Jdi na obsah Jdi na menu
 


Boj na záchranu The Meadowlands


autor: Alena Čemusová

Ve velmi těžké finanční krizi se zmítá jedno z nejproslulejších závodišť na světě – The Meadowlands. Nad proslavenou arénou visí záludná hrozba v podobě jejího uzavření. Uzavřít závodiště je otázka okamžiku, důsledky pro dostihový sport ve státě New Jersey, kam příslušností toto závodiště spadá, by však byly naprosto katastrofální. Bez nadsázky by „zemřela“ značná část klusácké historie, o existenci budoucnosti nemluvě.
 
Jak už to je v životě zařízeno, všechno souvisí se vším. Na Meadowlands se kromě jiného odehrávají veškeré zkoušky známky „stakes“. Pro neznalé si dovolím menší vysvětlení - jsou to dostihy pro koně stejné věkové kategorie narozené v daném státě po hřebcích registrovaných v příslušném státě. Něco jako u nás ročníkové dostihy, ve kterých by mohli startovat pouze koně narození po hřebcích v ČR registrovaných. Vzhledem k tomu, že v New Jersey není další závodiště splňující potřebné parametry (Freehold je starší a malé závodiště s dráhou 800 metrů, jehož finanční situace není rovněž optimální), katastrofa by byla nevyčíslitelná.
 
 Na území státu New Jersey leží spousta farem zvučných jmen, produkujících mnoho špičkových koní. Co to pro ně v reálu znamená, nemusím snad ani vysvětlovat. Koupíte si koně, který nemůže jinde běhat nebo jen minimálně a ještě pouze v otevřené třídě?
 Ironií osudu je fakt, že právě v New Jersey stojí jedni z nejlepších hřebců, především Conway Hall a Muscles Yankee, kteří zaujímají každoročně přední místa v amerických šampionátech otců, dále pak Equinox Bi, Glidemaster, loňský fenomenální vítěz Hambletonian Muscle Hill, Revenue S, Sierra Kosmos, Chocolatier atd. Odsouzeny k zániku by pak byly rovněž věhlasné farmy, jako je Hannover Shoe Farms, Perretti Farms a Southwind Farms. Nedovedu si vůbec představit, co by po uzavření Meadowlands mělo nastat!
 
Boj na záchranu na sebe ale nenechal dlouho čekat. Přes 150 chovatelů, trenérů, jezdců a ošetřovatelů se sešlo v The Meadowlands, aby zahájili jednání na podporu revitalizačního programu záchrany dostihového sportu ve státě New Jersey. Mnoho dalších horsemanů z celých USA pak zasílá své prosby přímo na senátory a guvernéra. Je to usilovný běh na dlouhou trať, který však nemá moc času.
Za sebe jako člověka, který viděl tyto farmy na vlastní oči, poznal zdejší lidi a hladil jejich koně, mohu říci, že bych tu hrůzu zažít nechtěla. Držím všechny palce, aby KONĚ vyhráli nad nekalými zájmy a The Meadowlands žil dál.
 
Alena Čemusová
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář