Jdi na obsah Jdi na menu
 


Commander Crowe neporažený v 17 životních startech

 

Obrazek


Švédský klusácký sport má novou hvězdu, valacha Commander Crowe. Atraktivní ryzák s odznaky a světlou hřívou se narodil 21.4.2003 po francouzském hřebci Juliano Star jako páté hříbě klisny Somack (Mack Lobell). Jeho chovatelem, majitelem i trenérem v jedné osobě je zkušený Petri Puro, který mu poskytnul dostatek času k přípravě a poprvé ho vyslal do dostihu až v prosinci 2006 jako tříletého. Commander Crowe svůj debut lehce o šest délek vyhrál a od té doby nepoznal hořkost porážky. Absolvoval dosud 17 dostihů na distancích 2140 – 2646 m, největším úspěchem kariéry bylo zatím samozřejmě vítězství ve Svenskt Travderby 2. září 2007 na dráze v Jagersrö. V roce 2007 byl zvolen švédským klusákem roku. 10. března 2008 na dráze Halmstad dokázal při startu z met na trati 2164m vyklusat kilometrové tempo 1:13,3, kterým vyrovnal švédský rekord z met na střední trati. V tomto dostihu, který vyhrál lehce o pět délek, a v dalších dvou startech ho vedl Peter Ingves, ve všech ostatních případech včetně Derby a Breeders Crownu čtyřletých hřebců a valachů byl v jeho sulce Johnny Takter. Johnny Takter v minulosti jezdil vynikající klusáky včetně Moni Maker, podle jeho slov se však žádný z nich zcela výjimečnému Commander Crowe nevyrovná.

 

14. dubna 2008 v Jubileumsloppet na 2140m na dráze Mantorp potkal Commander Crowe zrejmě dosud nejsilnější soupeře - bývalého švédského šampiona Dumle Loss (Deliberate Speed) a loňského vítěze Sweden Cupu Jaded (Express Ride) s osobním rekordem 1:10,9. Ryzák dosud nebýval příliš rychlý po startu, tentokrát však dokázal odstartovat nejlépe z deseti účastníků dostihu a Johnny Takter tak mohl diktovat vlastní tempo. Örjan Kihlström v sulce Jadeda se sice pokusil o útok, Commander Crowe ho ale snadno odrazil a pohodlně zvítězil o dvě délky v osobním rekordu 1:13,2. Druhý dokončil šestiletý Jaded, třetí již s větším odstupem osmiletý Dumle Loss.

 

Trenér Petri Puro na dotazy novinářů na další starty svého svěřence po Jubileumsloppet neodpověděl. Zdůraznil, že vždy plánuje jen jeden dostih dopředu a že nyní se ve Švédsku běhá hodně „sprinterských“ přípravných zkoušek pro Elitlopp, do kterých Commandera Crowe zatím hlásit nechce. Nakonec se rozhodl vyslat svého svěřence k osmnáctému životnímu startu poprvé za hranice Švédska, do dánské Kodaně, kde by měl startovat 4. května 2008 v sulce opět s Johnny Takterem.

 

Švédský rekord 19 vítězství v řadě drží legendární valach Legolas, nar. 1978 po Glasqow (Hickory Pride) z Karolina J. (Pay Dirt), jehož vítěznou šňůru ukončilo pozvání na World Championships do New Yorku, kde doběhl druhý.

 

Zajímavostí je, že na dráze v Mantorpu 14. dubna 2008 nastupoval v dostihu pro čtyřleté koně na 2140m z met k sedmému životnímu startu další dosud neporažený kůň, hřebec Raging Fool (Conway Hall – Raging Sam po Lindy´s Crown), dovezený jako roček z USA. Raging Fool vyklusal kilometrové tempo 1:14,9, byl však o jeden a půl délky poražen klisnou Senorita Rosita (Super Arnie – Rose Girl po Ideal du Gazeau), která využila dvacetimetrové výhody na startu. Senoritu Rositu trénuje stejně jako Commandera Crown Petri Puro a také v její sulce byl americký rodák Johnny Takter.

 

 

Obrazek
Commander Crowe

 

 

 

 

Juliano Star

 

Plemeník Juliano Star, odchovanec Jeana Pierre Duboise s rekordem 12,8 na střední trati, ziskem v přepočtu necelých 5 mil. SEK a sedmi vítězstvími z 24 životních startů, byl oficiálně dovezen z Francie do Švédska v roce 2003, začal zde však působit ve Stuteri Broline již v roce 2001, soubězně s dostihovou kariérou. Juliano Star debutoval na dostihové dráze dvouletý v říjnu 1999 a v následujícím roce byl nejlepším tříletým hřebcem – zvítězil v Criterium des Jeunes, Prix Paul Viel, Prix Kalmia, Prix Capucines a Prix Pierre Plazen. Na podzim 2001 doběhl po boji těsně druhý za německým Abano As v Grand Prix U.E.T. v Caen.  Jeho původ je velmi zajímavým mixem francouzské a americké krve – otec Buvetier´d Aunou je po americkém Royal Prestige (Speedy Crown) z vynikající francouzské klisny Nesmile a mateřský otec Florestan je po americkém Star´s Pride z další legendární francouzské klisny, Roquepine. Matka Star Gédé dala kromě Juliano Stara také plemeníky Esotico Star (Taras Boulba) a Gabor Star (Buvetier d ´Aunou).

 

Talentovaní koně se objevili již v prvním ročníku hříbat narozených po Juliano Star v roce 2002, nejlepší z nich je zatím hřebec D.J.Seabrook (z Gloria Smoke po Smokin Yankee) s rekordem 1:13,3 na střední trati a ziskem přes 2 mil. SEK, vítěz Breeders Crownu pro čtyřleté hřebce a valachy. Nejrychlejší kilometrové tempo 1:11,5 vyklusal již ve třech letech valach Unix Håleryd (z Falnos Bellona po Mack Lobell). V Nizozemí se narodil Uriah Boko, který jako dvouletý šokoval kilometrovým časem 1:14,8 při vítězném debutu a jako tříletý byl v Nizozemí nejlepším koněm ročníku.

 

Rok 2007 znamenal pro Juliana Star fantastický úspěch, kdy mezi čtyletými (ročník 2003) měl derbyvítěze, dosud neporaženého Commander Crowe (z Somac po Mack Lobell), ale také vítězku Derbystoet, tj. obdoby derby vyhrazené klisnám, Stargirl (z All American Girl po Probe). Commander Crowe má zatím rekord 1:13,2 na střední trati a zisk 3,4 mil. SEK, Stargirl rekord 1:12,6 a zisk 1,9 mil. SEK.

 

Mezi hříbaty ročníku 2004, letos čtyřletými, se zatím nejlépe ukazuje klisna Bobtail (z Miss Pillar po Super Arnie), která z dosavadních deseti startů pět vyhrála a již ve třech letech dokázala vyklusat kilometrové tempo 1:12,0 na střední trati. Tato svěřenkyně Stiga H. Johanssona zvítězila 13. dubna 2008 na dráze Örebro v Breeders Crownu čtyřletých klisen, v její sulce byl Erik Adielsson. Další klasickou nadějí je hřebec Derby Clipper (z Special Broline po Baltic Speed), který loni ve velkém stylu vyhrál první čtyři dostihy kariéry, letos však měl již dvakrát problémy s čistým chodem. 

 

Z koní narozených v roce 2005 dokázal Staro Gold Carat (z Real Diamond po Royal Prestige), svěřenec Roberta Bergha, loni jako dvouletý dvakrát zvítězit a vyklusat kilometrové tempo 1:17,1.

 

V roce 2008 Juliano Star připouští v hřebčíně Staro International v Ramkville za poplatek 3000 SEK + 35000 SEK po narození živého hříběte. Zmrazené sperma je možno objednat za 3900 EUR.

 


                                                                          Juliano Star






Autor: Klára Jelínková

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář