Jdi na obsah Jdi na menu
 


Elitloppet 2009


autor: Klára Jelínková

 
Největší dostihová událost roku ve Švédsku se rychle blíží – letošní vítěz Elitloppet bude znám v neděli 31. května kolem páté hodiny odpoledne. Elitloppet však není jen jeden dostih, ale celý dostihový víkend, během kterého by mělo na závodiště Solvalla ve Stockholmu dorazit asi 60 000 diváků. V pátek jsou na programu odpolední dostihy Lunch Trot a večerní elitní dražba ročků a brzy ráno také přiletí jezdecká hvězda celého mítinku, americký šampión Tim Tetrick. Na sobotu je naplánováno finále V75, dvě rozjížďky a finále Sweden Cupu a ultravytrvalecký Harper Hanovers Lopp. V neděli potom dvě rozjížďky a finále Elitloppet doplní ročníkové dostihy s účastí špičkových evropských koní. Startovní listiny rozjížděk Elitloppet (1609 m/425 000 SEK), z nichž první čtyři umístění koně postupují do finále, vypadají takto:

I.
1. Triton Sund – Örjan Kihlström
2. Ghibellino – Roberto Andreghetti
3. Enough Talk – Luc Ouellette
4. Offshore Dream – Pierre Levesque
5. Sahara Dynamite – Björn Goop
6. Scarlets Aino – Hans-Owe Sundberg
7. Russel November – Hugo Langeweg ml.
8. Oiseau de Feux – Christophe Martens

II.
1. Buck I St Pat – Tim Tetrick
2. Jaded – Örjan Kihlström
3. Nimrod Borealis – Mathieu Abrivard
4. Lisa America – Andrea Guzzinatti
5. Commander Crowe – Peter Ingves
6. Torvald Palema – Åke Svanstedt
7. Igor Font – Jean Michel Bazire
8. Sundons Gift – Chris Lang

Ron Burke, trenér americké Buck I St Pat, světové rekordmanky mezi klisnami na kilometrovém oválu, je s vylosovaným číslem 1 velmi spokojený. Buck I St Pat cestovala přes oceán bez problémů, lehce trénuje a ve čtvrtek by měla absolvovat rychlou práci. Spolu s ní dorazil do Švédska v sobotu 23. května i další americký účastník, v loňském finále třetí valach Enough Talk. Američtí jezdci Tim Tetrick a Luc Ouellette se představí v pátek, sobotu i neděli v sulkách několika švédských koní.
Novozélandský rodák Sundons Gift, reprezentující Austrálii, v sulce se svým trenérem Chrisem Langem již absolvoval v Solvalle dva dostihy. Zlepšil si sice osobní rekord na 1:11,7, ale neumístil se na dotovaných místech a postupem do finále by v neděli velmi příjemně překvapil.
Miláček domácích diváků Triton Sund s Örjanem Kihlströmem má ve své rozjížďce také vylosovánu jedničku, ale míle pro něho možná bude krátká, stejně jako pro Commandera Crowe. Za nejvážnější soupeře superrychlých Američanů jsou považování Igor Font, Russel November, Offshore Dream a Torvald Palema. Podceňovat ale nelze žádného z šestnácti účastníků a dostih každopádně slibuje dramatickou podívanou.
 
Klára Jelínková

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář