Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co bude dál – den desátý


10.dostihový den - 07.07.2011

Snad díky domluvenému televiznímu přenosu jsme mohli opět zavítat do Chuchle, tentokrát ve čtvrtek. Co čert nechtěl, situaci trochu zkomplikovala odstávka vody, ale běhalo se.

 
Třetím dílem pokračoval Zlatý okruh a na start se vydalo osm účastníků. Role favorita se zhostil bez větších problémů Zazazoo (J.Kotásek) a nutno podotknout, že mu to ostatní výrazně usnadnili. Tempo dostihu bylo totiž přímo ostudné pro tuto „elitní“ třídu, na „férovku“ se začalo závodit až poslední kilometr, což také rozhodlo o konečném pořadí. Na nedostatek prostoru v cílové rovině doplatil čtvrtým místem Grafik (E.Volf), Peter Pan (M.Kalčík) získal stříbro před Lucasem de La Baseé (H.Pokorná). Čerstvě importovaný Oscar de Mesangy (V.Chaloupková) zůstal zavřený na bariéře bez možnosti jakkoli situaci zvrátit, což se právě od francouzských rodáků na této distanci čekalo.
Čistě francouzské klání se ale odehrálo na střední trati v ryze komorním obsazení a ve čtyřech koních vcelku nebylo co řešit. Podle sázkových předpokladů zvítězil s výhodou základu Lesmeral de Chenu (J.Dobrovolný) před Quadrosem (O.Šmejkal) a Robem des Picanes (B.Novák). Komorní sestavy se stávají v poslední době téměř standardem a nebylo tomu jinak ani v dalším z dostihů, který byl navíc soubojem pouhých dvou koní - Bob Harley versus Busby Cartouche. Vjačeslav Šamšurin v sulce Boba Harleye tentokrát neponechal nic náhodě, práskl do „kočáru“ a vypadl z toho nový rekord tříletých časem 1:14,9. Chvíli to sice vypadalo, že přes něj Busby Cartouche (J.Kotásek) přeci jen přejde, ale ryzák nepolevil a došel si naprosto bezpečně pro snadné vítězství. Jeho stájový kolega Botero se naopak o hodinu dříve musel spokojit s druhým místem, a to právě díky falešnému tempu, které diktovala Veronika Chaloupková v sulce Kinga. Prostě jí ho ostatní pěkně spolkli a King zvítězil. Sláva Šamšurin ale přeci ještě jednu mašli získal, a sice s reprezentantkou stáje Eurokoberce, nespolehlivou, ale rychlou B Vijfendertig. Pokud je řeč o rychlosti, pak nesmím vynechat vítězství Sir Vikinga (D.Dobrovolný) stylem start-cíl, navíc ve velmi slušném čase 1:16,5. Osobního rekordu 1:15,8 zde sice dosáhl Walkie Talkie (J.Kotásek), stačilo to však jen na druhé místo, protože Walkie dával Sir Vikingovi metrážní výhodu. Kdysi hvězdné formy stále ještě nedosáhl třetí I Can Fly Diamant (J.Svoboda). Bez vítězství Jiří Svoboda ale z Chuchle neodjel, protože dovedl do cíle vítězně dvouletou Rubby Blue, druhým místem mile překvapil Paramon Teč (J.Lajner). V následujícím handicapu slavila vítězství Pavla Jungmannová se svou Highsummer Diamant. "Dáda" nasadila svižné tempo, v poctivém dostihu tak nedala nikomu šanci a zaslouženě zvítězila. Favorizovaný Jasan Teč (O.Šmejkal) si došel pro druhé místo před Larnacou (M.Kalčík). Nejslabší ziskovou třídu opanoval Zorro Misi (E.Volf), což pro Elen bylo lehkou náplastí za Grafika, radost ze své odchované hnědky Elisabeth pak měla určitě druhá Klára Jelínková. No a nezůstalo vlastně při jednom, druhá dokončila také s Nino Hammeringem v závěrečném handicapu za vítězným The Generals Wishem (D.Papežík), který paradoxně odskakoval v roli outsidera.
 
To je z Chuchle prozatím vše a doufejme pevně, že jen prozatím. Příští víkend se vyráží do Slušovic, což je určitě milé zpestření, jako adekvátní alternativu je však chápat nelze. Nevím, jestli úplně všem dochází, oč tu běží. Podle zpráv se letos můžou Slušovice konat maximálně třikrát. Co bude potom? Do klasik hlásili trenéři a majitelé své koně za předpokladu, že budou v Chuchli. Vypsat je "od boku" a bez konzultace se zainteresovanými subjekty do Slušovic je nečestné a nepřípustné. To pominu fakt, že ročníkové koně vypustí na nerovný terén jenom nezodpovědný jedinec.
 
Velice snadno se řekne - tak prostě v Chuchli teď běhat nebudeme. Jaké však budou následky? No nebylo by to jenom "teď", nebylo by to totiž už nikdy. Prezident ČKA podepsal s pronajímatelem pevnou smlouvu a není snad nutno vysvětlovat, co to znamená. Vykroutit se z ní nelze. V případě, že smlouva bude vypovězena, respektive nedodržena, majitel areálu uvažuje o odstranění dráhy, což by pro klusáky mělo v současné době zcela fatální následky.
 
Stále docházejí dotazy ohledně seznamu členů ČKA na který odpovídám, že seznam stále není k dispozici!!! No, děj se tedy vůle Boží, když nechceme vystrčit hlavu z písku.
 
 
Alena Čemusová
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Míša Zemanová - Re: Re: Vysvětlení...

Milý neznámý (škoda, že nemáte odvahu se podepsat), v podstatě mluvíme o tom samém - zmínila jsem, že je těžké jet do Slušovic, když se nevyplácejí dotace a ta čísla jsem uvedla pro názornost - bohužel jsem se ne jednou setkala s tím, že lidé, kteří si dělají koně ve své vlastní režii, nemají povědomost o tom, co stojí služby v dostihovém sportu a pak se třeba diví, proč nechtějí malí čeští majitelé jezdit do Slušovic. Oni spíš nemohou, protože ty, co živí koně ze svých platů, by to položilo.

Při posledních dostizích mi bylo řečeno - když na to někdo nemá peníze(myšleno jezdit do Slušovic), tak ať koně nemá... Byla to slova člověka, který nikdy sám klusáckého koně nevlastnil. Možná i pro něj jsem spočítala, kolik stojí pro českého majitele start koně ve Slušovicích. Pokud půjdeme cestou, že nepotřebujeme malé majitele s 1 - 5 koňmi, tak je to také jistý konec klusáckého sportu v Česku.

Ekonom - matematik - prepravce - Re: Vysvětlení...

Miso, Vy platite za dopravu dvou koni dvojnasobek ceny za dopravu jednoho? Mohl bych se stat Vasim prepravcem? Nabidl bych slevu....

Míša Zemanová - Re: Re: Vysvětlení...

Ale kdeže, mnou uvedená částka je rozpočítaná na jednoho koně při společné přepravě více koní najednou.

Kyzackuvbratr - Vzpamatujme se!

Ahoj vsichni, nemam Derby kone, takze do toho muzu mluvit jen teoreticky, ale po udalostech poslednich tydnu se chci vyjadrit. Pamatuju Derby na Levine, kdyz prisly povodne. Nouzovka ve vyjimecne situaci, urcite. Ale dodnes za ni jsem panu Balcarovi a celemu Levinu vdecny - pomohli zachranit sezonu. Letos sice taky prsi, ale prirodni katastrofa nenastala. Jenze soucasny stav CKA je jeste zoufalejsi, nez tenkrat v srpnu. To jsme aspon trosku umeli drzet pospolu. Vim, ze muj lonsky prispevek o vzajemnosti byl prilis snivej, ale co jinyho nas ma spojit, nez hrozba konce? Muj sen? Panove Balcar, Skobis, Horacek, Bouma, Svoboda se drzi pred cilovou podkovou kolem ramen a pred nima sek na zachranu. Probuzeni? Posledni dva, co jeste chodej do Chuchle se drzej pod krkem a chovaj se jak maly deti. Kdyby si aspon po bitce dali spolecnyho panaka, nereknu slovo, ale chystat se na mesicni neschopnost a soudy....co blbnete, lidi? Jedina nadeje je zahodit svary a drzet pospolu, pokud neumime udelat Derby v Praze, podekova Slusovicim a vyrazit tam...proboha vzdyt jsme jak ziznivec na pousti odmital vodu, ze chce sampansky. Prosim, prosim, abecedne od Alenky az po Zdenka, zapomenout na svary, vzdyt svet, jsou jen bary, pojdte zachranit nas sport, nase kone, nas konicek...zkusime to spolu, nebo mam jit shanet chrta ci kohouta?

A už se poprali? - STS Bravantice Brod

Jirka Svoboda, zřejmě slušněj oddíl, no. Napiš ho do druhýho družstva :-)

Troška - Re: STS Bravantice Brod

Už sa bijů ?
Slunce seno a pár facek

123? - Re: Re: STS Bravantice Brod

co se tam delo? nebyl jsem pritomen

321 - Re: Re: Re: STS Bravantice Brod

Dali si do tlamy. Kdo zaplatí výjezd policie a záchranky, doufám, že ne ČKA?

123? - Re: Re: Re: Re: STS Bravantice Brod

Popiste prosim pro nepritomne, neinformovane, objektivne pokud mozno

C.I.A. - Re: Re: Re: Re: STS Bravantice Brod

Proč ČKA? Dali si do nosu po skončení dostihového dne již jako soukromé osoby, trochu pobourali zařízení restaurace, polámali stoly, možná jsou i žebra zlomená, ale co, vše se alespoň vyjasnilo na místě.Doufejme, že už hlavy vychladly, no a kluše se dál, hlavně ať už se konečně vyřeší kdo má možnost zajistit nějaké peníze a hlavně za jakých podmínek, bude to asi něčí odstoupení.

321 - Re: Re: Re: Re: Re: STS Bravantice Brod

Možná by jsi se divil, co všechno se platí v ČKA. A hlavně jak protěkají některé peníze.

- Jak u blbejch na pouti...

Je to pořád dokola, kecy o ničem a sliby.. Když dvakrát slíbíš, jako když jednou dáš - tím se asi ČKA řídí. Jenže koně se ze slibů nenažerou, neokovají, do nádrže auta to taky nejde nalít.. Je konec července, z chovatelských prémií nebyla vyplacená ani koruna (nebo je snad někdo už dostal?), z výher taky ne (nebo někdo ano?), pár papírů o vyúčtování je k ničemu, nebo mi je snad někdo někde třeba v nějaké bance po předložení proplatí? Běháme o virtuální peníze, jenže do toho solíme ty naše opravdové. Končím s klusáky, jdu si zahrát Dostihy a sázky, zábavné je to taky, akorát je to zadarmo a bez nervů.

franta - Re: Jak u blbejch na pouti...

A kdo za to může, komu že máme poděkovat?

---, - Re: Re: Jak u blbejch na pouti...

Sami sobě milý Franto, koho jsme zvolili, toho máme!Sportu zdar.

středočech - To zase bude blamáž!

Záměr běhat celodenní mítink ve Slušovicích beru za blbost. Pole jsou chudá a to ještě řada koní je uvedena jenom do počtu a startovat nebudou. Dráha je pro klusácké dostihy nepřijatelná, vhodná tak akorát jednou-dvakrát do roka na "pouťáky". Běhat tady běžný provoz? Nesmysl. I když je to levný. Dopadne to jako s Mariánkama... velký sliby, očekávání a utrum. konec. A to tam mají aspoň dráhu.

majitel - Re: To zase bude blamáž!

Ty VOLE, zaplať Prahu a bude se tam běhat. V pokladně i na účtě má asociace ho... , Svoboda zalepil dluh u TMM za první pololetí, a neprůstřelná Pokorná s ovacemi dojednala další běhání na dluh. Jak dloho ,si myslíš, že nás tam nechá TMM běhat ?
Co se týká Slušovic, největší kritika šla od Pokorný, všichni ostatní byli spokojeni.
Pokud si opravdu Svoboda neuvědomí, že ho ta bába táhne do bláta, tak to lepší nebude.
Neznám vazby mezi něma, ale nenahraditelnost Pokorný to určitě není. Jiříku ochraňuj tě všichni svatí.

jhvkjhvkjhvl - ano jsem anonym

Každý kdo přijel do Slušovic dokázal, že to s klusáky myslí vážně a jsou ochotni dát do tohoto sportu vše, druhá skupina jsou ti kteří prostě z nějakého závažného důvodu nemohli, ti třetí, to jsou chudáci, kteří by z tohoto sportu rádi vydojili maximum, ale dát nic nechtějí, pouze remcají a dojí, takové na dráze stejně nikdo nechce, lidé schopni všeho.

Míša Zemanová - Super propagace

Ve snaze udělat alespoň po telefonu zpravodajství z dostihového dne ve Slušovicích pro ČTK a naše stránky jsem si dnes jela 50 minut do trafiky k Andělu pro nezbytnou pomůcku novináře - Dostihový program. Leč před 18:00 už nebyl k mání, odpoledne byl odvezený zpět na sekretariát. A nebyla jsem zdaleka jediná,kdo si marně přijel zakoupit program...

Vážení příznivci (a zdá se mi že mnohdy i NEpříznivci klusáků, - Re: Super propagace

prezentujete zde své názory na konání dostihů klusáků ve Slušovicích(a nikdo Vám to nevyčítá, je to tak správně), Jsme provozovatelé slušovické dostihová dráhy. Nedávno jsme, (u vědomí tíživé situace při organizování klusáckých dostihů v Praze či jinde) nabídli možnost uspořádat pár (3 - 5 a třeba i více) dostihů na naší dráze. Nikdo nás k tomu nenutil a také my jsme nenutili nikoho u nás běhat. Upozorňovali jsme na to, že nejde o klusáckou dráhu, má svá specifika a běhání na (třeba i nerovné) trávě není pro klusáky to pravé. Zdá se však, z některých reakcí, že jsme se se zlou potázali, řečeno s Josefem Švejkem, každý dobrý skutek má být po zásluze potrestán. Celá organizace zítřejšího dne jeví se nám poněkud bizarní, ještě několik hodin před prvním dostihem toho příliš nevíme. (Kdybychom takto postupovali u clvalových dostihů, můžeme si po dráze běhat sami). Pouze Mgr. Soboda zatím nabídl konkrétní podmínky poté, co Dr. Vojáček, po předjednání podmínek, byl nucen ulehnou po úrazu v nemocnici.)
Takže: pokud se to nelíbí .... Budeme zvažovat další dostihové dny u nás. Není to uražená ješitnost, ale smysl pro pořádek a fair play. Nikdy jsme (na rozdíl o některých médií)neuvažovali o tom, má-li se tu běhat Derby či dostihy jakékoliv vyšší kategorie. Proto bychom prosili: udělejte si nejprve jasno, o co Vám jde. Pak i Vaše komntáře by měly být neseny v tomto duchu. Nehodláme řešit ani počet dostihů, ani výši dotací, ani fiktivní přihlášky, ani vzdálenost Prahy od Slušovic. Chcete-li plivat na nabídnutou ruku, není to naše věc, je to jen Váš problém a Vaš právo. Proto jistě Vy i my budeme nadále zvažovat tuto ruku komukoliv příště nabízet.
Zdraví Vás - a šťasnou budoucnost klusáckého sportu Vám přeje
Zdeněk Karlach a Také můj spolupracovník, kamarád a kolega Radek Vraj.

Filip Lajner - Re: Re: Super propagace

Vážení slušovičtí!
Nevím proč berete místní komentáře vážně,ja se sem chodím pouze pobavit.S některými,povětšinou podepsanými,komentáři se dá souhlasit a nebo mají hlavu a patu.Zbytek neberu...jen kecy o ničem.
Ja osobně(piši jen svůj názor)jsem vděčný za jakou koliv podporu naší potápějící se lodičky.Nesouhlasím s většinou,že se bez Chuchle neobejdeme,považuji za prioritu udržet nas nad hladinou a pokud možno zalepit díry v podpalubí.Je mi jedno jestli mi koníček vyběhne rekord v Praze. Ja mu potřebuji nasypat do žlabu a jestli si na oves vydělá ve Slušovicích,Mimoni,Kolesách nebo v Horní,dolní je mi uplně putna...Bohužel slušovické propozice mi neumožnily mého koně přihlásit jinak bych určitě přijel.Tak snad někdy příště.