Jdi na obsah Jdi na menu
 


Reakce na články Aleny Čemusové


autor: Mates

 Zcela upřímně jsem se chtěl zařadit do davu většiny, protože se mě nyní nic osobně netýká.
  A tak se již několik dní věnuji své práci s odklízením sněhu a starostí o koně.To jsou ale vleklé a zdlouhavé práce rukou, kdy hlava v dennodenní rutině zahálí, avšak tvoří se časový prostor k přemýšlení a tak mi hlavou jdou spontánně myšlenky. Nemohu si pomoci ,ale koncept je za několik dní vnitřního vztekání hotov. Ráno se probudím, a to je moudřejšího večera. Publikovat? Oslovovat? Komentovat? Koho? Proč, když dosavadní reakce na dopisy A.Čemusové na webu = nula. Loňská zkušenost s prosazením svého člověka do vedení ČKA = vítězství a hned zase nula, navíc mě deprimuje můj vlastní talent „vytočit“ zase všechny, ale mám to tak, že musím komentovat princip.
 
  Tedy: jedná se o očekávanou reakci na dva články Aleny Čemusové. Jak rychle postihnout nejdůležitější body? Události se s koncem dostihové sezony 2009 valily o překot a my jsme dostávali oficiální informace prostřednictvím věstníku či programu. Méně oficiální informace se zásadně liší od těch prvních „na scéně“, stejně vážné a emotivní situace se odehrávaly v zákulisí na zasedání VV a DIK. Mezi těmito dvěma polohami nikdy nebude prokazatelná spojitost, tudíž informace vedoucí ke konečnému hodnocení nejsou objektivní ale zprostředkované a nejasné.
  Velice zhruba a chronologicky: K věci dostihu, kdy A.Loman dostal sankci za jízdu mimo dráhu - dnes již nehodlám jít k počítači a studovat číslo dostihu, pořadí koní apod., to za nás udělala Mgr.Klára Jelínková v tak dokonalém rozsahu, věcnosti zpracování, včetně fotodokumentace, až se domnívám, že podobně zpracovaný dokument v historii ČKA neexistuje. Každý druhý by se musel před touto revizí zastydět, odejít nebo omluvit se. V tomto momentě, by nezainteresovaný člověk nutkavě čekal zadostiučinění od zodpovědných, ale zde tato epizoda nekončí. Klára a Míša Zemanová odstoupily po průběhu DIK, na níž se zřejmě odehrálo to, co nám zůstává skryto. Co mohlo vést dlouholeté odbornice v klusáckém sportu opustit tribunu ze svých funkcí s pláčem? A hned mě napadá, může si klusácká asociace dovolit tyto lidi postrádat už pro jejich odbornou erudici, ale hlavně zápal pro věc? Šlágr poslední sezony zněl: kolik
nesete v kufru hotovosti? NIC! Avšak kolik třeba může stát takový technický a právní rozbor situace z inkriminovaného Lomanova dostihu od K.Jelínkové? Nestál nás nic, tak se s ním nebudeme zaobírat. Kolik nás stál čas a energie K.Jelínkové, A.Čemusové, M.Zemanové, nic… Mylně jsem se domníval, že tímto celý exces končí. Nikoliv, precedens nás teprve čekal.
  Čémo, I love you, ale v zásadě se nedivím, že oba články, až na jednu výjimku, neměly žádný ohlas. To proto, že co se týče nových voleb, z právního pohledu stran občanského sdružení se jistě jedná o neoddiskutovatelnou záležitost, ale na svůj cílový problém si odpověděla již v první části dopisu-ve VV už byli snad všichni členové ČKA. Co si tedy od valné hromady technicky slibovat. Snad jedině to, že na řadu zase přijdou ti chronologicky první odstoupivší. Se svou vrozenou rázností si současný problém pojmenovala zcela explicitně-chceme oranžový nebo žlutý diktát? Slovo diktát v této situaci nevnímaným nutně priorativně, protože jsme si znovu museli zopakovat, že kdo platí, určuje pravidla. To ovšem neznamená, že se nemusí dodržovat nebo přizpůsobovat dle potřeby... Z toho pro mě tedy vyplývá, že si to můžeme rozdat jedině oranžoví proti žlutým /ČSSD versus ODS?/
 
Druhý dopis: Bijte Lomana. Již název mi přijde jako pláč nad rozlitým mlékem. To se totiž mělo stát dávno. A měl to udělat K.Kadlec v okamžiku ,kdy přistála Alleho lakýrka na jeho miniaturním pozadí /doufám, že jsem stihl nadzvednout i Karla/. Tehdy měl se svojí dvojnásobnou váhovou převahou hodit Lomana přes živý plot a mohli jsme se vyhnout válečnému stavu-všech proti všem, trvajícímu dodnes a již dnes s absurdními následky.
  „Čémo“, z tvého emotivně laděného dopisu vyplývá především jednostranný soud, vycházející z momentální vzájemné symbiozy. Alle Loman by těžko sháněl někoho, kdo práci na jeho farmě věnuje veškerý volný čas a nasazení. Ty bys těžko sháněla stáj, kde dostaneš tolik jezdeckých příležitostí. Je tu ale méně zainteresovaný pohled na věc. Nakolik na mě Alle nepůsobí dobrým dojmem (a to přispívá k objektivitě hodnocení situace), musím se nyní Alleho zastat.
 
  Shrnuto jednoduchým komentářem: tak dlouho tu Alle machroval, až dostal od stejně starých kluků přes prsty. Až potud by to dokonce bylo v pořádku. To proto, že nakolik Alle vykřikuje “já vždycky fér“, tak prostě není. Ovšem problém nespočívá v osobě Alle Lomana, nýbrž v principu pravidel a v jejich mantinelech, které byly jednoznačně překročeny.
A/ Dostihová komise vydala mylné rozhodnutí ohledně dostihu
A.Lomana /jízda mimo dráhu/

B/ VV či ČKA nebo kdo, nevzal na vědomí a nikterak nereagoval na rozbor K.Jelínkové. V této souvislosti nechť nikdo neodstupuje. Už tak nás je málo. Ale nikdo nevzal zpět, tedy neřekl, že šlo o zcela mylné rozhodnutí - pardon.

C/ Trest za pohrůžku „přeražených nohou“ Dr.Rokytovi je zcela obscénní a perverzní s ohledem na skutečnost, že letos se na dráze i ve stájích běžně používaly výrazy „ty čůráku či píčo“ /pro pochopení pointy prosím korekturu o zachování těchto výrazů/ a dokonce došlo k mlácení bičem mezi jezdci. Zcela přecházím vysvětlení, že výraz „přeražení nohou“ byl míněn v souvislosti s jazykovou bariérou a jednalo se o kontakt koně a sulky-to už tu všechno bylo.

D/ Vznáším tímto dotaz, jaký je trestní sazebník ČKA. Ptám se, kdo vznesl výši sankce 5O OOO Kč? Rovněž chci vědět, zda je tentýž člověk obeznámen se skutečností, že se zde běhají dostihy o 8OOO Kč? Kde se vzal kalkul 50 OOOKč? Kam to povede? Napadá mě, že to může skončit absolutními tresty ve třech kategoriích: 
1. trest smrti koně. 
2. trest smrti jezdce 
3. trest smrti koně a jezdce.

E/ V podstatě souhlasím s tím, že Loman měl dostat důrazné upozornění či pár pohlavků ohledně svého chování, ale zákaz dvou dostihových sezon v celé Evropě je likvidace. Tady má Alena úplnou pravdu, sami si vytváříme nedýchatelné toxické prostředí ,které se může obrátit proti komukoli z nás. Lomana nemám rád /sorry Alle, může se to stát/, ale ti, kdo se pod toto rozhodnutí podepsali, jsou nemocní lidé, kteří nechť se neangažují v dostihovém sportu a ani nikde jinde.

Jediné, co nyní můžete udělat, je zrevidovat svá rozhodnutí a to zcela bez jakéhokoliv pocitu sentimentu či změkčilosti - neustupujete Lomanovi, pouze se vzdalujete žlučovitosti posledních dostihových dnů sezony 2009. To je asi vše k druhému dopisu A.Čemusové. Ještě jednou k prvnímu: dosud snad jen s výjimkou Dr.Vojáčka nikdo neřekl: Jirko Svobodo dík!, protože za jeho peníze se letos točil kolotoč.
Naopak pokud máte konkrétní, ale zcela konkrétní představu kdo, jak a lépe /a z toho nikoho nepodezírám/, tak vzhůru na valnou hromadu.
 
Doufám,že jsem stihl urazit všechny, takže děkuji za pozornost  
              
Mates
 
 
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Alena podruhé - a jeste momentíček

Jinak účelem mých článků nebyly reakce, já žádné neočekávám, vím, s kým mám tu čest a nemám to nikomu za zlé. Se svojí "hubou" mám problém už od střední školy a k maturitě jsem dostala jako dobrou radu od našeho třídního: "až budeš chtít zase někoho bránit, tak si vzpomeň na mě a radši zavři zobák, lidi za to nestojej". Jenže,... já mám lidi ráda a mě za to stojej, už jsem prostě taková. A vždycky si na něj vzpomenu...a taky vím, že by teď byl na mě naštvanej.

Alena - upřesnění

Milý Matýsku, díky za názor, jen dovol lehké upřesnění. Nezastávám se ani tak Alleho jako pravidel. Každý máme něco nějak nastavené, stejně jako Ty hájím princip, ale jinak to mám tak, že nemusím za každou cenu jezdit a nepotřebuju si nic dokazovat. Koně jsou mojí součástí bez ohledu na to, jestli sedím v sulce nebo u televize. Ale jistě máš pravdu v tom, že Alleho jako člověka ráda mám.
Co se týká valné hromady, jde opět o princip, princip jasných pravidel pro všechny stejných. Když nebudeme respektovat ty primární pravidla, nemusíme mít žádná. Budeme se chovat jako vlčí smečka, jezdit oko za oko, zub za zub. Já s tím problém nemám, dokážu respektovat každá pravidla a mrknutím oka se bez potíží přizpůsobím naprosto všemu. Myslím, že by to bylo krátké a rychlé zúčtování. Ale co ta méně průrazná část našich členů, jak ti k tomu přijdou? To, že už začaly mluvit biče jen dokazuje, že je tady něco špatně.
Jinak principielně dobrý. Čéma