Jdi na obsah Jdi na menu
 


Američané míří na Elitloppet


autor: Klára Jelínková

 
 
Do švédské Solvally se poslední květnový víkend chystá třetí z loňského finále Elitloppet, šestiletý valach Enough Talk (Enjoy Lavec – Fashion Setter po Donerail), absolutní světový rekordman s osobním maximem 1:08,1. Enough Talk v sulce se svým stálým jezdcem Ronem Piercem startoval 1. května 2009 v dostihu pro starší hřebce a valachy bez omezení Classic Series na mílové dráze Meadowlands v New Yorku (85 000 USD/1609 m) a pěkným finišem získal třetí místo v kilometrovém čase 1:10,2, když do cílové roviny točil až jako sedmý; poslední čtyřstovku absolvoval kilometrovým tempem 1:07,6. Start – cíl v kilometrovém čase 1:10,1 zvítězil pětiletý valach Arch Madness (Balanced Image – Armbro Archer po SJ´s Photo), svěřenec norského rodáka Tronda Smedshammera v sulce s Brianem Searsem, před outsiderem Four Starz Speed s Yannickem Gingrasem.
Ve stejný den se v Meadowlands konal také obdobný dostih vyhrazený klisnám, Classic Oaks (60 000 USD/1609 m), ve kterém byla topfavoritkou šestiletá Buck I St Pat (Jailhouse Jesse – Name it Something po Speed in Action), světová rekordmanka mezi klisnami na kilometrovém oválu časem 1:09,9 vyběhnutým v loňském roce. Skvělou aktuální formu ukázala Buck I St Pat i nyní, když pod vedením Tima Tetricka lehce zvítězila ve shodném kilometrovém čase jako Arch Madness - 1:10,1. Buck I St Pat byla v roce 2008 nejlepší starší klisnou v USA s 10 vítězstvími ze 14 startů a ziskem 411 724 USD. Na Elitloppet byla pozvána již loni, ale nemohla se zúčastnit pro drobné zranění. Letošní rok pozvání do Švédska čtyři spolumajitelé Buck I St Pat přijali a posilou pro klisnu jistě bude Tim Tetrick v její sulce, který s ní vyhrál zatím 10 dostihů. Podle trenéra Rona Burkeho jí bude kilometrový ovál v Solvalle svědčit a s cestováním přes oceán by neměla mít žádné problémy (během dosavadní kariéry startovala na 19 různých závodištích).
Tim Tetrick se narodil v Illinois v roce 1982, klusákům se věnují také jeho otec Tom a bratři Trace a Tom junior a 31. května v Solvalle uvidí evropští diváci poprvé tradiční žlutozelené barvy rodiny Tetricků v akci mimo USA a Kanadu. Tim seděl poprvé v sulce v pěti letech, nyní působí na východním pobřeží, kde je více dostihových drah a příležitostí k ježdění, a je držitelem několika obdivuhodných rekordů. V roce 2007 překonal rekord v počtu vítězství za sezónu těžko uvěřitelnými 1189 plnými zásahy, ve 27 letech se stal nejmladším jezdcem s 3000 vyhranými dostihy v kariéře a jím vedení koně také získali za jednu sezónu rekordní sumu 19,4 mil. USD na dostihových cenách.
Dalším záoceánským účastníkem Elitloppet bude australský Sundon´s Gift, který se spolu s trenérem Chrisem Langem aklimatizuje ve Švédsku již od dubna.
(klar)
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář