou

Fotky jasně dokazují jaký je na závodišti při závodech klusáků nepořádek. Zase utekl kůň, jako by nestačilo smrtelné zranění Lexuse někdy předloni. Vrata se nezavírají, může se to říkat horem dolem a nic. Měl by tam stát nějaký pořadatel, který by to kontroloval. Chvíli tam stál nějaký děda a kontroloval to, ale to trvalo chvíli a zase nic. S lidmi na dráze to je také děsné. Přijde mi, že nešvar lézt na travnatou dráhu se stále rozmáhá a rozmáhá, na podzim mi to přišlo už neúnosné. Každý si myslí, že tam může, nechápu proč tam lezou se psy nebo se nechává otevírána dřevěná branka a psi tam běhají volně, jsem zvědav, kdy bude nějaký úraz z tohoto titulu. A je to naprostá neschopnost pořadatelů, na dráze mají být jen rozhodčí, koně, jezdci, obsluha tabule atd, ale rozhodně né majitelé s rodinkami a domácími mazlíčky a jiní rádoby "milovníci" klusáků a jiní důležití "zainteresovaní". Chtěl bych vidět, aby při cvalových dostizích byly desítky lidí na dráze. Ale jak říkám pokud není dosciplina ve vedení, tak nemůže být ani u lidí. Já bych ty narušitele z dráhy vyvedl a odůvodnil bych to bezpečností, vždyť se musí chránit koně i jezdci před úrazy a i ti čumilové mohou přijít k ůrazu

majitel - Re: Co tam ty lidi lezou

..plne s Vami souhlasim,vsechno co jste psal NEMA s prof.sportem absolutne nic spolecneho. Zabezpeceni klus. zavodni drahy neodpovida podle meho zasadam bezp. provozu pro kone i jezdce.Zajimalo by mne, kdo vubec povolil provoz na tehle draze(svah - bez ohraniceni, atd.). Vubec se nebudu divit, pokud bude CKA zazalovana.Fakt je, ze ve svete nic takoveho v prof. sportu neuvidite, krome poutnich dost. dnu- a to jsou opravdu vyjimky. Mimo ucastniku dostihu a rozhodcich nema na draze nikdo co pohledavat!

Nestranný. - Re: Co tam ty lidi lezou

Nelze jinak,než se všemi zdejšímy příspěvky naprosto souhlasit,čím to je,že u klusáků to tak upadá,nadává se na nedostatek peněz,ale pro dodržování pořádku a discipliny nejsou bezpodmínečně nutné,tak v čem to vězí?

Majitel - Re: Co tam ty lidi lezou

Bohužel ryby smrdí od hlavy. Pokud tuto asociaci povede dále Svoboda, Pokorná, tak ČKA brzy skončí.
Je škoda, že si toto většina členů neuvědomuje a stále stále je podporuje. Copak je budeme držet stále za zásluhy , ale za jaké ?
Asociaci vedl Balcar, doktorku neuhlídal, pak se , díky Boumovi její činnost stala oficielní a myslíte si, že dnes ji Svoboda řídí ? Ne naopak ona cloumá s ním směruje ho tam, kam ona chce.
Lidi probuďte se a nespokojujte se jenom s tim, že se běhá. Ale za co se běhá ?
Komentovat záchranou službu nemá cenu, stačí se podívat na záznam na konetv.

Karla Hubníková - Naprostý šok ze zásahu "zdravotníků"

Každý, kdo se věnuje koním víceméně počítá, že může přijít k úrazu. Proto můžem být rádi, že na dostizích je sanitka s lékařem. Ale teď už si nejsem tak jistá... Viděla jsem totiž ten zoufalý a neprofesionální zásah u úrazu jezdce Řehoře. Už jen ta doba, než se rozjela sanitka a to chaotické popocházení kolem poraněného. Nebýt přítomného kameramana /ten se pohyboval nejrychlej/ by snad ani jezdce nenaložili na lehátko. I přenesení za ruce a nohy po takovém přemetu při velké pravděpodobnosti poranění páteře bylo neuvěřitelné /asi nebyli ve škole, když se probírala první pomoc!/. Třešničkou na dortu bylo nakládání do sanitky a příjezd nové bez lékaře.
Jen doufám, že se alespoň jednou dohodnete a objeví se nějaká stížnost na jmenovaný zásah, protože příště tam můžet být Vy!

Fanoušek - Re: Naprostý šok ze zásahu "zdravotníků"

Naprosto s vámi souhlasím. Můj dojem je naprosto totožný jako váš. Jelikož jsem nemocen a nebyl jsem přímo v areálu, tak jsem se díval na přenos na www.konetv.cz a tam bylo ošetřování pana Řehoře vidět naprosto zřetelně. Byl jsem z toho zásahu lékaře a záchranáře naprosto zdšen. Celou dobu jsem měl dojem, že odborníci neví co si počít. Jen poletovali okolo, různě a řekl bych necitlivě a neprofesionálněm se zraněným manipulovali, no fakt nevím co si o tom myslet nejsem zdravotník, ale první pomoc vážně zraněného si představuji jinak hlavně ve větším tempu a s větší rozhodností.... :-(. Panu Řehořovi přeji brzké uzdravení.

Sázkař - Učme lidi!

Není v daném okamžiku co dodat,fotky mluví jasnou řečí,celé pojetí klusáckého sportu sklouzlo mimo klasický přístup k tradičním zvyklostem,které se váží na přesné dodržování dostihového řádu.Varování starších zkušených turfmanů před amatéry ve vedení se naplňuje,ale zase lepší něco nežli nic.Otázka je,jak dlouho to vydrží.