Jdi na obsah Jdi na menu
 


Elitloppet – svátek svátků


 

elitloppet12.jpg

Tento víkend uvítá světovou elitu klusáků švédské zavodiště Solvalla u příležitosti prestižního klání - Elitloppet 2012. Mílové distance na pozvání se může zúčastnit pouze 16 koní, z nichž pouhých osm postoupí do finále ze dvou kvalifikačních rozjížděk. Švédský Elitloppet je ve světě vysoce ceněný, stejně jako Prix d`Amerique, není proto divu, že do Skandinávie míří nejen evropská špička. Stejně jako vloni získal pozvání jeden z nejvýkonnějších amerických rodáků Arch Madness, do jehož sulky usedne tentokrát přední muž americké scény Brian Sears. Bude to jeho první cesta do Evropy a Sears doufá, že v ní uspěje. Chce se totiž stát třetím Američanem, který získá oba evropské vrcholy, Prix d`Amerique a právě Elitloppet. V celé historii se to podařilo jen Johnu Campbellovi a Joe O’Brienovi. V sulce Arch Madnesse byl před 14-ti dny v Oslo Grand Prix trenér Trond Smedshammer, ale dokončil na třetím místě zavřený na bariéře. Arch Madness letos z pěti startů 3x zvítězil, celkem má však na kontě 30 vítězství ze 78 startů. Sears se na nich podílel celkem 11x včetně Breeders Crownu, Maple Leaf Trot a Titan Cupu. Co ke své účasti řekl Sears sám:

„Na tu cestu se těším, je to událost a Vy té příležitosti musíte využít. Doufejme, že dostaneme dobré číslo a pokud to vyjde, můžeme mít dobrý den. Já vím, dostihový styl je o dost jiný, oni si sedí na vnější straně a vypadají, že není kam spěchat, na plyn šlápnou až v poslední čtvrtce. Doufám, že dostanu nějaké koně ještě před Elitloppet, abych získal trochu cit pro dráhu a auto. Snad jsem si vědom všech možností, které můžou nastat, a já budu na správném místě. Vloni byl Arch Madness jeden z favoritů, vyhrál rozjížďku, ale Trond řekl, že po ní ukázal slabý „tying up“ nebo křeč či co a ve finále vyhořel. On je hodně rychlý a moc mu nevadí, když trochu přetáhnete tempo, je silný a zvládne to. Vloni jsem jezdil ve Woodbinu (Ontario) proti Commander Crownovi a Rapide Lebelovi a musel jsem se usmát, když mě zvali na Elitloppet. Znáte to, vyzývají Vás, protože Vás chtějí porazit. Bylo by velmi vzrušující vyhrát, o tom není pochyb a já z té události začínám být nadšený“.
Los ovšem nebyl k Američanům příliš přívětivý, tak budeme držet palce.
Heat 1
1 Windsong Geant - Rick Zeron (Rick Zeron) Kanada
2 Oracle - Erik Adielsson (Stefan Melander) Švédsko
3 Caballion - Fredrik B Larsson (Henrik Larsson) Švédsko
4 Sanity - Johnny Takter (Malin Löfgren) Švédsko
5 Sebastian K. - Lutfi Kolgjini (Lutfi Kolgjini) Švédsko
6 Rapide Lebel - Eric Raffin (Sebastien Guarato) Francie
7 Brioni - Joakim Lövgren (Joakim Lövgren) Švédsko
8 Yarrah Boko - Ulf Ohlsson (Trond Anderssen) Norsko

Heat 2
1 Commander Crowe - Christophe Martens (Fabrice Souloy) Švédsko
2 Orecchietti - Örjan Kihlström (Stefan Hultman) Švédsko
3 Classic Grand Cru - Björn Goop (Steen Juul) Německo
4 Oyonnax - Kenneth Nielsen (Vincent Brazon) Francie
5 Beanie M.M. - Johnny Takter (Morten Waage) Švédsko
6 Iceland - Stefan Melander (Stefan Melander) Švédsko
7 Arch Madness - Brian Sears (Trond Smedshammer) USA
8 Dileva Käll - Peter G Norman (Glen Norman) Švédsko
Kompletní startovní listiny najdete na www.atg.se (atg classic) v sekci startlistor.
Nedílnou součástí tohoto klusáckého svátku je v posledních letech také elitní dražba ročků, mezi kterými letos figuruje v popředí zájmu první ročník fenomenálního vítěze Hambletonianu Muscle Hilla a tady jsou:
Katalog č. 16: Unique la Marc je klisna ze švédské matky Kickan Silvio (po Sugarcane Hanover) 1:11,9 (1.602.200 sek). Čtvrté hříbě, ostatní zatím bez kariéry.
Katalog č. 34: Barbarella AM je klisna z Novelty As (po Striking Sahbra) 1:11,1 (1.515.000 sek). Vítězka stakes dostihu a druhá v OSS Gold final a OSS Super Final. První hříbě.
Katalog č. 36: Sloppy Joe je hřebec z Pine Dust (po Pine Chip) 1:12,5 (6.345.000 sek). Jedna z nejlepších matek této skupiny; mnohonásobná stakes vítězka ve Švédsku. Šesté hříbě; ze tří startujících potomků je nejlepší valach Oodles po Viking Kronos s rekordem 1:14,6.
Katalog č. 47: Victory Rain je hřebec z americké matky Savvy Yankee (po Balanced Image), matky klasických vítězů Rocky Balboa 1:10,3 ($435,880), Muscles In Blue 1:12,2 jako dvouletý ($134,499), Muscles To Spare 1:10,4 ($257,253), Hulk Logan 1:13,0 ($114,431) všichni po Muscles Yankee.
Katalog č. 60: Special One je hřebec z americké matky Wac (po Malabar Man) 1:12,3 ($48,259), matky Andover Andovera (Andover Hall) 1:12,0 – nyní plemeníka ve Švédsku. Páté hříbě.
Dražba se koná v pátek 25.května, kompletní katalog najdete na stránkách www.asvt.se a sledovat ji zde můžete také online.

Alena Čemusová

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář