Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bez prezidenta, bez výboru


autor: Mates, Podchotučný mlýn

 

 

 

Dne 10.1.09 se někteří z nás zúčastnili valné hromady ČKA v Praze Velké Chuchli.
Nakolik byl průběh celého zasedání standardní, tak se domnívám, že přinesl nestandardní výsledky.
V úvodu jsme vyslechli technickou část, výsledky hospodaření atd., ale protože valná hromada byla spojena s volbou prezidenta a VV ČKA, se zásadním bodem vystoupil až Mgr.Kadlec a to s návrhem změny stanov ve smyslu klasické nepřímé volby prezidenta, jehož následně ze svého středu zvolí plénem zvolený VV. Tato změna stanov byla řádným hlasováním, plénem přijata.
Osobně tento model nezastávám a ztotožňuji se spíše se současným obecným trendem přímé volby prezidenta.
To ovšem předpokládá, že člověk kandidující na takovou funkci předem prezentuje svůj program prostřednictvím kandidatury. To se stalo pouze v případě jediného kandidáta Mgr. Kadlece. Nikdo jiný do voleb 2009 kandidaturu nepodal a přijetím modelu nepřímé volby prezidenta bylo nutné navrhnout kandidáty do VV.
Tím se domnívám nastala situace, které jsme se chtěli rozhodně vyhnout. Z pléna zaznělo 10 jmen, z toho 9 jich kandidaturu do VV přijalo. Tento počet pochopitelně roztříštil hlasy pro hlavní hráče v poli a opakovalo se to, co při každé volbě prezidenta či v tomto případě VV: nepřipravenost, nekoncepčnost, tápání, zmatek a nutný výsledek během několika hodin
Z předvolební diskuse bylo na přítomných jasně cítit nejen nerozhodnost při udělování hlasů jednotlivým kandidátům, ale i stále přítomný střet dvou zásadních filosofií či postojů. Zda vůbec demokratická volba jakoukoliv formou (jak uvedl pan Volf: „…Už máme demokracie plný zuby“), nebo tak jako mnohokrát si nás někdo koupí jako komplet. Pak je skutečně výdobytek demokracie jako volba zcela zbytečnou rekvizitou.
Před samotnou volbou, s jistou geniální dávkou předvídavosti a schopností reakce v pravý moment, vznesl dotaz pan Kyzlink v tom smyslu, jaké bude stanovisko pana Balcara v případě, že bude zvolen do VV.
Tím nutně narážíme na text, který na valné hromadě prezentoval pan Balcar. Ten několik let dřímal na Levíně, a to snad proto, že :“..čekal až bude moci vyhodnotit situaci vzniklou po volbách“, ale protože po zvolení do funkce prezidenta Dr.Pokorné v roce tuším, 2003 prohlásil:(cituji) “..se samozvanci typu Pokorná, Bouma spolupracovat nebudu“.
Ani tenkrát neměla Dr.Pokorná titul, tak jako nyní Kadlec a termín samozvanci nahradil pan Balcar slůvkem klika.
Netuším jakým akademickým titulem se pyšní před jménem pan Balcar, ale nám slušnost velí minimálně pan.
Kam se tedy pan Balcar posunul za poslední období? Nikam. Rozdíl lze shledat pouze v tom, že bývalým samozvancům byly navráceny tituly a na valné hromadě zastupují pana Balcara proti novým samozvancům.
Celý dopis pana Balcara je unikát a měl by být uchován v archivu ČKA.Je jeho nejvydařenější vizitkou garantující podpisem fakt, že pan Balcar spolupracovat nebude a nechce. Buď moc-nebo nic.


A výsledky hlasování?
S nejvyšším počtem hlasů, tedy zadrženě o několik délek zaujal místo ve VV Mgr.Svoboda, který je skutečně přijatelnou osobou napříč celým plénem, s jasnou vizí,schopností komunikace, lidským přístupem, finančním zázemím a konečně i schopností oběti. A to už tím, že na valnou hromadu cestuje vlakem z Ostravy, zatímco jiní kandidáti v tento rozhodující moment cestují opačným směrem, kamsi na Mauritius, kde jim i tak bude osud ČKA ležet na prsou.
Nejvyšší počet získaných hlasů by měl mít zcela určující váhu při volbě prezidenta VV.
Dále podle počtu hlasů ing.Zemanová, Mgr.Kadlec, MVDr.Pokorná a pan Balcar, který spolupráci písemně odmítá.
Z mého pohledu, přes všechnu snahu o rozvahu a korektnost, se opakovalo to, co vždy: měsíce vzrušených diskusí, jednání, příprav, slibů, intrik, tlaků, letos jsem dokonce očekával vyhrožování či vydírání, ale přes všechno jsme se z a t í m přenesli a přišla očekávaná cílová rovina. Několik ran bičem v diskusi, cválání a cíl: Nemáme prezidenta, máme čtyřčlenný VV a jednoho, který spolupracovat nebude a nebude.
Děkujeme za pozornost a jedeme domů rozmrazovat stáje. A Bém s námi.




Mates
11.1.2009, Podchotučný mlýn

 

 

Dopis, který pan Balcar nařídil rozdat při prezentaci všem se slovy: " My u toho být nechceme, my odlétáme za teplem!"

Obrazek

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

michal levinsky mlyn - Pan Mates na Hrad

Tak to vypada, že si PAN Mates našel jinou zábavu, než je mlácení a kopání do bezbraných zvířat. Asi chce promlouvat lidem do duše. Osobně ho neznám, ale podle vyprávění jiných, pro mě duvěryhodných osob to není zrovna ideální kandidát na moralizování.