Jdi na obsah Jdi na menu
 


První předzvěst zimy a Chuchle podruhé


15.dostihový den, 27.10.2012

Jako den a noc se sobě podobaly poslední dva dostihové dny odběhnuté na závodišti ve Velké Chuchli. Za snížené viditelnosti, způsobené nepřívětivým počasím, se uskutečnil druhý letošní chuchelský mítink a opět se potvrdilo, jak nezbytná je pevná dráha. Přestože počasí se pěkně vyřádilo, dostihový den proběhl víceméně v klidu a bez problémů.

Až na výjimky se příliš nedařilo favoritům, a to už od samého začátku. Prvním, kdo překvapil, byl hned v úvodním dostihu bravantický M.T.Hurricane (J.Svoboda). Mokro vůbec nesedlo favorizovanému Natiskovi ani Unzenovi (ten navíc zdemoloval pravé kolo sulky, což jeho výkonu také moc nepomohlo), další honoráře tak zinkasovali Errol (J.Semerád) a Cafu Boko (P.Vávra). Z Bravantic dorazil rovněž další vítěz – pětiletý Kaizer Jamacan v průběhu dostihu „obouchal“ co se dalo, leč zvítězil a J.Svoboda slavil podruhé, i přes doslova odhozené rukavice (ty proletěly vzduchem před zbytkem pole, to tu tedy ještě nebylo). Poctivý Sir Viking (D.Dobrovolný) uhájil stříbro před levínským Loverem (M.Kalčík).
S mokrem se moc nepopasoval desetinový favorit Bon Ami (A.Čemusová) a těsně prohrál s Västerbo Passadem (J.Kotásek), který stejně jako minule předvedl razantní koncovku, třetí peníze brala Roswitha Skal (B.Novák).
Vytrvalecká distance čekala na účastníky „jedničkové“ třídy a svoji universálnost vzhledem k délce distance potvrdil Winterboy (J.Dobrovolný). Jeho vítězství bylo sice ohroženo protestem kvůli kolizi s ratíškovickým Zazazoo (J.Kotásek), ale komise nedokázala určit viníka a doběh tak posvětila. Nejúspěšnější trojici pak doplnila Jenny Mc Murtie (M.Kalčíková).
Na programu dne figurovala ještě jedna dlouhá „štreka“, sice poslední čtyřletá klasika – St.Leger. V ní se naplno prosadil Busby Cartouche (J.Kotásek) a nekompromisním stylem zvítězil před klisnou Goldige (M.Hönemann) a derbyvítězem Bobem Harley (V.Šamšurin). Tato trojice de facto rozdělila devítičlenné startovní pole na dvě části a odběhla si svůj vlastní dostih. Vítězkou druhé skupiny (fakticky čtvrtá) se stala česká odchovankyně Harmony Best (Z.Vávra) a potvrdila tak svou ročníkovou nadvládu mezi českými produkty.
Tři vítěze dovezl do Chuchle tentokrát levínský trenér Michal Kalčík. V případě prvním to byl Jasan Teč, který pod vedením Kateřiny Bubnové zvítězil v dostihu žáků, manželka Monika seděla v sulce vítězné Avalance Boshoeve a sám vítězně uzavřel celý dostihový den v sulce tříletého Nordsturma, jenž je synem výkonné Hyppinges Matildy.
Všechna získaná vítězství tak byla lehkou náplastí za rozmarem počasí zkoušený den.
A.Čemusová