Jdi na obsah Jdi na menu
 


Reportáž psaná na oprátce aneb houšť a větší kapky

 

„Reportáž psaná na oprátce“ aneb „houšť a větší kapky“

 

 

Pan Fučík nám určitě promine nadpis, ale podobnost (i když v přeneseném významu) totiž není čistě náhodná. Pravda, o život nejde, jde „jen“ o existenci. Existenci klusáckého sportu jako takového. Byli jsme uvrženi na milost a nemilost jedinců, jejichž počínání není „čisté“, a to ve všech směrech.
 
To, co již od konce loňského roku probíhá na této scéně, nemá nikde obdoby a je ostudou sportu u nás. O tom, že se nerespektují pravidla a klusácké „zákony“, které si členové odhlasovali, se tady zmiňovalo již počátkem roku. Jako-by toho nebylo málo, už se asi nebude respektovat vůbec nic. Ať chceme či nikoliv, spějeme ke zcela jistému konci. Ubývá koní, majitelé končí nebo v tom lepším případě už nepořizují nové koně. Ptáme-li se proč tomu je tak, dostane se nám jednoduché a jasné odpovědi: „je to samý podvod a do toho my už svoje peníze vkládat nebudeme – propozice jsou vypisovány účelově pro úzký okruh koní, tomu je stejně veden i handicap vybraných koní, dostihy se lepí podle toho, jak se to určitým lidem hodí, udělené sankce se nedodržují, respektive se někomu odpustí, jinému nikoliv, nikdo nemá odvolání (ono taky není ke komu), beztrestně se zatahují koně a pak se z toho těží, na to se nikdo nebude dívat…a francouzské dostihy?-to je kapitola sama pro sebe“. Co k tomu dodat? Snad jen holá fakta:
 
1. od podzimu 2009 odešlo z dráhy k dnešnímu dni přes 40 koní, a to ještě není konečné číslo. To je pro český klusácký sport dosti citelná ztráta. Náhoda nebo fakt? Na to volně navazuje problém číslo 2.......
 
2. propozice - vytvořit optimální propozice pro tak nízký počet koní různé výkonnosti určitě není jednoduché, zvláště když svou roli hrají osobní zájmy, s čímž také úzce souvisí handicapy a Trotteur Francais. Patrně čirou náhodou se najednou na startovní listině objeví 3letý Tilbury, přestože byl dostih původně vypsán pro 4leté a starší, přičemž je zcela evidentní, že startovat nebude, stejně jako Slava d`Ukraine, která dávno nedýchá české ovzduší, ale pokouší se uspět ve své domovině. Fakt nebo náhoda? Kde se vzala, tu se vzala, posunula se dříve neprorazitelná hranice mezi třídami z 500.000 Kč na 600.000 Kč a nejspíš úplnou náhodou zrovna toho času překročil onu hranici z jedniček sestoupivší I Can Fly Diamant.
    Fakt nebo náhoda?
 
3. Handicapy by si zasloužily samostatnou knihu, na což není prostor, tak jen některé konkrétní příklady, kdy  všechno souvisí se vším:
 např. anketu "skokan roku" by patrně vyhrál Jumby d`Occagnes, francouzský klusák, který ještě vloni vyhrával jedničkové dostihy, dnes mu trojky dávají metry. Z počátečních 22,0 stojí dnes na 26,5 - bravo! Handicapový sešup zdatně zvládá rovněž Lucky du Relais, v průběhu posledních 3 startů o 1,5 vteřiny dole, pomineme-li minulý zadržený start. Díky jeho nasměrovanému handicapu zanikly francouzské autostarty a nahradily je handicapy s odpovídajícím základem. V důsledku toho byli vyřazeni z provozu Lymnetis, Negresco, Le Loir des Bordes, kteří by v případě, že by se do dostihu vůbec vešli, dávali by nejvyšší metry, ze stejných důvodů je z účasti v těchto dostizích prakticky vyřazen i Piriac Cash. Co se handicapu týká, jak k tomu přijdou koně, kteří ať stíhají nebo ne, nikdo s nimi za celý rok nehne, leda tak směrem nahoru. Vývoj handicapu u jednotlivých koní v souvislosti s dosaženým výsledkem můžete velmi přehledně porovnat na stránkách www.trotalet.com. Náhoda nebo fakt?
 
4. Projekt Trotteur Francais jde pomalu ale jistě do háje, protože díky jeho propozicím pomalu nebude s čím běhat. Majitelé totiž kvůli současnému stavu nechtějí nové Francouze pořizovat. Dokud byl v pořádku Jumby s Lucky du Relais, v propozicích se blýskaly samé autostarty oprostěné od různých omezení za vítězství a podobně, dnes je tomu naopak. Nejdříve byla aplikována různá omezení, a když už nevyhovovala, vystřídaly je handicapy. Fakt nebo náhoda?
 
5. Korektnost dostihů samotných se pomalu dostává za hranici únosnosti. Kdekdo huláká jak na lesy, až se ostatní koně plaší, ale dostihovou komisí to ani nehne. A proč taky. Když udělí zcela oprávněný trest, tak ho kdosi zruší. Protože „JÁ“ tady vládnu a můžu si přeci dělat, co chci. Ještě nedávno ražená teorie: „dostihová komise musí být přísná a nesmí se bát dávat tvrdé tresty, jinak se jezdci morálce nenaučí a VV musí komisi v tomto směru podržet“ vzala velmi rychle za své v momentě, kdy došlo na „vlastní řady“. V reálu to je tedy tak, že někteří můžou úplně klidně jezdit druhým přes nohy nebo dělat podvody na sázející v podobě zadržovaných koní a vůbec nic se jim nesmí stát a druzí budou pykat za nesmysly. Trest odložený na dobu, kdy se mi to hodí, není žádný trest. Možná by bylo vhodné dopsat do dostihového řádu jména jedinců, kteří jsou od všech pravidel osvobozeni. Bylo by to přinejmenším fér vůči všem ostatním, kteří si ještě stále myslí, že pravidla musí dodržovat všichni. Pravda nebo ne?
Pro doložení skutečnosti snad jen příklad: Monika Kalčíková za nevyjetí koně William As-sankce půl roku bez odkladu, jezdec Jaroslav Richter za nedostatečnou podporu koně Marcon Right sankce 3 měsíce bez odkladu, Alle Loman 1 rok a 6 měsíců za nakopnutí někoho, kdo si to opravdu zasloužil (a můžeme se stydět, že to za nás musel udělat Holanďan) - bez odkladu. Fakt nebo náhoda?
 
Trochu moc náhod najednou, nemyslíte?
 
Na závěr pár upřesnění. Je velký omyl myslet si a navíc veřejně rozšiřovat informace, že v zahraničí si potrestaný jezdec může zažádat o odklad a je mu vždy vyhověno. TO JE NESMYSL! V zahraničí by to totiž ani nikoho nenapadlo. Oni si nemůžou dovolit mít tam stejný „bordel“ jako máme my tady.
 Příroda bohužel (někdy i naštěstí) nenaděluje všem stejně, takže jestli nějaký pan Jiří chce dál hrát krále v loutkovém divadle pana Boumy, je to jen jeho volba, ale proč na to má doplatit úrovní celý sport?
Chyťme se tedy pomyslně za ruce a vykročme svižně směrem do „kopru“. Čím dříve tam budeme, tím dříve se budeme moci odpíchnout ze dna. Máme-li ještě vůbec nějakou naději. Plácání se v suché louži nemá totiž smysl.
 
Článek byl sepsán na náměty a žádost více účastníků dostihového provozu.
 
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Alena - ad návrhy řešení

K bodu 1: to, co tady probíhá, zrovna moc úžasná motivace není. Část koní byla vyřazena z provozu právě kvůli poměrům v ČKA, a někteří majitelé z obdobného důvodu už nové koně kupovat nechtějí. A setrvačník se brzy zastaví. Základním momentem je samozřejmě ekonomika.
Ad)3 : handicapy nebyly a ani nikdy nebudou spravedlivé, pokud budou postavené na lidské libovůli a morálce. Jediným regulérním parametrem jsou peníze (ať už celkové či za různá období) či vítězství a umístění, případně kombinace obojího. Ale to je stále dokola. Dokud budou trenéři své koně do těchto neregulérních hdcp hlásit, nikdo s tím nic dělat nebude. Asi se holt zase zruší nějaký den a třeba se nad tím konečně někdo zamyslí.
Ad)5 : práce dostihové komise je velmi vděčné téma, diskutované také neustále dokola. Tady totiž není žádná snaha cokoliv změnit, protože momentální stav současnému vedení zcela vyhovuje - změní si co potřebují a jak to potřebují, potrestají jen toho, koho chtějí.
Když už si chce ale někdo hrát na „stvořitele“ a garanta, měl by také v první řadě dostát závazkům z toho vyplývajících, a tomu bohužel tak není.

Jan Žirovnický ( Johny) - Ano, Ano, Ano!!!!!

Nevím kdo to konečně napsal, ale muví mi z duše!!!!!!!

Pan Pravda - Navrhy reseni

Myslim, ze z nekterych casti se da autor puvodniho textu odhadnout, ale chapu jeho prani zustat v anonymite - za soucasneho stavu se byt jen objektivni kritika muze obratit proti jeho osobe, staji, konim. Proto i ja vyziji prozatim internetove anonymity, byt nevylucuji, ze i me nekdo podle slohu a nazoru pozna. Se vsemi body (s vyjimkou kopaci afery - nasili podle mne do naseho sportu nepatri i kdyby bylo opravnene a i kdyby kopaci a bicovaci scenky pritahly vice divaku) souhlasim, jak me vsak v praci uci, konstruktivni kritika ma prinaset i navrhy reseni, coz mi zde uplne chybi. Pokusim se tedy o par tipu, jak svych, tak odposlechnutych od moudrejsich a zkusenejsich, budu rad, kdyz se kolem nich otevre rozumna diskuse.
1. Ubytek koni. Ten sam o sobe reseni nema - ale napravou ostatniho muzeme opet motivovat majitele k behani jejich konu a novym nakupum
2. Propozice. Jednoznacne vytvorit co nejjednodussi a platne pro celou sezonu. Rozumne a nemenne hranice (napr. 10, 20, 50, 100, 250, 500 tisic) a pravidelne stridani kratkeho a dlouheho dostihu v dane kategorii.
3. Handicapy. Okazite odvolani soucasneho dua. Pravidelne podostihove sedanky handicaperu s vybranymi majiteli a trenery u Martina doprovazene vykriky "ja zadny pravidla nechci" nebo "handicaper si muze delat co chce" mi obraci kudlu v kapse. Pokud nedokazeme delat handicapy spravedlive, ozkouset badensky model s DGS (prumerna vyhrana castka za urcite obdobi).
4. Francouzi. To co jsme videli v sobotu byl vrchol. I letargicka tribuna zvykla uz na vsechno se spravedlive rozhnevala. Minimalne stridat autostart a handicap (resp. DGS), prip. zavest autostart ve dvou kategoriich. Pokud bude soucasna privatizace francouzskych penez pokracovat, informovat autority Trotteur francais.
5. Dodrzovani radu a tresty. Nenestrannost komise, osobni a majitelske vazby na ucastniky a viniky a obava nekterych clenu jakkoli rozhodnout jsou neprijatelne. Nestranna komise musi pochazet z vnejsku, proc treba nezkusit zaplatit rozhodci od cvalaku, nebo neposbirat par nezaujatych studentu (treba prav) a nenaucit je pravidlum, ktera by pak slepe dodrzovali a vynucovali?

Martin - Velmi presny popis

...nezbyva, nez souhlasit (bohuzel) s body od 1 po 5. Snad jen autor chybi.