Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nino životopis

Nino Hammering

 

    Chtěla bych poděkovat všem, kdo v 15. Českém klusáckém derby Ninovi fandili – byla jsem upřímně překvapená a měla velkou radost z té velké podpory a projevů sympatií. Zároveň bych chtěla trochu upřesnit a doplnit informace, které o Ninovi jako účastníkovi derby otiskl dostihový program.

 

     Nino je menší, ale urostlý a dobře stavěný hnědák, který exteriérem i charakterem silně připomíná svého otce Ex Hammeringa. Narodil se 6. března 2003 na Mořince u chovatele Jaromíra Follaufa. Jako odstávče spolu se svými vrstevníky (mj. bělkou Sheep Hammering, která dnes úspěšně reprezentuje stáj JUDr. Luboše Rokyty) odcestoval na pastvinu do jihočeské Jemčiny, na Mořinku se vrátil jako roček v roce 2004. Začátky v sulce Nino absolvoval pod vedením tehdejšího mořinského kouče Jaroslava Richtera, v prosinci 2004 potom mořinskou stáj převzal dosavadní Ninův trenér Jindra Klaubenschalk.

 

      Už začátkem roku 2005 ukazoval Nino v tréninku velký talent a mne jako budoucí majitelku zaujal dříve, než se vůbec objevil na dostihové dráze. První tři dostihy v životě absolvoval Nino v barvách svého chovatele za stáj Lubricants ČR s.r.o. Mořinka. V úvodním dostihu dvouletých se i přes začátečnické cválání umístil třetí, při dalším startu byl diskvalifikován, když procválal cílem ve snaze stíhat špičkové dvouletky Victory Expo a Ocean Ala a v Bratislavě neuspěl sedmým místem v dostihu dvouletých v rámci slovenského derby-mítinku. Po bratislavském startu měl Nino původně zůstat na Slovensku a posílit lot trenérky Patricie Follaufové, nakonec jsem ho ale koupila já a vrátil se zpátky do Čech. Jako dvouletý startoval Nino ještě v pěti dostizích a ve všech se dokázal platně umístit. Osobní maximum jako dvouletý v hodnotě 1:20,5 vyběhl v Ceně Labirinta, kde vybojoval třetí místo za Sir Gillem a Virgin Julií. V Breeder´s Crownu dvouletých dokončil na čtvrtém místě za Ocean Alem, Ann Lobell a Virgin Julií, umístění mohlo být lepší, kdyby nebyl poškozen v posledním oblouku. První vítězství získal Nino 29. listopadu 2005 a po sezóně se stěhoval spolu s ostatními svěřenci Jindřicha Klaubenschalka z Mořinky do Lysé nad Labem.

 

     Drsná zima 2005/2006 byla pro naši stáj jedním z nejhorších období, nejen kvůli nepříznivým klimatickým podmínkám. Koně na lysolabském závodišti špatně přezimovali a Nino byl navíc v únoru 2006 vykastrován. Na jaře 2006 podával Nino podobně jako jeho stájoví kolegové matné výkony a v průběhu sezóny se naši koně postupně stěhovali do stáje v Kostomlatech nad Labem – Lánech. Návrat formy naznačil Nino v červenci na Levíně a podruhé v životě vyhrál 2. září 2006 ve Velké Chuchli v novém osobním rekordu 1:19,4. Na podzim roku 2006 dokázal ještě zvítězit v dostihu z met na střední trati, několikrát se umístit a v Zimní ceně tříletých vybojovat čtvrté místo za Sir Gillem, Cool Runningem a Ocean Alem. Jako tříletý Nino z jedenácti startů dvakrát vyhrál a sedmkrát se umístil.

 

     V roce 2007 běhá Nino výhradně na střední trati, v zatím absolvovaných devíti dostizích včetně derby nejenže ani jednou neodešel bez dotace, ale umístil se nejhůře třetí a vždy ukázal silný finiš. Čtyřikrát vyhrál, svoje osobní maximum posunul při prvním letošním autostartu. 20. července 2007 na hodnotu 1:17,9. Mezi deseti finalisty derby to byl sice nejhorší rekord, ale dosažený na derby distanci a při jistém vítězství proti starším koním. Srovnatelný výkon předvedl v rozjížďce derby, kde po špatném startu skvěle seběhl poslední kilometr a v kilometrovém čase 1:18,0 dokončil třetí za Sir Gillem a Pandorrou, i ve finále derby, kde na měkčí dráze za 1:18,4 podlehl o 1 ¾ délky pouze skvělému Sir Gillovi a třetí Pandoře tentokrát nadělil 6 délek.

-

   autor:  Klára Jelínková