Jdi na obsah Jdi na menu
 


Opět padaly rekordy - den šestý


6.dostihový den - 23.05.2011

Bývala doba, kdy jsme na nový rekord čekali roky, dnes nestačíme tabulku rekordů přepisovat.
Dostihové pondělí bylo ve všech směrech rekordní - v letošním roce rekordní počet dostihů (10) s rekordním počtem startujících koní (77), možná i s rekordním počtem zlepšených osobních rekordů našich koňských hrdinů (17).

V každém případě nový rekord padl hned v první letošní klasice, Jarní ceně tříletých. Postaral se o něj letos úžasnou a gradující formou disponující hřebec Botero (Zdeněk Škobis). Sice jen o desetinu na 1:15,4, ale přeci přepsal 3 týdny starou hodnotu svého největšího soupeře Victima As (M.Kalčík), kterého také po boji porazil. O rekordní tempo se jim ale postaral třetí v pořadí Busby Cartouche (J.Kotásek).  Další rekord padl hned v následujícím Zlatém okruhu. Raketový start a jemu odpovídající tempo nasadil Mage du Bourg (J.Klaubenschalk) a bylo zaděláno na pořádný cvrkot. Mage du Bourg tempu vzhledem k distanci nakonec podlehl, zrychlit naopak dokázal Grafik (M.Volf) a jeho vítězných 1:14,6 znamenalo letošní nejrychlejší "středotraťovku". Pouhé 2 desetiny dělily od vítěze druhého Lucase de La Bassee (H.Pokorná), a to je pro dvanáctiletého matadora úctyhodný výkon. Trojici nejlepších doplnil Starfighter LM (J.Kotásek). Hranici svých možností postrčili výrazně taktéž čtyřletí, i když šlo v tomto případě pouze o rekordy osobní. Výrazný výkonnostní posun předvedla ryzka Vanessa G, do jejíž sulky usedl po rok a půl dlouhé nucené pauze Alle Loman. Její vítězství před Walentine (M.Kalčík) bylo nakonec snadné, protože největší favorit Kaizer Jamacan (J.Svoboda) tlak neustál a zacválal. Třetím místem nezklamal český odchovanec Treviso (Z.Vávra), který teprve před necelým měsícem podle zpráv z kuloárů absolvoval kastraci.

Tím bychom měli za sebou zlaté hřeby dne, nikoliv však další zajímavosti. Úspěšný den slavil v pondělí trenér Šamšurin, neboť až na jedinou výjimku vyhrál vše, kde startoval, a to už jsme hodně dlouho neměli možnost vidět - s šesti koňmi vyhrál v konečném součtu pět z deseti vypsaných dostihů. Jako první to byl Sláva s Bob Harleyem (první výrazný časový posun dne), pokračoval Zdeněk Škobis s Boterem a valachem Young Love, v monté se prosadila Sněženka s jezdkyní Výtiskovou a zakončil opět Sláva s Instantem Diamant. Smekám a gratuluji!
Dva vítěze přivezl do Chuchle Mykola Volf - kromě Grafika ještě "Orlovačku" Pushinku. Cílem jejího dostihu sice proběhl jako první debutující tříletek Bon Ami (A.Loman), ale dostihová komise ho pro zacválání v oblouku u internátu diskvalifikovala, což rozlítilo sázející, kterým se tento počin zdál předčasný (nehodnotím - neviděla jsem, jen konstatuji). Čest levínské centrály preventivně hned v úvodním handicapu zachránila Shake the Mountain (M.Kalčíková), i když dvě hodnotná druhá místa z obou klasik rozhodně k zahození nejsou. Na Moravu odcestoval tentokrát pouze jeden vítěz - Espace Giant (J.Dobrovolný).
 
Rekordům nezůstala nic dlužná ani dostihová komise. Jejich "zásahové" akci unikl pouze jediný dostih a pokladna ČKA tak zbohatla o 6.300 Kč. Byl-li by nastavený trend trvalý (nejen náhlé hnutí mysli) a smysluplný (sankce za nahřívání mimo časový limit při podmínkách, jaké v Chuchli jsou, teda neberu), pak by to bylo snad v pořádku. Za zamyšlení ale stojí fakt, že zatím nebyla vyplacena ani jediná koruna a trestat za takových to okolností některé prkotiny?
Snad jedinou výhradou vůči komisi je nestandardní ohodnocení cvalu, což však může být dost zásadní. Jednoduše jeden může cválat, jak se mu zlíbí, druhý ani jeden krok. To asi není "košer", že?
Navíc se ne vždy podaří dotyčného včas informovat vytažením číslice, že?
Výhradu musím tentokrát mít opět k organizátorům, a to kropení dráhy. To byl teda zase jednou děs a běs!
 
Jinak myslím vydařený a bezkonfliktní den. Jen více takových.
 
Alena Čemusová
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Míša Zemanová - Re: chyba časomíry

Alenko, dělala jsem cílovou rozhodčí (i u cvaláků) řadu let, tak vím jak to chodí a je pravda, že jistá nepřesnost (zpoždění či naopak) může vznikat při startu... Ale myslím si, že problém je spíš v dráze a jejím vytýčení. Časomíru spouští obsluha časomíry stejným způsobem už řadu let (pokud vím, stále stejná firma) a až do letošní sezóny se takhle hromadně rekordy nelámaly. Navíc jsme nezávisle na sobě s Mykolou přeměřili čas Sněženky v BC a téměř jsme se dostali na kilometrové tempo 1:14,0... Takže zakopaný pes :-)) musí být v dráze, třeba kolíky se přes zimu trochu posunuly...

Sázkař - Re: Proč???

Omluva?budiž,doufám,že za ty tři závažné přehmaty nenatáhli ruce pro peníze,co takhle kdyby nahradili vzniklou škodu poškozeným,Lomanovi vyplatili výhru,která mu právem patří, to by se kroutili,kdyby to takhle šlo tak by měli jiný přístup,jinou snahu.

hamr - Re: Re: Proč???

Jakou výhru? Běhá se zadara, sankce se platí.
A kdo to vymyslel? Žlutí a černozlatí!

Fanoušek - Re: Proč???

Mluvíte mi z duše, fakt trefné, naprosto s vámi souhlasím