Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hugo Åbergs Memorial 09


autor: Klára Jelínková

Devátý z celkem třinácti dílů Grand Circuit International, Hugo Åbergs Memorial na 1609 m s celkovou dotací 1 750 000 SEK, se běžel v úterý 28. července 2009 na švédské Derby dráze Jägersro poblíž Malmö.
Torvald Palema, vítěz Elitloppet a Forus Open, měl vylosováno nejvyšší startovní číslo 8 a přestože v nahřívání před dostihem vypadal ve skvělé formě, kupodivu nebyl jasným favoritem. S téměř shodným kursem jako on odstartoval z výhodného čísla 2 Jaded, loni druhý za L´Amiral Mauzun, vynikající, ale psychicky labilní hřebec, který špatně snáší transport. Loni třetí Russel November měl vylosovánu jedničku, z níž ale jeho trenér a jezdec Hugo Langeweg neměl velkou radost. Russel November totiž není příliš rychlý po startu a aby mohl uplatnit úderný finiš, potřebuje být ve vnější stopě. Igor Font měl stejně jako ve Forus Open za jezdeckého partnera Björna Goopa a podle startovního čísla 7 se dalo předpokládat, že tentokrát taktiku „ze špice“ z norského Stavangeru neuplatní.
Podle očekávání nejlépe odstartoval Jaded pod vedením Örjana Kihlströma a pod tlakem Colombian Necktie (Johan Untersteiner) ze druhé stopy seběhl prvních 500 m v kilometrovém tempu 1:07,7. Další dvojici vytvořili na bariéře Standpoint (Erik Adielsson) a ve druhé stopě Garland Kronos (Lutfi Kolgjini). Åke Svanstedt usadil Torvalda Palemu za Garland Kronose jako třetího koně zvenčí, největší soupeře pro finiš (Russela November a Igora Font) měl za sebou a mohl tak přesně načasovat útok na přední pozice. Torvald Palema vyrazil vpřed 400 m před cílem, následován Russelem November a Igorem Font. V cílové rovině se před slábnoucího Jadeda dostal ve druhé stopě silně pobízený Colombian Necktie a na okamžik se ocitl v čele dostihu. Třetí stopou zaútočil Torvald Palema a zvítězil tentokrát snadno o 1,5 délky před rovněž velmi dobře finišujícími Russelem November a Igorem Font. Kilometrovým časem 1:09,7 Torvald Palema vyrovnal rekord dostihu i dráhy v Jägersro v podání L´Amiral Mauzun z loňského roku a zároveň vyrovnal také absolutní švédský rekord Jadeda z rozjížďky letošní Elitloppet. Třetí v cíli, teprve pětiletý zástupce německé stáje Catch Glory Igor Font, se kilometrovým tempem 1:09,9 poprvé dostal pod magickou hranici 1:10,0. Také čtvrtý v cíli, derbyvítěz z roku 2006 Colombian Necktie, si výkonem rovných 1:10,0 zlepšil osobní rekord. Valach Colombian Necktie je stejně jako Torvald Palema synem vítěze Hambletonianu Alf Palemy (Speedy Somolli). Páté místo po zacválání Jadeda i Standpointa získal Simb Chaplin s Antti Teivanenem.
Osmiletý hřebec Torvald Palema začínal kdysi trénovat pod vedením Joakima Lövgrena právě v Jägersro, absolvoval zde jako tříletý kvalifikaci a šest prvních dostihů kariéry. Nyní má na svém kontě 32 vítězství z 73 životních startů a stáji Dream Team vydělal 14,5 mil. SEK, z toho přes 6 mil. SEK v tomto roce. Torvald Palema se sice ujal vedení v Grand Circuit, ale příštího dílu, Prix de Wallonie na 2300 m v belgickém Mons, se 9. srpna nezúčastní. Namísto toho by měl 21. srpna zamířit přes oceán na Breeders Crown.
Åke Svanstedt vyhrál Hugo Åbergs Memorial jako trenér i jezdec už v roce 1996 se Zooginem a v letech 2004 a 2005 s Gidde Palemou. Letošní vítězství bylo jubilejním dvoustým plným zásahem jeho svěřenců v této sezóně, ti zatím vyhráli 20% všech startů a na dostihových cenách získali přes 28 mil. SEK. Åke s velkým náskokem vede trenérský šampionát, ale často bývá bez jezdecké licence a mnoho nechybělo, aby musel hledat jiného jezdce i pro Torvalda Palemu na úterý 28. července. V pondělí 27. července mu totiž končil trest odnětí licence a ve středu 29. července začínal trest další, šestidenní odnětí licence za nadměrné použití biče. Používání biče posuzují rozhodčí v celé Skandinávii velmi přísně. V letošním Hugo Åbergs Memorial byl kromě domácího Johana Untersteinera potrestán také Nizozemec Hugo Langeweg, a to pokutou 10 000 SEK a odnětím licence na tři dny.

(klar) 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář