Jdi na obsah Jdi na menu
 


Prix d´Amerique ze zákulisí


autor: Alena Čemusová

Obrazek

Pro téměř každého klusáckého příznivce je Prix d Amerique velkým svátkem a v poslední době upoutává čím dál větší pozornost také českého publika. Shlédnout její průběh není v dnešní době žádný problém. Být ale přímo ve víru děje je docela něco jiného a divácká kulisa závodiště ve Vincennes tak byla posílena rovněž o naši ekipu. Zatímco ostatní se stali součástí kompaktního jásajícího davu, já jsem dala přednost zákulisí a díky Josovi (Verbeeck) využila možnosti pohybovat se v prostoru stájí, kam jen tak někdo nepronikne (tato oblast je jednou z přísně střežených) a sledovala pozadí nejsledovanějšího dostihu světa.

Co stojí za tímto leskem? Především práce, odpovědnost a vstřícnost mnoha lidí. Je to sehraný tým, kde každý zodpovědně hraje svoji roli. Ve stájích panoval čilý ruch, ale navzdory velikosti této události více-méně organizovaný. Cvakání fotoaparátů, záběry televizních kamer, rozhovory, otázky a odpovědi nikoho neuváděli v rozmrzelost. Momenty slávy si všichni užívali v klidu a bez agrese. Vítězové sklízeli ovace, poražení blahopřáli k úspěchu, žádné křivé úsměvy, žádná zloba, vyrovnanost a pokora. Dnes jsi to Ty, zítra to můžu být já. Připadala jsem si trochu jako v jiném světě, i když naprosto přirozeně.

Naše exkurze začala ve vážnici, kde za dozoru rozhodčích probíhalo vážení jezdců do monté. Skrz VIP hosty jsme se spolu s Alčou a jejím fotoaparátem prodraly ke vstupu do chráněné zóny a vstoupily do šaten jezdců, kteří se právě připravovali ke slavnostnímu zahájení.

Obrazek
Jos Verbeeck a Pierre Vercruysse

 

Obrazek

 

Odtud už jsme pokračovaly směrem ke stájím, kam nás neomylně zavedl závan lihových přípravků aplikovaných na pohybový aparát koňských atletů. Hlavní hrdinové zabalení do množství dek trpělivě akceptovali péči jim věnovanou s naprostou oddaností, jako-by si byli vědomi své důležitosti. První zahřívací kolo měli za sebou, teď byla řada na jejich jezdcích. Nikomu z nich nedělalo problém zapózovat před našimi fotoaparáty. Zatímco 18 vyvolených na povel nasedlo na připravené motocykly ke slavnostní přehlídce provázené mohutným aplausem publika,  odebrala jsem se za čtyřnohými aktéry.

 

 

Obrazek
Dominik Locqueneux a Hugo Langeweg jr.

 

 

 

Obrazek
Jezdci nasedají na motorky a vyráží ke slavnostní přehlídce

 

 

 

Russel November právě absolvoval poslední manikůru a zbavil se podkov –nebyl však sám, bez podkov nastoupilo celé pole, moje oblíbenkyně Olga du Biwetz dostala energetickou pastu a nechala se šimrat od své malé ošetřovatelky se skloněnou hlavou, Quarla stála zahalená až po uši a v klidu pozorovala hemžení před svým boxem, favorizovaný Ready Cash se naopak do poslední chvíle procházel po paddocku a jeho spolufavorit Rolling d´Heripre zase dlel za zavřenými dveřmi. Právě vedle něho postával více-méně bez povšimnutí outsider Oyonnax, kterého jsem bohužel bez zájmu minula - jak snadno se člověk splete a podcení soupeře. Vyrovnaně pózoval před svým posledním vystoupením v Prix d Amerique Meaulnes du Corta, když zazněl zvonek signalizující čas k přípravě na start.

 

 

Obrazek
Ready Cash po nahřívání v paddocku

 

 

Obrazek
Olga du Biwetz

 

 

 

Obrazek
Russel November

 

 

 

Obrazek

 

 

 

Slavnostní přehlídku uvedl tradičně klusák oděný do americké vlajky. Odstartováno bylo až na druhý pokus a k mé nelibosti se vedení 2700 metrů dlouhé tratě ujala vranka Olga du Biwetz spolu s Noubou du Saptel. Bylo mi jasné, že takové tempo moje oblíbená vranka ze špice nemůže ustát. Zhruba v polovině tratě převzal vedení favorit Meaulnes du Corta v patách s Rolling d Heripre a krátce poté zacvával rovněž ke špici se blížící spolufavorit Ready Cash. Cval bohužel neminul ani Rollinga a tak oba favorizovaní dokončili při svém účastnickém debutu diskvalifikovaní. Nejvýraznější finiš v samém závěru vyprodukoval ze středu pole se vyprostivší Oyonnax v sulce se Sébastienem Ernaultem a zvítězil naprosto nečekaně před dalším outsiderem Quakerem Jet (P.Vercruysse). Meaulnes du Corta si vysloužil při svém posledním startu v tomto prestižním klání třetí místo a sledovaný Russel November místo páté za Noubou du Saptel.  Čas vítěze 1:12,4 patřil k jedněm z nejrychlejších.

 

 

Obrazek
1.kolo
- ve vedení Olga du Biwetz a Nouba du Saptel

 

Obrazek
cílová rovina - ve vedení ještě Meaulnes du Corta

 

Obrazek
Cíl - vítězí Oyonnax

 

 

Vítěze čekalo slavnostní dekorování, kterému předcházely počáteční rozpaky. Z šoku se publikum ale záhy vzpamatovalo a vítěz si tak mohl užít kus své zasloužené slávy.

Po návratu do stáje jsem se Jose zeptala, v čem vidí chybu Ready Cashe, snad to bylo rychlé tempo? Odpověděl: „ Ne ne, s tempem on problém nemá, ale dali mu špatné podkovy, které mu neseděly, upozorňoval jsem na to už po nahřívání. No jo, byla to škoda, je to moc dobrý kůň“.

Naše sázkové tikety tak skončily v koši, ale na zážitku nám nic neubraly a už dnes víme, že příště jedeme zase.

 

Obrazek

 

 

 

Obrazek

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Martin - Rolling d´Heripre

Tak se Rolling nevzpamatoval, naopak sel jeste hur nez v Americe a podle zprav ze serveru pro tuhle cast sezony dobehal. Holt uspechy dua Souloy-Bazire stoji kone hodne sil a zdravi.

Míša - Cena Francie

Myslím, že Rolling by mohl mít před sebou velkou budoucnost. Jsem zvědavá Martine, jak poběží v neděli.

Martin - "R" rocnik

Mym favoritem "R" rocniku je Rolling d´Heripre, ale nejsem si jisty, jestli se do zari vzpamatuje z drsne jizdy JMB v Prix d´Amerique. Mel jsem Rollinga vsazeneho od listopadu na viteze v kurzu 40:1, bohuzel forma z Criteria Continental mu nevydrzela a Bazire po nem chtel neco, na co kun ten den nemel.

Petr - Ready Cash - upřesnění

Dneska vyhrál Prix Jean le Gonidec.(sice pro pětileté), ale Criterium des 5ans o 240 000 € se bude běhat až 4.září.

Alena - vítězný reparát

Ready Cash s Josem v sulce dnes zvítězil časem 1:12,3 na 2175m v kritériu pětiletých o 110.000 eur.

Míša - Aspoň to zkusit...

No, máte Michale pravdu, že když jsem u minulého výboru psala nějaké podněty, tak se mi toho podařilo prosadit jen minimum, a byla jsem obvykle jediná (no občas se našel ještě někdo druhý), kdo výbor něčím připomínkoval (viz zápisy z VV z let 2007-08)... Ale možná kdyby na výbor psalo, a pokoušelo se něco prosadit, více lidí, že bychom byli úspěšnější. Jde o to aspoň se pokusit něco udělat. Tak to zkouším znovu, zrovna včera jsem napsala nějaké připomínky Mgr. Svobodovi ohledně termínovky, majitelských prémií a dalších věcí. Uvidíme.
Jinak proti diskusi samozřejmě nic nemám.

Palkac - Podnět na Výkonný výbor

Miso, vy si myslite, ze by podnět na Výkonný výbor k necemu byl? Jsem k tomu ponekud skepticky.
To ze se diskuze k clanku o PDA prenesla nekam jinam neberu jako nejakou chybu, je alespon videt, ze nekterym lidem neni tento sport lhostejny. A lepsi diskutovat nekde, nez proklikavat 20 clanku a diskutovat v nich :-)

Míša - A je to i vo tom...

"A je to i vo tom", že si budeme názory vyměňovat maximálně v komentářích u článků, a podnět na Výkonný výbor (ohledně čehokoliv z dostihové a chovné oblasti) stejně nikdo nenapíše.
Ale dostali jsme se někam úplně jinam, než o čem pojednával článek. Musím říci, že mě vše kolem PDA moc zajímá a proto i tato diskuse k podkovám či nepodkovám byla pro mě moc zajímavá.

... - ..a vo vo vo tom to je..

L.Štípa - ad ne ad

Nikde jsem přeci nepsal, že někdo musí něco řešit, hned a tady. Případ Mage de Bourg byl pouhý příklad, kde je spousta věcí vidět, a to nemyslím jen pohled vizuální.
Potíž je v tom, že nejsme schopní podívat se dál než na špičky vlastních bot. A navíc jen když nás něco tlačí.

Alena Tvrzová - Jarda Dobrovolný

Tady přeci nejde o to, jestli to byl Jarda nebo Tonda. Každý dostane někdy sankci nebo udělá v dostihu něco, co ho pak mrzí. Ale rozdíl mezi diskvalifikací a 200,- je opravdu velký.

Karle, to je diskuze a někdy se stane, že se začne u jablek a skončí u hrušek :)

Karel - Ad Svata prostoto atd

Muzete mi vysvetlit, proc bych mel v diskusi pod clankem: <b>Prix d´Amerique ze zákulisí</b> resit situaci v CKA a sporne okamziky ceske dostihove sezony ?
Jsem rad, ze jsem videl par fotek a precetl si pekny clanek z mist, kam se pri me navsteve PDA nedostanu; pokud se to netyka vas, uvedomte si, ze nektere toto tema zajima a jsou unaveni z neustaleho reseni jezdeckych, majitelskych, komisnich a jinych sporu. Proto vas, u vsech svatych (prostot), prosim, drzme se tematu.
Hlavne, abychom byli tolerantni a nemichali zde hrusky s jablky, ze ?

Palkac - Jarda Dobrovovlny

asi bude protekcni jezdec na ktereho je komise obzvlaste hodna.

Alena Tvrzová - Mage du Bourg

V dostihovém řádu je jasně napsané, že dráha je označena kolíky, které jsou cca 30 cm v trávě. Tam je tedy konec dráhy a pokud se KŮŇ dostane za tyto kolíky, tak běží mimo dráhu. Se sulkou to nemá nic společného. Já tam byla a šla se podívat na stopy. Stop tam bylo hodně, ale nejdále byly na hranici trávy. Kolíky jsou mnohem dál! Nebylo tam tedy co řešit. Další kdo tam zběžně nakouknul byl pan Šindler, ale jinak všichni rychle odcházeli pryč a řekla bych, že jim bylo trochu trapně nad stavem paní Richterové. Páni z televize jenom zírali nad jejím chováním. Pan Marz vypověděl, že ho Alle Loman nijak nevytlačoval, nekřičel na něj.... Vše mám i vyfocené, ale zbytečně, prý to jsou fotomontáže. O to víc jsem byla překvapená, když jsem se dívala on-line na poslední dostihový den, kde ve třetím dostihu jezdec Dobrovolný s koněm Sir Viking byl zavřený na bariéře za vedoucím koněm, po zatočení do cílové roviny doslova nacpal koně pod vedoucího koně (škoda, že jsem tam nebyla, určitě všichni běželi sledovat stopy) a dokonce je na videu vidět jak se s vedoucím koněm zahákne sulkami. Takže jsem čekala diskvalifikaci koně, sankce jezdci... (všechny přece stejným metrem) no a jak to dopadlo? 200,- pokuta. Tak tomu opravdu nerozumím!!!

video 3 dostihu - 21.11.2009 - http://www.konetv.cz/klusaci/21-11-2009-velka-chuchle/1206-cena-js-konsorcium


Palkac - nevim

jak se pozna stopa Mage de Bourga. Vim jen, ze rozhodci usoudili, ze jsou to jeho stopy. Co rekne rozhodci, to plati. Od toho tam preci jsou :-)
ad2)jojo. Nejen pani Pancove :-), urcite by to mel mit na starosti pan Drahos, pokud tedy chce podepsat dalsi smlouvu.

Alena - aha...

ad1) těch stop je tam mraky, jak se pozná, která patřila Mage de Bourgovi? Tuto novou metodu bych si také velice ráda osvojila. Člověk nikdy neví, kdy se mu to tady bude hodit.
ad2) to je výborné a čí je to starost? Snad paní Pancové?

Co se týká dráhy, tuhle informaci mám. Naštěstí se našli lidé, kteří již situaci řešit začali. Bohužel rekonstrukci obou oblouků brání momentálně nepříznivé počasí. Jakmile to jen trochu půjde, pustí se do práce.

Alena - pro Martina

Plně s Vámi souhlasím. Vámi vyjmenovaných osobností si osobně velice vážím a považuji za čest, že jsem s nimi na dráze měla co k dočinění. Jsou to slušní lidé, kteří v životě mnoho dokázali a od kterých jsem se hodně naučila. Lidé se k sobě chovali přívětivěji, zanadávali si na dráze, pak se tomu zasmáli na tribuně. Všichni byli kamarádi a myslím, že to platí dodnes, i když už se nevídají každý týden. Dnes je všechno naopak. Snažíme se jeden druhého pošpinit, jako bychom to tady měli navěky. Roky společného úsilí a práce klidně necháme pošlapat. Máme sice větší možnosti, ale nebudou nám nic platné. Jednoho krásného dne tu zůstanou jen něčí bankovky a sport bude tentam. Víte, já se nerada vzdávám a na těch obyčejných lidech, kteří denně věnují koním svůj čas práci a peníze za cenu osobních požitků, mi prostě záleží. Nemyslím si, že je správné jen tak "vyklidit pole".
ad Ready Cash: upozornění je naprosto v pořádku a já jsem ráda, že se vše vyjasnilo. Jazykové bariéry někdy připraví člověku různé záludnosti.
ad Mage de Bourg: myslím, že nešlo o Lomana jako spíš o princip. Poškozen byl kůň, trenér a úplně jiný majitel. Za mě - myslím, že by bylo jen přínosem, kdyby se lidé vyjádřili k tomu, co vidí a jaký mají názor bez ohledu na zaujatost vůči komu-koliv. Jedině tak se totiž dá různým věcem předejít a ledacos vyřešit. Když budou všichni mlčet, nevyřeší se nikdy nic, viz podkovy Ready Cashe.
Rozbor trestů, jejich výše, konkrétních jezdeckých provinění v souvislosti s výší sankce, různé další souvislosti a další již zcela konkrétní zajímavosti připravuji v dalším díle na pokračování.

Palkac - P.S.

Sezony se nebojme.
Jak me tvrdil samozvoleny pan prezident Svoboda, penize a terminy jsou. Sice nevi, jak vypada draha v Chuchli, to pry ale neni prezidentova starost. :-)

Palkac - Mage de Bourg

Mam jen jednu pripominku k vysledku tohoto dostihu. Sedel jsem ten den nahore a komentoval a dobre vim, ze po dobehu dostihu volala Dana Richterova na vez a zadala si i tajemnika CKA, jako svedka na drahu, aby ukazala stopy podkov mimo drahu. Mohlo to byt zhruba v mistech, kde je na fotce videt Mage, jak je s koleckem uplne mimo. Bohuzel dalsi fotka, ktera je zde k dispozici je zhruba po dalsich 10 metrech.
Na zaklade techto informaci byl zrejme Mage diskavilikovan.
Jsem ale jen komentator a do rozhodnuti komise nemohu mluvit. Kdybych mohl, Jindra by za druhy bic behem sezony dostal distanc minimalne na rok, to jsem ale jiz psal na podzim a publikoval na bodyskalu.

Martin - P.S.

...a upozornit na evidentni nepresnost v clanku (jinak velmi zajimavem), to je snad prinos pro autora, nikoliv absurdita.