Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zajímavosti ze světa klusáků


autor: Alena Čemusová

 

Irene řádila v Goshenu
 
Takto vypadá historická dráha Goshen po návštěvě hurikánu Irene, který se v okolí New Yorku přehnal uplynulý víkend. Doufejme, že to bude jen dočasná vada na kráse, protože zničení tak krásného a historicky cenného areálu s proslavenou "Síní slávy" by byla věčná škoda.

 
 
pa110189.jpg is1314634788.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
"Vyhráli jsme Hambletonian Oaks" - malý příběh s velkým koncem
 
Stručná a jasná zpráva pípla v mobilu krátce po půlnoci našeho času v první srpnový víkend. V ten moment mi bylo jasné, co se asi odehrává za oceánem v kruhu vítězů a jedna z mnoha gratulací putovala také z Čech. A vítězka? Drobná hnědka Bold and Fresh (SJ`s Caviar - Odre Coucou po Garland Lobell) s Georgem Brennanem v sulce vítězí časem 1:10,3, jejímž trenérem je uznávaný veterán Doug Miller, skromný člověk, v jehož stáji jsem strávila pár úžasných dní při své návštěvě v USA.
K tomuto významnému úspěchu řekl Doug v jednom rozhovoru jen: "měl jsem správného koně ve správný čas se správným jezdcem na správném místě". Odborníci a jeho přátelé však ví, že je to především jeho zásluha a úspěch je tím větší, že Bold and Fresh dokázala zvítězit jen o senu, ovsu a vodě. Doug Miller je uznávaný také proto, že je zapřísáhlým odpůrcem "chemie" a nikde v celé historii nenajdete jediný pozitivní test, na jehož pozadí by stálo jeho jméno.
Jak všechno začalo? Klisničku Bold and Fresh vybral Doug pro majitele Dona Bartlinga na Millstream Farm. Byla malinká, navíc narozená až koncem května. Doug trénoval před lety její polosestru Coulantine (vítězku rozjížďky Kentucky Futurity) a líbilo se mu Boldino video, "pohybovala se tak krásně lehce a přirozeně". Vracel se ke klisničce několikrát a se slovy "bude to chtít práci a trpělivost, ale půjde to" klisničku nakonec koupili.
Když s ní později začal pracovat, vypadala velmi ambiciózně a neprojevovala známky únavy. Patří k těm atletům, co neradi cvičí, ale rádi soutěží. Pro Dona Bartlinga byla nadějí, co mu do třetice splnila jeho sen. Vlastnil totiž podíly na jejím otci SJ`s Caviarovi, který pro zranění nakonec v Hambletonianu startovat nemohl, podruhé byl blízko, když její polobratr Too Salty (po SJ`s Caviar) druhým místem z rozjížďky postoupil do finále, ve kterém nakonec zvítězil Donato Hanover. Sen mu splnila do třetice všeho dobrého až maličká Bold and Fresh a oplatila tak svému týmu šanci, kterou jí dali.
 Jak napsal reportér Dean Hoffman, "za posledních 10 let si nevzpomenu na žádný dostih, který vyvolal tolik entusianismu a pozitivních komentářů, jako vzbudilo vítězství Bold and Fresh v letošním Hambletonianu Oaks"! Taková byla síla okamžiku.
 

pa140221.jpg
Doug Miller

 
 

6015594608_4b2b2a774c.jpg
zleva: majitel, český ošetřovatel Michal Holcman, jezdec George Brennan a trenér Doug Miller



 

 




 

Evropa šlape na paty Americe
 
V sobotu 27.srpna se dějištěm třetího dílu Letního poháru (World Summer Cup) stalo francouzské Cagnes-sur-Mer. Na mílové distanci zaběhl švédský rodák Commander Crowe (Ch.Martens) na evropské poměry neuvěřitelný čas 1:08,9 a přiblížil se tak na dosah absolutnímu světovému rekordu (Enough Talk 1:08,1). Po téměř čtyřměsíčním odpočinku se na dráhu vrátila italská klisna Lana del Rio (S.Mollo) a druhým místem v čase 1:09,1 nastoupila do děje vskutku impozantně. To její krajan Main Wise As (P.Levesque) takové štěstí nebo spíš formu neměl a dokončil poslední. Třetí příčka patřila francouzkému Reve de Beylev (E.Raffin- 1:O9,5). Z deseti účastníků dokončilo platně sedm koní a všichni se dostali pod hranici 1:10,0.
 

 

crowe2808.jpg

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Barbora Holubcová - re

ako neštartujúci je uvedený napr. tu javascript:showpdf("pdf-showresults.php?id=8080119"), alebo tu http://www.geny.com/partants-pmu/2011-08-27-cagnes-sur-mer_c377155

Alena - upřesnění

Informace jsem čerpala z aktuálních protokolů zveřejněných na stránkách francouzské autority, kde Main Wise As figuroval na posledním místě. Z jakého důvodu se z nich vypařil, nemám tušení. Jak je vidět, nikdo není dokonalý.

Barbora Holubcová - Main Wise As

V Cagnes-sur-Mer Main Wise As neštartoval.