Jdi na obsah Jdi na menu
 


Další ročci ze Švédska

4.jpg

Na konci října 2014 dorazilo do tréninkového centra Trot Centre Alet devět švédských ročků, aby se tady připravovali na dostihovou kariéru. Jedná se už o čtvrtý rok spolupráce se švédskými majiteli a klusáci, kteří prošli českou „dostihovou školou“, si ve své vlasti vedou vesměs velmi dobře. Letos například VästerboMagnifique doběhla pátá ve finále Stochampionatet, největšího dostihu švédských čtyřletých klisen s dotací 2 mil. SEK, a na vytrvalecké trati 2 640 m přitom vyklusala kilometrový čas 1:14,0. Dalšími úspěšnými „absolventy“ jsou čtyřletá Västerbo Purse, která si 13. listopadu v Eskilstuně zlepšila osobní maximum na 1:14,8, čtyřletá Västerbo Nostalgi, která v sedmém životním startu 11. října v Eskilstuně poprvé zvítězila v kilometrovém čase 1:17,3 na střední trati z met, nebo tříletý Västerbo Exclusive, v šesti životních startech už dvakrát vítězný s osobním rekordem zatím 1:17,3 na střední trati. Po dobrých zkušenostech nyní Švédové posílají do Čech špičkové ročky s velmi zajímavými původy.

Nejmladší z ročků, 13. června 2013 narozený hřebec VästerboChecklight (Lucky Chucky – Västerbo Daylight po Spotlite Lobell) je druhým potomkem vítězky Gr. I v sulce a bývalé světové rekordmanky v monté, který zamířil do kostomlatské stáje. Prvním byla letos tříletá VästerboDayofHope (Credit Winner), která v srpnu na dráze v Gävle ve čtvrtém životním startu poprvé zvítězila a 5. listopadu si v Solvalle zlepšila osobní rekord na 1:15,8 na střední trati. Nejúspěšnějším potomkem šampiónky Västerbo Daylight je zatím v roce 2009 narozený valach Västerbo PayMyDay (Credit Winner) s rekordem 1:11,8 a ziskem 546 727 SEK.

vasterbo-checklight.jpg
VästerboChecklight
 

Sourozence v české přípravě měl také tmavý hnědák Västerbo Kapabel (Mr Pine Chip – Fast Wise As po Yankee Glide) a byla jím VästerboInterstate (Quevert), která loni jako dvouletá vyklusala kilometrové tempo 1:17,9 při startu z met. Raným koněm je také Kapabelův pravý bratr VästerboFeelsoFine, který letos jako dvouletý stihl pět startů, z toho jedno vítězství, tři umístění a osobní rekord 1:17,0.  Nejlepším hříbětem italské rodačky Fast Wise As je ovšem prvorozená The Divine Miss F. (Kiss Francais), která na dotacích posbírala již 838 450 SEK a v květnu zvítězila v Solvalle v expresním kilometrovém čase 1:10,4 – novém rekordu čtyřletých klisen švédského chovu na mílové trati.  

cabel.jpg
Västerbo Kapabel
 

Hnědák Västerbo Highscore (Kiss Francais – VästerboHighClass po Pine Chip) by mohl jít ve stopách o tři roky staršího „polobratra“ Västerbo Loveboat (Love You), který už dokázal vyhrát 14 dostihů, vydělat více než 1,5 mil. SEK a zaběhnout kilometrový čas 1:11,7.  V letošním finále švédského derby, který vyhrál jeho tréninkový kolega Poochai a další tréninkový kolega Västerbo Fantast byl třetí, doběhl tento svěřenec trenéra Svanteho Batha na šestém místě. Matka VästerboHighClass je skutečně, věrna svému jménu, prvotřídní chovnou klisnou – ze čtyř potomků, kteří se zatím dostali na dostihovou dráhu, má ten „nejhorší“ rekord 1:13,5 a zisk 575 881 SEK. Dalším milionářem na jejím kontě kromě Västerbo Loveboata je šestiletý valach Västerbo HighFlyer (Look de Star) v tréninku amatéra Daniela Redéna, vítěz dvanácti dostihů s rekordem 1:12,0.

Dlouhá cesta ze Švédska do Čech nebyla nejdelší v životě klisny Lima Star. Narostlá, líbivá hnědka se totiž v lednu 2013 narodila na americké Steiner Stock Farm a švédský chovatel Michael Demmers ji za 6 000 USD vydražil začátkem října v Lexingtonu. Jejím otcem je jeden z nejlepších amerických plemeníků posledních let, v roce 2012 uhynulý Striking Sahbra (Supergill), a matkou Spirit of the Law (Angus Hall), vynikající dostihová klisna s rekordem 1:11,8 a ziskem 153 120 USD, sedminásobná vítězka. Lima Star je jejím třetím hříbětem.

Z druhého ročníku hříbat nadějného plemeníka Raja Mirchi (Viking Kronos) pochází květnová hnědka Devon Am, která je zároveň prvním hříbětem na dráze velmi úspěšné ryzky My Love di Quattro (Love You), vítězky sedmi dostihů s rekordem 1:12,6 a ziskem 1 137 643 SEK. Tato klisna reprezentovala nizozemskou stáj Quattro a na nejsevernější dráze ve Švédsku, Bodenu, ji trénoval rodilý Fin Petri Salmela.

Červnová hnědka Västerbo Melrose (Korean – Super Pillar po Super Arnie) je z kolekce ročků druhá nejmladší. Matka Super Pillar absolvovala jen deset startů, v pěti však zvítězila, na dotacích získala 263 000 SEK a osobní rekord má 1:15,1 na střední trati. Její druhorozená dcera Lipstick Jungle (Varenne) běhala jako dvouletá a tříletá ve Švédsku, kde vydělala přes 200 000 SEK a vyklusala kilometrový čas 1:14,9 na střední trati, a poté byla vyvezena do Dánska. Zatím nejrychlejším potomkem Super Pillar je letos čtyřletá Västerbo Darling (Love You), kterou připravuje v Jägersro trenér Samuelsson a v červenci v Halmstadu pod vedením Johnnyho Taktera vyklusala kilometrové tempo 1:13,7.

Osvědčený Korean (Dahir de Prelong), otec světového rekordmana Sebastiana K, má jako jediný mezi ročky dva potomky. Druhým, resp. druhou, je v dubnu narozená hnědka Västerbo Isolde. Její matka Västerbo Prepare (Malabar Circle As) má rekord 1:13,6 a zisk 884 320 SEK a po domácí kariéře se prosadila i na francouzských drahách. Jako pětiletá zvítězila ve Strasbourgu v monté (1:17,6/2800 m) a jako šestiletá v Bihorel-lès-Rouen v sulce (1:17,8/2500 m). V chovu by Västerbo Prepare mohla navázat na úspěchy své matky, rodilé Američanky Nanettes Diamond (Bonefish), matky patnácti vesměs velmi kvalitních hříbat. Västerbo Isolde je jejím prvním potomkem. 

Jediným ročkem zapsaným do francouzské plemenné knihy je v březnu narozený Dunder Västerbo (Un Amour d´Haufor – Princesse Seya po Fortuna Fant). Českou přípravou prošli dva jeho starší sourozenci, oba bohužel potkala v rodném Švédsku smůla – talentovaná Arga Västerbo se po rutinním veterinárním zákroku neprobrala z narkózy a Blixtra Västerbo se nedostala na dostihovou dráhu kvůli zranění.  Otec Un Amour d´Haufor je teprve šestiletý syn velmi úspěšného otce plemeníků Love You, matka Princesse Seya nikdy nezvítězila a během dvou let dostihové kariéry posbírala 21 164 eur dotací převážně na francouzských drahách.

dunder.jpg
Dunder Västerbo

 

Vraník Västerbo Keyboard (Credit Winner – Keystone Callie po Angus Hall) se narodil v květnu a oba jeho rodiče jsou rodilí Američané. Keystone Callie ve své domovině z 22 startů dva dostihy vyhrála a jako tříletá vyklusala kilometrové tempo 1:12,3. Do Švédska byla importována v roce 2009 a dala tam už pět hříbat. Nejstarší z nich Västerbo Keymaster (Mr Pine Chip) z deseti švédských startů dva dostihy jako dvouletý vyhrál, jako tříletý vyběhnul osobní rekord 1:15,8 na střední trati a od srpna loňského roku působí ve Finsku. 
 

keyboard-2.jpg
Västerbo Keyboard