Jdi na obsah Jdi na menu
 


25.08.2007       Yonkers Trot
USA -Yonkers - 1609m - 724 770 $

1. Green Day          Catello Manzi        1:56
2. Up Front Larry     David Palone
3. Adrian Chip          Robert Bergh

 

Obrazek

Obrazek

Yonkers Trot

 

   Finále 53. ročníku Yonkers Trot, druhého dílu americké Trojkoruny, se konalo na osmisetmetrové dráze Yonkers Raceway v New Yorku 25. srpna 2007. Dostihu se bohužel nezúčastnil vítěz Hambletonian a lídr ročníku Donato Hanover, který dal přednost přípravě na World Trotting Derby konané 1. září 2007.

 

    První ze dvou rozjížděk, konaných 18. srpna 2007, vyhrál favorizovaný Adrian Chip, třetí z Hambletonianu, v sulce s trenérem Robertem Berghem. K pohodlnému vítězství o jednu délku tomuto Švédovi stačil pomalejší čas 2:01.2 na míli (kilometrový čas 1:15,5). Druhý doběhl Up Front Larry a třetí Quite Easy, tito hřebci jsou stejně jako Adrian Chip potomky plemeníka Andover Hall. Vítězem druhé rozjížďky se stal v čase 1:58.2 na míli (kilometrový čas 1:13,6) Primary AS pod vedením svého trenéra, norského rodáka Tronda Smedshammera. Primary AS (Malabar Man – Proxima po Speedy Crown) reprezentuje norskou Kittelsen Racing Stable a Smedshammer útočil s tímto hřebcem na třetí trofej v Yonkers Trot – podařilo se mu zvítězit jako trenérovi a jezdci v roce 2004 s vítězem Trojkoruny Windsong´s Legacy a jako trenérovi v roce 2005 se Strong Yankee. Za Primary AS se ve druhé rozjížďce na dalších místech umístili Green Day, Got That Look a Anderberg. Do finále si vítězové rozjížděk vylosovali méně výhodná čísla 5 (Adrian Chip) a 6 (Primary AS), zatímco číslo 1 měl Up Front Larry a číslo 2 Green Day.

 

    Start finále dotovaného 644 770 USD se nejlépe povedl jedinému valachovi v poli Green Day (Enjoy Lavec – Sonoma Hanover po Lindy Lane) v sulce s Catem Manzi. Za ním klusal na bariéře Up Front Larry s Dave Palonem, zatímco favorizovaný Adrian Chip vedený Robertem Berghem pracoval na páté až šesté pozici a v závěrečné fázi dostihu byl beznadějně zavřený na bariéře. Pozdní finiš Adrian Chipa, který se dostal ze sevření soupeřů až v polovině cílové roviny, stačil pouze na těsné třetí místo. Vítězství start-cíl o půl délky v čase 1:56 na 1609 m (kilometrový čas 1:12,1) vybojoval Green Day před Up Front Larrym (Andover Hall – Ate the Towel po Valley Victory). Čtvrtý za Adrian Chipem dokončil Anderberg a pátým místem zklamal Primary AS.

 

    Majiteli Green Daye jsou jeho trenér Jim Raymer spolu se svou ženou Mary a svému valachovi věřili natolik, že za něho zaplatili dodatečnou přihlášku do Yonkers Trot ve výši 60 000 USD. Jako ročka tohoto koně zakoupili za pouhých 6 000 USD a vítězství v klasickém dostihu je dosud největším úspěchem jejich stáje. Adrian Chipa přišel podpořit jeho spolumajitel, hvězda severoamerické NHL Peter Forsberg, a byl spokojen i s třetím místem. „Stejně je to skvělý kůň“, prohlásil po dostihu.

-

autor:Klára Jelínková