Jdi na obsah Jdi na menu
 


The 82nd Hambletonian

82. Hambletonian suverénně vyhrál favorit Donato Hanover

21 koní, včetně klisny Pampered Princess, se letos ucházelo o celkovou dotaci 1,7 mil. USD, která byla rozdělena v rozjížďkách a finále Hambletonian pro tříleté hřebce a klisny na dráze v Meadowlands. 15 klisen bylo oznámeno jako startující do Hambletonian Oaks o 750 000 USD. Původně registrovala The Hambletonian Society do obou těchto dostihů celkem 280 přihlášek.

 

Tři rozjížďky, konané v sobotu 28. července 2007, rozhodly o účastnících finále otevřeného Hambletonianu, které se běželo v sobotu 4. srpna 2007 o 1,5 mil. USD. Do finále postoupili koně umístění v rozjížďkách na prvních třech místech a z koní umístěných na čtvrtých místech doplnil finálovou desítku klusák s nejvyšším celoživotní ziskem.

 

Donato Hanover si upevnil pozici horkého favorita Hambletonianu, když 14. července 2007 ve Stanley Dancer Memorial na dráze Meadowlands prodloužil svou vítěznou sérii na 11 dostihů. Na dotacích před Hambletonianem získal téměr 960 000 USD. Jedinou porážku v kariéře utrpěl tento šampion při svém debutu 22. června 2006, kdy doběhl třetí. Donato Hanover je v tréninku Steve Elliotta a jeho majiteli jsou David Scharf, Steve Arnold a Paul Bordogna (Golden Touch Stable). Hřebec byl odchován na Hanover Shoe Farms a jako roček byl vydražen za 95 000 USD. Jeho otcem je vycházející hvězda mezi plemeníky Andover Hall, matka D Train (Donerail) již dala několikanásobného Stakes vítěze Here Comes Herbie po Credit Winner a Donato Hanover je teprve jejím druhým hříbětem. Here Comes Herbie vyhrál loni jednu z rozjížděk Hambletonian ve skvělém osobním rekordu 1:52 (kilometrový čas 1:09,6), ve finále se bohužel zranil a dokončil na šestém místě.

 

Klisna Pampered Princess 13. července 2007 na dráze v Meadowlands čtvrtým vítězstvím v řadě, v dostihu Del Miller Memorial, překonala hranici 1 mil. USD zisku. Tuto dceru Andover Hall trénuje Jimmy Takter pro majitele Boba a Davida Andersonovy, otce se synem.  Před Hambletonianem tato skvělá klisna vyhrála 14 ze 17 startů v kariéře a na dotacích vydělala téměř 1,1 mil. USD. V roce 2006 byla oceněna Dan Patch Award jako nejlepší dvouletá klisna (obdobné ocenění pro hřebce získal samozřejmě Donato Hanover). Pampered Princess je 160. klisnou v historii, která se zúčastnila otevřeného Hambletonian. Zvítězit se podařilo pouze 13 z nich, poslední byla v roce 1996 Continentalvictory.

 

Podle názoru některých odborníků Jimmy Takter vysláním klisny do slavného Hambletonian riskoval, ale trenér své klisně věřil a její menežování se mu nezdálo příliš odvážné. „Uvidíme v sobotu večer v rozjížďce,“ řekl Jimmy Takter. „Pokud nebudeme počítat výjimečného Donato Hanover, s ostatními hřebci má Pampered Princess srovnatelnou třídu a nevidím důvod, proč by se měla utkání s nimi vyhýbat.“

 

Poslední klisnou, která před Pampered Princess změřila síly s hřebci v rozjížďce Hambletonian, byla v roce 2002 Norway But My May. V rozjížďce však zacválala a do finále nepostoupila. Počet klisen přihlášených do Hambletonian klesá zejména od roku 1971, kdy se poprvé běžel Hambletonian Oaks, dostih vypsaný výhradně pro tříleté klisny. Finále Hambletonian Oaks se letos konal stejně jako finále samotného Hambletonian 4. srpna.

 

Rozjížďky

Tempo první vyřazovací rozjížďky diktoval Xactly Hanover a Pampered Princess se zdála být v posledním oblouku zavřená na bariéře, ale v cílové rovině se pole koní roztáhlo a klisna drtivým závěrem jistě o 2 ¾ délky zvítězila v novém osobním rekordu 1:53 na míli (kilometrový čas 1:10,2). V sulce Pampered Princess byl lídr jezdeckého šampionátu Tim Tetrick. Na druhém místě finišoval Xactly Hanover, třetí byl Please Poppy a do finále postoupil také čtvrtý Laddie.

 

Ve druhé rozjížďce vysoký favorit Donato Hanover ani s vylosovaným číslem 7 neponechal nic náhodě, po raketovém startu kontroloval průběh dostihu a start-cíl si došel pro dvanácté vítězství v řadě, navíc ve zlepšeném osobním rekordu 1:53.1 na míli (kilometrový čas 1:10,4).V sulce vítěze byl jeho stálý jezdec Ron Pierce. O délku druhý dokončil také po výborném výkonu Flirtin Man s Johnem Campbellem a jako třetí postoupil z této rozjížďky Great Sucess.

 

Třetí rozjížďka završila naprosto nevídaný úspěch prvního ročníku potomků hřebce Andover Hall – jeho syn Adrian Chip v majetku švédské stáje Forspro AB pod vedením svého trenéra Roberta Bergha triumfoval o dvě délky v čase 1:54.2 (kilometrový čas 1:11,1). Adrian Chip se narodil v Ohiu, jako dvouletý běhal v USA a v Kanadě a do Švédska byl vyvezen na konci loňského roku (koupil ho hráč severoamerické NHL, Švéd Peter Forsberg). Rozjížďka Hambletonianu byla jeho debutem na dráze v Meadowlands. Druhý v této rozjížďce finišoval Too Salty a třetí Don´t Blink Twice.

 

Vítězové rozjížděk měli letos jako novinku právo výběru startovní pozice pro finále. Trenér Donato Hanovera Steve Eliott vybral pro svého hřebce startovní číslo 2, Robert Bergh pro Adrian Chipa číslo 3 a Jimmy Takter pro klisnu Pampered Princess číslo 4.

 

 

Finále

 

Nejlépe se podařilo odstartovat Adrian Chipovi s číslem 3, za ním v prvním oblouku klusal Don´t Blink Twice s číslem 1 a jako třetí na bariéře Donato Hanover s číslem 2. Asi po 400 metrech vyrazil Donato Hanover s Ronem Piercem druhou stopou vpřed, skvělým zrychlením převzal vedení a poté zpomalil tempo dostihu. Klisna Pampered Princess vedená Timem Tetrickem zaútočila z průběžného čtvrtého místa, v posledním oblouku již klusala vnější stopou vedle Donato Hanovera a jednu chvíli dokonce měla asi o délku navrch. Donato Hanover si ale udržel první stopu, v cílové rovině ještě zrychlil a s přehledem mířil ke třináctému vítězství v řadě v čase 1:53.2 (kilometrový čas 1:10,5). Ron Pierce dvakrát pobídnul Donato Hanovera bičem, přestože to podle jeho vlastních slov nebylo nutné (první pobídku bičem v životě dostal hřebec týden předtím v rozjížďce). Skvělý finiš předvedl švédský Adrian Chip s Robertem Berghem v sulce, který se dokázal vítězi přiblížit na 1 1/4 délky. Poměrně daleko za nimi vybojoval třetí místo syn Angus Halla Laddie (Paul MacDonell) před čtvrtým Please Poppy (Brian Sears). Statečná Pampered Princess v závěru dostihu zeslábla a dokončila na sedmém místě. Flirtin Man zacválal na startu, Xactly Hanoverovi se přihodilo totéž v průběhu dostihu.

 

Na tiskové konferenci po finále David Scharf, spolumajitel vítěze, poděkoval za skvěle odvedenou práci trenérovi Steve Eliottovi (připravuje pro něho koně již 23 let). Steve Eliott trénoval před 18 lety hvězdného Valley Victoryho, ten se ale tehdy Hambletonianu nemohl ze zdravotních důvodů zúčastnit.

 

Majitel spolu s trenérem na otázky novinářů mířící k šancím Donato Hanovera na získání Trojkoruny odpověděli, že o startu v Yonkers Trot, dalším dílu Trojkoruny, se rozhodne až za týden. „Vždy jsme koně menežovali dostih od dostihu a podle toho, co je pro konkrétního koně nejlepší.“ řekl Scharf. „Šance na získání Trojkoruny je sice lákavá, ale naše rozhodování to neovlivní. Donato Hanover si teď týden odpočine a potom se uvidí.“ Yonkers Trot se poběží na závodišti Yonkers Raceway již 18. srpna a poslední díl Trojkoruny, Kentucky Futurity, se bude konat 6. října na dráze Lexington´s Red Mile.

 

 

Hambletonian Oaks

 

Překvapivou vítězkou Hambletonian Oaks se stala Danae, v jejíž sulce dosáhl Tim Tetrick již 720. vítězství této sezóny. Danae předvedla v cílové rovině účinný finiš a zvítězila jistě o 1 ½ délky v čase 1:54.2 (kilometrový čas 1:11,1) před Resortful (Jeff Gregory) a Sing Me To Sleep (Jim Doherty), když asi 15 délek před cílem zacválala na vedoucí pozici Pippiwhitestockngs. Favorizovaná Posses The Magic stačila pouze na páté místo, její trenér Ron Gurfein toto zklamání vysvětloval tím, že klisna špatně snáší horké počasí.

Danae je dcerou koho jiného než Andover Halla z klisny Deanella Hanover (Valley Victory), trénuje ji George Teague, který je spolu se sestrou Brendou a Rodney Mitchellem také jejím majitelem. Danae byla ve finále Hambletonian Oaks trochu podceněna, v rozjížďce byla druhá a předtím se dlouhou dobu zotavovala ze zdravotních problémů. Vítězným časem z Hambletonian Oaks si vylepšila svůj osobní rekord na míli o více než tři sekundy.

 

 

Andover Hall

 

Hřebec Andover Hall (Garland Lobell – Amour Angus po Magna Force) se stal senzací mezi začínajícími plemeníky, když jeho první dvouletí v loňské sezóně vydělali více než 3 mil. USD. Donato Hanover po seznamovacím třetím místu v prvním dostihu kariéry osmkrát ve velkém stylu zvítězil a podobně suverénně si počínala Pampered Princess mezi klisnami. Na prestižní dražbě v Lexingtonu bylo loni 30 potomků Andover Halla vydraženo za průměrnou cenu 91 900 USD.

 

Sám Andover Hall byl v roce 2000 nejdražším ročkem dražby za 482 000 USD. Je totiž pravým bratrem vynikajících koní Conway Hall, Angus Hall a Emilie Cas El. V roce 2001 byl nejlepším dvouletým klusákem s bilancí 8 vítězství z 9 startů (450 920 USD zisku) a v roce 2002 jako tříletý vyhrál World Trotting Derby v tehdejším světovém rekordu 1:51.3 na mili (kilometrový čas 1:09,4). Byl favoritem Hambletonianu, ale v rozjížďce podlehl o hlavu pozdějšímu vítězi finále Chip Chip Hooray a ve finále byl diskvalifikován.

Andover Hall připouští na Hanover Shoe Farm v Pennsylvánii, v roce 2007 však byl beznadějně vyprodán. Jeho syn Donato Hanover byl syndikalizován již po své dvouleté kariéře a měl by zahájit kariéru plemeníka v roce 2008.

-

 Výsledky, foto, video: zde

-

Zpracovala: Klára Jelínková

-

Zdroj: www.ustrotting.com

          www.hambletonian.org
          
www.hanoverpa.com

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář