Jdi na obsah Jdi na menu
 


První letošní dostihy na centrálním závodišti ve znamení rekordů


14.dostihový den - 14.10.2012

Na centrální závodiště do Velké Chuchle se klusáci vrátili po celoročních útrapách až v samém závěru dostihové sezóny a nutno říci, že se vší parádou. Rozdíl ve výkonnostním podání většiny koní není ani nutno komentovat, je naprosto jednoznačný. Lehkou ironií je stav klusácké dráhy - tak na naše poměry nadstandardně upravený povrch snad nebyl několik posledních let. Ostatně skutečnost, že dráha byla prostě perfektní, potvrzují výkony jednotlivých koní.

 
První, kdo změnil zápis v tabulce rekordů, byla tříletá hvězda stáje Eurokoberce Charming Oreau v sulce se svým trenérem Alle Lomanem. V sestavě dostihově zkušenějších matadorů se neztratila, na střední trati lehce zvítězila a časem 1:16,8 v tabulce rekordů vystřídala stájovou Deja Vu.
Zahambit se nenechaly ani ročníkově mladší zástupkyně. Rovněž eurokobercová a holandská rodačka Doutje (A.Čemusová)  si připsala první životní triumf mezi nezvítězivšími dvouletými, česká Astra Teč (R.Chrastina) pak byla vítězstvím v Breeders Crownu dvouletých korunována královnou domácích odchovanců. Astra Teč je vynikajícím produktem rodiny Chrastinů, kteří na ni můžou být právem hrdí, ostatně časem 1:17,4 významně zkvalitnila svou chovnou hodnotu a je druhou v pořadí, kdo posunul hranici rekordního maxima ve své kategorii.
Rychle se utíkalo také v otevřené třídě. Roli favorita vítězstvím na hranici osobního rekordu 1:15,0 potvrdil Winterboy (Jaroslav Dobrovolný) stáje Skree.
Ve vítězné sérii eurokobercového týmu pokračovali oba čtyřletí - jak svéhlavá B Vijfendertig (A.Loman), tentokrát bez potíží za 18,5, tak s přehledem valach Bon Ami (A.Čemusová) za 1:16,3.
Tři vítěze dovezl do Chuchle ratíškovický kouč Jaromír Kotásek. Prvním z nich byl dvouletý Doktor Schermer, který nejdříve způsobil menší "kulturní vložku" v podobě kotrmelce, pak si dal ale říci a vyhrál. Druhou stuhu, daleko cennější vybojoval v Breeders Crownu tříletých hnědák Meteor JDS stáje SJINV.com a třetím vítězstvím uzavřel celý dostihový den s francouzským rodákem Unzenem.
Na Moravě zůstal i poslední z Breeders Crownů, a to čtyřletý zásluhou chropyňské hnědky Ann Poggi (Pavel Vávra). Šampionkou českého chovu ročníku 2008 se ale nestala, protože tento nově vypsaný post si vyběhala její stájová družka Harmony Best (Z.Vávra). Harmony Best si za tři roky nasbírala díky svým umístěním nejvíce bodů.
No a nejstarším vítězem na závěr byl třináctiletý reprezentant stáje Stareko CZ Písek, nezničitelný valach Lesmeral de Chenu (J.Dobrovolný).
Gratuluji všem vítězům a ať nám koně jdou!
 
Alena Čemusová