Jdi na obsah Jdi na menu
 


Torvald Palema vítězem Grand Circuit 2009


autor: Klára Jelínková

Torvald Palema vítězem Grand Circuit 2009
Dvanáctým, předposledním dílem Grand Circuit International byla v sobotu 19. září Åby Stora Pris (heat o dvou rozjížďkách na 1640m, celková dotace 3 mil. SEK) na závodišti Åby ve švédském Göteborgu. Před více než 11 500 diváky se představil vedoucí kůň Grand Circuit, osmiletý hřebec Torvald Palema (Alf Palema – Gina Roy po Speedy Min), který se tak po druhém místě ze Sundsvall Open Trot vrátil na mílovou distanci, na které je letos prakticky neporazitelný. Vítěz Sundsvall Open Trot, aktuálně skvělou formou disponující derbyvítěz z roku 2007 Commander Crowe (Juliano Star – Somack po Mack Lobell), také na startu Åby Stora Pris nechyběl, stejně tak jako její loňský vítěz, šestiletý valach Garland Kronos (Viking Kronos – Treccia Kramer po Speedy Somolli). V loňské edici se rozhodlo mezi vítězi rozjížděk Garland Kronosem a L´Amiral Mauzun v dramatickém race-off, ve kterém překvapivě prvně jmenovaný svěřenec Lutfi Kolgjiniho s trenérem v sulce porazil celkového vítěze Grand Circuit International 2008, francouzského rychlíka L´Amiral Mauzun vedeného Jean-Michelem Bazirem. Francouzský trenér Fabrice Souloy letos vyslal do Göteborgu dva zástupce, o vítězství v Grand Circuit usilujícího Igora Font a světovou rekordmanku mezi klisnami Premiere Steed. Startovní pole Åby Stora Pris doplnili domácí Colombian Necktie a norský host Megaman Neo (Super Arnie – Clorita Lobell po Speedy Crown), který se narodil před šesti lety ve Švédsku a je bratrem vítěze Prix d´Amérique Giganta Neo.
Tempo první rozjížďky udával se startovním číslem 1 Commander Crowe, zatímco Torvald Palema se z nejméně výhodného vnějšího startovního čísla propadl na konec pole. Z posledního místa vytáhl Åke Svanstedt Torvalda Palemu do třetí stopy až v oblouku před cílovou rovinou, ten se přibližoval vedoucímu Commander Crowe každým metrem a stihl jisté vítězství o délku v kilometrovém čase 1:11,4. Druhé místo získal finišem nultou stopou Garland Kronos (Lutfi Kolgjini) před Commanderem Crowe (Peter Ingves) a Megaman Neo (Lars Anvar Kolle). Premiere Steed s belgickým jezdcem Christophe Martensem doběhla až pátá a Igor Font (Björn Goop) poslední, ten ale nebyl zcela v pořádku a do druhé rozjížďky z veterinárních důvodů nenastoupil.
Ve druhé rozjížďce měli klusáci oproti první obrácená startovní čísla a do čela se dostal Garland Kronos, na kterého tlačila ze druhé stopy Premiere Steed. Výsledkem toho bylo pekelné tempo 1:06,6 prvních 500 m a 1:09,6 první kilometr (a také incident mezi Lutfi Kolgjinim a Fabrice Souloyem po doběhu). Torvald Palema tentokrát klusal nezvykle v první stopě za Garland Kronosem, díky nulté stopě na závodišti v Åby totiž Svanstedt neriskoval, že zůstane zavřený na bariéře. Po odpadnutí unavené Premiere Steed mohl Torvald Palema zaútočit druhou stopou právě včas, aby zachytil nástup třetí stopou výborně běžícího Commandera Crowe a pohodlně o 1,5 délky vyhrál v kvalitním kilometrovém čase 1:10,4. Třetí místo uhájil statečný Garland Kronos před Colombian Necktie (Thomas Uhrberg) a Megaman Neo.
Torvald Palema získal i s prémií pro celkového vítěze heatu v Göteborgu dotaci 1,5 mil. SEK a další zajímavá prémie na něho čeká jako na již jistého vítěze evropského okruhu elitních dostihů Grand Circuit International. Torvald Palema získal v celkovém hodnocení 20 bodů a Igor Font s 13 body ho již nemůže předstihnout ani v případě vítězství v posledním dostihu Grand Circuit (Grand Premio delle Nazioni, Miláno, 8.11.2009) a zisku 5 bodů. Třetí Meaulnes du Corta má 10 bodů a dále po 8 bodech Russel November a Triton Sund.

Je škoda, že se nakonec neuskutečnil plánovaný výlet Torvalda Palemy za oceán, kde měl letos v létě startovat na rychlé mílové dráze Meadowlands v New Yorku. Bylo by velmi zajímavé porovnat jeho výkon s výkony tříletého Muscle Hilla a čtyřletého Lucky Jima, kteří nedávno vyběhli na této dráze skvělý kilometrový čas 1:08,5. Åke Svanstedt má ale i tak jasno: „Torvald je nejlepším klusákem na světě.“

Klára Jelínková

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář