Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zrodila se senzace - den třetí


3.dostihový den - 23.04.2011

Jestliže se zdál být druhý dostihový den rychlý, tak ten minulý byl pak super-rychlý. Stáj Mishano.com požádala sice výkonný výbor o přeměření času dostihu, osobně tomu ale nedávám moc šancí, takže vycházejme z toho, co je dáno.

 
Trenérsko-jezdecký hattrick zaznamenal Michal Kalčík a stal se tak jednoznačně hrdinou dne. Své vítězné tažení odstartoval hned v úvodním handicapu, kde zabodovala úspěšně hnědka Larnaca. Desetinový favorit, tříletý Victim As,  svou roli nejen potvrdil sedmi-délkovým vítězstvím, vystřihl však jako bonus velmi kvalitní čas 1:16,0. Do třetice pak Michal dominoval v sulce francouzského rodáka Peter Pana, ten odskakoval ve shodném kurzu 17:10 a pro první české vítězství si přišel bez sebemenší námahy velmi lehce 6 délek v čase 1:15,5. Do své loňské formy se pomalu vrací Mage du Bourg (J.Klaubenschalk), přesto však ještě nestačil na druhého doběhnuvšího siamského Lucase de La Bassee (H.Pokorná). Uvidíme příště.
 
To však zdaleka nebyl konec, protože následoval první letošní Breeders Crown a výsledek rovnající se senzaci. Top favorit dne Ocean Al zacválal po nevydařeném startu a ve snaze ukořistit nejvýhodnější pozici nasadili Mishano (M.Kalčík) a Roswitha Skal (B.Novák) pekelné tempo, kterému ve finále oba podlehli. Mishano navíc na protilehlé rovině pod tlakem lehce vybočil, čehož střelhbitě využil Vjačeslav Šamšurin v sulce Sněžěnky a posunul svěřenou subtilní klisnu vpřed. Sněženka takto rozehranou partii dotáhla k překvapení publika do vítězného konce v neuvěřitelném čase 1:14,0 a přepsala tak rázem rekordní tabulky. Snad kromě Roswithy Skal si všichni startující výrazně zlepšili svá osobní maxima. Tak to byl teda mazec. Proti výsledku dostihu byl podán protest, že Sněženka šla při podjíždění mimo dráhu - do jaké míry to bylo se ale lze jen těžko dohadovat.
V průběhu dne se tentokrát víceméně dařilo favoritům a mezi vítězi tak nemohl chybět Botero (Z.Škobis), který na začátečníka (s ohledem na distanci 2180 metrů) velmi kvalitním časem 1:18,9 odsunul na druhé místo stejně starou spolufavoritku Kyssin Dymanite (M.Kalčík).
Do výčtu vítězů chybí ještě Fever Misi (L.Bizoux), Athos (R.Chrastina) a The Generals Wish (D.Papežík).
 
Kladným momentem dne mohl být fakt, že se dostihová komise konečně rozhodla uplatnit dechovou zkoušku, ovšem opět je tu staré známé kdyby... Provádět zkoušku na kroužku před dostihem je naprosto nevhodný okamžik. Co se stane v případě, že někdo nafouká pár minut před dostihem? To se pak zdrží dostih a řeší se, řeší, až se nic nevyřeší. Výsledkem je pouze zpožděný start, chaos a nikde o ničem ani zmínka. Ve finále zůstalo jen u pokusu číslo 1, a to byl negativní Michal Kalčík.
Autostarty - jo, to je kapitolka sama pro sebe. Stává se z nich pomalu, ale jistě noční můra. Tempo, kterým se auto posouvá směrem ke startovnímu mezníku, odpovídá doslova "krokoklusu". Třešničkou na dortu je pak "odpal" z místa. No, mezitím však ještě stačí občas přibrzdit nebo se rozjet až se někomu zachce, prostě samé lahůdky. Není nad "standard".
Do třetice špatný pocit mám z podjíždění, se kterým se v letošní sezóně roztrhnul pytel. Nechci malovat čerta na zeď, ale jednoho dne se to někomu nevyplatí.
 
Jinak lze tento den hodnotit kladně a to zejména díky úžasným výkonům koní.
 
 
Alena Čemusová
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

taxi - Zase ty handicapy

A zase stará dobrá písnička handicapy a handicapování. Řek bych, že VV neměl opět šťastnou ruku a Petrovi Pichlovi bych doporučil, aby se dál raději věnoval hlídání...

hdcp - Re: Zase ty handicapy

No šťastnou ruku - nebylo kde brát. Velká škoda, že to nevzal p.Malík ikdyž se mu nedivím. Zná někdo nějaká jména co by přicházela v úvahu ?

kyzacek - Re: Re: Zase ty handicapy

Sagar a Sunil. Staci, kdyz jim nekdo vysvetli metodiku a pak to budou delat jako stroje. Cestne, spravedlive, neovlivnitelne a bez zbytecne kreativity - tak jako nasi indicti kolegove delaji vsechno.

haha - Re: Re: Re: Zase ty handicapy

Já bych dal Pichlovi šanci. Myslím, že začal dobře a dát ten bordel po Kněžourkovi dohromady bude chvíli trvat.

Sázkař. - Re: Re: Re: Re: Zase ty handicapy

Nechme Pichla v klidu působit, zatím si vede dobře,je tu ovšem otázka jak se vyrovná s nátlakem,který dříve či později přijde od shora.Uvidíme to na vývoji hendikepu jistých koní.

Jean Valjean - Početní obsazení dostihů ...

Tak po čerstvých škrtech ze zítřejšího chuchelského dostihového odpoledne půjde v polovině dostihů po pěti koních ... - to zase bude úchvatná podívaná ...

Fanoušek - Den třetí

Takto prováděná dechová zkouška na alkohol je fraška. Za celé odpoledne jsem nepochopil proč byla prováděna pouze v jednom případě.
Úžasné výkony koní jsou mi také trochu podezřelé, trochu se obávám, jestli není letos nějaká pochroumaná časomíra.
Jinak hodnotím kladně zavřená vrata- hlídaná pořadatelem, takže snad to vydrží po celou sezonu a žádný kůn už neuteče k Radotínu či ku Praze